Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 29

XP-ben nem, de attól még a partíció elkészíthető, utólag a SYS parancs rendbeteszi. Legfeljebb a partíciómérettel lehet gond, nem tudom a DOS meddig látja.

Ilyen szempontból jobb eleve DOS-ban partícionálni, legalább a vinyó elejére kell akkora partíció, ami a telepítéshez szükséges, a HDD többi része pedig később a telepített XP-vel is partícionálható.

Floppy image letöltése:

http://bootdisk.com   

Előzmény: kuronyab (28)
kuronyab Creative Commons License 2006.11.28 0 0 28
Hi!

98 cd-ről boot másik gépben, format parancs nincs.

xp-ben meg nem tudok /s kapcsolót adni neki.
Hogy tudok normális (format parancsos) boot floppy-t szerezni?
Előzmény: Törölt nick (25)
kuronyab Creative Commons License 2006.11.28 0 0 27
Köszi, ezt megpróbálom!

nyman: USB boot nincs, a BIOS very primitív, még drive-okat sem tudok letiltani...
Előzmény: Törölt nick (26)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 26
Most látom, először kimaradt egy betű: smartdrv.exe.
Előzmény: Törölt nick (25)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.27 0 0 25

- Vinyót egy másik, floppyval rendelkező gépbe helyezni, gép indítása DOS lemezzel (pl. Win98 bootlemez).
- FAT 32 partíció készítése, a DOS rendszer átvitelével (format X: /s).
- Partícióra az i386 könyvtár átmásolása, valamint a smartdv.exe megléte is javasolt.

(A FAT32 partíció készítése és a telepítő másolása egy másik XP segítségével is megoldható, de tudni kell, hogy az XP által formázott FAT partíció bootszektora NT indítókódot tartalmaz, ami a DOS-os SYS paranccsal korrigálható, ez egyúttal a DOS boot fájlokat is átviszi).

- A laptopban a HDD-n lévő DOS elindul.
- Utána smartdrv.exe (DOS lemezgyorsító) indítása ajánlott.
- Utána az i386\winnt.exe (DOS alapú XP telepítőprogram) indítandó.
- A telepítési folyamat során a partíció NTFS-re konvertálható, kívánság szerint.

Előzmény: kuronyab (23)
nyman Creative Commons License 2006.11.27 0 0 24
Ahogy a kollega csinalta?

Ket particio, az egyiken vmi rendszerfajlok, amivel elindul az alap oprencer, a masikon meg az install allomanyok.

Vagy ha usb-n valami kulso cd meghajto? Persze ahhoz is kell valami, hogy azt lassa. Vagy tud usb portrol bootolni? Akkor egy pendriverol is meg lehet probalni.
Előzmény: kuronyab (23)
kuronyab Creative Commons License 2006.11.27 0 0 23
Sziasztok!

Adott egy Sony Vaio P4 laptop, a DVD rossz, floppy nincs. DVD-t nem tudok cserélni.

Vinyóhoz van adapterem, másik gépen tettem rá XP-t, de mikor bedugom, a legelső indítási fájlok után kb mikor a grafikus logó jönne be megáll és megjelenik a command_prompt.

Egyéb ötletetek, hogy hogy tudnék rávarázsolni egy XP-t?
kotec Creative Commons License 2006.11.09 0 0 22
Üdv!

Jó hírem van! Mégis csak sikerült felrakni ezt a win2000-t!

Röviden leírom, hogy csináltam (bár nem vagyok benn egészen biztos mert már annyi féle módon próbálkoztam):

Átnéztem a még egyszer a Bios-t. Az advanced menüben a Large Disk Access Mode:  Off-n volt. Átállítottam On-ra.

Az üres vinyót beraktam a laptopba, majd boot floppy-ról, Fdisk, partíció létrehozva (8 giga), és utána formázás (most már sikerült).

A win98 boot floppy-jának tartalmát átmásoltam a C:-re, majd az  Autoexec.bat fájlban, a 10. sorban lévő „a:” –t át írtam „c:” –ra („” nélkül) és így mentettem a C-re. Utána „sys.com c:” . Így újraindításkor floppy nélkül, a vinyóról elindul a dos + ha bent van a CD-ROM akkor betölti hozzá a driver-t és használható lesz a Cd.

Próba képen beraktam a win2000 telepítő cd-t, és semmi. Meg se nyikkant. Á mondom megpróbálom az xp cd-t . Ez elindult. Elkezdte telepíteni a xp-t. Persze hamarosan le is állt : 64 mb ram alatt nem telepíthető. De felrakta a xp ntldr-jét + a boot.ini + stb. Újraindításkor viszont egyből felkínálta a bootmanager, hogy win98 vagy az xp telepítés folytatása. Kijelöltem az xp és elkezdte megint és nem volt „hiányzó ntldr” mint a 2000-es telepítésekor.

Gondoltam kipróbálom (mint ahogy azt tanácsoltátok) és megosztom a partíciót két kisebbre.

Vinyót átraktam a Pc-be. Partíciót át méreteztem majd létrehoztam egy kisebbet is. Erre átmásoltam a win2000 cd tartalmát. Vinyó vissza a laptopba, indít, smartdrv indít. Utána win2000/i386/winnt indítása. „Kicsit” sokáig másolgatta a fájljait de amikor végzett és újraindítottam láss csodát a boot felkínálta a win2000 telepítést és nem volt ntldr hiba!

Aztán szépen feltelepítette és működik. Utána a partíció méretét megnöveltem a fennmaradó 7 gigval és most működik minden.

Hát röviden ennyi.

Nem tudom, hogy most mit csináltam jól vagy eddig rosszul de most OK!

Köszi még1* a segítségeket!

kotec Creative Commons License 2006.11.07 0 0 21

Üdv!

Igen. Ha floppy-ról próbálom particionálni akkor csak 8 giga lesz belőle. Sőt! Formázni nem is tudtam!

Ha másik gépben particionáltam akkor jó lett 15 gb, de a laptopban megint nem tudtam formázni (floppyról bootolva --win98--).

Viszont ha másik gépben particionáltam és formáztam akkor visszatéve a laptopba működött. Elérhető volt rendesen.

A 8 gigát még nem próbáltam két partira osztani de amikor a 15-t szedtem ketté akkor a régi laptop csak az egyik partit látta. Vagyis a meghajtó betűjelét el lehetett érni de a rámásolt adatokat nem.

Mindezt perszer Dos-ban próbáltam.

Próbáltam az Oformat progit de nem tetszett neki a Dos verzió (win98 boot disk).

Hát sajna akkor maradok a win98-nál.

Köszi a segítségeket.

DMA Creative Commons License 2006.11.07 0 0 20
Sziasztok!

Nem tudom ismeritek e a ttg nevű kincstári főkönyvi programot. Btrieve, dos-os felület, eddig egy win98 dos-taskban szépen futott. Az alapon kihalt az elem, kicseréltem, gép rendbe is jött, ám a ttg többé nem fut, aszondja nincs meg a c:ttg2006 könyvtár, pedig de, abból van indítva. Sima dos-ban meg fut. Ha valaki látott már ilyet, sőt az okát is tudja segítsen kicsit pls...
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.07 0 0 19

Régebbi gépeknél természetesnek mondható, hogy a BIOS csak 8 Gigát lát, de attól még előfordulhat, hogy az Fdisk lekezeli rendesen. Főleg az Fdisk javított, nagy lemezekhez kiadott változata (letölthető MS program).

Ha nem, akkor az Fdisk programmal a lehetséges maximum létrehozható, 8 Giga elég a telepítéshez. Utána Windowson belül a lemezkezelővel (diskmgmt.msc) partícionálható a fennmaradó üres terület is.

Ha ki bírod várni, ugyanis 29 MB RAM igen kevés, darálni fog kegyetlenül a vinyó (ha egyáltalán beválallja a telepítő).

Valójában az XP gyorsabb működésű, jobban optimalizált ilyen szempontból, mint a Win2000, persze azonos feltételek mellett. Vagyis az XP felületét és beállításait ugyanolyanra lebutítva. De 64 MB memóriával ez is épphogy elmegy, darál. Tulajdonképpen programot alig lehet használni rajta (és nem is használok, mert csak backup adattárolóként szolgál a gép).

Előzmény: kotec (15)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.07 0 0 18
Jó lenne, de ha az alaplapi merevlemezvezérlő nem támogatja a merevlmezét, akkor pathelyzet van! :-((
Előzmény: DMA (17)
DMA Creative Commons License 2006.11.07 0 0 17
Az nem járható, hogy csinálni az elejére egy 4G-ás partíciót, erre telepíteni, a win2k meg úgysem BIOS hívásokkal merevlemezezik, innetől látja a maradékot?
Előzmény: Bíborkékhóvirág (16)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.06 0 0 16
Az utolsó mondat volt a lényeg, vagyis a notebook nem tudja lekezelni a merevlemezt!

Hiszen a Windows 98 alatt sem volt meg a merevlemez eredeti mérete, mivel a BIOS maximum 8 GB-os merevlemezként tudja kezelni.
Szerintem törödj bele, hogy
1. A merevlmezből csak 8 GB tud lekezelni a BIOS, és emiatt
2. Csak a Windows 98 telepíthető fel, Windows 2000 nem, mert ez utóbbi másképpen éri el a merevlemezt és a hardver probléma miatt nem futtatható.
3. Ha tudsz, szerezz be 8 GB-os, vagy annaál kisebb lemezt, amelyet a BIOS is le tud kezelni!

Bíborkékhóvirág
Előzmény: kotec (15)
kotec Creative Commons License 2006.11.06 0 0 15

Köszi az eddigi gyors válaszokat!

win98 volt fent és arra akartam telepíteni a 2000-t. Akkor kezdődtek a gondok.

A Bios-ban a következőt látom: Cylinders: 16383

Heads: 16

Sectors: 63

Ez ua mint ami a winyóra van írva. Viszont csak 8455 Mb-osnak látja a winyó pedig 15.1 Gb-os. 

Előzmény: Bíborkékhóvirág (14)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.06 0 0 14
Köszönöm a támogatást! ;-)

Egyébként a BIOS beállításai is okozhatják a gondot, de én továbbra is fenntartom, hogy egy működő Windows 98-ra kellene rátelepíteni a Windows 2000-et, mert akkor kiderülne, hogy feltelepíthető-e és működtethető-e egyátalán a Windows 2000 ezen a notebook-on!

Megjegyzem. ha a válasz igen lesz, akkor a használhatóságot, akkor is meg fogja kérdőjelezni a alacsony rendszerparaméterek miatti csökkentett sebesség!
Előzmény: Törölt nick (12)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 13

Azt is meg lehetne próbálni, hogy a partícionálást a laptopban végzed el (Win98 floppy, Fdisk), utána format C:

Tehát így kialakul a laptop számára megfelelő szektorszerkezet, ezután mehet át a vinyó a másik gépbe.

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.06 0 0 12

A bootszektorban lévő indítókód nem találja az NTLDR-t (noha az egyébként ott van a gyökérben), ennek oka lehet esetleg a BIOS-ban a HDD CHS, Large, Auto beállítás is.

Különben:
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_2000 
The system requirements were a Pentium MMX or greater, at least 64 MB of RAM, 650 MB of hard drive space, and a CD-ROM drive (recommended: Pentium II, 128 MB of RAM, 1 GB of hard drive space, and CD-ROM drive).

Bíborkékhóvirág valóban korrekt leírást adott, de ez sajnos nem változtat azon, hogy miután visszarakod a vinyót, az NTLDR probléma miatt elvileg ugyanúgy nem fog elindulni.

Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.06 0 0 11
De, ha már sikeresen fel volt / van telepítve a Windows 98, akkor a Windows 98 grafikus módjában el tudod indítani a Windows 2000 telepítést és akkor kiderülne, hogy egyátalán így települ-e és működik-e, ha igen, akkor nézd meg a boot.ini fájl tartalmát.
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.06 0 0 10
Akkor nem azt és nem úgy csináltad, ahogy én mondtam ... :-((
Előzmény: kotec (8)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.06 0 0 9
Ha a bootolási feltételek azonosak, akkor bootolnia kellene.
Nem lehet, hogy a notebook alkalmatlan Windows 2000 futtatására (lásd: processzor, memória)?

Egyébként miért nem jó a Windows 98?
Előzmény: kotec (7)
kotec Creative Commons License 2006.11.06 0 0 8

Azt nem néztem, de kipróbálom így is.

Előzmény: DMA (6)
kotec Creative Commons License 2006.11.06 0 0 7

Sajna ezt is próbáltam de amikor bootolni akkar a winyóról akkor hiányzó ntldr. 

win98 volt fent előtte de azzal nem volt ilyen gond. 

Előzmény: Bíborkékhóvirág (4)
DMA Creative Commons License 2006.11.06 0 0 6
A pozíció ugyanaz legyen: ha a notiban primary master akkor a telepítésre használt gépben is az legyen...
Előzmény: kotec (5)
kotec Creative Commons License 2006.11.06 0 0 5
Próbáltam úgy is de amikor visszarakom a laptopba akkor : Hiányzó ntldr
Előzmény: DMA (3)
Bíborkékhóvirág Creative Commons License 2006.11.06 0 0 4
Szia!

Én a következőt csinálnám a helyedben:
A notebook merevlemezét áttenném a másik gépbe, de úgy, hogy a folyamat alatt csak a notebook merevlemeze legyen látható a másik gépben, majd ott a cd-vel az optikai meghajtóról bootolva elvégezném a Windows 2000 karakteres telepítését (a kék képernyős rész - eszközmeghajtók telepítése, particiónálás, formatálás, fájlok másolása), majd az újraindtás előtt (amikor visszaszámol 15-től) a másik gépet kikapcsolva, a notebook merevlemezét kiszerelve és a notebook-ba beszerelve, valamint a CD-t a notebook-hoz csatlakoztatva (benne a Windows 2000 telepítő CD-vel), a notebook-ot bekapcsolva folytatnám a telepítést (a grafikus telepítés indítása).

Bíborkékhóvirág
Előzmény: kotec (-)
DMA Creative Commons License 2006.11.06 0 0 3
Hopp, most nézem egyszerre csak egyik lehet. Akkor tedd be egy másik gépbe, telepítsd fel, majd vissza a notiba. Felismer egy csomó hardvert, kicsit telepítget még ezt-azt és kész is.
Előzmény: DMA (2)
DMA Creative Commons License 2006.11.06 0 0 2
A win2000 tud csinálni boot lemezt (4db) csak elfelejtjük mert ott a cd. Ezt legyártod, boot oszt onnan már átveszi a cd...
Lebenstod Creative Commons License 2006.11.06 0 0 1
Sokunkat érdekelne.
nyman Creative Commons License 2006.11.06 0 0 0
installalj win98-at, majd tedd be a win 2000 cd-t. Ugy nem megy? Igaz ez igy CD-Romos megoldas :o)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!