Keresés

Részletes keresés

Ágnes Karasz Creative Commons License 2017.02.25 0 0 382

Kedves Fórumozók!

 

 

Segítséget szeretnék kérni diplomamunkám elkészítéséhez, amely a kisgyermekkori étkezéssel kapcsolatos. Az alábbi kérdőív kitöltésével nagyban hozzájárulhatnak a munkám előrehaladásához. Segítségüket előre is köszönöm!

 

 

https://goo.gl/forms/fvqp8e6xCRkLrDhH3

..

anitácska88 Creative Commons License 2016.11.08 0 0 381

Sziasztok!

Igény felmérést végzek egy olyan applikációhoz, ami segítséget nyújt az ételallergiában szenvedő emberek számára megfelelő étterem kiválasztásában.

Mennyire tartjátok szükségét, hogy egy ilyen app. megkönnyebbítse életviteleket, időt és pénzt spórolva ezzel. Megosztva a véleményeteket másokkal is.

Válaszokat is előre köszönöm.

hirvike Creative Commons License 2011.10.13 0 0 380

Lassan kinevezhetem magam fő- és egyetlen topiclátogatónak...

 

Azért egy info, ha mégis idetéved valaki:

 

Repeta Sensitive allergénmentes ételek - étel házhozszállítás

Lisztmentes, cukormentes és tejmentes ételek!

 

Allergénmentes ételeinket nem csak cukorbetegeknek, és lisztérzékenyeknek ajánljuk, hanemkitűnő választás diéta és fogyókúra céljából is!

2010 májusától allergénmentes ételekkel (tejmentes, tojásmentes, és gluténmentes ételek) bővült kínálatunk.
 

 

Repeta Sensitive termékkörünk a hatóságilag engedélyezett módon, speciális, elkülönített üzemben, tej-, tojás- és gluténmentes alapanyagok felhasználásával készülnek, a táplálékallergia adatbank nyilvántartásában szereplő ajánlásoknak megfelelően.
Az étlapokat dietetikus készíti, valamint az ételek elkészítését is felügyeli.

 

Ezek az ételek hozzáadott adalékanyag-, színezék-, valamint hozzáadott cukortól is mentesek, ezért hatékony diéta illetve fogyókúra alapját is képezhetik.

 

Az allergénmentes ételválasztékban naponta egy levest, háromféle főételt, és kétféle menüt kínálunk.
Ezen ételek az étlap O, P, R, S, T, U soraiban, elkülönített színnel kiemelve találhatók meg.

 

http://www.repetamenu.hu/ebed-hazhozszallitas/sensitive-allergenmentes-etelek

hirvike Creative Commons License 2009.10.12 0 0 379
A heti újdonságok között szerepel az Alexandránál a Mit főzzünk allergia esetén?

Tojás, tejtermék, dió- és mogyorófélék nélkül c. könyv

 

 3.999 Ft (netről rendelve)

 

 

hirvike Creative Commons License 2009.05.04 0 0 378

Az utókor számára álljon itt az említett speciális ételeket házhoz is szállító cég elérhetősége: SPÉKO - Speciális Ételek Konyhája

 

"A Speciális Ételek Konyhája nevű egységünket 2008 áprilisában kezdtük el működtetni.

Alapvetően glutén-, tej-, és tojásmentes meleg ételeket állítunk elő. Ehhez a szükséges alapanyagokat kizárólag azon cégektől szerezzük be, amelyek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbank-nál regisztráltak és cégünknek írásos garanciát vállaltak arra vonatkozóan, hogy az általuk szállított termékek a jelzett ALLERGÉN ANYAGOKTÓL TELJESEN MENTESEK.

 

Egységünkben az ételek tej-, tojás-, glutén- és cukormentesen készülnek.

Mivel tudjuk, hogy nagyon komoly tüneteket válthat ki egy-egy allergén elfogyasztása egy allergiás gyermeknél/felnőttnél, ezért úgy döntöttünk, hogy minden ételünkből egyidőben zárjuk ki mind a négy kockázati tényezőt. Ennek megfelelően a hétköznapitól eltérő alapanyagokat használunk ételeink elkészítéséhez.

Célunk, hogy segítséget nyújtsunk egyrészt azon szülőknek, akiknek nincs idejük és energiájuk a mindennapos külön főzéshez és az ételek iskolába, óvodába való eljuttatásához, másrészt azon felnőttek mindennapjait szeretnénk megkönnyíteni akik vagy ételallergiások, vagy cukorbetegségben szenvednek.
Napi menüink mellett fel van tüntetve az ételek szénhidráttartalma, mely segítségével mindenki a saját betegségének megfelelő szénhidrátmennyiséget viheti be szervezetébe."

Előzmény: Free85 (375)
Free85 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 377
Átküldtem neked is:)
Előzmény: hirvike (376)
hirvike Creative Commons License 2009.05.03 0 0 376
Ez az ételszállítás engem is érdekelne, meg tudod adni az elérhetőségüket?
Előzmény: Free85 (375)
Free85 Creative Commons License 2009.04.30 0 0 375

Fel lesz,jövőhéttől injekcióznak:)Sajnos a kvról nem tudok lemondani,vendéglátóztam napi 18-20órákat melóztam,nagyon hozzászoktam:(

 

Érdekes,nekem a vékonybélben sem vettél észre 2szer volt és egyszer biopsziát is vettek,nekem a patkóbélben fedezték fel.

 

Igen sajnos ezt mondták erre is figyeljek oda,most fokozatosan alakítopk át mindent és mondok le mindenről,sajnos egyszerre nem megy:(

 

Nekem 26hónapos a kisfiam,most szokunk le a kiságyról mivel kimászik belőle:DÍgy talán biztonságosabb lesz és szokatlanul jól viseli,csak egyszer akar kijönni és ha visszaviszem és elmondom neki hogy most aludni kell akkor többet nem próbálkozik:)Végre valami sikerélményem is van:D

 

Egyébként van egy cég aki kifejezetten ételallergiásoknak szállít ebédet az országban,minden ételük glutén,tejcukor,cukor és tojásmenntes,kétféle menüből lehet választani és van kis és nagy adagjuk.Lehet kipróbálom ne kelljen annyit pancsolni.

 

Előzmény: hirvike (373)
hirvike Creative Commons License 2009.04.30 0 0 374

A bizti kedvéért ide is berakom:

 

Országos Gluténmentes Napok május 21-22.

 

Üzletünkben havonta egyszer nagyszabású termékbemutatóval és kóstolóval egybekötött akció keretében népszerűsítünk egy-egy árucsoportot.

Jövő havi témánk, a május 17-i Lisztérzékeny Világnap kapcsán május 21-22-én lesz Országos Gluténmentes Napok címmel.

Kedvezményes áron közel 1.000 féle gluténmentes speciális termékkel várjuk az egyéni vásárlókat és kereskedő partnereinket!

 

MediLine Üzletház

1139 Budapest,
Csizma u. 4. (Fáy utcánál)


Tel.: +36 (1) 239-1828
Fax: +36 (1) 239-1828

www.mediline.hu
hirvike Creative Commons License 2009.04.30 0 0 373

Hát a KV helyett jobb lenne inkább a vitaminraktáraidat feltölteni...

 

Nekem 2,5 éves a manó, én vagyok glutén-érzékeny (90 %-os biztonsággal, mert már terhes voltam, mire felmerült a gyanú, és akkor a vékonybél-tükrözést inkább kihagytuk), így diétázom, ami elég idegileg fárasztó, de ki lehet bírni. A kenyér receptet köszi, de nekem sajnos még az élesztőt is kerülni kell, így marad a pufi rizs szelet. :-(

 

Egy dolog a lisztérzékenységhez; talán túlzott óvatosságnak tűnik, de tényleg vigyázni kell arra, hogy a te élelmiszeredhez még csak hozzá se érj olyan eszközzel, ami előzőleg gluténos dologhoz ért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy legyen külön doboz margarin / vaj neked; külön kenyérvágó kés (vagy tessék gondosan elmosogatni használat előtt). Az edényeket, fém eszközöket jól el kell mosogatni, de én pl. külön fakanalat használok (GM jelöléssel ellátva, hogy véletlenül se keveredjen.) Ugyanígy a gyerek gluténes dolgait sem illik kóstolgatni.

Előzmény: Free85 (369)
Free85 Creative Commons License 2009.04.29 0 0 372

http://www.bioszallito.hu/Glutenmentes-termekek?termekeink-43

 

Itt is nagyon sokmindent kapni!

 

Kenyeret megsütöttem,nem voltam tőle elájulva de ehető.

Hermione17 Creative Commons License 2009.04.28 0 0 371

Üdvözletem, lisztérzékenyeknes és cukorbetegeknek az alábbi helyen is ebszerezhetőek az egyébként oly vágyott, de általában mellőzendő desszetek-teasütemények: www.glutenmentes-teasutemeny.hu

Én kipróbáltam, nagyon finomak (OÉTI engedéllyel rendelkező retmékekről van szó).

Jó egészséget!

Free85 Creative Commons License 2009.04.25 0 0 370

Találtam egy pár gluténmenntes recit,ha valakinek kellene szoljon és megadom a linket.

Itt egy példa,ezt holnap megsütöm,majd megírom milyen lett.

 

 

Burgonyás kenyér - gluténmentesen Hozzávalók 1 kenyérhez:

  • 30 dkg burgonyakeményítő
  • 1,5 dkg burgonyapehely (vagy 10 dkg héjában főtt burgonya)
  • 1 csipet cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1 késhegynyi őrölt köménymag
  • 3 evőkanál étolaj
  • 1 tojássárgája

  • Elkészítés: Az étolaj és a tojássárgája kivételével az összes nyersanyagot 2 dl vízzel jól összedolgozzuk, az őrölt köménnyel és sóval ízesítjük. Ezután hozzáadjuk az étolajat és a tojássárgáját, valamint ha kell, még annyi vizet, hogy nehezen folyó, sűrű masszát kapjunk. A tésztát olajjal megkent, vagy teflonozott formába öntjük. Meleg párás helyen kb. 1 órát kelesztjük, míg a tészta a formát kitölti. 230 fokra előmelegített sütőben, erősebb alsó fűtés mellett, kb. 40-50 percig sütjük. Ha kihűlt a kenyér, akkor szeleteljük. Ajánlatos a későbbi fogyasztásra szánt mennyiséget hűtőben (esetleg lefagyasztva) tárolni. Cukorbetegeknek érdemes a kenyér súlyát még egészben megmérni, hogy követni tudják az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét.

    Energia, összesen: 1452 kcal
    Szénhidrát, összesen: 267 g

    Megjegyzés:
    A recept 4 személyre szól, de az energia-, szénhidrát- és fehérjetartalom 1 adagra, a súly tisztított hozzávalókra vonatkozik

    Free85 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 369

    Szia!
    Köszönöm a válaszodat:)Hát már elég rossz a helyzet,októberben kislaparotómiám januárban pedig nagylaparotómiám volt(ez egy epehólyagkivétel volt amit nekem kockázatos lett vna laparoszkópiával megcsinálni),már ezek is azért legyengítik a szervezetet hát ha még rfel sem szívódik semmi.Napi 16-18órát simán bírnék aludni,napi 1liter kv-t megiszok hogy bírjam az iramot(na azért nem erőset,nescafet és azt is sok tejjel),egy felbontatlan üveget már alig tudok kinyitni,jön a nyár,mehetnék kirándulni az Árminnal de kimozdulni sincs kedvem.De ha most hiába szedek vitamint akkor hétfőn beszélek a házidokival,ugyis megyek hozzá.Bár az injekciónak nem igazán örülök,az elmúlt 2éveben közel 300injekciót kaptam,lassan olyan vagyok mint egy tűpárna...

    Neked mennyi idős a Manód?:)Te vagy allergiás vagy ő?

    Előzmény: hirvike (367)
    hirvike Creative Commons License 2009.04.24 0 0 368

    Itt nézz körül, nagyon sok minden van:

     

    www.etelallergia.hu

     

    www.elelmiszerallergia.hu

     

    Könyv formában 'Szegedi Éva: Az előételtől a desszertig' c. kiadványt ajánlom.

    Előzmény: drpassat (365)
    hirvike Creative Commons License 2009.04.24 0 0 367

    Szia!

     

    Nemrég nyílt egy Coeliakia lisztérzékeny a gyerekem c. topik, oda érdemes benézned, sok jó tippet találsz.

     

    A kérdésedre válaszolva: addig nem sok javulás várható a szájon át szedett vitaminok felszívódásban, amíg diétával helyre nem állítod a bélbolyhaidat. Ha tényleg ilyen akut a helyzet, a háziorvosoddal kéne konzultálni, hogy kezdjetek el egy injekciókúrát.

    Én egyébként a Béres Actival Max-ot szedem (a szoptatás miatt napi 200 mg folsavval kiegészítve).

    Előzmény: Free85 (366)
    Free85 Creative Commons License 2009.04.24 0 0 366

    Szijasztok:)

    Én augusztus óta vagyok laktózmenntes diétán és nemrég tudtam meg hogy gluténérzékeny is vagyok:)Kiderült hogy a gluténérzékenység miatt lettem laktózérzékeny.A tüneteim már 2éve megvannak de a többi egészségügyi problémám miatt és mert a lehető legritkább helyen mutatható nekem ki az allergiám a bélrendszerben csak most derült ki.Mivel ilyen későn jöttek rá ezért teljesen kifeküdtek a bélbolyhaim és nem szívódnak fel a vitaminok és a többi.Szeteném megkérdezni hogy volt e vki hasonló helyzetben és ha igen melyik vitaminkomplex vált be a legjobban.Már eléggé unom hogy 3hetente beteg vagyok és 12-14óra alvás után is hulla fáradtnak érzem magam.Van egy 2éves kisfiam aki mellett napközben a toppon kéne lennem.

    Előre is kösz:Frida

    drpassat Creative Commons License 2009.03.28 0 0 365

    Sziasztok!

     

    Van valaki aki összetett allergiában szenved, azaz tojás, tejcukor, burgonya, mogyoró, paradicsom, dió, zeller, narancs, alma?????

     

    40 évesen kiderült mindez.

    Főleg a tojás és tejcukor párosítás, illetve a tejcukor mogyoró nagyon aggasztó, ezek egyike mindenben bennevan, lehet hogy csak nyomokban, de nem tudom mit lehet enni???

     

    Hogy lehet ezt túlélni? ha van valami ötlet kérlek írjátok meg.

    köszönöm

    Ancsúr Creative Commons License 2009.02.01 0 0 364
    Sziasztok!

    Szerencsére feleslegessé vált egy tej- és tojásallergiás gyermekeknek készült receptes könyv. Feltettem ide, hátha valakit érdekel.
    nagypapi51 Creative Commons License 2009.01.12 0 0 363
    A malomipari szakbolt elköltözött a Ráday u. 63.-ba.

    (Eddig a 31.-ben volt) 

    demelivi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 361
    én répatortát szoktam sütni, meg muffint sokféle ízesitéssel és formában. A muffin alaptésztát feldúsitva csodákat lehet késziteni, más sütinél,ha a tejet nem lehet kihagyni, rizstejjel helyettesitem.
    demelivi Creative Commons License 2008.12.07 0 0 360
    Szia, szerintem nincs olyan csoki, én még nem találtam. Mi is tejallergiásak vagyunk (meg szója és tojás), margarin+keserű kakaó+porcukorból elég jól be lehet vonni a tortát, én is úgy szoktam.
    üdv L
    Előzmény: Aminah (358)
    hirvike Creative Commons License 2008.11.25 0 0 359

    Van egy almás pite a 346. hozzászólás-ban.

     

    Tejmentes csokit a Táplálékallergia Centrum-ban kellene keresgélni.

    Előzmény: Aminah (358)
    Aminah Creative Commons License 2008.10.18 0 0 358

    Sziasztok!

    Tejallergiás kisfiúnak szeretnék süteményt sütni.

    Tudtok nekem mondani olyan tortabevonót (csoki), amiben nincs "nyomokban" tejszármazék?

    TH3R1 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 357
    Sziasztok! Nem tudom jár e itt még valaki. Tej- és tojásallergiával kapcsolatban szeretnék tapasztalatokat cserélni.
    Pl többektől hallottam és olvastam is, hogy a tojásallergia nem nőhető ki, de ezt a dietetikusunk nem mondta. Viszont egy eladó gyereke 9 év után kinőtte. Most akkor kinőhető vagy nem?
    pucccos Creative Commons License 2008.08.24 0 0 356

    Igen, tiszta csalánkiütés volt az egész teste. Persze el akartak hajtani, mondván melegkiütés, de mivel ismerem a gyerekem bőrét, nem hagytam annyiban... Holnap beszélek a doktornővel, remélem minden rendben lesz. Pechemre a másik gyerkőcöm is allergiás (poratkára) szintén nehezen kezelhető:-(((

     

    És köszönöm!

    Előzmény: Ancsúr (355)
    Ancsúr Creative Commons License 2008.08.20 0 0 355

    A legfontosabb, hogy megnyugodj! Át kell alakítanod a gyermeked étkezését, de gondolj arra, hogy ez másoknak is sikerült. Bőrtünetek miatt történt a kivizsgálás?

    Amíg nem beszélsz a dokitokkal, ne ess túlzásokba. Ő fogja megmondani, hogy mennyire látja súlyosnak az állapotát. A kakaót próbáld meg szójatejből, rizstejből elkészíteni. A többi tejterméket fokozatosan hagyd el. És bízz benne, hogy kinövi az allergiáját.

    Ha szigorú diétára fognak titeket, azt tartsd be, mert igen, lehetnek komolyabb következményei a tejallergiának. Keress egy diabetológust, ő segít összeállítani az étrendet.

    Előzmény: pucccos (354)
    pucccos Creative Commons License 2008.08.19 0 0 354

    Sziasztok!

     

    A segítségeteket szeretném kérni, bár egy hét múlva találkozom a főorvosasszonnyal ,de addig is idegeskedem...A lányom két éves, és kiderült, hogy tejfehérje allergiája van. Addig már eljutottam, hogy semmit amiben tej van, nem kaphat. De miért is? Nem vagyok tájékozott a témában abszolút! Lehet, hogy a bőrreakción kívül, komolyabb baj is történhet? Sajnos kakaó, kukó, sajt és tejföl függő:-(((

    Előre is köszönöm!

    Törölt nick Creative Commons License 2008.06.29 0 0 353
    Sziasztok!

    Tanácsért jöttem, hátha kisegítetek. Köszi:)

    Gyerkőc bőre ramaty, a héten voltunk gasztroenterológusnál (jipiii... 1,5 hónap alatt bejutottunk:))))

    Lecsapolták 3 kémcsőnyi vérre, igazából a gluténérzékenységre koncentrálnak a kissé pókhasa miatt. Reméltem, hogy a doki kapásból kijelenti, hogy sajna túlaggódtuk a dolgot de a has végigtapogatása után indokoltnak látta a vizsgálódást. Azért még nagyon bízom benne, hogy nem a glutén az ok.

    1 hónap múlva kontroll, akkor mondják meg a vérvétel eredményét és, hogy hogyan tovább (2 évesen kell majd még allergiavizsgálatokra menni de az ugye még a távoli jövő).

    Addig házi feladatba kaptuk, hogy kezdjük el tejjel terhelni a gyereket és figyeljük a bőrét...

    Most 15,5 hónapos. 6 hónapos koráig szigorúan csak anyetejes volt, utána kezdtük el lassan, óvatosan hozzátáplálni. 1 éves koráig anyatejes volt.

    Glutént 1 éves kora óta kap, akkor tápot is elkezdtünk adni neki (sima 3-ast kapott és közben figyeltük, hogy reagál) amit a gyerekorvos miután kikiáltott minket gyerekgyilkosnak azonnal HA tápra cseréltetett (na ezt meg a gasztrodoki nem értette). A sima táptól érdekes módon semmi változás nem volt a bőrén - én legalábbis nem láttam, igaz csak 10 napig kapta. A két vádliján volt már korábbról 1-1 nagyobb ekcémaszerű plakk.

    A HA táp elkezdése után talán 2-3 nappal az egész gyerek csupa folt lett. Sajna még 1 hónapig kapta kb. a HA tápot aztán besokalltam és kuka. Azóta gyerekorvost váltottunk aki már sinlacot írt fel neki. (kell az a táp, elég soványka.. a sinlac óta meg végre elkezdett kikerekedni). (A bőre kezelése más tészta, azzal lesz még néhány körünk, addig házilag kezelgetjük mert az orvosok eddig mind becsődöltek és kizárólag rontottak rajta de a helyzet nem romlik plusz ahogy észrevettem sajna attól is függ, hogy épp jönnek-e kifelé a fogai).

    A lényeg: most (3 napja) újra elkezdtem adni neki a sima 3-as tejalapú tápot - ld. ez talán a legkevésbé necces. Figyeljük a gyereket, én eddig nem láttam változást a bőrén. A kakija jó kérdés. Igazából már a táp előtt is hígabb volt néhány napja de az azzal a töménytelen mennyiségű gyümölccsel is magyarázható amit mostanában megeszik (ha tehetné csak gyümölcsön és zöldségen élne... ma pl. a kovászos uborkán almán és körtén kívül nem is kívánt mást... na jó, kölesgolyót).

    Szóval a napokban az addigi napi 2-3 kakiról átszokott a reggeli 1 de hatalmas és kicsit hígabb kakira, nap közben meg semmi. Igazi hasmenésnek tehát nem mondanám a dolgot. A hasa viszont kicsit mintha megint puffadtabb lenne... (igaz, nap közben nem kakil...)

    A kérdéseim a következők lennének:

    Milyen tüneteket kellene észrevennünk a bőrén kívül? A laktóz miatt én a hasmenésre tippelek de szerintem nincs gond a laktózzal. A kazein már jobb kérdés. Az nem tudom, hogy már rövid távon is mutat-e valami tünetet. (Én egyébként nem tartom sanszosnak a tejérzékenységet de akkor is utána kell ugye járni).

    Hány napig kapja kizárólagos tejtermékként a tápot? Valamikor ugye el kell majd kezdeni bevezetni a joghurtot és a túrót, később meg a sajtot de nem igazán tudom milyen tempóban kellene ezt elkezdenem, nehogy pont abból legyen gond, hogy hirtelen a nyakába zúdítok mindent.

    Tejet nem kap majd, vajat, tejszínt sem stb. Kizárólag a jobban emészthető erjesztett cuccokat. Úgyhogy az elkövetkező egy hónapban ezeket kellene valamilyen tempóban bevezetnem és ugye figyelnem, hogy mi a reakció ezekre.

    Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget és a tippeket!
    hirvike Creative Commons License 2008.05.27 0 0 351

    Ha valaki nem ismerné:

     

    http://www.etelallergia.hu/ - Ételallergiások Étlapja

    glutén-, laktóz-, tejfehérje-, tojás-, hagyma-, zellermentes ételek

     

    Az Alexandra-nál most akciósan kapható a következő könyv:

     

     

    AZ ELŐÉTELTŐL A DESSZERTIG

    Ételallergiások receptkönyve  

     

    1.699 Ft helyett 500 Ft

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!