Keresés

Részletes keresés

vanrajtasapka Creative Commons License 2006.11.03 0 0 0
nekünk 0 euronk lesz
még csak az kéne Creative Commons License 2006.11.03 0 0 topiknyitó
" Önmegsemmisítő eurók Németországban
  • Index/MTI
  • 2006. november 2., csütörtök 13:27

    Egyre több német városban bukkannak fel olyan bankjegyek, amelyek nedvesség hatására átalakulnak. A rendőrség szinte kizártnak tartja a gyártási hibát.

    Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerõsének!
    Nyomtatható változat

    hirdetés

    banner( 7002, 151, 330, 247, 0, 0 )

    cont = document.getElementById( "uniq1827576" ).parentNode.parentNode; if ( cont.id == "microsite" ) { cont.style.width = "330px"; cont.style.marginLeft = "55px"; }

    Nyomozás kezdődött, miután az elmúlt hónapokban több német városban olyan bankjegyek tűntek fel, amelyek máig érthetetlen okokból maguktól megsemmisülnek, jelentette csütörtöki számában a Bild.

    Kénsavval kerültek kapcsolatba

    A német tömeglap beszámolt arról, hogy a maguktól feloldódó bankjegyek ügyében a berlini és a Rajna-Pfalz-i hatóságok járnak el.

    Az újsághoz eljutott szakvélemény szerint a bankjegyek - főként 50 eurós bankók - kénsavval kerültek kapcsolatba.

    Először egy tönkrement 20 euróst adtak le június 21-én egy berlini bankban, majd két 5 eurós bankjegyet július 14-én Potsdamban.

    Önmegsemmisítő folyamat

    A rendőrség kezdetben abból indult ki, hogy csupán egyedi, különleges esetekről van szó. Augusztustól azonban egyre több - a német rendőrségi szakzsargonban "megtört bankjegynek" nevezett - papírpénz bukkant fel elsősorban Berlinben, Potsdamban és a két város környékén, de számos más nagyvárosban is.

    A Bild beszámolója szerint vegyészek arra gyanakszanak, hogy az önmegsemmisítő folyamat akkor indul el, mikor a bankjegyeket használóik kézbe veszik. A papírpénzeket valószínűleg szulfát-sóval szórták meg, amely nedvességgel, például a tenyér izzadságával érintkezve kénsavvá alakul.

    Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy a bankók csak egy kis idő elteltével kezdenek feloldódni.

    Talán baleset

    Arról egyelőre csak találgatások vannak, hogyan került az anyag a bankjegyekre. A német nemzeti bank szóvivője szerint még nem tudni, hogy a kémiai anyag véletlenül vagy szándékosan került-e a bankókra, a gyártási hiba azonban kizárható.

    Elképzelhető, hogy valamiélyen baleset történt, amikor a bankjegyeket a pénznyomdából a bankokba szállították. A rendőrség a bűncselekményt sem zárja ki."

     

    Ez a Keller ráérzett erre már vagy két éve, lásd, kénsav lesz az auttópályából...

    Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!