Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Én alattatok voltam a földszinten /áprilisi/ a Facebookon ismerősöm Gyöngyösi, egy időben voltatok ott. Valószínűleg ültél mögöttem a platón, sokszr vittem a váltást az OPK-ra.
Piltz Lacit én is ismertem. A kiképző századnál szolgált őrmesteri rangban. Talán még egy közös fotóm is van róla valahol. A századparancsnok 1991-ben Novák István szds volt, őt később áthelyezték Gyulára. És ha már "figurák", akkor feltétlenül meg kell még említeni Hortobágyi ("b.meg") őrnagyot, Frankó (frenki) Mihály zls-t és Lukács főtörzset, a fegyvermestert. Emlékszem még a jólelkű Kokovecz Pálra, aki talán Magyarország utolsó alhadnagya volt, mivel ez a rendfokozat hamarosan megszűnt. :)
Üdvözletem Tisztelt HÖR Bajtársak!-1990 november-1991 november Orosháza.(az első 12 hónapos turnus)-Kiegészitve:az előttünk bevonuló turnus 15 hónapot töltött a Határőrség kötelékében...-Komoly, Tiszteletre méltó kiképzők(Novàk,Raffai)-néhàny érthetetlen "figura"(Koczka zászlós,Stübe örnagy,a szakasz parancsnok Berke hadnagy)-kiképzés utàn saját kérésre, kiképzö tisztes helyett Elekre ,HÜGY-nek...Ja.az említett Piltz "úr"szakasztàrsam volt(félelmetes figura,a "humor Rambója")-Hideg tél,a háború miatt megerősített szolgálat,(12óra)kicsi létszàm, rengeteg kilométer, (Gyula-Elek-Lőköshàza)később az egyre erősödő migráció miatt a nem ritka 48 óra alvàs nélkül ...-szerencsére a kezdeti ellentétek(a 12 hónap miatt))utàn "összeràzodott a tàrsasàg" (egymàsra voltunk utalva)
Ez már nem gk téma de.Nem kellett kiköltöznie a szolg.törvény lehetővé tette,hogy nyugdijasként is ott lakjon
valami szerény lakbért fizetve.Ha meg helyben nagyon kellett a lakás az új pk-nak,jogosult volt cserelakásra.
Később meg sokan meg is vették a szolg,lakásukat kedvezményes kölcsönnel a BM-től.Nagyon pártolták egy ídőben a vételt mert szolg.lakás fenntartása/karbantartás,javitás,időnkénti festés stb/a céget terhelte.
Ime a magyarázat,határőrtől tehát Rózsahegyi Mihály magánszemély és a történeti "tényállás" mindenev bajtárstól.Abban az ídőben még nem szégyelték hol szolgál valaki.
Én is csak feltételezett, logikai úton kikövetkeztetett megoldásra gondolok, éspedig: az őrsök mellett ugyebár ott voltak a tisztilakások (házak), melyekben ha pl. egy tiszt nyugdíjba ment, nem feltétlenül tudott azonnal el- és kiköltözni. Ha emlékeim nem csalnak, pont Felsőbédán az egyik szolgálati házban élt egy nyugdíjas alezredes, a nevére és az esetleges kocsijára nem emlékszem. Az én parancsnokom akkor hadnagy volt és a Zaporozsecét toltuk időnként...
Így van, nem kötelező válaszolni.A káros izgalom nem az én írásom miatt van/lehet hanem pl egy szívinfarktus után mikor 1997-ben az akkori BM kórház kardiológiáján az íntenziv örzőben egyszál lepedőben gondolkodsz a világ dolgain.Erre gondoltam mikor a "káros izgalmat" nem kívántam nekünk.
Miért is lett volna BM szolg,gk 64-ben egy korai trabant?Majd később, a világ rajta röhögött az NDK Határőrség,ponyvás szolgálati Trabantja az volt aztán a "harcjármű":):):)
Vélhetőleg az van kitakarva...Miért is nem lehetett az állandó lakcíme pl egy őrspk,vagy htts-nek az őrsi szolgálati lakás?No mindegy komám,nem látunk a festés alá..még egyszer csak ötlet.
Nem árt ha megvannak az ember okmányai.ha megvénül nyugdíj, vagy fegyveres jogviszony létesítésekor...
nem árt a katonai előképzettség, nagyon a béka feneke alatt van a a fiatalok morálja.Panaszkodnak a személyzeti osztályokon is,hogy sokan azt hiszik a pk-beo viszony azonos a dolgozó-művezetőivel....
Az igazság az, én tudom a leszerelésem dátumát(a katona könyvem valóban nincs meg)! Az egyik ismerősömnek kellett volna ez a pontos dátum!Hátha valaki az oldalra téved és még emlékszik rá!
Bár nem itt volt téma a kapca,de személyes élményem van róla.A bajtársunk aki 68-71 között volt sorhatárőr
nyilván többet viselte mint az én korosztályom/78-80/.Az alap kiképzésen az utászcsizmával,bokaszíjjal illetve a kapcával voltunk felszerelve.A kapca négyszegletes lenvászon cca 70X70 cm(?).A lábfejre történő feltekerését nagyon elővigyázatosan kellett végezni,mert ha lelazult,összegyűrödött,feltörte a lábat .Amikor lehetőség volt rá meg kellett igazitaní.Este ,takaródó előtt a körlet előtt elhelyezve,kapca a csizma szárára,szabályosan feltekerve/Balassagyarmat kik.szd 40 fő/körlet/érdekes illat terjengett....Hál istennek szakkiképzésen ill onnan a végéig már a rendszeresített fehér,legénységi harisnyát kaptunk.A lábbeli surranó,járőrcsízma,illetve télen mikor a hóban ,fagyban álldogálni is kellett,ismét előkerült az utászcsizma,pláne amelyik tényleg passzolt a lábra,be volt törve,némelyik többször talpalva/3-4 cm talp/de azt már "önként" a raktárossal kiválogatva viseltük.Lehet,hogy a kapcát a raktárban tárolták,akár portörlő rongyként is később is mikor már nem volt "rendszerben" így aztán az "elorzott" lepedőkkel együtt kiváló leszerelő zászló alapanyag lett.Miután a selejt lepedőket a raktáros kiválogatta,azt használták fel a fíúk,néhányat én is aláírtam.
Az idősebbeknek a régi zöld műbüboritású többoldalas pontosan tartalmazza a szolg kezdetét végét,rf,szolg helyek,de a kétlapos legutóbbi is tartalmazza!