Keresés

Részletes keresés

Belohin Creative Commons License 2026.05.25 0 1 2815

Kipróbáltam Gemini vision képességét. Csont nélkül felismerte képről a Krenyicint. Pedig nem az eredeti képet kapta, amit lementettem, hanem a háttérkép méretre körülnyírtat.

vlacko Creative Commons License 2026.04.25 0 0 2814

Az Etna ha jól tudom, kb 1000 méterig mészkő, arra telepedett rá a vulkán. Az azért nem a legstabilabb kőzet.

Előzmény: Belohin (2813)
Belohin Creative Commons License 2026.04.25 -1 0 2813

A geológusok aggódnak az Etnáért is. Ha ott egy nagyobb darab elkezd szánkázni, azt még a görögök is megérzik. Szicília partvidékéről ne is beszéljünk.

vlacko Creative Commons License 2026.03.15 0 0 2812

Ebben van ráció, de a Nagy szigeten a Kohala 4/5-e eltűnt, az azért nem magyarázható ezzel.

Előzmény: Belohin (2811)
Belohin Creative Commons License 2026.03.15 0 0 2811

Fikció, de el tudok képzelni olyat, hogy egy pajzsvulkán lejtőjére ráfolyik a szomszéd, fiatalabb hegy lávája. Közben - megfelelő éghajlaton az eredeti lejtőn már képződött egy mállott, agyagos réteg. És ezen csúszik meg, ha elér egy kritikus tömeget.

Előzmény: vlacko (2810)
vlacko Creative Commons License 2026.03.14 0 0 2810

Ha már szóba jöttek a pajzsvulkánok, a minap azon morfondíroztam, hogy a fenébe lehetett Hawaii-n a Nagy szigeten hatalmas földcsuszamlás, ami a legrégebbi vulkán 4/5-ét a elpusztította, és kiváltott egy brutál nagy cunamit. Aztán arra jutottam, hogy Hawaii-n a vulkánok kb úgy nézhetnek ki, mint az Olympos Mons a Marson. A tetejük lapos, de szerintem a víz alatti rész meredek falú, hiszen a vízbe érve a láva megszűnik hígan folyósnak lenni, nem tud szétterülni. Éppen ezért a víz alatt már szakadékok veszik körbe a szigeteket, valahogy úgy, mint a Tristan Da Cunha szigetnél az jól látszik, mert a víz felé is kilóg, s így a földcsuszamlásnak már semmi akadálya nincs, egy bizonyos hegyméret felett magától bekövetkezik a bazalt szilárdságána véges volta miatt. 

Belohin Creative Commons License 2026.03.12 0 0 2809

Szerényebb kivitelben a Fernandina azért produkált hasonlót 1968-ban. https://volcano.si.edu/gallery/ShowImage.cfm?photo=GVP-04673

Ott jelentős vízbetörés nem lehetett, de ki tudja ezt garantálni? 

Előzmény: vlacko (2808)
vlacko Creative Commons License 2026.03.12 0 0 2808

Pajzsvulkánoknál nem igazán szokott ilyen előfordulni valahogy.

Előzmény: Belohin (2807)
Belohin Creative Commons License 2026.02.28 0 0 2807

https://www.youtube.com/watch?v=je9QQ4BwIWc

Ha  Réunion lakója lennék, aggódnék. A magmakamra hirtelen, nagy mértékű kiürülésének lehet olyan következménye, hogy elkezd beroskadni. Törések keletkeznek, és mivel sziget, a tenger vize utat találhat lefelé. A hirtelen gőzképződés pedig Krakatau, vagy Hunga Tonga Ha'apai méretű robbanást jelent.

vlacko Creative Commons License 2026.02.03 0 0 2806

Nekem is szembejött. A riporterek kicsit idegesítőek, de jó volt hallgatni a napi séta közben. Harangi jó arc, van egy dedikált vulkános könyvem tőle.

Előzmény: Belohin (2805)
Belohin Creative Commons License 2026.02.03 0 0 2805
Belohin Creative Commons License 2026.01.18 0 1 2804
Belohin Creative Commons License 2026.01.17 0 1 2803

Először azt hittem, a Batu Tara rézsűjére hivatkozol. A Mayon más. A feldicsért szabályos kúpján mintha kezdene kialakulni a Semeru és a Sangay esetében felhánytorgatott horhos. Lehet, hogy az egész abból indul, hogy a kráter szegélyén valahol gyenge pont van - miért is lenne annyira egyenletes az anyaga? - aztán tendenciózusan mindig ott csordul túl. És egy ennyire meredek csúcsrégióban a nagyobb viszkozitású láva nem összefüggő folyamként ereszkedik lefelé, hanem izzó blokkokká töredezik. A blokkok pedig nem kenődnek rá a felületre, hanem gördülés közben még régebbi anyagdarabokat is megindítanak lefelé. A PHIVOLCS felvételei nem olyan tiszták, hogy mindez kivehető lenne, privát drónosok meg úgy tűnik, kevésbé aktívak arrafelé.

Előzmény: vlacko (2802)
vlacko Creative Commons License 2026.01.17 0 0 2802

Ahogy elnézem, itt is van egy Sciara del Fuoco, mint a Strombolin.

Előzmény: Belohin (2800)
vlacko Creative Commons License 2026.01.17 0 0 2801

Boldog új évet innen is!

Minden évben eszembe szokott jutni - ahogy idén is - hogy vajon a Campi Flegrei kitör-e idén. 

Viszonylag kevés vulkáni kalderába épített város van, Puzzolin kívül Auckland az egyetlen, amiről tudok.

Ti tudtok még ilyet esetleg?

Előzmény: Draco Domesticus (2798)
Belohin Creative Commons License 2026.01.12 0 1 2800

De en-gem csak a Mayon érdekel! :-)

https://www.youtube.com/watch?v=zM-F5tDcfZ0

Belohin Creative Commons License 2026.01.02 0 0 2799

Fölfújtam az ábrázatomat, és sikerült valamit javítani a blogbejegyzés kinézetén. (Első alkalommal a SingleFile kiegészítővel mentettem, és amikor belenéztem a kódba, elment tőle a kedvem.)

Előzmény: Belohin (2793)
Draco Domesticus Creative Commons License 2026.01.01 0 1 2798

Boldog Új Évet az itteni népes csapatnak is! Sok vulkánkitöréssel - amik lakott helyektől távol esnek! (-:)

Előzmény: vlacko (2794)
Belohin Creative Commons License 2026.01.01 0 0 2797

Nehéz így, hogy az ember azt se tudja, pontosan mit keres, azt se, hogy hol. Amikor a koordinátákat adtam meg, általában Turfan központjától délkeletre rakott le. A Google térkép a Bogda Shanhoz a hegység nyúlványában picit keletre a pontos északi iránytól. A Google Earth viszont jócskán nyugat-északnyugatra, majdnem Urumcsi irányában. Akkor most mivan? Egy kisebb lávaömlés pedig eléggé eltörpülhet a hegyvidék belsejében. De emlékszem olyan utalásra is, amely a Lángoló-hegységbe helyezte az állítólagos vulkánt. Jelentős szénmezőt valahogy elég nehezen képzelek el bármelyik hegyvonulat belsejében. Az a közismertebb égő Pokol Kapuja egészen más környezetben nyílik.

vlacko Creative Commons License 2026.01.01 0 0 2796

mármint mi működik?

Előzmény: zvajda (2795)
zvajda Creative Commons License 2025.12.31 0 0 2795

Ez még működik?

vlacko Creative Commons License 2025.12.31 0 0 2794

Ez a földalatti szénmező égése a megfejtés szerintem is. Kézenfekvő magyarázat. Nézegettem bazaltfoltok után Urumchi környékén, de nem találtam. A Tien San-ban meg annyira tagolt a vidék, hogy ott esély sincs egy ilyen azonosítására.

Az egész környék amúgy engem Észak Amerika nyugati részére, különösen a Death Valley és a Sierra Nevada környékére emlékeztet, még a vulkanizmus is hasonló. 

Boldog Új Évet!

Előzmény: Belohin (2793)
Belohin Creative Commons License 2025.12.31 0 0 2793

Eszembe jutott megkérdezni a derék AI-t, ő mit tud a turfani vulkánról. Hátha tréningezett kínai forrásokon is. Közzétettem a blogon az eredményt.

Belohin Creative Commons License 2025.12.30 0 0 2792

A Batu Tara lávája ránézésre sűrűbb, mint a Strombolié, de még abból is salakrézsű képződik. Mondjuk, azt nem tudom, a mély bevágás hogyan alakult ki a kráterfalban. Azt sem, mi lenne a bevágás nélkül a formáció.

Előzmény: Belohin (2791)
Belohin Creative Commons License 2025.09.28 0 0 2791

Igen, a láva anyaga is kell az elméletbe. A dómképző típusokból lesz lavina, a Stromboli híg lávájából inkább salakrézsű (Sciarra del Fuoco).

Előzmény: vlacko (2790)
vlacko Creative Commons License 2025.09.28 0 0 2790

A Strombolinak ilyennek kellene lenni. Folyamatos magmautánpótlás, és a kráter alacsonyabb pontján kiömlő anyag. Piroklaszt mondjuk nem annyira jellemző.

Előzmény: Belohin (2788)
vlacko Creative Commons License 2025.09.28 0 0 2789

Egész jó ez az orosz vulkánmetál! :-)

Előzmény: Belohin (2785)
Belohin Creative Commons License 2025.09.28 0 0 2788

Az indonézeknél elég népszerű a vulkánok drónos videózása. És valószínűleg gyakorlati okokból a hegy oldalába vágódó horhos mentén szoktak fel-le röptetni. Különösen a Semeru és a Merapi népszerűek, és mindkettőnél erős és feltűnő az említett horhos. Az, hogy  több vulkánon is kialakul, bizonyítja, hogy törvényszerű. De nem mindegyiknél van. Egyelőre az a hipotézisem, hogy a folyamatos, de lassú magmafeltöréssel van kapcsolatban, amely esetben a dómképződés és annak gyakori omlásos 'kopása' a kráter legalacsonyabb részén át  induló forró lavinákat indít, ezek pedig a vízhez hasonlóan sok ismétlődés után szurdokvölgyet vájnak a hegyoldal anyagába. Olyan vulkánoknál pedig, amelyek hosszabb nyugalmi időszakok után erős robbanásokat produkálnak, inkább az általános séma szerinti képet látjuk a csúcsba mélyedő tölcsérszerű kráterrel.

Most kerestem drónos videót a Sangayról - amelynél korábban szintén a szemembe akadt a kráterből induló horhos. Egyet találtam, de az nagyon jól mutatja a völgyet 'működés' közben. Az is kivehető, ahogyan a lefele tartó anyagból kialakul az izzó felhő.

vlacko Creative Commons License 2025.09.28 0 0 2787

Még a feltételezett kontinentális riftesedésbe (Bajkál vonal) sem igazán illik bele a helyzete. 

Előzmény: vlacko (2786)
vlacko Creative Commons License 2025.09.28 0 0 2786

Köszi, ez hiánypótló volt. Valóban szokatlan elhelyezkedésű vulkán, minden szempontból. És kiömlött láva mennyisége megdöbbentő.

Előzmény: Belohin (2785)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!