Keresés

Részletes keresés

Draco Domesticus Creative Commons License 2 napja 0 0 2304

Kösz. A szöveget nehezen követhetőnek találtam, ahogy cikázott az ábrák és a számomra ismeretlen földrajzi részletek között. De legalább már tudom, mi a Durece. (-:)

 

 

 

 

 

 

Előzmény: Belohin (2303)
Belohin Creative Commons License 2 napja 0 0 2303

Igen, cm-ben.

Előzmény: Draco Domesticus (2302)
Draco Domesticus Creative Commons License 3 napja 0 0 2302

A számok rétegvastagságot jelentenek? (A szöveges részt még nem olvastam.)

Előzmény: Belohin (2300)
Draco Domesticus Creative Commons License 3 napja 0 0 2301

Rémálom lehet ott egy kiürítést megszervezni. Az egész környezete sűrűn lakott. Az úthálózat nem bírná, ha tényleg mindenkinek menekülnie kellene. Meg talán nem is mindenki fogná fel, mekkora a veszély.

 

Találtam egy felvételt a 44-es kitörésről. Az emberek álltak az utca egyik végén, és nézték, hogyan dönti romba a láva a házakat a másik végén. Nyilván, a saját házuk is ott volt, és reménykedtek, talán megússzák. De ha közben lezúdult volna egy hamufelhő is...

 

https://youtu.be/1bsmv6PyKs0

Előzmény: Belohin (2299)
Belohin Creative Commons License 3 napja 0 0 2300
Előzmény: Belohin (2299)
Belohin Creative Commons License 3 napja 0 0 2299

A szél. Északnyugatról fújt, azért kapta éppen Pompeji a nagyját.

De olvastam valahol, hogy kb. Nápoly közepéig húzódó izzófelhő-üledékek is találhatók történelem előtti kitörésekből. Ha megint arrafelé talál lőni, nem hinném, hogy San Gennaro sokat segít a milliókon, akik ott laknak.

Előzmény: Draco Domesticus (2298)
Draco Domesticus Creative Commons License 5 napja 0 0 2298

Talán a hegy alakja - vagy a szél befolyásolta, hogy merre terjedjen a hamufelhő, a szemcseméret pedig azt, hogy mennyit "utazzon". 

Előzmény: vlacko (2297)
vlacko Creative Commons License 5 napja 0 0 2297

Számomra nem világos, hogy a nápolyi oldal miért védettebb.

És őszintén szólva nagyobb elpusztított zónára számítottam. Emlékeim szerint 5 köbkilométer tefra lökődött ki, azért az nem kevés.

Előzmény: Draco Domesticus (2296)
Draco Domesticus Creative Commons License 5 napja 0 0 2296

Pompeji és Herculaneum képeket nézegettem, és köztük egy térkép ebből a topicból származik. (-:)

 

Draco Domesticus Creative Commons License 5 napja 0 0 2295

Jó animáció egy régi kitörésről: https://youtu.be/v8FfrA-PJ_Y

 

 

Draco Domesticus Creative Commons License 5 napja 0 0 2294

Jó felvételek egy újabb kitörésről: https://youtu.be/raUND-gsr4s

Belohin Creative Commons License 2019.12.13 0 0 2293
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.11.27 0 0 2292

Köszönöm!

Előzmény: Belohin (2291)
Belohin Creative Commons License 2019.11.27 0 0 2291

A helyzet kicsit bonyolultabb. Valamikor ott két hegy volt: a Rinjani és a Samalas. Utóbbi pukkantott egy kalderaformálót, amely során a Rinjani hasonlóan járt, mint a Rakata. Azaz az eredeti csúcsa közelében halad a beszakadás határa. A Barujari valóban a posztkaldera kitörési centrum, amely viszont valahol a két egykori hegy között alakult ki - ránézésre a Rinjanihoz közelebb.

Előzmény: Draco Domesticus (2290)
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.11.26 0 0 2290

Nagyon érdekes látvány. Először hang nélkül néztem, gondoltam, olyan, mint a biztonsági szelep egy kuktán.

Hanggal határozottan komolyabb! Az pedig látszik a hegyen, hogy legalább egyszer már ledobta a fele fedőt is.

 

Azt jól gondolom, hogy az egész hegy a Rinjani, benne a tó az eredeti kráter, és ez a Barujari az újabb kitörések helyszíne? Sajnos a térkép nem írja ki.

Előzmény: Belohin (2289)
Belohin Creative Commons License 2019.11.26 0 0 2289

Átlagon felüli minőségű felvétel egy vulkán működéséről. A Barujari aktív kürtőjét oldalról nem fedi salakkúp, jól látható, ahogy a gáz felfújja a lávát, aztán kisüvít és lávacafatokat ragad magával.

vlacko Creative Commons License 2019.11.11 0 0 2288

Gyönyörű!

Előzmény: Draco Domesticus (2287)
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.11.10 -1 0 2287

Nagyon szép bazaltorgonák Izlandról:

 

https://youtu.be/xw39c9hRHAQ

 

Valószínűleg hasadékvulkán lehetett.

Draco Domesticus Creative Commons License 2019.10.02 -1 0 2286

Ne becsüljük le azokat a vulkánokat!

 

https://youtu.be/WYUo9qkHz5I

 

 

vlacko Creative Commons License 2019.08.25 0 0 2285

Nemrég láttam egy összevetést, a töredéke a vulkánok CO2 kibocsátása az emberének.

A Krakataunál, meg úgy általában a lemezszegélyi vulkánoknál a vízgőz az elsődleges gáz, amit az alábukó lemezszegélyek visznek magukkal zárványként illetve kristályvízként, illetve ami a repedéseken leszivárgó talajvízből vagy tengervízből származik. A Krakatau robbanása is akkor következett be, amikor a magma a tengervízzel találkozott.

A második leggyakoribb gáz valóban a CO2, és a bazaltos vulkánoknál ez igen sok tud lenni. A legnagyobb CO2 kibocsátó vulkán a Mount Erebus az Antarktisz mellett. Messze nem elég így sem a kibocsátott gázmennyiség, hogy akár csak lokális hatást is ki tudjon fejteni.

A nagy bazaltár kitöréseknél jellemző a CO2 felszabadulás óriási mértéke, de ilyen ritkán van.

A szibériai esetnél nagyon érdekes folyamat volt. A bazaltömlés első fázisában egy óriási bazaltsapka képződött, ami eltorlaszolta a további feláramlás útját. Ez azzal járt, hogy a hő felgyülemlett, és a talajban levő fosszilis szenet elgázosította. Mivel lenn oxigén nem volt sok, ezért főleg a víz reagált a szénnel, amiből vízgáz (CO és H2 ) lett. Ez aztán végül áttörte a bazaltsapkát, és egyrészt jórésze elégett, CO2 képződése közben, másrészt meg instant megmérgezett mindent egy jó nagy területen.  A lényeg az, hogy ez a CO2 is fosszilis volt, csak a vulkáni működés égette el.

Előzmény: Carina_S (2283)
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.08.25 -2 0 2284

Szia! Rég jártál erre.

 

Itt néhány hozzászólással korábban a Földet érő kozmikus hatások szerepéről is elmélkedtünk (nézz vissza, ha még nem láttad, mert érdekesek). Mindezek ellenére, ami a helyi, földi viszonyokat illeti, szerintem is a vulkánok azok, amelyek a leginkább befolyásolják a klímát és a klímaváltozásokat.

 

Ezért az elméletedre kapásból rávágtam volna, hogy helytálló, de amikor nekiálltam hozzá további adatokat gyűjteni, találtam ezt a cikket, ami szépen összefoglalja milyen hatással voltak a vulkánkitörések az emberiségre és a történelem alakulására.

 

https://tortenelemportal.hu/2014/09/tiz-legnagyobb-vulkankitores/

 

Ha ehhez még hozzávesszük az emberiség előtti nagy kihalásokat (a perm és a jura kor végén) illő lenne szerényebbnek lennünk, ami az éghajlat-befolyásoló hatásunkat illeti. Ettől függetlenül még számtalan módon tudunk ártani a környezetünknek, meg saját magunknak. És ártunk is...

Előzmény: Carina_S (2283)
Carina_S Creative Commons License 2019.08.25 0 0 2283

Hirtelen eszembe jutott valami a Krakatau-vulkán 1883-as nagy kitöréséről, az általa okozott következményekről, és arról, hogy "globális felmelegedésnek" nevezett jelenséget úgy próbálják az emberi ipari termelés és a robbanómotoros gépjárművek számlájára írni, hogy közben lehet, hogy ezért a vulkán által kibocsátott óriási mennyiségű gázok, köztük a két üvegházgáz, a szén-dioxid és a metán valamelyikének vagy mindkettőjének kibocsátása által maga a vulkán, ill. az egész Földön tapasztalható vulkánkitöréses tevékenységek összessége lehet a valódi "tettes".

 

A Krakatau kitöréséről a Wikipédia ezt írja: "A hírhedt 1883-as kitöréshirosimai atombomba energiájának az ötezerszeresével, mintegy száz megatonnával robbantotta darabjaira a hegyet, több mint 25 köbkilométernyi sziklát és hamut lökött ki a vulkánból, és a történelemben feljegyzett legnagyobb hangkitörést produkálta: a robbanás zajára a 3100 kilométerre lévő ausztráliai Perthben az emberek felriadtak álmukból, sőt a mintegy 4800 kilométerre lévő Rodriguez-szigetenMauritius közelében a fültanúk azt hitték, puskalövést hallanak. A légköri lökéshullám hétszer kerülte meg a Földet, és még öt nappal később is érezhető volt."

 

Az egész idézetből a vastag betűs rész a lényeges! Ilyen óriási mennyiségű vulkáni szikla és vulkáni hamunak a kürtőből és a kráterből történő kilövéséhez ui. óriási mennyiségű, több millió köbkilométernyi vulkáni gázelegy óriási túlnyomása szükséges. Ezek között nyilván sok a vulkánokra jellemző kénes gázok (kén-dioxid, és kénhidrogén), de nyilván épp ilyen hatalmas mennyiségű szén-dioxid és metán is kikerülhetett a Föld légkörébe.

 

1.: Először az óriási mennyiségű vulkáni hamu és hamupernye kerül ki, amely akár 5-10%-kal is csökkenteni képes a légkör fényáteresztő képességét, amely miatt a kitörés utáni 10-20 év hidegebbé válik a kevesebb napfény miatt, mely miatt a mezőgazdasági termények fejletlenebbek lesznek a nyár végére is, megtermett összmennyiségük pedig jelentősen megkevesbedik, amely éhínséget okoz. Ez a jelenség a vulkáni tél.

2.: A második fázisban a hamunak a légkörből a talajra történt leülepedése után a légkör visszanyeri ugyan az eredeti 100%-os fényáteresztő képességét, de ekkorra már régen kikerültek a légkörbe az üvegházgázok, melyek miatt viszont a földi légkör fokozatosan túlmelegszik. Közben a talajra leülepedett hamu és hamupernye elbomlik és humuszos talajjá alakul át, ami normál körülmények között a legjobb termőtalajok egyike tud lenni. Viszont a felmelegedett légkör miatt több lesz az aszály és kevesebb lesz a csapadék, így a felmelegedési periódusban ez válik a minden embert kielégítően jó terméshozamok legfőbb gátjává. Ez a jelenség a túlzottá váló klíma-felmelegedés periódusa.

Mindkét káros folyamatért a vulkánok a "felelősek".

 

Mit gondoltok, szerintetek mennyire helytálló az elméletem??

Draco Domesticus Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 2282

Nagyon egyetértek az utolsó mondatoddal. A nem egyenletes háttérsugárzással.

 

Ezen kívül volt a filmben egy rész, ami szerint a naprendszer keresztülhaladt egy sötét kozmikus porfelhőn, ami szintén lehűlést eredményezett. Elképzelhető az is. A Föld életét nem lehet "földhözragadt" szemlélettel vizsgálni, hanem a tágabb környezetével együtt. És a kép annál ijesztőbb, minél többet tudunk róla. Rengeteg véletlenen múlott, hogy egyáltalán vagyunk.

Előzmény: vlacko (2281)
vlacko Creative Commons License 2019.07.24 0 0 2281

Azt gondolnám, hogy a kozmikus sugárzás megnöveli a levegő gázainál az egyéb izotópok jelenlétét. Vagy ha elemátalakulás van, akkor a származtatott elem gyakoriságát.

Mint pld. a C13 izotóp. Bizonyára van másfajta átalakulás is, aminél lehet valamiféle stabilabb izotóp is.

Ebből valószínűleg bekerül valamennyi a földtani rétegekbe, és ez alapján lehet reprodukálni, hogy mikor érte ilyen hatás a földet.

A radioaktív szénizotópos kormeghatározásnak szerintem épp az egyik fontos baja az, hogy egyenletesnek veszi a kozmikus háttérsugárzást, ami viszont egészen biztosan nem igaz.

Előzmény: Draco Domesticus (2280)
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 2280

Nem sokkal korábban találkoztam Henrik Svensmark elméletével.

 

Ez itt egy régebbi, nagyon részletes ismertető: https://youtu.be/ANMTPF1blpQ

 

Hosszú, de a lényege benne van kb. az első 10 percben. Ahogy egy ködkamrában egy sorozat cseppecske jelzi a kozmikus sugarak útját, úgy a légkörben is elindítják a kondenzációt.  A Nap mágneses aktivitása védelem a kozmikus sugárzás ellen. Ha a mágneses aktivitás magas, a hőmérséklet is magasabb lesz, mert kevesebb felhő képződik. Mindezt igyekszik megfigyelésekkel alátámasztani és kísérletekkel igazolni, de a "széndioxid-hívők" elutasítják. Szerintem érthető, a kozmikus sugárzást nem lehet megadóztatni. (-:)

 

Itt van egy frissebb tudományos előadás tőle: https://youtu.be/Rg3MqdBX0_k

 

A fentiek figyelembevételével logikus, hogy egy szupernova-robbanás (=még több kozmikus részecske!) okozhat eljegesedést (=még több felhő, =egyre hűvösebb földfelszín és =egyre nagyobb fényvisszaverő-képesség). Azt nem tudom, ki lehet-e mutatni, hogy egy időszakban több részecske érkezett a Földre. A mai jégmintákból, biztosan, de azok a régi jegek már elolvadtak.

 

Amit még érdekesnek találtam a filmben, ahogy az élet keletkezését magyarázza. Nem "langyos ősleves", hanem víz alatti vulkánkitörések - és a radioaktivitás evolúcióra gyakorolt hatásáról sem feledkezik meg.

 

Ami nem tetszett, az a meghosszabbított része, a jóslatokkal meg a még távolabbi kilátásokkal.

Előzmény: vlacko (2279)
vlacko Creative Commons License 2019.07.24 0 0 2279

Rendkívül érdekesnek találtam a filmben, hogy a szupernovák globális eljegesedést okoznak. Erről itt hallottam legeleől, és a szokásos katasztrófahipotézisekben sem említették ezt az opciót, pedig logikusnak tűnik.

Mindazonáltal látványos kihatásai az evolúcióra még ezzel együtt sem nagyon voltak, már amennyire szerény ismereteim alapján meg tudom állapítani.

Leszámítva a hógolyó föld utáni többsejtű szervezeteket érintő fajrobbanást. Bár nem egyértelmű, hogy azt az eljegesedét is szupernovarobbanás okozta-e.

Előzmény: Draco Domesticus (2275)
vlacko Creative Commons License 2019.06.21 0 0 2278

Nem is tudtam, hogy ilyen sok hógolyó periódus volt, azt meg pláne nem, hogy ezt a szupernovarobbanások okozták.

Előzmény: Draco Domesticus (2275)
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.06.20 -1 0 2277

Szép táj, szép vulkánok - és fagyálló emberek.

vlacko Creative Commons License 2019.06.11 0 0 2276

köszi szépen. nézem!

Előzmény: Draco Domesticus (2275)
Draco Domesticus Creative Commons License 2019.06.11 -1 0 2275

A kérdéseid miatt meg akartam keresni azt a filmsorozatot, ami a Föld kialakulásáról szólt (a közbeeső hógolyó állapotokkal). Helyette valami mást és sokkal modernebbet találtam, ami egyszerre szól a Föld és a földi élet alakulásáról, és nem feledkezik meg arról, hogy kozmikus hatásoknak is ki voltunk (és vagyunk) téve.

 

Ez az a rész, amit már láttam: https://youtu.be/-hDpJv9IdpM

 

Nagyon tetszik, jó szívvel ajánlom!

 

A hosszabb, "befejezett" verziónak is ott a linkje, de azt majd későbbre hagyom.

Előzmény: vlacko (2274)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!