Vajon az alábbi térképen látható vulkánok közül, mennyi az aktív éppen? Mert a múlt év végétől kezdve, mintha az egész világon szaporodnának a kitörések. (Vagy csak jobban értesülünk róluk?)
A Soufriere valami kénes dolgot jelent franciául, nem véletlen, hogy így nevezik a vulkánokat a nyelv által befolyásolt vidékeken. Találtam további kettőt, csak azok mostanában nem rosszalkodtak.
Milyen jó, hogy két Soufriére is van. Lehet őket kutyulni a hírekben. A St Vincent-en levő mozgolódik, erre betesznek egy videót a Montserraton levőről.
Lehet az simán a Hasszán. Egyrészt a régi térképen a hegy ábrázolása eléggé elnagyolt. Másrészt lehet olyan nézőpont, amikor az az oldalkúp takarásban van, de a Kücük Hasan Dagi látható.
Az a középső csúcs egyébként nem szerepel azon a bizonyos ókori festményen. Pedig elég prominens, és mivel nem tudunk a újabb kitöréséről a Catal Hüyük-i erupció óta, biztos hogy nem azóta keletkezett. Ez esetben viszont megkérdőjeleződik az a teória, miszerint a festmény a Dagit ábrázolja.
Jó kis robbanás lehetett, amikor az a krátertó gőzzé vált.
Kicsit furának találom, hogy a Mauna Loa már milyen régóta hallgat. Utoljára a nyolcvanas években tört ki, pedig azelőtt 10 évente legalább egyszer beköszönt.
Vajon az, hogy a Hawaii vulkánok nem nagyon produkálnak légiközlekedést megbénító méretű füstfelhőt - ellentétben az izlandi vulkánokkal - annak köszönhető, hogy nincs a kráterükben jégdugó?
Nem hinném, ahhoz túl messze van. Szerintem inkább az van, hogy a hotspot miatt megborultak odalenn a dolgok, és az utóhatás még mindig vet hullámokat. Máshol is van arra példa, hogy ha kontinentális kérgen repedések keletkeznek, akkor alatta beindul a bazaltvulkanizmus, mert a lecsökkent nyomás kedvez az olvadásnak az asztenoszférában.
(pld. Balaton felvidék). Ez történik a hátságoknál is, ott sem a mélyből jön fel a szétterülő láva.
Szóval a lényegi különbség a Yellowstone és eközött, hogy ez sekély mélységből jön, a hotspot meg ugye a mag mellől.
Mindemellett Yellowstone nem bazaltos kőzetekből épül fel, mert a hosszú tárolási idő miatt az eredetileg bazaltnak indult magma beold magába egy csomó más dolgot, és riolit lesz belőle.
Nagyon érdekes hely. "A garden fit for the devil himself" Végigjártam a kijelölt ösvényt és nem léptem rá a lávára. (-:)
Tényleg furcsa, hogy viszonylag a közelmúltban történtek a lávafolyások, miközben a Yellowstone kb. 600.000 ? éve tört ki utoljára. Akkor ez egy "biztonsági szelep" a szupervulkánhoz?
Tulajdonképpen az van, hogy a hotspot helyének kihűlt maradékán gyakrabban van kitörés, mint a hotspot aktuális helyén. Ez azért elég fura, akárhogy is nézzük. Ráadásul azért nem is olyan kis volumenű kitörések ezek, elég sok magma folyik szét minden kitörésnél.
Kicsit utána olvasgattam a Yellowstone hotspotnak, hogy érintőlegesen szóba került, így akadt meg a szemem az Idahói Craters of Moon területen.
Nagyon érdekes a sztorija. Ez a hely ugyanis a Yellowstone hotspot egy korábbi kitörési centruma volt, de dacára annak, hogy már évmilliók óta nincs alatta a hotspot, még mindig vannak bazaltkitörések, a legutóbbi egy-két ezer éve történt.
Annyit sikerült kibogoznom, hogy annó a hotspot annyira megbolygatta a mélyben a dolgokat, hogy egy spontán riftesedés indult be, ami ugye a kéreg elvékonyodásával jár, és ez okozza a bazaltos kitöréseket.
Tény, hogy a Hawai hotspot esetében is megfigyelhető vulkanikus jelenség olyan helyeken, amelyek alól a hotspot már régóta odébbállt.