Keresés

Részletes keresés

fehérholló Creative Commons License 2006.11.27 0 0 81
Kedves Antisystem!

Valószínűleg Te érteni fogod beszédem, mert itt most és már évek óta a fizetendő jogdíj és az Artisjust stb. kizárólag a zenéről, a letöltésről meg a másolásról szól.

Pedig az általad is említett SW terület lényegesen nagyobb és főképp drágább terület...

Bebizonyítom nektek, hogy a hazai jogdíj nem más mint lopás, néhány művész által folyamatosan elkövetett lopás! Nem tőletek fogyasztóktól, CD meg DVD vásárlóktól!
Hanem tőlünk SW fejlesztőktől, programozóktól stb.

Tehát

Adva vagyon egy SW fejlesztő cég immár 17 éve. Az eltelt idő alatt létrehoztak egy kompex integrált ügyviteli rendszertm mely teljes egészében a cégtulajdonosok szellemi terméke, tulajdona. Értéke milliókban mérhető.

A SW követés negyedévenként CD-t történik (most állnak át a netes letöltésre, meg kellett várni ugyanis a cégek informatikai fejlődését...) Ami tehát negyedévenkénk kb 150-200 CD beszerzését eredményezi. Természetesen számlára. Jön a másolás, a címkézés és a postázás. Mindez jogszerűen, bizonyíthatóan (APEH, TB, Posta stb.), a kereskedelmi csatornákon kívül.
Minden lemezen rajta az Artisjust matrica!!!!

A cég persze nem szenved anyagi kárt, mert mint írtam az egész számázva vagyon.

De! A CD-nkénti néhány forint ugyanúgy része a komplett hazai jogdíjmennyiségnek, mint az, amikor veszel egy üres CD-t és annak része megy a kapalba.

A kalapból pedig Bródy, Koncz stb. segítségével megtörténik a szétosztás. Kizárólag a brancson belülieknek és kizárólag egyes művészeti ág résztvevőinek.

Egyszerűsítve:

A Bródy az Artisjust segítségével egy MÁSIK szerzői jogtulajdonossal befizetteti a jogdíja majd az felveszi é magára fordítja.

Mi ez ha nem lopás?

Tervbe van véve egy komoly próbaper! Nem az Artisjusttal szemben, hanem a zenés érdekvédelmisekkel szemben - lopásért

Előzmény: Antisystem (77)
Raphael Creative Commons License 2006.10.19 0 0 80
Az artisjus 'ennel lejjebb nem lehet menni a CDarakkal' jelszavahoz meg annyit hogy amikor utoljara akartam zenet venni a MediaMarktban 4400 Ft-ba kerult volna, az amozonon meg 12$ba..
nazuna Creative Commons License 2006.10.19 0 0 79
Ez így van - a jogszerűséget egyelőre nem kell bizonyítani. Alkotmány: "56. § (2) A Magyar Köztársaságban senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg."
Előzmény: szani (75)
glad Creative Commons License 2006.10.19 0 0 78

"...de talán, talán ha nem 10 rugóért adnának egyet, hanem háromért, akkor tízszer annyian vennék azokat is, és máris kiszámolható egy háromszoros bevétel..."

 

Nagy igazság.

 

Én anno az US-ben vettem egy 20cd szoftware csomagot olyan áron, hogy az üres cd több lett volna.

A cégnek tömeggyártásban így is megérte, a felhasználó meg hülye lett volna lehamisítani ennyi pénzért.

Előzmény: mb3rgyulolo (69)
Antisystem Creative Commons License 2006.10.19 0 0 77

Szép magyar szóval élve b-ák+ az egész szerzői jogdíjasdit meg jogvédelmesdit, ebben baromira helyeselném ha átvennénk az iszlám jogot, az ugyanis nem ismeri ebben a formában a szellemi tulajdon védelmét...

Magam is zömmel szoftverfejlesztésből élek, de ha valaki annyira akarja, én is odaadom neki valamelyik szoftveremet CD-n, vigye. A valódi munka, amiért fizetnek az ügyfelek, az a szoftverhez kapcsolt szolgáltatás, a support, a frissités. Az, hogy ha a kedves vevőnek hasfájása, nehézsége van, akkor felhív, és segítek. Hogy felelősséget válallok azért, hogy a szoftver felhasználásával képes lesz a nyilvántartását, elszámolását, akármiét a törvényes határidőre prezentálni, azok külalakban, tartalomban megfelelnek az előírásoknak. Nem az, hogy kimásolom a setup-könyvárat egy CD-re...

 

ÜdV

Előzmény: FLaci (70)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2006.10.19 0 0 76

Addig oké. Csak félreértettem. Vagy nem volt tiszta. Vagy késő van. Ilyesmi. :)

Előzmény: szani (73)
szani Creative Commons License 2006.10.18 0 0 75
miért kéne bizonyítanom?
bizonyítsa aki akarja,hogy nem úgy volt
de ez már más téma :(
Előzmény: netizen (74)
netizen Creative Commons License 2006.10.18 0 0 74
20 forintos kérdés. hogyan bizonyítod, hogy jogszerűen töltötted le, vagyis hogy letöltötted?
Előzmény: szani (67)
szani Creative Commons License 2006.10.18 0 0 73
akár elolvashattad volna a topicnyitót is :))
valaminek a másolása nem attól lesz jogszerű vagy jogtalan, hogy van-e az írható Cd-n cimke
Előzmény: mb3rgyulolo (69)
szani Creative Commons License 2006.10.18 0 0 72
van abban is mindenféle, amit nem cimkéznek ki rá külön :))
Előzmény: DMA (68)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2006.10.18 0 0 71
Ez meg azt a kérdést veti fel, ha éppen ilyesmit akarsz ráírni a lemezre (nevezzük backupnak :) ), akkor kinek és miért fizeted a díjat...
Előzmény: FLaci (70)
FLaci Creative Commons License 2006.10.18 0 0 70
Szoftverre éppen nem vonatkozik ez az egész, mert ott a magáncélú másolás is tilos (kivéve a backup).
Előzmény: mb3rgyulolo (69)
mb3rgyulolo Creative Commons License 2006.10.18 0 0 69

Hát talán befér ide a szoftvermásolás is. Érdekelne, hogy a fejlesztőcégekre érvényes-e ez az egész marhaság. Főleg, mert én is egyre érdekeltebb vagyok a témában...

Amúgy érdemes megnézni az árképzést a legnagyobb célközönségnek szánt kategóriában, a játékszoftverek esetében is. Pontosan tudom, hogy hány ember munkája egy ilyen cucc, milyen befektetésekkel jár, és mennyi ideig tart, a kockázatról nem is beszélve, de talán, talán ha nem 10 rugóért adnának egyet, hanem háromért, akkor tízszer annyian vennék azokat is, és máris kiszámolható egy háromszoros bevétel... így meg lokalizálni se igen éri meg őket...

DMA Creative Commons License 2006.10.18 0 0 68
Ennyi erővel a kenyér árába is beépíthetnék...
Előzmény: szani (67)
szani Creative Commons License 2006.10.18 0 0 67
az, hogy saját célra jogszerűen másolhatsz, vagy mp3-at tölthetsz le az nem attól jogszerű, hogy matricás CD-re teszed , hanem attól, hogy a jogszabály így rendelkezik, hogy ezt szabad
a másolt CD-d akkor is jogszerű ha nem matricás (pl külföldön vett) CD-re csinálod

a forgalmazott adathordozókon lévő díjat tekintheted úgy mint a kiadók igényét arra, hogy ők is részesedjenek abból a plusz bevételből amire a adathordozók forgalmazói tesznek szert azáltal, hogy jelentősen nő a forgalmuk az egyébként jogdíjas anyagok legális másolhatóságával

tehát nem az elvvel van gond, hanem a mértékkel és a megvalósítással
Előzmény: netizen (64)
netizen Creative Commons License 2006.10.17 0 0 66
persze, persze mindez igaz, amíg a jogtulaj erről másként nem intézkedik. amint az adathordozóra másolásgátló műszaki megoldást telepít, azt megkerülve az adathordozót másolni már tilos. a magyarországon eladott DVDk 90%-a css másolásvédelemmel van ellátva, így jogilag másolásuk tilos, még akkoris ha a CSS másolásvédelmet gyerekjáték megkerülni.
Előzmény: Degeczi (65)
Degeczi Creative Commons License 2006.10.17 0 0 65
a magáncélú szabadfelhasználás nem lopás, hanem jog adta lehetőség!
ahogyan a rádióból felvétel készítése sem volt lopás, az MP3 letöltése sem az

a szerzői jog elég ingoványos terület, nem ilyen fekete-fehér világ
Előzmény: netizen (64)
netizen Creative Commons License 2006.10.17 0 0 64
a lopás nyilvánvalóan lopás, ezt nem kellene bagatellizálni. nem tartom jó módszernek, hogy egy általány megfizetése árán bárki lophat, sőt erről szó nincs. történetsen ugyanis, ha rádbizonyítják, hogy loptad, akkor bizony megkell állnod a jog előtt. amig ez nem történik meg, addig vélelmezik, hogy loptad. ez ellentmond az ártatlanság vélelmének, mint alapelvnek. de nemis ez alényeg, hanem a gazdasági kár. a jelen rendszerben ugyanis ellehetetlenedett egy egész piaci szektor és az állam áfabevételektől esik el nagy mennyiségben, amihez pedig össztársadalmi érdek kötődik, mindezt azért, hogy egy magánszervezet fenntarthassa eléggé kétes jövedelem forrását.
Előzmény: Degeczi (60)
nazuna Creative Commons License 2006.10.17 0 0 63
Ez így van - amit sokan kiadnának, az mondjuk 1000Ft - talán innen a közismert 990Ft-os díj. Talán abból se származna tragédia, ha XY zenész nem 100millió $-t keresne a kiadáson, csak 20 milliót... de nem kizárt, hogy a nagyobb eladáson bejönne a 100 is.
Előzmény: DMA (61)
nazuna Creative Commons License 2006.10.17 0 0 62
Ez lenne az angolszász gyakorlat, ami szvsz méltányosabb lenne. A tököm sem akar mentesülni az illegális felvételek joghátrányától, ha én egyszer saját szoftvereket, és adatbázisokat rögzítek CD-n. Valahogy méltányosabbnak érzném azt, hogy jogdíjat azt fizessen, aki jogdíjas anyagot rögzít. Ja, hogy nem tudják ellenőrizni annyira? ... ez talán legyen az ő bajuk.
Egyébként a 90-es években volt egy hasonló jellegű per Angliában, ahol egy TV adó perelt embereket, hogy díjfizetés nélkül nézik az adást (illetve feltörve a védelmet - amit ők nem tudnak kontrollálni) A bírósági döntés az volt, hogy ha nem akarják bárkinek hozzáférhetővé tenni, akkor válasszanak hatásosabb titkosítást. Ebből nem az a tanulság hogy mindenki szabadon lopjon, hanem az érdekvédelem elsősorban annak a feladata, akinek érdekei vannak. Legalábbis az UK-ban.

De magyarországon mint tudjuk feudalizmus van, korrupció és megvesztegetés ... stb .. aminek az államhatalom és a törvényhozás is része - bárki is legyen kormányon. (és hogy az indexnek se legyen belőle kellemetlensége: ez szigorúan véve az én szubjektív véleményem:-)
Előzmény: arnyekxxx (59)
DMA Creative Commons License 2006.10.17 0 0 61
Az igazi az lenne ha nem megélhetési zenészek nyüzsögnének mindenfelé. Adják értékén a cuccukat és megfogják venni. De a minimálbér tizedét kiadja oda egy cd-ért?
Előzmény: Degeczi (60)
Degeczi Creative Commons License 2006.10.17 0 0 60
kérdés a mérték
aligha rossz sacc, h a felhasználók több, mint 90%-a érintett lenne: ismeretségi körben pl senkit nem tudok, akinek nincs letöltött/másolt zenéje, filmje
nyilvánvalóan nem lenne okos, ha ez valóban lopásnak számítana, így még mindig az átalány az elfogadhatóbb megoldás
Előzmény: netizen (58)
arnyekxxx Creative Commons License 2006.10.17 0 0 59
"pikírt válasz | vissza a topikba 2006.10.17 14:43:48 (40)
Jogdijjat fizecc, mer ugyis illegalis valamit irsz raa (vagy nem, de az kit erdekel:D), ha ezek utan rajtakapnak (monygyuk az artisjuss:D), akkor a torveny jool nyakonvag......abszurdisztan...vagy valaki(k) nagyon jol jarnak...:DDD"Ez itt a nagy tévedés. A jogdijas cd/dvd megvásárlásával mentesültél minden felelöségrevonás alol, épp ez a rendszer lényege. Ha eltörölnék a jogdijat, onnantol jöhetne az a világ, hogy megveheted a boltban 30ért a cédét, de ha felveszel rá zenét akkor mehetsz a biroságra.


El kéne nézni az artisjus honlapjára, mielött az észosztás beindul.
Előzmény: Törölt nick (40)
netizen Creative Commons License 2006.10.17 0 0 58
Én inkább azsondom, hogy bizony aki lop fizessen jóvátételt és ne pedig a lopók miatt elszenvedett veszteségeket terítsük szét az egész társadalomra.
Előzmény: Degeczi (54)
netizen Creative Commons License 2006.10.17 0 0 57
no igen, csak az üres magnókazetta nettó érénak nem 200%-a volt az artisjus adó. A jövőben debütáló bluray és HD-DVD filmek esetében az artisjus-adó mértéke 500-1000FT nagyságot fog kitenni. igaz ezek az írhatóak várhatóan úgy 5000Ft-on fognak rajolni, de néhány év után úgyszintén lemegy majd az áruk a párszáz forintos sávba.
Előzmény: Degeczi (52)
Degeczi Creative Commons License 2006.10.17 0 0 56
jövedelem azonban nem származhat belőle, így csakis ingyenes kölcsönadásról lehet szó: Géza ezt veszi meg, Laci azt, stb.
Előzmény: DMA (55)
DMA Creative Commons License 2006.10.17 0 0 55
Ez érdekes okfejtés, mert csak a saját bevételüket kompenzálják vele. Az nem érdekli őket, hogy az állam sokkal súlyosabb áfa bevételtől esik el miatta. Nem is értem miért tűri a működésüket ebben a formában.

Ha pedig valóban jogtiszta a másolat, akkor eccerű: megvesszük aztán körbejár. Mindenki lemásolja magának :-)
Előzmény: Degeczi (54)
Degeczi Creative Commons License 2006.10.17 0 0 54
pedigde, erről szól a magáncélú szabadfelhasználás: kölcsönkéred, oszt' ha nincs rajta védelem, lemásolod
a mai magyar jogszabályok szerint az lenne illegális, ha másnak készítesz másolatot (vagy neten: megosztod)

nem éppen tökéletes rendszer - de ezerszer jobb, mint ha már hirdethetnéd is a házad, mert a gépeden találtak néhány G zenekönyvtárat
erre elfogadható az átalány fizetése, akkor is ha tényleg semmilyen jogdíjas dolgot nem írsz rá (a kazettákat is használhattad diktafonban, vagy home computerhez mentésre)

az viszont jó kérdés, miért ennyire ésszerűtlenül magas a díj, hiszen tényleg több bevételük lenne alacsonyabból
Előzmény: DMA (53)
DMA Creative Commons License 2006.10.17 0 0 53
Akkor mi lesz, ha majd a letöltőportálok megkezdik működésüket? Ezek természetesen fizetősek lesznek. Az innen letöltött zenét cd-re írom akkor ismét fizetek valakinek, de miért is? A jogdíjat már kifizettem.
Régen se volt normális, hogy egy rádióból felvett zene esetén jogdíjat fizetek a kazettával, holott a rádió már kifizette.
Viszont az így fizetett jogdíj sem jogosít fel arra, hogy 10-en összeállva megvegyünk egy cd-t, majd mindenki lemásolja magának. Akkor meg minek?

Előzmény: Degeczi (52)
Degeczi Creative Commons License 2006.10.17 0 0 52
csakhogy itt már nem egy gyorshajtás-büntetés nagyságrendjéről lenne szó, ha a magáncélú másolást is kriminalizálnák...

az elosztás az ő dolguk - nekem elég annyi, h nem meszelnek el az MP3-aim miatt

egyébként már évtizedekkel ezelőtt, az üres magnókazetták árában is fizetted ugyanezt a díjat
Előzmény: DMA (49)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!