Keresés

Részletes keresés

miszega Creative Commons License 2006.11.01 0 0 23

 

nehéz is lenne, hiszen a csedőrség vidéki csapat volt, ahol nem volt rendrőség

így annak a feladatát is helyettesítette

 

45- vidék is kapott rendőrséget, (még a 4-5ezres községek is kaptak őrsöt vagy 10 zsernyákkal) de extrába, általános elintézésekre létrehozták az AVH-t

 

szóval elvileg nem is lett volna rá szükség, így pompásan elkülöníthető

 

de a csendőrségnek is volt, hmm, mondjuk megelőzési szerepe, és a rendszer legális eszköze bárki ellen

 

 

Előzmény: showtimes (22)
showtimes Creative Commons License 2006.11.01 0 0 22
erőlködj csak, akkor se csinálsz belőle ÁVH-t.
Előzmény: Triste (21)
Triste Creative Commons License 2006.10.31 0 0 21
Olvasom showtimes elragadtatott sorait a csendőrségről, mely testületnek szerinte respektje volt. Volt bizony, néhány csendőrsortűz, meg rengeteg - és közmondásos - csendőrpofon után. Csakhogy ezek a sortüzek meg a pofonok - úgy látszik, a sokoldalúan tájékozott showtimes erről azért nem hallott "a kort megélt emberektől", pedig faggatja őket szorgosan - nemcsak azokat a bizonyos "bűnöző életmódot folytató rétegeket" érték. (Vajon kikre célozgathat showtimes barátunk? Módfelett üdvös lenne tudni.) Mert "a kort megélt emberektől", már amennyiben showtimes fellapozza visszaemlékezéseiket, azt is megtudhatja, hogy a csendőrök, elsősorban mint belső rendfenntartó erő (tehát a gyengébbek kedvéért aláhúzandó: belső rendfenntartó erő) , bármikor bevethetőek voltak politikai célok érdekében.
Előzmény: showtimes (3)
Hetési Holló Creative Commons License 2006.10.24 0 0 20

Sziasztok!

Engem a 19. sz-i magyar betyárvilág érdekelne.

Tudtok-e olyan topikot, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik?

Akár néprajzi jellegűt is?

 

edesviz Creative Commons License 2006.10.24 0 0 19
Sziasztok,
érdekes lett volna ez a topik, ha a topik alapító feltett kérdéseire is megpróbált volna valaki számokkal, adatokkal válaszolni.

Édesviz
Előzmény: eMM (18)
eMM Creative Commons License 2006.10.18 0 0 18
Bizony terel a barátunk rendesen.Jóhogymánem teszünk egyenlőségjelet a háborús bűnösök(nem a csendőrség intézményére gondolok de az tény hogy 44 ben a német mexállás után bizony jórészt ők fogdosták ösze a vidéki zsidóságot,parancsra ugyan, de ez mint "kiderült" nem mentség) és a vadászpilóták közé.
De legalább visszahozza a fiatalságomat,utoljára a 80-as évek közepén volt szokás ilyet állítani,még az átkosban.De legalább 3.60 volt a kenyér.:)
Előzmény: Cs_ (17)
Cs_ Creative Commons License 2006.10.17 0 0 17

"Nemrég volt az Aranysasban egy életútinterjú egy olyan pilótával, aki Ju-87-esen és Fw-190-en repült a 2. vh-ban, több igazolt légi győzelmet is elért. Ennek ellenére 45 után is maradthatott katona, repült Il-10-.en, Il-28-ason, Li-2-esen végül Mi-1-es helo pilotaként ment nyugdijba.

Szentgyörgyi Dezső is nyugodtan lehetett közforgalmi Malév-pilóta a kötelező börtöngyakorlata után, nem lőtték a Dunába."

A tárgyi szervezethez nem tudok hozzászolni, de a katonákat ne keverd bele a megtorlás kérdésbe. Persze a szerencsésebb Vh-s veteránok repülhettek sokáig, de nem ez volt a jellemző. Sok pilótát és speciálisabb ismeretel rendelkező katonát visszavettek a hadseregbe, hogy segítsenek kiképezni a néphadsereg politikailag megbízható új tiszt állományát. De az 50-es évek legelején volt tisztogatás a hadseregben rendesen. Többek között szinte az összes "hortysta" tisztet kirugták, sokukat perbe fogtak és néhányukat ki is végeztek. Meg voltak 1950-ben az un tábornokperek, stb.

 

Szentgyörgyi meg csak 56 után tudta elérni, hogy újra repülhessen legalúl kezdve.

Előzmény: ftonyo (16)
ftonyo Creative Commons License 2006.10.17 0 0 16
Azt érte retorzió, akinek volt vaj a füle mögött, és ehhez hülye volt elpucolni, amig lehetett.

MUSZ-keretlegényt igazoltak 45-ben úgy, hogy 5 zsidaja igazolta, hogy velük nagyon-nagyon emberséges volt a törm. úr.

Sőt, azt is kideriteték e derék kerettagról, h 1919-ben még vöröskatona is volt. :-)

És ezért kapott szép plecsnit 1959-ben a 40. évfordulón. :-))

(Nota bene: mivel pl. 19-ben a falusi csendőrkirendeltségeket központi utasitásra vörösőrségekké szervezték át, nem is volt bonyolult dolog ilyen alibit kitalálni. .-) )

Nemrég volt az Aranysasban egy életútinterjú egy olyan pilótával, aki Ju-87-esen és Fw-190-en repült a 2. vh-ban, több igazolt légi győzelmet is elért. Ennek ellenére 45 után is maradthatott katona, repült Il-10-.en, Il-28-ason, Li-2-esen végül Mi-1-es helo pilotaként ment nyugdijba.

Szentgyörgyi Dezső is nyugodtan lehetett közforgalmi Malév-pilóta a kötelező börtöngyakorlata után, nem lőtték a Dunába.

Aki a leg vészterhesebb időkben - 1948 és 1953 között és 1956 oktüberében - nem "ugrált", nem volt Magyar Közösség tag, nem volt Forradalmi bizottsági tag, nem járkált össze népellenes bűnökért elitélt volt kollégáival, jó eséllyel pályázhatott rá, hegy az álamhatalom békén hagyja.

Sok ilyen ember aktáját olvastam, ahol a BM-ers ráitrta, hogy érdektelen személy.
Előzmény: showtimes (13)
eMM Creative Commons License 2006.10.17 0 0 15
mingyá sírok.Ja és közben meg még rend is volt.
Előzmény: miszega (14)
miszega Creative Commons License 2006.10.17 0 0 14

ftonyo

 

egyet értek Veled

 

45- a kisnyilasoknak is meg lett bocsátva

és inkább a csendőröket vették elő, nem a rendőröket

 

viszont a 89-90-es váltásnál a korábbi nyomozói kart kirúgták

 

így lehetett lazaán Ambus Attila is

 

a csendőrők dolga a rendfenntartás volt, a közvetlen fizikai fenyegetés és hogy a vidék csendes legyen mint megannyi puszta sír

 

Előzmény: ftonyo (11)
showtimes Creative Commons License 2006.10.17 0 0 13
A 89 utáni váltásra igaz a megállapítás, a 48-50 közöttire nem, igen nagy tisztogatás folyt minden fegyveres testületnél. Szép számmal végeztek is ki közülük, még rendőröket, csendőröket is.
Egyik idősebb barátom apja fiatal, falusi csendőr volt és nem diszidált 44-45-ben. Nos, neki egészen más véleménye lenne, ha még élne a tovább dolgozásról. Azt nem tudom az '50-es éveket hogyan vészelte át, nem beszéltek róla. Tudod, soha, sehol, senkinek... Amit tudok: nyugdíjazásáig csak fizikai munkásként dolgozhatott, s még a 60-as években is csengőfrászban éltek.

"Volt VKF/2 és Gestapo ügynökök vedlettek át III/3-assá." - a VKF ügynökökkel dolgozott, a III/3 meg spiclikkel. A kettő nem azonos. Ahogy a nemzetbiztonság és a totalitárius, mindenkiről mindent tudni akaró belbiztonság sem. De ez már nem ebbe a topicba való, hanem a kém-gamebe.
Előzmény: ftonyo (11)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.17 0 0 12

Hät, a szakerto - az szakerto.:)))

 

Ftonyo, ne kapd fel a vizet, nem bunyozunk - csak vitazunk;)))

 

Varjuk showtime-ot....:)))

Előzmény: ftonyo (11)
ftonyo Creative Commons License 2006.10.17 0 0 11
showtimes!

Nem fogod elhinni - és Te sem István - Mo. nem volt a Szovjetunió!

Alsóbb beosztású tissztek, tiszthelyettesek tömege szolgálta végig arákosi és a kádár érát, és vonult nyugállományba ezredesként.

Ja, ők nem verik magukat, h őket üldözték. ezért nem hallasz róluk. .-) Meg ma már éppen "bűn", ha vki épp 45-89 közöt volt a"komcsikkatonája".

Azok rendőrök, akikről irtam, azok biz 60-as években kezdték a szakmát. Pech. Ugye?

Újszászy sorsáról biztosat nem tudni - de azt igen, hogy kiadta a VKF/2. hálózatát az ÁVO-nak.

Volt VKF/2 és Gestapo ügynökök vedlettek át III/3-assá.

89 után is csak aa legexponáltabb komcsikat dobták ki a nemzetbiztonságtól, az összes "régi káder" most is ott ül a régi heylén.
Előzmény: showtimes (8)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.16 0 0 10

Elnezest a hibakert es egybemosott szovegert - telefonrol irtam. Sorry.

Most mar gepkozelben vagyok

Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.10.16 0 0 9
Ftonyo. Showtimenak kell igazatadnom. Annyira kisoportek 1948 utan a magyar nyomozati szerveket, hogy hirmondonak isalig maradt regi szakerto. Az is igaz, hogy nehany IGEN komolyszaktekintelyt azert a kommunistak is megtartottak, ugyanis - ,,hat a szakerto - az szakerto", de nem ez volt a jellemzo. Mellesleg a sztalini szovjetek is - a nagy likvidalasok dacara - megtartottak nehany, mega cari idokbol hatramaradt szakertot(loveszeket, sifrirozokat, vegyi es hadtudomanyokban jartasszakembert), de ezeket is mint hetpecsetes titkot oriztek - nem igen tudott toluk tanulni a ,,szeles kozonseg".
Előzmény: ftonyo (7)
showtimes Creative Commons License 2006.10.16 0 0 8
Péter Gábor mióta volt a VKF2 munkatársa?
Akiket igénybe vettek ki is vontak utána a forgalomból, nem kínos? Olvass már utána Újszászy tábornok életének... csak az utolsó 2 állomást említem: Péter Gábor kölcsönkérte az NKVD-től, majd 1950-ben nyomaveszett. Valószínű savban, vagy betonban végzete.
Az általad emlegett nyomozók is 45-50 között tanulhattak első sorban a polgári rendszer nyomozóitól, utána csak tévedésből maradt néhány állományban - annál több került börtönbe, internálásra. Gondolom Recsk, Kistarcsa és a Hortobány létezéséről már hallottál. A honvéd tisztek melett nagyon sok nyomozó és csendőr is volt ezeken a helyeken.
Előzmény: ftonyo (7)
ftonyo Creative Commons License 2006.10.16 0 0 7
A te álláspontod a tévedés!

Eléggé egyoldalúan nézed a dolgokat.

A 60-as 70-es évek nyomozói mind elmondták, hogy olyan nyomozóktól tanultak, akik még 45 előtt kezdték a szakmát.

Ha neked lenne igazad, nem lett volna kiktől tanulniuk.

Nem?

Az ÁVO-t is VKF/2. def. munkatársai szervezték meg. Kinos, nem?
Előzmény: showtimes (6)
showtimes Creative Commons License 2006.10.16 0 0 6
tévedés, 1950 után mutatóban is alig maradt polgári korszakbeli - Recsk, Hortobágy és egyéb "nyalánkságok" volt osztályrészük. "Múltat végleg elötörölni..."
Előzmény: ftonyo (5)
ftonyo Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5
Viszont ennyi erővel inkább a mai rendőrség lehet a kádárkori rendőrök egyenesági leszármazottja...

>>

Ez speciel igaz.

De a kádárkori rendőrség - meg a rákosi kori is!! - a M- kir. Államrendőrség leszármazottja.

Az egykori állemrendőrségi szagemberek szépen végig szolgáltak 2-3 rendszert......
Előzmény: Törölt nick (4)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 4

"A csendőrséget nem csak 44 tűnteti fel sötét szionben - hanem az, hogy a K.k. Gendarmerie (zsandárság) "nemes" hagyományainak követője volt."

Ez hüjjeség, lévén a csendőrség az 1880as években alakult meg...

 

Viszont ennyi erővel inkább a mai rendőrség lehet a kádárkori rendőrök egyenesági leszármazottja...

Előzmény: ftonyo (2)
showtimes Creative Commons License 2006.10.16 0 0 3
végül is szerencsére nem őket tarották sakkban igazán, hanem akit kellett. A bűnöző életmódot folytató rétegeket.

Anno nem csak a szocialista TK-kból hallottam a csendőrökről, hanem a kort megélt emberektől is. Tagadhatatlan rény, a csendőrnek respektje volt, nem, hogy feleselni nem mert velei a bűnöző, de még ránézni se nagyon. Igaz akkor teljesen más volt az igazságszolgáltatás rendje és a büntetés is. Úgy gondolták a bűnért bűnhődés jár, pl. kényszermunka. A munka tényleg nemesít, különösen azt, aki utálja.
Előzmény: ftonyo (2)
ftonyo Creative Commons License 2006.10.16 0 0 2
A csendőrséget nem csak 44 tűnteti fel sötét szionben - hanem az, hogy a K.k. Gendarmerie (zsandárság) "nemes" hagyományainak követője volt.

Márpedig a zsandárságot 1849-ben pont a magyar szabadságeszme állami szintű üldöztetésére hozták létre. ráadásul mind a zsandárság, mind pedig a csendőrség lkatonai szervezetű és felügyeletű szervezet volt, amit a civil lakosság sakkban tartására szántak.
Előzmény: Törölt nick (-)
papa50 Creative Commons License 2006.10.16 0 0 1
Hát nem éppen finom gyerekek voltak, azonban egy tyúklopást is KOMOLYAN vettek,az elkövetőt elkapva általában le is rendezték az ügyet. Nem kellett bírósági tárgyalás+ez+az sok pénzekért. Azonban akivel így rendezték az ügyet, annak egy életre elment a kedve a lopástól!
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 0
Jé, egy nullás.

0
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 topiknyitó

Olaszliszka apropóján elég sok olyan hangot hallani h "bezzeg a csendőrök anno"

remélem ez a topik nem csak 44re lesz kihegyezve hisz 60 évig szolgáltak a csendőrök...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!