Három éve, 2022. április 26-án hunyt el Klaus Schulze, az elektronikus zene egyik legnagyobb alakja. Zenéje nem csupán egy műfajt képviselt – új világokat teremtett.Schulze a hetvenes évektől kezdve egyedülálló módon szőtte össze a szintetizátorok hangját, hosszú, epikus kompozíciókban, ahol az idő fogalma feloldódott. Munkássága döntő hatással volt az ambient, a space music, a techno, a trance, a dark wave és a minimalista elektronika fejlődésére. Ő volt az, aki megmutatta, hogy az elektronikus zene nemcsak ritmusról szólhat, hanem érzésekről, történetekről, végtelen utazásokról is.Klaus Schulze zenéjében mindig ott volt a szabadság, a kísérletezés és az emberi lélek mélysége iránti tisztelet. Olyan örökséget hagyott hátra, amely ma is élő, ható erő – minden rezgő, álmodozó, határokat feszegető elektronikus dallamban.
Klaus Schulze: Bon Voyage (Live Audimax Hamburg 1981) 2CD + DVD / 2 VINYL
Tracklist:
1.The journey begins
2.Bon temple Pt#1
3.Bon temple Pt#2
4.Bon temple Pt#3
5.Ash Tari moderne
6.Moulin Bleu
7.Kreisreise
8.Ritus duplex
9.Wiegenlied
10.Voyage encore
In November 1981, Klaus Schulze was scheduled to go on a two-week tour through Germany, the Netherlands, Belgium, Luxembourg, Switzerland and France, which was to end in the Audimax Hamburg. Multi-instrumentalist Manuel Göttsching accompanied Klaus on tour as a special guest. This recording of the Hamburg Audimax concert was originally intended as a spontaneous, internal documentation; as a nice souvenir for everyone of a wonderful tour and now, after more than 40 years, allows all fans to share in the wonderful memories. With this in mind, we wish you - certainly also on behalf of Klaus and Manuel - a safe journey. Bon Voyage!
releases April 25, 2025
Klaus Schulze - Keyboards, Electronica Manuel Göttsching - Guitar, Guitar Synthesizers
Lehet hogy korábban volt neki ilyen hangrendszere de amikor nála jártam akkor egy sima fa dobozos Genius hangfala volt. Nála egy időben mindig cserélődtek a cuccok amíg rá nem talált a mostani rendszerre. Sajnos azt nem tudom megmondani hogy a hifi rendszerhez milyen hangfalak tartoztak. De az egész szoba úgy volt megcsinálva hogy minden honnan hallottad a zenét. És igen nekem is csinált olyat hogy elküldte az adott lemezt mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Aztán persze később már az interneten küldözgetett zenéket. Volt olyan lemez állítom ami egy darabig csak neki és nekem volt meg az országban eleinte. Bruckner iránti szenvedélyére jellemző hogy egy adott műnek több változata volt meg neki. Erről képes volt nekem egy hosszú levelet írni.
mindenféle ellenszolgáltatás nélkül szállított nekem régen keresett lemezt, nem eredetiben persze, de felajánlotta, hogy amit szeretnék, bármikor szívesen
kopizza. Valamint még az maradt meg, hogy Neki még a számítógépén levő hangrendszer is Bose.
Szomorú szívvel tudatom, hogy aki ismerte - akár személyesen, akár csak a Tangerine Dream topikon keresztül is - huyghens topiktársunk 2024.október 3-án elhunyt. -:((((((((((
Klaus Schulze, Edgar Froese,Pete Namlook,Vangelis társaságában az égi szekvencerfutamok és szntidallamok mellett megbeszélhetik a régi szép időket. -:((
Ezzel a felvétellel emlékezzünk rá:
Klaus Schulze & Pete Namlook - The Dark Side Of The Moog
Vitathatatlanul ez volt a kedvenc lemeze a Schulze albumok között. Fél évvel ezelőtt amikor meghívott magához egy felejthetetlen hétvégére, a csodahang-rendszerén keresztül elindította ezt a felvételt. Döngött az egész ház, elképesztően szólt a cucc. Majd 10 perc után lehalkította és mosolyogva közölte: csak érzékeltetni akartam veled, hogy micsoda basszus van ebben a lemezben. Olyan igényes hangrendszere van, amilyen keveseknek az országban. És emelet olyan hallása volt idősebb korában, hogy az audiologusok személyesen gratuláltak Neki. Olyan szellemi frissesség és érdeklődés jellemezte,hogy sokan példát vehetnének Róla. Ha valamiről mesélt, elképesztő lelkesedéssel tette. Mindenben 100%-ra törekedett. Határozottan emlékszem rá, mikor hazafelé jöttem Tőle, azon gondolkodtam, hogy mennyire igényes magára, és a környezetére. Az ott töltött hétvégén, ez simán lejött nekem.
Ő maga mondta nekem, hogy számára a zene a minden. Sem időt, sem energiát nem sajnált ha zenéről volt szó. A Schulze gyűjteményére rendkívül büszke volt. Meg persze az Anton Bruckner lemezeire. Olyan ritkaságokat gyűjtött össze az évtizedek alatt, - legyen szó komolyzenéről, pop,rock vagy elektronikus zenéről - amiről más még csak nem is álmodhat. Olyan lemezeket foghattam a kezemben, amiket már vagy nem lehet kapni, vagy horror áron adják.Elmesélte hogyan talált rá Brian Eno-ra. Mennyire meglepte, hogy Pete Namlok milyen jó zenéket készít.És még lehetne sorolni a zenével kapcsolatos történeteit.
Nekem már azért megérte megismernem Klaus Schulze és a Tangerine Dream zenéjét, hogy Őt magát is megismerhessem.
Pótolhatatlan veszteség érte azokat az embereket, akik ismerték Őt.
“101, MILKY WAY' igazi kincs Klaus Schulze zenei hagyatékából. Ez egyike azoknak a KS-műveknek, amelyeket feltétlenül be kell mutatni a világnak, és mint ilyen, kötelességünk, hogy megosszuk veletek az összes zenéjét. És természetesen ennek az albumnak a keletkezésének – mint mindig – megvan a maga története: 2008 végén az egész azzal kezdődött, hogy egy német filmgyártó cég megkérdezte, hogy Klaus esetleg elkészítené-e a kottát egy számítógépekről készített filmhez. Ez volt a Hackerek. Végül ebből lett egy komplett KS album, amiből a Hacker című dokumentumfilm rendezője - Alex Biedermann - csak apró részeket használt lágy aláfestő zeneként. A '101, MILKY WAY'-vel a teljes mű most először érhető el – ez Klaus új kozmikus otthonának köszöntése valahol a világegyetemben.
Pár héttel ezelőtt volt téma a német fórumban, hogy Klaus fiai terveznek kiadni eddig meg nem jelent albumokat, anyagokat de ezek még váratnak magukra.
Az utóbbi időben egyre több album elérhető a streaming platformokon is, (jónéhányuk pedig eltűnik, vagy egyáltalán nem elérhető).
Legutóbbi ilyen megjelenés, amely eddig nem volt elérhető; a The Virtual Outback című album egy kis káosszal körítve.
Egyrészt a The Rhodes Elegy-t feldarabolták, gondolom ennek az az oka, hogy a több mint 1 órás trackből, több bevétel jöjjön, mintha 1 track-ként lenne fent, másrészt a Chinese Eyes-t töltötték fel (ami az LVE 16-on is megtalálható) a Chinese Ears helyett, ami eredetileg 2008-ban megjelent a The Virtual Outback bonus track-jeként.
Emellett visszatérő probléma, hogy KS albumainak elérhetősége nem azonos a különböző streaming platformok között. A legtöbb album, többek között a The Virtual Outback sem kerül fel Apple Music-ra. A legtöbb újonnan, streamingen megjelent albumot nem jelenteti meg Apple Music-on a mig-music.de .
Sikerült a kibogoznom végre, hogy melyik a jó változat és megrendeltem ezt:
Akkor ez amit rendeltem, valóban a jó változat, jó sebességgel, ami 2021-ben megjelent?
Elvileg igen... Tudom, egyértelmű a válasz, de vannak itt okosabbak, akik mégjobban bele vannak mászva Klaus munkásságába, meg a különböző változatok megjelenésébe, ezért kérdezek rá itt.