Minden amit a RÁBA gyártott!!!Illetve RÁBÁnak hívják!!!Kistraktortól az autóbuszig!!!Sajnos mostanság feledésbe merült ez a patináns gyár!Ezért gondoltam,foglalkozzunk vele!!!
Nagyon régen jártam már itt. Évek óta kutatok már, de végre sikerült szereznem néhány archiv fotót a Duna-Aszfalttól, a régi hódmezővásárhelyi Hódút Kft-ről, ahol édesapám is dolgozott. Sajnos a pirosról nem volt köztük anyag, de legalább a Gorica tartályokról igen :) A kerek tartályt húzta édesapám, itt még vadi új volt.
A képeken bekarikázott skatulya sem biztos, hogy csak a FIH-173-on volt.
Ott van az az FIH-175-ön is, csak a vakuzott képen nehezebb kivenni az alakját.
Viszont van olyan részlet, amit nem valószínű, hogy módosítottak. A hátul lévő nagy lemezen a 175-ösnek négy-négy rögzítési pontja van a vontató rúdnak (nem tudom szakszerűen leírni :D), a 173-asnak három-három - az oldalról fotózottnak is négy. Sajnos hátulról fotózott kép ritka mint a fehér holló, ezért nem tudom, melyik a jellemzőbb. A 175-ről készült színes képen (már az átalakítás után) is látszik a négy pont, és az egyetlen általam hátulról is ismert másik Rába vontatón is négy van.
Nem osztom a véleményedet. Szerintem nem tudom. Az idők során olyan sok részletet variáltak rajtuk, hogy az egykori gazdáik segítsége nélkül esélytelennek tartom azon képek meghatározását, amelyeken nem olvasható a rendszám.
Pl. kérdéses, hogy a FIH-173 kipuffogócsöve is volt-e meghosszabítva, vagy sem. A fülke te5tején levő állványon a lámpákat könnyedén lehetett csereberélni. A hátsó sárvédőkön levő IFA feliratú sárfogó gumik felrakása sem tarthatott egy óránál tovább. A darvakat megvilágító munkalámpák ide-oda helyezése sem lehetett nagy kunszt. A képeken bekarikázott skatulya sem biztos, hogy csak a FIH-173-on volt.
mivel a szemből képen a 175-ösön nincs VOLÁN embléma, a másik képen meg van, azért hittem, hogy máskor készült. Arra nem gondoltam, hogy a bal oldalon van, a jobb oldalon nincs.
Emlékeim szerint az a "hamburgeres" Volánbusz embléma felragasztható matrica volt. Egyébként az biztos, hogy nem egy napon készítettem ezeket a képeket. (kb. 1998-2005 közöttiek lehetnek) Ha ráértem, volt hozzá kedvem és az udvaron ott volt valamelyik vontató, akkor elkattintottam rá egy-egy képet. Ma már sajnálom, hogy keveset.
(Voltak olyan alkalmak, amikor a sötétben, állványról, hosszú záridővel való fényképezést próbálgattam az udvaron álló járműveken.)
Láttam, de mivel a szemből képen a 175-ösön nincs VOLÁN embléma, a másik képen meg van, azért hittem, hogy máskor készült. Arra nem gondoltam, hogy a bal oldalon van, a jobb oldalon nincs. :D
Ez pl. egy gyűjtött kép, bizonyára a FIH-173, vagy a FIH-175 lehet.
Tuti, hogy egyik se, mert ez kerek lámpás. A 174-es is az, de az rövidebb fülkés.
Ha egy régebbi térképet tetszik megnézni, azon látható lesz, hogy a Lőportár utca keresztezte a Szabolcs utcát és egy rövid zsákutcaként végződött. Ezt utóbb annektálták és beleolvasztották a MÁVAUT / 16. AKÖV / 20. VOLÁN / VOLÁNBUSZ telephelyébe. Itt állt a jellegzetes vasúti épület, amiben utoljára a büfé és az orvosi rendelő volt.
Mi van/volt a Szabolcs utcában? Nekem semmit nem mond.
Öööööö, izé, melyik a 174 és melyik a 175? Talán a bal oldali a 175? Ez a kép mikori? Mert a többi képen lévő 175-össel nem tudom összehozni, nincs a Volán logó. A másik festése meg teljesen új a számomra, ilyet még nem láttam.
Köszönöm szépen, már nem aktuális. Egy modellautó átalakításához, -ami közben elkészült -, kellett az infó, hogy ne kövessek el túl nagy műszaki történelemhamisítást.
Ezt az evet sok cég alkalmazta. Volt ilyen elrendezésben VOLVO F 88,és Scania 112-es is. Ráadásul azok bogisak voltak,és a hátsó rugószemen keresztül volt a tengelyemelése.
Urak, lenne valakinek olyan fotója, vagy jellegrajza, amin legalább nagyjából látható, hogy ennél az alváznál milyen elrendezésű felfüggesztés tartozott a hátsó, nem bogis, hanem teljes értékű dupla tengelyekhez?