Hát akkor csapjunk bele.
Az Egri István-ügy, I. rész.
Az ügy - legalábbis az írásban dokumentálható vetülete - 2001. márciusában kezdődött, amikor a következő felfüggesztő határozatot, illetve annak indoklását
adta át nekem egy vasárnapi istentisztelet után P. László és Levente úgy, hogy a határozat eredeti példányának összes lapján aláírásomal kellett igazolni,
hogy az én példányomat átvettem.
A felfüggesztő határozat:
HATÁROZAT
A kinevezésem alapján egyházi szolgálatot ellátó Egri István (szül. Budapest, 1953.) egyházi szolgálatát a mai nappal, további intézkedésemig
felfüggesztem.
A felfüggesztés a gyülekezeti tagságra nem vonatkozik. A felfüggesztés időtartama alatt a tagsági tevékenységen kívül nevezett a Hit Gyülekezetében semminemű
szolgálatot nem végezhet. A szolgálat folytatása, illetve a kinevezés visszavonása tárgyában az alábbi feltételek Egri István általi teljesítésének, azok
eredményének és Egri István próbaidő alatti együttműködésének függvényében döntök:
1.) Az alábbi, rendezetlen anyagi ügyek tisztázása, rendezése:
A/ Radván Sándor adományozó által a Hit Gyülekezetének adományozott rádiórendszer sorsának és az ebből fakadó anyagi ké.r.déseknek tisztázása és rendezése.
B/ A Hit Gyülekezete Budapest Ill. ker. Nagybátonyi u. alatti székházából való elköltözés által szükségessé tett Internet-vonal lemondásának elmulasztásáért,
valamint egy a nevezett által megrendelt, de ténylegesen használatba nem vett telefonvonal lemondásának elmulasztásáért való felelősség tisztázása.
2.) Az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formálói tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló 1994. évi XXIII. törvény szerinti
igazolás beszerzése.
3.) A 2000. szeptember 5-ei Országos Értekezlet által elfogadott
Összeférhetetlenségi és Titoktartási Nyilatkozat aláírása.
4.) A Hit Gyülekezetével, vezető lelkészévei és más személyiségeivel kapcsolatos intrikák, valamint tekintély- és kapcsolatromboló magatartás őszinte
megbánása és a bűnbánat kinyilvánítása abban a körben, ahol magatartás tanúsítása történt, továbbá a próbaidő alatti bizonyosság a megtérésről.
A jelen határozatról a Hit Gyülekezete vezetősége tájékoztatást kap.
Németh Sándor
A határozat indoklása:
Indokolás
Egri István a Hit Gyülekezeténél megbízott diakónusi szolgálatot tölt be, tevékenységét nem munkaviszonyban végzi. Szolgálatra való feljogosítása
visszavonásig érvényes. Nevezettel szemben több bejelentés érkezett. Ezek részben az 1.) pontban említett rendezetlen anyagi ügyekre vonatkoznak. A
bejelentések másik, immár hosszabb ideje rendszeresen ismétlődő része azt a gyanút fogalmazza meg, hogy nevezettnek esetleg köze lehetett titkosszolgálati
szervezetekhez. A 4.) pontban írt tekintély- és kapcsolatromboló magatartásról szintén többen számoltak be rosszallásukat kifejezve és vezetői intézkedést
sürgetve.
Az 1- 3.) pontok alatti feltételek megszabását a szolgálattevőkkel, így a diakónusi szolgálat betöltőivel szemben is támasztott erkölcsi és anyagi
feddhetetlenségi követelmények, valamint az egyházi szolgálattevői tisztség közbizalmi jellege indokolják.
A 2.) pont vonatkozásában meg kell említeni, hogy egyházi személyek esetében ugyan a törvény az átvilágítást nem teszi kötelezővé, azonban az átvilágítást
bármely egyházi személy kérheti. A 2000. szeptember 5-ei Országos Értekezlet is olyan értelmű határozatot fogadott el, hogy a szolgálattevőktől az
átvilágítást elvárja. Az átvilágítás feltételül szabása így Egri István arra irányuló felkérését jelenti, hogy önkéntesen éljen a törvény adta joggal.
Belátásától függ, hogy ezt megteszi-e, döntése viszont kihat szolgálatának további sorsára. A jelen határozat nem Egri István "ügynökként" való
meggyanúsítását jelenti, hanem azt az adott körülmények között a nevezett érdekét is szolgáló célt szolgálja, hogy a helyzet hitelt érdemlően tisztázódjék.
A 4.) pont alattiakat az a Hit Gyülekezete Alapszabályának az a tisztségtől függetlenül minden egyháztagot kötelező előírása is indokolja, miszerint az
egyház minden tagjának kötelessége "személyes példamutatással közreműködni az Egyház fegyelmének és rendjének a megszilárdításában, a keresztény együttélés
szabályainak megtartásában, valamint törekedni az Egyház egységének megőrzésére" (9.§. 131 bek. f/pont).
Budapest, 2001. március 4.
Németh Sándor
Vezető lelkész
Kommentár 1.:
A felfüggesztő határozatból, illetve annak indoklásából láthatóan hiányzik annak tényszerű bizonyítása, amit felróttak nekem. Másszóval gyanúkat fogalmaztak
meg anélkül, hogy a gyanúsítás alapját képező tényeket közölték volna - ami még egy világi peres ügyben is kötelező, arról nem is beszélve, hogy keresztények
között ha valaki bűnt követ el, az a minimum, hogy megnevezik a bűnét, és nem csak utalnak rá. De mindegy, kb. 1 hónap elteltével megírtam a válaszomat,
amire köteleztek is.
Egri István válasza
Feljegyzés Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze részére
Kedves Sándor, az alábbiakban szeretném összefoglalni a márc. 4-i felfüggesztő határozat által számomra tisztázásra előírt kérdések válaszait.
Az 1. ponthoz:
a) Radván Sándor által a Hit Gyülekezetének adományozott rádiórendszer:
A rendszer 1 db. átjátszóból és egy csatornahasználati jogból állt, melyeket Radván Sándor először a Hit Gyülekezetének adományozott, majd az adományozás
után kb. másfél évvel jelezte, hogy visz-szakéri. Tekintettel arra, hogy az adományozáskor a rendszer nem volt Radván S. cége nevén és frekvenciahasználati
díjtartozás is terhelte, melynek kifizetését a Gyülekezet akkori anyagi helyzete nem tette lehetővé, egy külsős cég bevonásával úgy sikerült a díjtartozást,
a jogállást, illetve a fo-lyamatos finanszírozást rendezni, hogy a Gyülekezetnek kétévi időtartamra díjmentes, korlátlan használati lehetőség nyílott meg
úgy, hogy a költségeket és kockázatokat egy külső cég viselte. A két év lejárta után pedig az átlagos piaci áraknál jelentősen olcsóbb hozzáférési lehetőség
maradt fenn. Az ügyet a következőkben foglalom össze:
Radván Sándor 1998. őszén jelezte nekem, hogy az addig általa használt, de a MEGAMICRO RT nevén lévő rádiórendszer használati jogát, ill. az
átjátszóberendezést a Hit Gyülekezetének kívánja adni. Az átjátszó akkori értéke mintegy 250 ezer Ft volt, a frekvencia (csatorna) használati joga pe-dig a
jogszabályok értelmében nem képezhette sem adásvétel, sem pedig adományozás tárgyát, mi-vel a frekvenciakészlet a törvények értelmében nemzeti kincs, ezért
fölötte kizárólag az arra kijelölt hatóság rendelkezhet, aki – kérelem és okmánybélyeg ellenében – jogosultság esetén, a kérelmező-nek frekvenciát
(csatornát) jelöl ki. A rendszer nem volt Radván Sándor cége, a Sprinter KFT ne-vén, mert tevékenységi körüknél fogva, a Hírközlési Törvény értelmében, nem
voltak jogosultak ilyen célú rádiórendszer használatára. Az eredeti tulajdonos a MEGAMICRO RT volt, akitől Radván Sándor az átjátszót az adományozás előtt
két évvel egy általam nem ismert jogcímen kötött szerződéssel vásárolta meg. A vételár tudomásom szerint 2,5 millió forint volt. A rádiórendszer havi
frekvenciahasználati díját továbbra is a papír szerinti tulajdonos, a MEGAMICRO fizette, akinek Radván S. cége minden hónapban átadta a havi díjnak megfelelő
összeget. A rádiórendszerhez a Hit Gyülekezetének felajánlott és átadott kb. 250 ezer forint értékű átjátszón kívül még 18 db. kézi és 2 db. telepített
adóvevő, antennák, tápegységek, stb. tartoztak. Ezeket az eszközöket az átjátszó kivé-telével Radván S. az adományozás után is megtartotta. Annak
megvalósítására, hogy az említett tör-vényi szabályozás mellett a frekvencia (csatorna) használati joga a Hit Gyülekezete nevére kerülhes-sen, Radván Sándor
bemutatta nekem egy ismerősét, Nagy Péter mérnököt, aki el is vállalta, hogy személyes kapcsolatai révén a frekvencia használati jogának átírattatását a
MEGAMICRO RT nevé-ről Egyházunk nevére elvégzi. Tekintettel arra, hogy az ügy megoldhatónak látszott, hiszen a Gyü-lekezet már rendelkezett egy
frekvenciával, ezért jogosultságunk vitathatatlan volt, én a javaslatot elfogadtam és Nagy Péternek írásos megbízást adtam a hatósági ügyintézésre.
Mivel Radván Sándor 1998. decemberében a frekvenciahasználati jogot Egyházunknak átadta, ezért ettől az időponttól kezdve a havi kb. 80 ezer forintos
használati díj is minket terhelt. Ugyan a Gyü-lekezet számára nem sokkal korábban - karitatív tevékenységünkre hivatkozva - sikerült a már meg-lévő
frekvenciánkra 75%-os havi díjkedvezményt kijárnom, ez az új csatornára nem vonatkozott, hiszen nem a HGY, hanem a MEGAMICRO nevén volt, s a kedvezmény csak
a nevünkre történt át-írás után járt volna.
Mivel Nagy Péter több mint három hónapig halogatta az ügyintézést, felhalmozódott 270 ezer forint kifizetetlen frekvenciahasználati díj. Ezt az összeget
abban az időben a Gyülekezet kapacitásait vég-letekig igénybe vevő pénzügyi terhek miatt nem volt mód kifizetni és természetesen Radván Sán-dorra sem
lehetett visszahárítani. Ekkor a megbízást Nagy Pétertől visszavontam és felkerestem a már akkor több éve velünk kapcsolatban álló és korrektnek bizonyult
ALBAFUNK KFT-t, hogy se-gítsenek a finanszírozási probléma megoldásában. A cég mellékelt nyilatkozatából is kiderül, hogy ezt maximális rugalmassággal
oldották meg: kétévi időtartamra korlátlan és díjmentes használati jo-got biztosítottak Egyházunknak úgy, hogy az összes költséget és kockázatot ők viselték.
Mivel az ALBAFUNK KFT is jogosult volt frekvencia igénylésére, ezért a legalitás biztosítása érdekében a rádiórendszert a maguk nevére íratták. A frekvencia
2001. március 1. óta továbbra is a HGY rendel-kezésére áll, a két év lejárta után természetesen csak bérleti díj ellenében, de ha igénybe vesszük, ez az
összeg még így is alacsonyabb, mintha havi rendszerességgel kellene frekvenciahasználati díjat fizetnünk a hatóság felé.
Radván Sándor - emlékezetem szerint - 2000. nyarán több alkalommal is megkeresett engem, hogy szeretné visszakérni az átjátszóberendezést és a frekvencia
használati jogát. Kijelentette, hogy mivel a rádiókészülékek még birtokában vannak, a rendszert kereskedelmi tevékenység céljára kívánja hasznosítani úgy,
hogy a bevételből egy részt havonta adományként átad a Gyülekezetnek. Én a fen-tiekkel egyezően elmondtam neki az átjátszórendszerrel kapcsolatos történetet.
Javasoltam, hogy az általa adományozott frekvencia (csatorna) helyett - amennyiben időközben jogosulttá vált - a szoká-sos hatósági eljárás keretében segítek
neki saját, kizárólagos használatú frekvenciát igényelni. Így saját jogosultsággal, a birtokában maradt készülékpark üzemeltetésével lehetőség lett volna a
felkí-nált rendszeres adományozásra. Ezt a javaslatot azért tettem, mert értelmetlen volt az ALBAFUNK nevéről ismét átíratni a frekvenciát, hiszen ha
jogosult, a SPRINTER KFT – okmánybélyeg ellené-ben – saját nevén is igényelhet csatornát. Azt is javasoltam, hogy a Gyülekezetnek az ALBAFUNK KFT-vel
fennálló jó kapcsolatára való tekintettel kedvezményes bérleti díjú átjátszóhasználatot já-rok ki a cégnél, ha a Sprinter KFT-t a Hírközlési Főfelügyelet nem
találná jogosultnak az önálló frekvencia igénylésére. Azt is természetesen felajánlottam, hogy az időközben az ALBAFUNK-hoz került átjátszóberendezés helyett
egy azonos típusú, kb. azonos használtsági fokú készülék kedvez-ményes vásárlásában is segítek. Radván Sándor e felvetésekre nem adott egyértelmű választ, s
így az átjátszó ügye számomra „elaludt”, míg nemrégen egy Petrőcz Lászlóval folytatott beszélgetés so-rán ismét elő nem került. E beszélgetés során is
röviden ismertettem a fenti tényállást.
Az üggyel kapcsolatban még annyit kívánok megjegyezni, hogy a Radván Sándor által használt, majd később Egyházunknak átadott átjátszóberendezés átalánydíjas
javítását 1995-1998.között a RÁDIÓLABOR nevű szakszerviz végezte, így ők kérésre a rendszer pontos műszaki- és értékleírá-sát is megadják. Amikor az ALBAFUNK
átvette az átjátszóberendezést, néhány részegységére nem tartott igényt, melyek kérésemre ugyanennél a szakszerviznél kerültek raktározásra annak reményé-
ben, hogy azokat időközben el tudjuk adni, de elavultságuk miatt ez a mai napig nem sikerült.
b) Az általam megrendelt, de ténylegesen használatba nem vett telefonvonalak ügye
A Matáv három éven keresztül tévesen számlázta az általam 1997. áprilisában aláírt leszerelési lap szerint is bizonyíthatóan leszerelt telefonvonalak utáni
díjat a Hit Gyülekezetének. A számlaellenőr-zés, így annak megállapítása is, hogy a Matáv által benyújtott számlák évekig nem tartalmaztak be-szélgetési
díjat, csak alapdíjat, a Gazdasági Hivatal munkatársainak feladata volt, hiszen a számlák oda futottak be.
A jelen feljegyzéshez mellékelt, a Matáv által rendelkezésre bocsátott dokumentumokból a követ-kező tényállás állapítható meg:
- A szóban forgó telefonvonalakat (436-0600-436-0609) az általam aláírt jegyzőkönyv szerint 1996. december 13-án szerelte fel a Matáv a Nagybátonyi u.-ban.
- Három nappal később, december 16-án ugyanezt a három telefonvonalat a Matáv - vélhetően téve-désből - még egyszer felszerelte, de a szerelési lapon
átvevőként Barna Katalinnak, a Gazdasági Hi-vatal akkori munkatársának aláírása szerepel. Erről a második jegyzőkönyvről nem volt tudomásom.
- A Matáv négy hónappal később, 1997. április 10-én a telefonvonalakat leszerelte, és ugyanezen a napon felszerelte azokat a végleges vonalakat, melyeket a
Nagybátonyi u-ból való elköltözésünkig használtunk. E két eseményt igazoló szerelési lapokon is az én aláírásom szerepel.
- Az említett, a leszerelésig tartó, négyhónapos időszakban díjfizetés a Matáv felé nem történt, amit a szintén mellékelt, Szücsi Csaba ügyfélmenedzser által
Pásthy Miklósnak 2000.május 8-án írt levél is tanúsít.
- A szintén mellékelt, a Matáv által 2000. április 18-án Pásthy Miklósnak írt levélben a telefonszol-gáltató elismeri, hogy a Gyülekezet számára a szóban
forgó telefonvonalak (436-0600…) alapdíja 1997. és 2000. között, három évig tévesen került kiszámlázásra, így a Távközlési Törvény értelmé-ben az összeg egy
részének visszautalásáról intézkednek.
Az ügyre akkor derült fény, amikor 2000. márciusában Pásthy Miklós a Nagybátonyi utcai telefon-vonalakat átíratta a H+H KFT nevére. A Matáv ezután gyorsan
intézkedett: a téves számlázást elis-merve az összeg egy részét visszautalta a Gyülekezet bankszámlájára. Azért csak egy részét, mert a rendelkezések
értelmében a szolgáltató csak egyévi díjat köteles visszatéríteni.
Az ügy 2000. április-májusban, tehát majdnem egy éve rendeződött. Ezért számomra nem egészen érthető, hogy a felfüggesztő határozat értelmében miért az én
feladatom ennek újabb felderítése, hi-szen az általam mellékelt okmányok alapján is egyértelmű a Matáv hibája, a számlaellenőrzés pedig nem tartozott
munkaköri feladataim közé.
c) Internet-vonal
Az Internet és a kapcsolódó technikai ügyek a Gyömrői útra való átköltözéskor már közel egy éve nem tartoztak munkakörömbe, ezért e bérelt vonal sorsáról nem
tudok bővebb felvilágosítást adni.
A Nagybátonyi utcában két bérelt Internet-vonal működött. Az egyik egy mikrohullámú rendszer volt, a másik pedig egy Matáv által telepített vezetékes
összeköttetés. Emlékezetem szerint a veze-tékes összeköttetés felszerelési jegyzőkönyvét valóban én írtam alá, noha erről eddig másolatot nem tudtam
beszerezni. A mikrohullámú rendszert Békefi Zoltán menedzselte kezdettől fogva. A Nagybátonyi utcából való elköltözés előtt kb. egy évvel a
számítástechnikához kapcsolódó ügyeket és információkat Nemes Pál kivette a kezemből és azokkal Békefi Zoltánt, illetve Dobozi Pétert bíz-ta meg. Amikor a
Gyömrői útra való átköltözés megkezdődött, az időközben a Gyülekezetből kilé-pett Békefi Z. az internetes ügyeket átadta Szabó Andrásnak. Szabó András
szóbeli megkeresésemre azt a választ adta, hogy az Internettel kapcsolatos műszaki kérdésekről Békefi Z. nem adott neki tá-jékoztatást, így András sem tudott
a Matávtól bérelt vonalról.
A 2. ponthoz:
Annak érdekében, hogy a pontban szereplő igazolást be tudjam szerezni, a bírói testület felé igazol-nom kell egyházi státuszomat. Ehhez a szóban forgó
felfüggesztési határozatot kell mellékelnem, mely igazolja, hogy mi jelenlegi egyházi státuszom. Ezt Petrőcz Lászlónak 2001. március 13-án je-leztem,
véleményét kérve arról, hogy mennyire szerencsés az, ha ez az irat kikerül a Gyülekezet bel-ső köreiből. Ugyanezt megismételtem Leventének 28-án, szerdán is.
Mindkét esetben azt a választ kaptam, hogy további intézkedésig várjak. Ezért amíg ebben az ügyben nem születik meg az állás-foglalás, nem tudom megkezdeni
az eljárást, ami előzetes tájékozódásom alapján kb. 60 napot vesz igénybe.
A 3. ponthoz:
Ezúton nyilatkozom, hogy természetesen kész vagyok aláírni és elfogadni a pontban hivatkozott nyilatkozatot.
A 4. ponthoz:
Mint ahogy szóban többek felé már kinyilvánítottam, ezúton is bocsánatot kérek mindazoktól a személyektől, akiket szóban, írásban, vagy bármely más formában
megbántottam. Hiszem, hogy a Hit Gyülekezete Isten munkája, és személyes életem legfontosabb céljai közé tartozik ennek a mun-kának a támogatása.
A választ várva, őszinte tisztelettel:
(Egri István)
Bp.2001. április2.
Kommentár 2:
- Olyan dologgal gyanúsítottak meg, amiről nem tudták, hogy elkövettem-e. (ügynök)
- Olyan vétséggel vádoltak meg, amit más követett el és az elkövető a megvádolásom előtt 1 évvel elismerte az ügyben való vétkességét (matáv - telefonvonal-leszerelés) - valamint a pénzt is visszafizette.
- Köteleztek engem a válaszadásra, majd miután hitelt érdemlően megválaszoltam, 2,5 évig figyelmen kívül hagyták.(ez az alábbiakban következik)
- Köteleztek engem arra, hogy átvilágíttassam magam, majd amikor ezt meg akartam tenni, és ehhez a hatósághoz be kellett volna nyújtani a felfüggesztési
határozatot, közölték, hogy ne tegyem, és majd szólnak, hogy mit csináljak. Ezután az ügyet elaltatták.
- Németh Sándor és Szabó Győző (bajai gyülekezet vezetője) közötti megbeszélésen, 2001. júniusában elhangzott, hogy a HGY foglalkozik a feljelentésemmel. - Milyen alapon, ugyanis az írásos válaszom április 2-a óta (akkor már két hónapja!) ismert volt Németh Sándor előtt.
Erre a fenti válaszlevelemre semmiféle reakció nem érkezett, bár kb. kétheti rendszerességgel rákérdeztem az "illetékeseknél", de ők csak kentek-maszatoltak.
Telt-múlt az idő, én még kb. 1,5 évig, 2002. szeptemberéig jártam a hgy-be, és a körülöttem lévő feszültség nemhogy enyhült volna a szolgálatból való
kiállásommal, hanem csak fokozódott. Megjegyzem, hogy furcsa egybeesésként a 2001. márciusi felfüggesztésem előtt kb. 3 héttel a minisztériumi munkahelyemen
is felmondtak nekem átszervezésre hivatkozva, így munkanélküli lettem, és az ún. felmentési idő lejártával munkát kellett keresnem. Egy Igor nevű atyafinál
kaptam rendszeres munkát, aki akkoriban a tolmács-szolgálatban is ténykedett. Sajnos ez a munkaviszony viszonylag rövid ideig állt fenn. Igort ugyanis
érthetően érdekelte, hogy miért nem ülök már az első sorban, amit én el is mondtam neki, és megismertettem a teljes tényállással, így a fenti papírokkal is.
Ő először megbotránkozott Németh Sándor eljárásán, de hogy tisztán lásson, elment P. Leventéhez és őt is megkérdezte a dolog felől. A válasz természetesen az
volt, hogy én feszültségeket gerjesztek, és áskálódom a Hit Gyülekezete, illetve vezetősége ellen, amit az is bizonyít, hogy én Igornak elmondtam a sztorit.
Igor elbizonytalanodva megkérdezte, hogy akkor ő most mit tegyen? PL pedig rávette arra, hogy mondjon fel nekem. Így 2002. kora őszén ismét munkanélküli
lettem, albérletben, 3 gyerekkel. Az, hogy Igornak ki mondta meg, hogy rúgjon ki engem, egy több mint 1 évvel későbbi beszélgetésből derült ki, amit Németh
Sándorral folytattam Ő mondta el. Volt még több kisebb-nagyobb ehhez hasonló súrlódás, meg némely vezető részéről elhangzott direkt zsarolás is, persze négyszemközt. Az istentiszteleteken én és a családom folyamatos megfigyelés alatt álltunk, ami a körülöttünk sündörgő biztonságisok magatartásából egyértelműen látszott. A "vétkeimet" tetézte még az is, hogy kb. 2002. nyarán néhány atyafival elkezdtünk rendszeresen összejárni imádkozni. Jókat beszélgettünk, kutattuk az Igét és én lassan kezdtem feldolgozni az eseményeket, melyekből a következtetéseimet megosztottam a többiekkel. Egyszer egy új ember jött közénk, az imacsoport egyik tagjának barátja, akit én is jól ismertem. Vele is megosztottunk néhány gondolatot a hgy belső anomáliáival kapcsolatban. Nem kellett volna. Harmadnap P.L+P.L raportra hívtak és megintettek, hogy én hogy merek a) együtt imádkozni másokkal, b) hogy képzelem, hogy egyáltalán elmondom azt, ami velem történt.
Vagyis megszegtem az omertát. (ez a szicíliai maffia hallgatási parancsa). Én meg elég flegmán azt válaszoltam nekik a hosszú letolás végén, hogy komolyan
gondolják-e, hogy egy szobafestővel és egy kőművessel hármasban szövetkezünk a Hit Gyülekezete megdöntésére? Persze választ nem kaptam. Ekkor már augusztus
volt. Nemsokára Marilyn Hickey jött a gyülekezetbe szolgálni. 3 napos istentisztelet volt: péntek-szombat-vasárnap. Szombaton a délutáni összejövetel 18 órás
kezdete előtt megálltam egy barátommal beszélgetni az előcsarnokban. Kisvártatva egy biztonsági lépett oda hozzám és félrehívott, majd felszólított arra,
hogy én a folyosón ne beszélgessek emberekkel, mert lázítok a HGY ellen és embereket viszek el onnét. Én - tudva, hogy honnét fúj a szél - először
visszakérdeztem, hogy melyik szabályzat szerint tilos istentisztelet előtt a folyósón beszélgetni a barátommal, illetve ha nem szabad, akkor a többi párezer
hites miért teszi ugyanezt. Majd miután arra a kérdésemre se tudott válaszolni, hogy kit, mikor és hogyan szoktam én elvinni a HGY-ből faképnél hagytam a
derék szekust. Időközben a barátomhoz is odament egy másik biztonságis és kikérdezte, hogy milyen kapcsolatban van velem, majd felszólította, hogy ha
bármilyen információt tud rólam, jelentse a szolgálat vezetőjének. Ezután ez a szekus is odébbállt. A barátommal egymásra néztünk, és csak csodálkoztunk,
hogy hol is vagyunk. Ez volt az utolsó istentiszteletem a Hit Gyülekezetében. A feleségem még kb. 4 hónapot járt oda, de aztán neki is elege lett.
Közben telt-múlt az idő, 2002. decemberében az ATV-ben, ami azóta a HGY tulajdona lett, az én szerkesztésemben és műsorvezetésemmel elkezdett hetente
jelentkezni a "Spiegel TV" nevű német oknyomozó dokumentumfilm-sorozat, persze magyar nyelven. (kb. mint a Spektrum TV tematikus műsorai) Mint utóbb megtudtam, ebben az időben rendszeresen imádkoztak és szellemi harcoltak a személyem ellen, amit S. Pál presbiter egy 2003. tavaszi telefonbeszélgetés során megerősített. Palival jó kapcsolatban voltam a távozásomig, sőt még utána is egy rövid ideig. Mondanom sem kell, hogy a TV-műsorom láttán Németh Sándor és a HGY korifeusai nagyokat csodálkoztak, hiszen az általuk szétimádkozott és -átkozott E. I. merészelt ugyanazon a képernyőn megjelenni, ahol ők súlyos pénzekért béreltek műsoridőt,
hogy a HGY vasárnapi istentiszteletéből 1 órát sugározhassanak. Dicsőség Istennek! Emlékeztetőül: a HGY akkor még nem vette meg az ATV-t, de hamarosan ez is
bekövetkezett, és értelemszerűen a műsoromat törölték. Nem sokkal ezelőtt N. József "evangélista" üzent nekem, hogy ha továbbra is hgy-ellenes magatartást
tanúsítok, akkor ha megveszik az ATV-t, engem ki fognak rúgni. Bekövetkezett.
Tovább telt-múlt az idő, én időközben az Index Fórumon nem kevés olyan dolgot hoztam nyilvánosságra a HGY ügyeiből, amelyek a rendszer lelki-szellemi-anyagi
korruptságát bizonyították, és ahogy szintén utólag értesültem, változatlanul folyt ellenem a szellemi harc és ima a HGY belső köreiben.
Lassan eltelt 2003. is. Ekkortájt történt, hogy összefutottam T. László HGY-s vállalkozóval, akivel korábban is jó volt a kapcsolatom. Megkértem, hogy ha már így összejöttünk, hozzon össze egy randevút Németh Sándor és közöttem, mert szeretném lezárni a korábbi felfüggesztési ügyet, amire idestova 2 és fél éve semmilyen választ nem kaptam. László térült-fordult és azzal hívott vissza másnap, hogy Németh Sándor fogadna, de csak abban az esetben, ha megosztom vele azokat az információkat, amit én a HGY elleni tevékenységekről tudok az én ismeretségi körökben. Ebben jó lelkiismerettel beleegyeztem, ugyanis nem tudtam semmit a Fórumon leírtakat leszámítva. Emellett NS kérte, hogy írjam le röviden, hogy miről akarok vele beszélni. Ezt megtettem, amit az alábbiakban közreadok:
Felvetendő témák:
1) A 2001. márciusi felfüggesztő határozatban megfogalmazott anyagi és erkölcsi felvetések.
- Dokumentumokkal alátámasztott, 2001. április 1-én átadott írásbeli válaszom ellenére nem történt meg az ügy tisztázása, és nem kaptam érdembeli választ
azóta sem.
2) Nagy József 2002. februárban közölte velem azt, hogy ha továbbra is „tevékenykedem” a Hit Gyülekezete ellen, akkor, ha a HGY. megvásárolja az ATV-t, az én műsoromat (Spiegel-TV) megszüntetik. Műsorsorozatom azóta ténylegesen meg is szűnt az ATV-n.
3) A mai napig fennáll az a híresztelés, hogy ügynök vagyok és titkosszolgálati tevékenységet végzek. Ez nem igaz. A Hit Gyülekezetében találtam új életet,
új családot és emberi elismerést. Nem éltem kettős életet.
4) Egy személyes találkozó során szeretném keresztényként kölcsönösen lezárni az elmúlt kb. 2 és fél éves időszakot, ami mind rám, mind pedig házasságomra
rendkívül nagy terheket rótt, mindannyiunkat megsebzett és kölcsönös károkat okozott.
Úgy gondolom, hogy egy személyes találkozás során sok félreértés, vád és gyanú tisztázására nyílhat mód, ami az én és családom számára sokat jelentene.
Budapest, 2003.szeptember 13.
(Egri István)
A találkozó létrejött. Németh Sándor azzal indította a beszélgetést, hogy kifejtette: a felfüggesztő határozatban szereplő anyagi ügyekben nekem nem hozzá
kell fordulnom, hanem azokhoz, akik azokat felvetették. Ezt hosszan taglalta, amire én röviden kb. ezt válaszoltam:
"Sándor, a felfüggesztő határozatot te írtad alá. Ennélfogva nekem az ügyet veled kell tisztáznom, nem pedig azokkal, akiknek a bemondására te ezt az írást
megfogalmaztad, majd lepecsételted és aláírtad."
A válasz kínos hallgatás volt, majd NS közölte, hogy megteszi a szükséges lépéseket. Arra nem válaszolt, hogy miért tartott ez ennyi ideig, holott még 2001-
ben néhány óra alatt tisztázni lehetett volna az egész dolgot. Még kb. 2 óráig beszélgettünk, melynek során én elég egyenesen elmondtam neki, hogy mi a
véleményem a HGY-ben kialakult szervilizmusról és az őt körülvevő szolgalelkű rétegről. Barátságosan váltunk el, sőt még az autóig is elkísért. T. Laci is
részt vett a beszélgetésen. Csak emlékeztetőül: Ekkor már kb. 1 éve nem jártam a HGY-be, ők meg rendszeresen imádkoztak és "szellemi harcoltak" ellenem.
Nemsokára levelet találtam a postaládában, a HGY (akkori) hivatalos papírján. Íme:
Egri István részére
Kedves István!
A 2003. szeptember 13-ai leveledben javasolt és létre is jött személyes találkozásunkon általad előadottak, továbbá a 2001. március 04-én kelt határozatunkra
adott írásbeli válaszod áttanulmányozás a és a benne említett ügyekre vonatkozó további információk beszerzése alapján az alábbiakról tájékoztatlak:
A Radván Sándor által a Hit Gyülekezetének adományozott rádiórendszer sorsa és a belőle fakadó anyagi kérdések vonatkozásában, továbbá a határozatban
szereplő internet- és telefon vonalakkal kapcsolatos kérdések vonatkozásában a védekezésed elfogadom, magyarázatod tudomásul veszem. Erre tekintettel, és
arra is figyelemmel, hogy az ügy valamennyi szereplőjének legfőbb bírája Isten, további hivatali vizsgálatot nem tartok szükségesnek, a magam és a Gyülekezet
részéről az ügyeket lezártnak tekintjük és erről a panaszosokat értesítjük.
Az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzéséről szóló 1994. évi XXIII. törvény szerinti igazolás beszerzésének tárgykörében a személyes
közlésedet szintén tudomásul veszem és elfogadom. Az igazolás beszerzése, továbbá az összeférhetetlenségi és titoktartási nyilatkozat aláírása valójában
okafogyottá is vált, mivel az alapját képező egyházi szolgálat időközben ténylegesen is megszűnt.
Mivel a fentiek alapján a vonatkozó határozatban szereplő ügyek lezárultak, minden lehetőség adott a korrekt, keresztényi kapcsolat fenntartására. Őszintén
kívánom Isten áldását életedre, munkádra és Családodra.
Budapest, 2003-09-21.
Tisztelettel: Németh Sándor
Megjött a "felmentés", de hiányzott belőle a bocsánatkérés a rólam terjesztett hazugságokért, a magyarázat, hogy miért 2 és fél évig fektették az ügyet,
valamint az is, hogy az ellenem megfogalmazott ügynökvádat fenntartják-e, vagy sem.
No, ez volt az első rész. Folytatása következik. Kérlek Titeket, az esetleges kommentárokat ne ebbe a topicba írjátok, hanem az általam erre a célra nyitott
másikba. Üdvöt mindenkinek!