Keresés

Részletes keresés

mud Creative Commons License 2006.10.01 0 0 17

Rendben, várjuk ki a végét, de a katona az csak katona. "Jo" katonai puccs? Hm...

 

Az a Suharto pelda a multkor, az is pozitiv akart lenni?

 

Előzmény: Törölt nick (16)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.01 0 0 16
Arrafelé a katonai diktatúrák nem olyan rosszak. Igaziból most itt kétféle diktatúra közül lehetett volna választani, a Thaksin és a katonák között. Ha igaz, hogy másfél éven belül választásokat tartanak, akkor nem olyan nagy gáz ez. Várjuk ki a végét.
Előzmény: mud (15)
mud Creative Commons License 2006.10.01 0 0 15

Fasza. Ez az "uj, demokratikusan megvalasztott, civil" kabinet feje, aki negyven evet toltott aktiv katonakent. Most persze civil, mert nyugdijba ment. Attol fuggetlenul, hogy csupa jot lehet csak olvasni rola - so, WTF is new? - ez egy stinkin', fakin' tabornok. Amit a Takszin nem kurt elo az elmult idoszakban, azt majd ezek megteszik. Hallelujah.

 

http://www.usatoday.com/news/world/2006-10-01-thailand-coup_x.htm

Előzmény: Törölt nick (13)
mud Creative Commons License 2006.09.24 0 0 14
Ahogy vesszuk. Nezd meg a nemzetkozi sajtot, a meginterjuvoltakat, az ottani ertelmiseget. Mondom, kopogjuk le...
Előzmény: Törölt nick (13)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 13
Egyébként Thaiföldön is volt már sokszor puccs, nem lett belőle semmi gáz. Mivel pedig előtte se volt demokrácia, ezért aztán olyan nagyon nincs sok baj ezzel. Ahogy egyébként az ottlakóknak sem...
Előzmény: mud (12)
mud Creative Commons License 2006.09.24 0 0 12

Na, csak kovesd a hireket. Nekem a hadsereg mindig buzlik es kimondottan orulnek neki, de nagyon meglepne, ha itt tevednek...

BTW marciusban keszulok oda, de ha igy folytatjak, akkor direktben Kuala Lumpurbol repulok Balira. Fakkk.

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 11
Na azért! :-)
Előzmény: mud (9)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.24 0 0 10
Tudok legalább két országot, ahol a katonai diktatúra rendbe rakta a gazdaságot és fellendülést hozott: Chile és Dél-Korea. Főleg utóbbi jó (és mellesleg ráadásul távol-keleti) példa. Indonéziában a katonai puccsal kormányra került Szuharto elnök évtizedei hatalmas fellendülést hoztak, bár ott a sok nótának ázsiai válság lett a vége... (Dél-Koreában is, de ott már tíz évvel hamarabb véget ért a diktatúra.)

A megdöntött thai miniszterelnök pedig nem (csak) pénzzel manipulálta a választásokat, hanem (ahogy írtam is) a többi között saját embereivel töltötte fel a bíróságokat, a médiát, a választási bizottságokat (tehát a legutóbbi választások már közel sem voltak tiszták), stb. stb. Tehát itt egy kezdődő diktatúra helyébe lép egy másik.

A tisztikar pedig egy szakmai alapon összetartó kaszt, semmi jelentősége a tábornokok származásának vagy vallásának. A muszlim főparancsnok néhány hónapja véres eszközökkel fojtotta el a muszlimok lázadását...
Előzmény: mud (8)
mud Creative Commons License 2006.09.23 0 0 9

Hopp, a lenyeg majdnem kimaradt...

Előzmény: Törölt nick (7)
mud Creative Commons License 2006.09.23 0 0 8

"Ez igaz, de ennek semmi köze a lényeghez."

 

Igen tudom, mar vartam, ki szol be, de nem rad szamitottam:)

Dilettans szemmel is eleg hatekonyan mukodott, valamint igen jelentos gazdasagi fellendulest hozott Thaifold szamara. Na most megint csak naiv latoszogembol megitelve a katonai diktatura meg tudtommal nem nagyon hozott haladast sehol - hacsak nem akarod Castro-t idesorolni - es nem vagyok tulzottan derulato a jovot illetoen meg akkor sem, ha igeretehez hiven atadja a hatalmat a "demokratikusan megvalasztott" kormanynak. Itten csak az a dilemma, hogy vajon melyik jobb, a penzzel vagy a hadsereggel manipulalt allamszervezet? Szvsz egyik se, de itt megis az elobbi fele hajlok. Ez kb. olyan, mintha otthon a hadsereg atvette volna a hatalmat, tudom, sokaknak tetszett volna, de nekem speciel egyaltalan nem. Most az, hogy milyen modon demokratikus egy valasztas, ami egy katonai puccs alatt zajlik le, az majd kiderul. Ha jol tudom, rogton teljes mediazarlatot rendeltek el, ami ellen mar most tunteteseket szervez az ertelmiseg, mert meg a fobb nemzetkozi hircsatornakat is blokkoljak. Egyelore nincs eroszak...

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (7)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.23 0 0 7
Ez igaz, de ennek semmi köze a lényeghez. A thai tisztikarba vallásra és származásra tekintet nélkül bárki bekerülhet, afféle szakmai alapon összetartó kaszt. Ez a faszi vezette korábban a muszlim lázadók elleni hadműveleteket. Kb. olyan, mint a török hadsereg "hegyi török" (=kurd) tábornokai, akik a kurdisztáni tisztogató akciókat vezetik. Egyébként sem tudna semmit sem tenni (buddhista) tábornoktársai aktív támogatása nélkül. (A tartományokban az ottani katonai parancsnokok veszik át a hatalmat stb., az ő együttműködésük nélkül eleve nem jöhetett volna létre a puccs.)

A Financial Times-ban volt egy elemzés, hogy a most megbuktatott miniszterelnök egy szingapúri típusú diktatúrát akart kiépíteni. A választásokat Berlusconi módjára az irdatlan pénzével nyerte meg, utána az összes médiát a saját (kormány+privát) érdekeltségébe vonta, és Berlusconival ellentétben tényleg hatékonyan élt is a hatalmával ezek felett. Az összes független intézménybe a saját ejtőernyőseit helyezte el, alig öt év után a bíróságoktól kezdve a számvevőszékig mindenütt a saját pártkatonái ültek. A pártját a nyíltan csodált szingapúri kormánypártról mintázta.

Ezt mind a hadsereg (hagyományosan nagy hatalmú szervezet) nem nézte túl jó szemmel (csak a saját diktatúráját szereti), de a puccs közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a miniszterelnök saját pártkatonáit akarta kinevezni a hadseregbe is. Az összetartó tábornoki-tiszti kaszt erre fellázadt.
Előzmény: mud (6)
mud Creative Commons License 2006.09.20 0 0 6
Kurvara nem ugyanaz. A bizniszeles csak urugyet szolgaltatott. Ami erre a puccsra jellemzo,  hogy az uj "army Commander-in-Chief Gen. Sondhi Boonyaratkalin would be acting prime minister", a tisztelt generalis ur "Sondhi is a Muslim in this Buddhist-dominated country". A sikkasztas sztori csak ürügy.
Előzmény: neménvagyok (2)
mud Creative Commons License 2006.09.20 0 0 5
Nem.
Előzmény: arnys (4)
arnys Creative Commons License 2006.09.20 0 0 4
ugye, mégiscsak kellemesebb hely Budapest, mint Bangkok
_ Liar _ Creative Commons License 2006.09.20 0 0 3
naponta minden topikbol 3at nyitnak az emberek? :)
Előzmény: morbiczer (-)
neménvagyok Creative Commons License 2006.09.20 0 0 2

jaj, már meg kartam nyitni, azért mindenkinek ajánlom, hogy vigyázó szemeit thaiföldre vesse

 

azért érdekes, hogy az egésznek hasonló szaga van, mármint a miniszterelnök gazdasági bizniszei miatt lázongott az ellenzék, satöbbi

 

na, mondjuk nem ugyanaz, de érdekes

Előzmény: morbiczer (-)
zividivi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 1
Forr a világ bús tengere óh magyar!
pokémon Creative Commons License 2006.09.20 0 0 0
kat0nai puncs
morbiczer Creative Commons License 2006.09.20 0 0 topiknyitó
Tudom, hogy a topik roppant gyorsan el fog tűnni a süllyesztőben, de hálásak lehetünk a puccsoló thaiföldi katonáknak, hogy gondoskodnak róla, hogy ne a magyarországi események legyenek vezető hír a nemzetközi sajtóban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!