Keresés

Részletes keresés

Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.12.04 0 0 95
Ez hogyan is van? Hazugság lett volna ??

http://piroslapok.blog.hu/2009/12/03/tonkre_mehet_a_tomegkozlekedes_debrecenben

Idén júniusban a debreceni fideszes többségű közgyűlése elfogadott egy olyan bérletkonstrukciót, amely a helybeli családoknak éves szinten akár egy átlagfizetésnyi 100–120 ezer forintos többletköltséget jelent. A debreceni közgyűlés június 25-i döntésének értelmében július elsejével szolgáltatóváltás történt, s ezzel egy időben egy teljesen új, kombinált bérletstruktúra került kialakításra, ami viszont a vásárlók több mint nyolcvan százalékának nagyon komoly – 20–80 százalékos díjnövekedéssel járt. Az azóta eltelt időszak megmutatta, hogy a városban élők nem akarják, nem tudják és nem is kívánják elfogadni ezt a döntést. Ugyanis egyszerűen képtelenség, hogy a kombinált bérlet szolgáltatásait minden utazó kihasználja. Már csak azért sem lehetséges ez, mert míg az autóbuszok a város legtávolabbi pontjaira is eljutnak, addig trolibusszal és villamossal csak a kevésbé iparosodott területek és kisebb lakóövezetek érhetők el.

Ezért aztán akik az agglomerációban, Józsán, esetleg a külterületeken, a tocókerti, újkerti vagy vénkerti lakótelepen laknak, s kombinált bérletük van, akár trolival vagy villamossal is közlekedhetnének. Ha járna arra ezek közül bármelyik is. De nem, hisz nincsenek meg az infrastrukturális feltételek. Persze ez nem zavarja a fideszes városvezetést. Magyarán: olyan szolgáltatásért is fizetniük kell a bérleteseknek, amit nem is vesznek igénybe. S ennek egyenes következménye – amire egyébként a közlekedési szakemberek mellett korábban a szocialista frakció tagjai is figyelmeztettek –, hogy ma már a debreceni családok ezrei találják gazdaságosabbnak, ha a tömegközlekedés helyett saját autóikkal járnak.

Ez nyilván az utasok számának csökkenésével, a tervezett bevételek elmaradásával, végső soron pedig a szolgáltatás színvonalának csökkenésével, netán korlátozásával, illetve a városi tömegközlekedés teljes összeomlásával járhat. Pedig még az őszi ülésszak előtt Kósa Lajos asztalán volt a szocialista frakció közgyűlési előterjesztése a bérletstruktúra visszaállítására. Mégis másfél hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy Debrecen polgármestere egyáltalán elismerje: valóban nagymértékben szűkült a tömegközlekedést igénybevevők köre. De a vezetés továbbra is köti az ebet a karóhoz, mivel a húsz százalékot is megközelítő utasszám csökkenés ellenére sem akarnak változtatni a konstrukción. Legfeljebb az emberek végérvényesen elfordulnak a tömegközlekedéstől. De úgy látszik, Kósáékat ez sem zavarja.

Mint ahogy az sem, hogy alig egy éve Debrecen közgyűlése határozatban rögzítette, hogy a város lakóinak közlekedési terheit az elkövetkező nyolc évben legfeljebb csak a mindenkori infláció mértékével emelik. Nem csodálkozunk már ezen sem, hisz nekik nemhogy az adott szó, de még az írásos szerződés sem jelent semmit. Hisz az ez év elején bevezetett új tömegközlekedési díjak is meghaladták az infláció mértékét, s a jelenleg is hatályos Közszolgáltatási Szerződésben foglaltak szerint nemcsak morális, de jogi alapja sem lehet a további jelentős emelésnek.

Egyébként a fideszesek cinikus hozzáállását jelzi az új bérletstruktúra bevezetésekor megfogalmazott indoklás is: „alig néhány gombóc fagylalt árával kell csak többet fizetni” az elkövetkező években az utazásért. Hát… Velük kéne lenyeletni… Mert a debreceni családok ezrei biztos, hogy nem csak néhány fagyi árával lettek szegényebbek, de vigasztalhatja őket az, hogy gazdagodtak is egy újabb tapasztalattal. Arra gondolunk, hogy egyre inkább látszik: a Fidesz politikusai akkor mondanak igazat, ha nem beszélnek.
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.05.21 0 0 94
Ujra elohoztak Szolzsenyicin allitolagos szoveget a kommunistakrol.



2008. 08. 19.

A magyar Szolzsenyicin rejtélye.

Update a végén: szabad a pálya
filológia, magyar net, Szolzsenyicin, válság, önfarkába harapó antikommunizmus
Egy hungarikum.


1. Az idézetet csakis magyar felhasználók töltötték fel a világhálóra. Általában magyarul, plusz a Wikiquote-tal együtt, Google-keresés szerint 2-szer angolul. A Google ezenkívül semmilyen világnyelven nem ad ki kereső-kulcsszavakra hasonló idézetet (oroszul sem!). A valóban fontos idézetekre ezzek szemben több tucat vagy több száz angol találat jut. Mondjuk a lengyel Wikin sincs nyoma, de ez nyilván annak tudható be, hogy nem is tudják, mi az a kommunizmus -:) Soproni András, a Gulag szigetcsoport és a "Hogyan mentsük meg" fordítója (tehát olyan ember, aki biztosan olvasta Szolzsenyicint, ellentétben a magyar felhasználók tömegével) szintén nem emlékszik ilyen szentenciára. A "nagy" Wikiquote-ban ez a hét mondat nem szerepel sem az 50 megjelölt, sem a 27 tisztázatlan forrású Szolzsenyicin-idézet között. Csak augusztus 5-én délelőtt írta be egy másik cikkbe, a Communism címűbe egy - kikövetkeztethetően magyar - felhasználó.

2. A magyar beírások is az utóbbi egy-két évben tömörülnek, régebbről nincsenek. Vö. 6. pont.

3. A magyar beírások ivartalanul, másol-ragaszt paranccsal szaporodnak. 99%-nál nincs forrásmegjelölés. Elvétve felmerül, ha valaki rákérdez, a "Hogyan mentsük meg" vagy a Lenin Zürichben mint forrás, de mint láttuk, ezek egyike sem áll. Több éves netes karrier ellenére sem ismeri senki a forrást, és az óriási többséget nem is érdekli. (Azaz a beírás előtt, belátható múltban senki sem nyitott ki Szolzsenyicin-könyvet. Csak a poén kedvéért: elég sokáig magát az "idézetet" sem olvasta rendesen senki, különben feltűnt volna a hiba: "szermélyes boldogulása". A Google 500-nál több ilyen szermélyes találatot ad, beleértve a magyar Wikipédia "Kommunizmus" cikkét. Összehasonlításul: a Wikiquote Communism cikkében a magyar származásún kívül még három angol nyelvű Szolzsenyicin-idézet szól a kommunizmusról. Ezek közül a legelterjedtebb is csak 280 találatot ér - a magyar netnél összehasonlíthatatlanul nagyobb merítésből.)

4. Az idézet nem vall Szolzsenyicinre. Tételesen, művei ismeretében:
a) Keresztény nacionalista volt, a fő külső (politikai) választóvonal tehát nála nem "a kommunisták" (ők) és mindenki más között húzódott, hanem a pravoszláv oroszok (pontosabban keleti szlávok) és barátaik (mi), illetve mindenki más között. A belső (erkölcsi) választóvonal pedig az "emberi szívben", lásd c).
b) Egyáltalán: nem jellemző rá a hét mondat otrombán sztereotip fogalmazása, a "kommunista" kinevezése "embertípusnak", kiragadása térből és időből, elszakítása egyes emberek motívumaitól.. Szolzsenyicin ugyanis író: a gonoszt felmutatja (tárgyilagosan, gyakran száraz iróniával vagy maró gúnnyal), és nem közvetlenül, publicisztikusan minősíti.
c) Életművében nem jelöli ki "a kommunistákat" mint a Rossz kizárólagos hordozóit. Ellenkezőleg, tömören: "a Jó és a Rossz közötti választóvonal ott húzódik minden ember szívében" (Gulag, legalábbis a Wikiquote szerint -:)).
d) "Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem-kommunista ember számára." Ez a mondat, azonkívül hogy otromba sztereotípiát tartalmaz, tényszerűen nem igaz. Józan ésszel nem lehet állítani, hogy egybeesik a két halmaz, a nem-kommunistáké és a normális embereké ("akik még csak elképzelni sem tudják" a cinizmust stb.). Ez finoman szólva retorikai túlzás. Nem annyira finoman: hülyeség. Kiválóan belefér az elvadult magyar politikai kommunikációba, azon belül is az online eszmecserék stílusába és tárgyszerűtlenségébe.
Szolzsenyicin azonban jellegzetesen humanista, moralizáló író, a 19. századi orosz realizmus folytatója. (Ez nem értékelés, hanem Sz. tudatosan vállalt írói karaktere.) Tehát egyrészt központi fontosságot tulajdonít a (tárgyi) igazságnak, másrészt éppen hogy el akarja (tudja) képzelni, meg akarja érteni ezeknek az embereknek a személyiségét. Egész életművének éppen az a lényege, hogy ez a gyalázat normális fejjel is "elképzelhető", a gonosztevők nem gyökeresen mások, mint a többi ember. Ennek kifejezetten ellentmond, és távol is áll tőle, hogy egyszerűen az "ezek nem normálisak!" címkével intézze el. Sokféle kommunistát ábrázol, de a közös tulajdonságok között nem szerepel a pszichopátia, hanem általában normális, de ilyen-olyan okból rossz vagy gyenge embereknek írja le őket. Lásd még a c) alpontot.
e) "Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista!" - az állítólagos intelem értelmezéshez tudni kell, hogy Sz. "európaiakon" általában azokat értette, akik Ukrajnától nyugatra élnek. Az oroszok ilyen értelemben nem "európaiak".Tehát az intésnek inkább csak abban a beszédhelyzetben van értelme, ahol a címzett: "európai" (értelem szerint: nyugat-európai) hallgatóság. A nyugatiakkal viszont köztudomásúlag nem az volt a fő baja, hogy saját maguk hajlamosak kommunistának állni. ( Hanem hogy egészségtelenül dekadensek, élvhajhászok, és nem törődnek azzal, hogy máshol erős a kommunizmus.) Egyszóval elég nehéz megérteni, hogy ha mondott ilyet, hol mondhatta, miért és kinek .

5. Általában nem cincálom mások stílusát meg "nyelvhelyességét", gyarló emberek vagyunk mind, de írástudó egyén nem követ el olyan nyelvtani hibát, mint a második magyar mondat váltása egyes számból többes számba. (Aztán meg vissza.) Lehet egyébként, hogy ez a hiba az "idézet" billentyűzetről billentyűzetre való terjedése közben került a szövegbe, ugyanis a régebbi (2006-os, 2007-es) találatokban gyakoribb az első mondatban a többes szám ("A kommunistáknál"). Az igényel szó 'megkövetel", 'szorul valamire" jelentésben olcsó sajtónyelvi megoldás, igényes irodalmi szövegbe (a Szolzsenyicin méltóságteljes oroszságának megfelelő szinten) nem való. Ugyanez érvényes erre a szerkezetre: "elképzelhetetlen... X. Y. számára". Konzervatív, "tiszta" irodalmi nyelven az utolsó mondatban szereplő "egy kommunista'" helyett "a kommunista" volna a mellékmondat alanya. Amennyiben tehát a szöveg mégsem hamisítvány, a fordítója lelkes amatőr, nem profi műfordító.

6. Az angol szövegben viszonylag sok hiba van, nem művelt anyanyelvi beszélő fordította vagy adta közre. Látszik az igyekezet, de a nagyon ritka "pesterous" szó jelentése nem "kártékony", hanem kb. "alkalmatlankodó", "szekánt", ami elég frivol jelző lenne a kommunistákra, pláne olyan dühödt szerzőtől, aki ezt a hét mondatot írta. (Nem lehet kizárni, hogy az angol szöveg előbb készült, mint a magyar, esetleg valamilyen orosz eredetiből, de akkor végképp megáll a tudományom.) A "cinizmus" angolul "cynicism". Létezik - de még csak nem is minden nagyszótárban - nagyon eldugott "cynism" változat, de ezt inkább csak más anyanyelvűek használják.. A "has no concept of the thing called conscience" ("fogalma sincs arról...") tipikusan kelet-európaias (magyaros?) tükörfordítás. A "lie" (hazugság) főnévhez társuló ige "tell" és nem "say". A "people" (többes szám) "cannot be a communist" (egyes szám) alany-állítmány szerkezethez hasonlót már láttam leírva, de nyelvtanilag elég necces. A "Christian" szó nagybetűvel és 2 db i-vel írandó. Azaz majdnem biztos, hogy a hét angol mondat nem Szolzsenyicin valamilyen ismert művének "hivatalos", jogvédett, nagy kiadónál szerkesztett, korrektúrázott fordításában szerepel, hanem a mi régiónkból való, lelkes amatőr műve. (Bár a bugylibicska is elsülhet...)

7. Függetlenül az idézet hitelességétől: nem annyira orosz, nem is egyetemes, hanem jellegzetesen köztes-európai jelenség "a kommunista" esszencialista felfogása, kiragadása térből-időből, illetve az a tétel, hogy a fő erkölcsi választóvonal "a kommunisták" és "minden más ember" között húzódik, tehát "a kommunisták" azonosak a kozmikus erkölcsi Rosszal, következésképpen "minden más ember" a Jóval, És mifelénk sem általános, hanem inkább azok vallják, akik a franciás neofita antikommunizmus elveit tették magukévá. Ezen belül az antikommunizmus általánosító "elmekórtani" értelmezése, tehát az, hogy ezek nem egyszerűen gonoszok, de "nem is normálisak", sajátosan magyar változat, és viszonylag új fejlemény a szakirodalomban. A Gyurcsány elleni első, 2004-es poszterkampány előtt még itt se lehet kimutatni.

Ennek az egésznek kétféle magyarázata lehetséges:

1. Bár ezt az állítást eddig nem bizonyította senki, lehet, hogy van ilyen (a jellegzetes, 2004 utáni magyar antikommunista diskurzussal egybehangzó) Szolzsenyicin-szöveg. Ez esetben nem áll a hamisított idézet gyártásának és terjesztésének vádja.
Nem bizonyította senki, 100%-osan cáfolni viszont lehetetlen, úgyhogy mindig marad reménysugár a benne hívőknek.* De ahhoz, hogy elhiggyük, három nagy ellentmondáson, matematikai értelemben kis valószínűségű eseményen kell túltennünk magunkat:
a) A szöveg, ha létezik, periférikus (esetleg más értelmű kontextusból van kiragadva), és ellentmond a mester filozófiájának.
b) Ráadásul erre a periférikus, nem Szolzsenyicin-szerű szövegre csak és kizárólag magyar netezők figyeltek fel, szemben a világgal, de annyira, hogy lelkesedésükben azonnal Sz. legfontosabb antikommunista (a Wikipédia helyesírásával: anti-kommunista) mondásává nyilvánították. Miközben a világ többi része valahogy nem értékelte a mondás zsenialitását. Annyira nem, mintha nem is létezne.
c) A felfigyelés úgy mehetett végbe, hogy létezik egy megszállott magyar Szolzsenyicin-filológus, aki rengeteg szövegen átrágva magát megtalálta ezt a periférikus, az író életművének, filozófiájának ellentmondó idézetet. Ha viszont valaki megszállott filológus, akkor ismernie kell a filológia és a publikációs etika azon alapszabályát, hogy az idézetnek visszakereshetőnek kell lennie. Főleg egy ilyen, a képbe nem illő idézetnek. De nem ismerte, nem ismeri, hallgat évek óta (ha létezik), és az idézet terjesztői sem ismerik. (Amellett, mint láttuk, a magyar irodalmi nyelvben sem egészen járatos.)
Szóval ezt így együtt talán elhiszem, ha nagyon akarom, de el nem fogadom. Sehogy se gömbölyű.

2. A másik lehetséges magyarázat az, hogy a szöveg magyar hamisítvány, feltehetően már a Gyurcsány-korszakból. Ehhez semmilyen ellentmondáson nem kell túltennünk magunkat. Amikor a lelkendező netharcosok azt mondják, hogy "micsoda zseni, olyan, mintha mi mondtuk volna", annak az is lehet az egyszerű oka, hogy ők mondták.

Mindkét verzió rossz fényt vet a magát elsőrendűen antikommunizmusával meghatározó magyar létező jobboldal szellemi állapotára. Mondhatnám azt is, hogy globális összehasonlításban.
geszthi Creative Commons License 2008.02.21 0 0 93
Orban Viktor: A vizitdij ado.
geszthi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 92
Kellett neked szolni! :-)))


Mikola István szerint (MNO 2006.12.12)

„ingatlanbiznisz" kezdődött és folyik óriási ütemben az egészségügyben, az új tőketulajdonosok ugyanis „rászabadultak" az egészségügyi közvagyonra. „nyomul a gazdasági miniszter és az öccse", aki informatikai cégeket vásárol fel, és ők szállítják majd a gyógyszertáraknak és az orvosi szolgáltatóknak az informatikai rendszert – emelte ki.

A gazdasági miniszterre és öccsére vonatkozó állítás sem igaz, Kóka Jánosnak ugyanis nincs öccse. „Öccse Mikola Istvánnak van, akit személyesen tüntetett ki minisztersége idején" – teszik hozzá.
Előzmény: fara-muci (88)
geszthi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 91
Aaaa dehogy...Hogy is lehet osszehasonlitani egy olyan artatlan igeretet, hogy a part vezetese kirugja azonnal a naciruhas kepviselot azzal, hogy a nem latta a szent HirTV-t kozvetiteni valahol.

Egyenrangu a ketto...hogyne.

Előzmény: fara-muci (89)
geszthi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 90
Az ellenuk jovo merenyletek listaja jobban gyulik

(es azt nem is vettem ide hazugsagnak ;-)))
Előzmény: fara-muci (88)
fara-muci Creative Commons License 2006.12.12 0 0 89

Egészen pontosan teljesen lényegtelen dolgokkal van tele. Ilyen szinten a hazugság csupán erkölcsromboló, de a társadalomra összességében nincs rossz hatással.

 

Viszont balról volt ma is legalább egy (teljesen nyilvánvaló):

H. Ágnes eü-államtitkár azt mondta a parlamentben, hogy a HírTV nem volt ott a reggeli sajtótájékoztatón.

Az igazság ezzel szemben az, hogy ott volt, sőt egy 3 perces bejátszást is közölt róla.

Előzmény: fara-muci (88)
fara-muci Creative Commons License 2006.12.12 0 0 88
Geszthikém ez nem nagyon gyűlik.
geszthi Creative Commons License 2006.12.12 0 0 87
Szijjarto igerte hogy a part vezetese kirugja azonnal az SS-ruhaban parolazo Fideszes kepviselot.

Mai napig sem tortent meg!
geszthi Creative Commons License 2006.10.10 0 0 86
Solyom Laszlo nem vesz reszt az 56-os megemlekezeseken

Orban hazudott a kulfoldi nagykoveteknek.
2006. október 10. 16:21

geszthi Creative Commons License 2006.10.06 0 0 85
1.5millioan voltak a Kossuth teren 2002

1.5milliot joval meghaladoszamban voltak a Kossuth teren 2006

2002.Aprilis (A KSH népszámlálási adatai szerint a főváros lakossága 1 millió 774 ezer.)
Előzmény: geszthi (-)
nagyhallgató Creative Commons License 2006.09.29 0 0 84
Ez sajnos nem vicc.
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.29 0 0 83

..s kihűlő üres iskolákok.

 

Nna!

Előzmény: nagyhallgató (82)
nagyhallgató Creative Commons License 2006.09.29 0 0 82
2006

Hol vannak a régi aratások, cséplések, szüreti bálok.
Hol vannak a zajos iskolások.
Van helyettük turáni átok,
pesti nábobok, gyurcsányok,
a szadesz, és pláza patkányok.
Már látható mi marad utánnok,
Néptelen falvak, tanyák romján árva szilvafások,
s kihűlő üres iskolák.
TTR Creative Commons License 2006.09.27 0 0 81
Esztike! Még mindig várom a bizonyítékodat!
TTR Creative Commons License 2006.09.27 0 0 80
Kedves Esztike, arra hozzál példát amikor a jobboldali kormány meghamisított tényszámokat közölt Brüsszellel!
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2006.09.27 0 0 79
Csintalan műsorában épp az imént olvasott be Kerényi egy levelet, amit egy számára megbízható forrásnak nevezett volt tartótiszt és belügyes mondott el neki, miszerint a huligánok "gempáért" zsozsóért támadtak neki az mtv épületének majd a tombolás után szintén Gyurcsány parancsára a rendőrök kis idő elteltével megkezdték a kiszorítást az épületből.


Igen, hogy ne...
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2006.09.22 0 0 76
Ebben nagyon nagy igazsagod vagyon, de most a jogerosen hazudozo jon pofatlan szovegekkel, hogy "egy beteges hazudozóval van dolgunk". Vegul is o mar csak tudja...

Na igy nem megyunk semmire, hogy az egyik beismeri a masik meg uszit.
Előzmény: Luvnyaevagy (73)
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2006.09.22 0 0 74
Ugye hazugság volt, amikor 1998-ban Orbán Viktor az utolsó percig tagadta a kisgazdákkal való szövetségre lépést.

Ugye hazugság volt, hogy átfogó, egyszeri és radikális adócsökkentést ígértek. Igen. Ugye hazugság volt a megfigyelési botrány.

Ugye hazugság volt a 400 százalékos béremelés, ugye nem mondta Orbán Viktor 1998-ban, amikor még liberális támogatókat keresett, hogy át fogja szállítani a Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe a Koronát.

Ugye hazugság volt, amikor Dávid Ibolya azt válaszolta az Auschwitzba menő vonatokról szóló szurkolói mondatokra, hogy nem ért a focihoz.

Ugye ez mind hazugság volt?

Ugye az is hazugság volt, hogy 2002 májusában is már az éves terv 90 százaléka volt az államháztartási hiány.
Előzmény: geszthi (-)
Luvnyaevagy Creative Commons License 2006.09.20 0 0 73
Az a baj, hogy összeszámolni sem lehet, a két nagy párt prominensei közül kik hazudtak többet.
Az a szégyen, hogy Magyarországon egy ilyen Fidesz és egy ilyen MSZP az alternatíva.
Valódi demokráciát!
geszthi Creative Commons License 2006.09.20 0 0 72
Elebb all le a szervers a sok gyava jobboldali kamunick nyitogatasok miatt!

Ugye kedvesem?
Előzmény: Ezüst Sajó (70)
toloba Creative Commons License 2006.09.19 0 0 71
Ma hazudoztak egy csomót...most épp Orbán az MTV1-en...
Ezüst Sajó Creative Commons License 2006.09.19 0 0 70
Azt akarja geszthi ennek a topiknak a nyitásával, hogy megteljen a szerver merevlemeze, és leálljon a fórum. Jó kis trükk. :-)
nagyhallgató Creative Commons License 2006.09.19 0 0 69
Voltál már orvosnál?
Előzmény: Wic (56)
Wic Creative Commons License 2006.09.18 0 0 68

Geo kartács, ezzel a stílussal nálam nem sokra mész....

 

súlyoznád a kedvemért az mszp hazugságait?

 

mikor fogják kiverni a biztosítékot nálad?

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.18 0 0 67
BALfeek...:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Előzmény: geszthi (-)
Wic Creative Commons License 2006.09.18 0 0 66

bizony, a Magyar Vizsla-ügy sokkal nagyobb hazugság, mint amit Feriék csináltak évekig, folyamatosan.

 

megérdemlitek ezt a kormányt.

 

de hogy ez számotokra jutalom, vagy büntetés...

 

majd március környékén kiderül...

Előzmény: ghostmaster (65)
ghostmaster Creative Commons License 2006.09.18 0 0 65
Hiába idétlenkedsz, nem találsz egyetlen embert sem, aki aláírná: a M Vizsla független, civil lap volt. Hazugság. Egyike a 16 év alatt összehordott hazugságoknak, a politkai manipulációtól egészen a számlás Magyarországig.
Előzmény: Wic (62)
Nagulnov Creative Commons License 2006.09.18 0 0 63
Nick: geszthi
Email: nem publikus
Weboldal: 
Bemutatkozás: 
Hozzászólások (25674)
Státusz: Törzsvendég
Nyitott topikok
Topikgazda:
Előzmény: geszthi (57)
Wic Creative Commons License 2006.09.18 0 0 62

bírósági itélet is van? :o)

vagy azt csak holnap hazudja az mszp? :o)

Előzmény: ghostmaster (60)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!