A topikkal célunk egy olyan közösségi tér létrehozása, ahol bárki megoszthatja a másikkal véleményét, tapasztalatát, kritikáját, hogy jobb, minőségibb buszok készülhessenek.
mondjuk anno domini is nagy mestere volt a Kravtex a VIN számokkal ügyeskedésnek, orosz exportra felújított-vázcserélt Ikarusoknál sem érdemes túlzott logikát keresni bennük, simán csináltak papíron 260-ból 280-at és fordítva.
Az megint külön gyönyörű szülés, hogy mi alapján változott az IC IC-ről HC-ra (12 méteresnél rögtön), vagy az LC-H LH-ról HH-ra (a típusjelzés pedig a testvért követte LH-ra).
Mindenesetre kicsit olyannak tűnik, mintha egy betű egyre inkább egy típust jelölne, teljesen függetlenül a hossz alapú számozástól:
B: BC 9,5, BC 11, BN 12, Econell 12, Econell 13 (régi számozásból)
C: BN 18
D: EN 18
E: EC 11, EC 12, EN 9,5, EN 12, Econell 10, Econell 12, Econell 13 (régi számozásból)
most végigböngésztem a fotobust, tényleg nem EN12 már a Next, hanem GN12, de a sima econellek még EN12 voltak, nem tudom hol keveredhettem össze, bocsánat.
A két ajtós (NBF) Inovellek viszont még EC12 Vin számosak, a korábban legyártott 1-1 ajtósok meg már HC12, szóval ott is volt némi kavarodás.
Nem tudom, hogy a TRKGN12-ben mi kifejezetten az EN12.
A BN/EN világban a BN 12 TRKBN12-vel jött ki, ez EN 12 pedig TRKEN12-vel, a csuklósból a BN 18 TRKCN18-cal, az EN 18 TRKDN18-cal (már az utóbbinál sem értem, mi volt a logika a betűk elhasználásán kívül, de whatever), az EN 9,5 pedig TRKEN9X-szel. Ez folytatódott az Econellnél is, annyi kiegészítéssel, hogy a 13 méteresek erre az analógiára TRKBN13-mal és TRKEN13-mal jöttek ki, az Econell 10 pedig maradt TRKEN9X. Majd jött a Next, TRKGN12-vel és TRKKN18-cal.
Az Electronellé borult nagyon egyébként, ott TRKNN5E a szóló és TRKMN9E a csuklós.
Hát, ha olyan "jól" működik, mint a legújabb Citarókban (értsd: világít, rezeg, tutul kb folyamatosan, ha nem egy üres reptér futópályáján halad vele az ember), akkor túl sok életet nem fog megmenteni, de legalább fasza is árdrágító tényező ez is...
"Az év végéig a győri gyártó összesen 269 darab Econell Next szóló autóbuszt szállít le; ezek közül az első száz jármű – az AO FV-651–750 rendszámtartomány – még a GSR II által előírt rendszerek nélkül készült, míg az új rendszámtartománytól, az AO IF-… szériától kezdődően érkező példányok már a teljes, előírt ADAS-biztonságtechnikai csomagot tartalmazzák."
Akkor az Inovell+ típust kell továbbfejleszteni! Annak már használható méretű csomagtartója van, de megis magasabban ülnek az utasok, jobb a kilátás. A sima Inovell es az Optinell közötti állapotra készült, még ha kívülről szinte egy az egyben úgy is néz ki, mint az Optinell.
Az Inovell + már könnyebben alakítható távolsági irányba.
Econellnél se volt túl nagy változás, így én itt sem számítok rá... Jó lett volna ha az ITK nem cseszi el és a reform 600 IC elterjedt volna a volánnál az Inovell helyett....
Remélhetőleg távolsági irányba viszik el a kialakítást, mert a meglévő Inovelleké totális zsákutca. Falujárónak túl távolsági, távolságinak meg túl falujáró.
Még mindig sokkal jobb flotta van HB-ban, mint mondjuk egy megyével északabbra. De más megyékben is van sokkal gázabb flotta. Az SSM-ek előtt pl. Szabolcsban az utolsó új beszerzés a 2009-es!!! EC12-esek. 2009 és 2020 között kb. nem érkezett új busz a megyébe. A flottának alsóhangon 2/3-a instant kukaérett. Az országos összevonások és az évekig tartó beszerzési stop ennek az oka, ahogy más megyékben is.
Hát nem tudom, ez a Hajdú Volán idejében valóban így volt, de az egyesítések, összevonások után - valószínűleg pont ezért - eléggé szopóágra került a megye, szerintem manapság már az országos átlagra züllött...