A meteorológusok ma már többnyire elég kis hibaszázalékkal meg tudják mondani az időjárást.
Ezzel szemben a közgazdászoknak még véletlenül sem sikerül a gazdaság helyzetének előre jelzése.
Ezért állunk itt...
Igazad van, nézzük a reformok pozitív oldalát: növekvő infláció, adóterhek és munkanélküliség, csökkenő gazdasági növekedés, az adósságállomány marad esetleg még nő is. Húzzunk bele, reformra magyar!
hihihihi... Viszont szerintem TÚL egyoldalú az a nézőpont, ahol minden fogalom "realtív"... ;) Biznyára neked is vannak olyan folgalmaid, amiket "abszolutizálsz"... ;) vagyis szerintem az sem igaz, hogy a TE nézőpontodból "MINDEN RELATÍV"... ;)
Például jórészt abszolút tényként fogadhatjuk el, hogy a Föld nem lapos, és a Nap körül kering...
Persze most már azt is beleszámolják, amit senki más... ;) Ha viszont ezt a módszertant választjuk, akkor a korábbi 16 évekt is ezzel kell újra kiszámolni... És akkor azt kapod, hogy minden választási évben ugyanennyi volt...
Ezt elfogadom. Mármint hogy bizonyos nézőpontból abszolút módon viselkedik. Egy másik nézőpontból meg egy másik, szintén abszolút módon viselkedik. Ezért relatív, lévén a nézőponttól függ, hogy hogy viselkedik.
Másfelől meg nem azt mondtam (de), hogy az én nézőpontomból relatív, hanem nézőponttól függetlenül.
Úgy láccik, csitulnak a módszertani viták, masszívan 10%-ról beszélnek mostanában. Remélem ebben már ki van bontva az igazság legtöbb részlete (esetleg a PPP-k még "árnyalhatják" a képet) és nem lesz újabb döbbenet, hogy hát nem tudtuk, nekünk nem mondták, stb.
Amúgy ott "hibázol", hogy minden állításra csak azt válaszolod, hogy a TE szemszögedből realatív... Viszont nem lépsz tovább és nem vizsgálod meg más szemszögből, pedig éppen ez lenne az állításod (MINDEN RELATÍV) első következménye... Akkor belátnád, hogy vannak olyan nézőpontok, ahonnan bizonyos fogalmak "abszolút" módon viselkednek...
1. A költségvetési hiány magas (mint minden választási évben kb. 8% körüli). Ezért kell a költségvetési stabilitási program (csomag)... Ez nem tragikus... Rutinfeladat...
2. Az államadósság 60% körüli. Ez sem tragikus. A növekedését kell megfogni 2008-ig...
3. A gazdasággal alapvetően nincs baj. Ráálltunk a piacgazdaságra. Az állam már hála istennek nem sok helyen tud "belepofázni" (ártani)... A GDP nüvekedé kb. 4%... Ez nem túl magas, de egy nyugateurópai boom akár meg is duplázhatja ezt... A lényeg, hogy a recesszió alatt is tudtunk növekedni...
4. Az infláció nem olyan vészes... A 90'es években volt ennél sokkal szarabb is...
5. A munkanélköliség szerintem egészséges mértékü... Kb. 3 millió munkavállalónál nem tudunk, és nem is akarunk többet foglalkoztatni... Ha gazdasági boom jön akkor talán párszázezerrel nőhet... ha recesszió jön akkor kevesebbet...
Tudják ők nagyon is, hogy mi a helyzet, csak mindig azt mondják, ami a kedvenc pártjuknak jó. Hiteles adatokat nem hallhatsz egyiktől sem, mert mindegyik valamelyik párt érdekeit szolgálja ki, így kozmetikáznak rendesen.
Ez miért csapda?;) Én azt mondtam, minden relatív. Te pedig azt, hogy a relativitás is relatív. Tehát a relativitás is beletartozik a mindenbe és relatív...;))
Induljunk ki ebből: "Minden relatív"... Vagyis ez a mondat is relatív vagyis "viszonylagos"... Szóval attól függ honnan nézed... ;) Vagyis a realtívitás csak "nézőpont" kérdése...
;)
Newton szemszögéből az idő abszolút! Ez volt az uralkodó axióma, míg nem jött Einstein. Einstein szemszögéből az idő relatív. Hétköznapi jelenségek esetében viszont nem fogsz realtívisztikus mechanikát használni... ;)
Méghogy a meteorológusok meg tudják mondani? Nekem nem úgy tűnik. Mára is 30 fokot napsütést mondtak. Ehelyett 20 van és borús. Ez több, mint 30%-os tévedés.