Jaj , nem dehogyis haragszom . Csak figyelmetlen voltál -- bár valószínűleg arról lehet szó amit WooDoo is írt . Mármint hogy tenyérki kis telefon-képernyőn nézi a képet . Én nem használok okostelefont , ezt a hozzászólást is kétmonitoros asztali gépen írom , a nagyobbik kijelző 80 cm-es . És még azon is nehezen látszik a lényeg , a feltöltött képek nem a legjobb felbontással kerülnek oda , de azért a szövegből kitűnhetett volna :
Pókerparti mopedes társaknak és rendszámgyűjtőknek . Tessék , hölgyek , urak aki többet tud egy sorozatba rakni az ne titkolja .
Erre te így válaszoltál :
Múlthéten voltam két olyan helyen ahol tizesével tudták volna sorba rakni. Kb három sorba.Nagyon időstől a nagyon fiatalig. De mindegy.
Én persze ismét írtam , de még mindig nem esett le a tantusz . Hát akkor nézzük sorba azokat a mopedautókat , elől a beillesztett csoportkép , azután pedig egy egy habitus , netán portré . Jobbról az én EVO 400-asom , mellette az azóta eladott fehér kislámpás , mellette az egykori zöld Microcar Lyra- m , bal szélen pedig a barátom JDM Albiziája . Mivel a kép középső kocsit terveztük eladni , ezért szedtük össze a fotó kedvéért őket , remélem így kiemelve már olvasható lesz :
Az idei találkozós szezont szokás szerint a helyi összejövetellel zárjuk , újabban kialakult hagyományoknak megfelelően Szentgálpusztán , szálláslehetőség pedig Doromláson van . Ez utóbbiról annyit : számolni kell a bérleti viszonyok megváltozásával , ami annyit jelent , hogy jövőre (és persze soha többet ) nem mehetünk már Doromlásra . Talán ez lesz az utolsó alkalom .
Szezonzáró mopedautós találkozó Zomba-Szentgálszőlőhegyen , 2025 augusztus 30 , szombat. Az étkezés ( babgulyás ) miatt kérjük a létszámot előre jelezni 27-ig , az étkezés fizetése a helyszínen . Szálláslehetőség Doromláson (Bogyiszló , gátőrház , kb. 30 km ) , a szállás ingyenes , de az igényt előre jelezni kell .
Egy hónapja a találkozó nagyon szűk körűre sikeredett , összesen 6 moped volt érintett , de az sem egyszerre . Nem gond , aki eljött az jól érezhette magát , nem kell minden találkozón létszámrekordokat döntögetni .
Ma már minden keresőben rá lehet szűrni az elektromos változatra.
pl. a gaspedaal.nl-en Az Aixamra kereresve, ez az első találat: 2013-as E-Coupe, 10e km-rel, 6800 eur-ért...
Ez bizonyára így van . Viszont azon tűnődök , hogy azon érdeklődők közül , akik az elmúlt 10 évben a környezetemben feltűntek hányan tudnának külföldről kocsit venni . Még én se nagyon vállalnám be . A legtöbb leendő mopedautó tulajdonos még egy rendezett külföldi papíros moped berendszámozásába se mer belevágni , nemhogy a kinti vásárlásba . Arról nem is beszélve , hogy sokan ennél olcsóbb járműről ábrándoznak , ami persze jobbára irreális , de ezt már régen megírták a Totalcaron , a leírt jelenség általános , értelemszerűen alkalmazható a mopedautósokra is :
Egy hónapja nálam is feltűnt egy ilyen , a mopedautózásba kényszerből belépni szándékozó bácsi . Végülis nem vett tőlem semmit ( jobb is ) , nem tudom mire jutott -- de láthatóan nagyon nem tudta értelmezni a mopedautós viszonyokat , majd fél évszázadnyi normál autózás után .
Különösebben nem izgat a dolog , egyelőre el vagyok ezzel a szűk kínai micsoda és a normál dízel mopedautó kombinációjával . Felváltva használom őket , mindig azt amelyik a célszerűbb . A leghalványabb gondolatomban sem merül fel , hogy ennyiért ilyen villanymopedet megvegyek .
Tudja esetleg valaki, hogy a kis Citroen AMI hogy áll most jogilag? Be lehet hozni és forgalomba helyezni pl. a németektől? Mopednek minősül nálunk? Ha nem, akkor német papírokkal meddig lehet itt?
nyilván az is okozhat ilyen tüneteket, de üzemanyag gond is lehet, ilyenkor érdemes, kannárol probálkozni és, kihagyni a teljes üzemanyag rendszert, ha kannáárol okés, kakor kell végigkeresni, hol van a probléma, persze, a kannátol az adagoloig, sőt azon belűl is lehet gond, de 80%-ban a kannázás eldönti, hogy van e üzemanyag ellátási probléma
nézd meg, hogy elmegy e terhelhető feszültség az izzito relétől a gyertyákhoz., esetleg érints egyenesbe az akku + sarutol egy kábelt, kb 10 másodpercig, esetleg lakatfogoval mérheted is közbe, hány amper folyik a kábelen, olyan 30-40 közötti jonak mondhato, feltéve, ha tényleg jok a gyertyák, ha mindez okés, akkor, meg kellene vizsgálni az izzito gyertyákat is kivéve, hogy nem csak a tövük izzit, hanem a végűk.
Mi lehet a hiba? JDM titane yanmar izzitás után elsö inditásnál 8-10 másodperc tekerés után indul be,a mostani meleg idöben (ezért félek ,hogy télen még nehezebben fog indulni, miután beindult azonnal leállitom, a következö inditásoknál pöccre indul.Üzemanyag szürö új,új légszürö,a két izzitógyertyát kicsreéltem újra (a régi is jó volt kipróbáltam) alapjárat nem ingadozik.Ja és a két új porlasztócsúcsot raktam be.Az akksit feltöltöttem teker, nem tudom hol a hiba? köszönöm
Ma megint szomorú hírről értesültem ... Feri nagyon szerény lehetőségek között élt , anyagilag csak háromkerekű mopedautót engedhetett meg magának -- bár arra hibás döntések miatt iszonyat sokat költött , mégis kevés öröme volt benne . Terveztük , hogy hozzájuttatom egy olcsóbb mopedautóhoz -- nagy barkácsoló lévén üzemben tudta volna tartani -- de ezt már sajnos nem érte meg . Amikor éppen üzemképes volt a Sulky akkor eljött a találkozókra . Doromlásra még ép emberként , de Szentgálon már csak egy lábban vezethette az eredetileg 3 pedálos járművet .
Grade A vagy B? Sokváltozós függvény. Szinte naponta változó árak, mérhetetlenül nagy kínálat. Nincs kizárólagos tipp. Számolni, néha jósolgatni is kell.
Az biztos, hogy a nagyobb cellák ár/kapacitás aránya sokkal jobb. Kevesebb sallang kell, csak az elhelyezés is nehezebb.
én már megszolalni is alig merek elektromos moped témában, mert a kiggyo" modi" kitilt, mert ugye az lesz, részemről, ami neki tetszeni nem fog!?
ennek ellenére! az én véleményem lfp cella ügyben, hogy simán használhato a b grade cella, figyelembe véve, a határait! és persze nem a homokkal töltött szarokra gondolok!é, 16 b grades cellát vettem az egyik kocsimba és köszöni szépen, már bő 2 éve használom, teljesitmény csökkenés nélkűl, mondom ezt azért is, mert van kapacitás mérő készülékem és meg tudom mérni, nem csak a hasamra ütve állitom! az valo igaz, hogy, szeretnek szétszaladni a feszek, hamár közeleg a töltés teteje, vagy éppen a merűlés lagalján!, de, ha végigondolom, és a grades vettem volna, az lehet kb 3x-or annyiba fájna és, igazábol aztsem akarnám, 80%, fölé tölteni, igy semit nem veszek észre, a feszek szétmászásábol!, ráadásul, van egy max 10 amperes balanszerem, ami, 10mV ra összerángatja a cellákat, elég hamar, ha mégis lenne különbség! az én celláim is 4000 ciklust igért cellák, ami, ha csak a felét tudja már, akkor is hapi van! ha mégis bir 4000 körűl, akkor mégnagyobb hapi!, és mivel 280 aH cellák, simán birják az 1c meritést töltést!, a motorvezérlöm, max 200 ampert enged a cellákbol szivni, igy, simán, viháncolnak a cellák, padlogáznál is!, a legmelegebb nyári időben is csak, 45-46 fokosak volta a cellák, erőltetett menetben is , szoval, amit mondani akarnék, hogy nem feltétlen kell milliokért venni cellákat, nem biztos, hogy , megéri!?, persze kinek a pap... amúgy ezeket a viszonylag nagy cellákat, használom, off gridként is a lakásba, , fogysztástol függően 2-3 napot is kibirnak, amikor a kocsit tervezgettem, ezt is beleszámoltam, hogy, ha áll a kocsi, mert éppen másikakat használok, akkor is hasznosuljon a pakk, ami benne van. ezt a kocsim, van, hogy hetekig nem használom, csak, ha a többi le van éppen merűlve. ha az akkuk nincsenek, használva az idő akkor is telik, öregszenek , lehet éppen kidobni 10 éves pakkot is, mondjuk 500 ciklussal , mert koros lett. egy a gradesnel ez sokkal fájdalmasabb lenne. azt én sem tartom jo 5letnek, hogy ezeket a 12,8 voltos lfp ket sorba rakni, de, ha Bakancs figyeli a feszeket, nem annyira ördögtöl valo! mindenképpen jobb választás, mint a savas!!!
"Nagyon elgondolkodtató jelenség , és még tippem sincs . Ha adagolóelem-kopás -- ami végülis hihető lenne -- akkor miért a felújítás hozza ki ? "
a kapott informáciok alapján, 90%-os eséllyel pályázik a probléma, a hidroelem kopásra, de!, igy, hogy kiderűlt, hogy mindegyik, motor, amibe belel ett nyulva, hasonlo bajjal küszködik,, inkább más irányba kellene nézelődni!, alapbol le kellene diagnosztikázni a motort!, hogy kompresszio, adagolo elemek, stb rendben vannak e?, ha igen, lehet tovább lépni sorjában!, , hamár mindenképpen bele kell nyilni valahol a hiba javitásának, random modszerével, akkor, az előtöltéssel kezdeném, de ez is csak egy probálkozás, vagy hoz eredményt vagy nem!, soxor volt már, hogy odajöttek hozzám kocsival, és vetitettek a hibárol és, várták, hogy, na!? mi a baja?, mondani szoktam, hogy rosz... hehhe... sok hiba, megoldása több irányba is mutathat, ezért is jo a diagnosztika, hogy szűkiteni lehessen a kört.
Annak a kipufogó csonkon szokot jelentkezni nyoma. legalábbis a gépszerelők szerint olyankor ott látni olaj foltot. Bár nem értem,hogy tud kyvül olajfoltos lenni.
Azért köszönöm a tanácsot. Számba veszemmint lehetséges ok.
Levett szelep fadéllel nem próbáltam. amióta beterített at olaj gerzir nem kisérletezek.
Valahol nem voltam figyelmes ezt olvasom. Nem kizárt.
Ha rosszat írtam tettem bocsánat. Nem állt szándékomba olyan embert megszólni akit messze elismerek a fórumon tett eredményeiért.
Odáig eljutottam,hogy mostmár van alapjárat üzem meleg motornál. A mágnes szelep volt a ludas.
De melegen az istennek se indul. Ha végre beindul és utána már megy akkor azt látni kormol és magasabb fordulatnál szürkés fekete füst van. Nem csak amíg kipörgi magát hanem folyamatosan.
Tehát sokat kap. Gyanusan meleg motornál indításkor is rengeteget kap.
A Victron cuccok nagyon népszerűek lettek a lakóautósok körében, top minőség a kínai cuccokhoz képest. Profin kezelik a garis problémákat is, de meg is kérik az árát...
A "lakossági" LFP cellák között sok a 0,5C terhelhetőségű, de még az 1C-s is necces jármű hajtásra. Ha van elég hely, jó megoldás lehet nagyobb kapacitású cellákat beépíteni, mert fajlagosan olcsóbbak. A 100Ah-s cellákat 20e Ft körül adják, a 300-as meg "csak" 30e. 300A egy 48V-os rendszerben is 15kW teljesítmény, az meg azért már sok mindenre elég. A katalógusban ott vannak a 3C-s LFP cellák is, de megvenni gyakorlatilag nem lehet...
Azért is szeretek bontott elektromos autó cellákból akkut építeni, mert ilyen minőségű cellákat újonnan még egy kisebb cég sem tud megvenni, nemhogy egy magánszemély. Nagyon jó választás volt anno a BMW i3 akku, azóta kiderült, hogy talán ezekben vannak a legkevésbé degradáló cellák. Kár, hogy a 12s kialakítása miatt kicsit korlátozottak a beépítési lehetőségek. De még a legrosszabbnak tartott Nissan Leaf cellákból épített akkuim is jól szuperálnak a mai napig is, pedig az előzetes várakozások szerint már rég a kukában kellene lenniük...
Villanyautókból sajnos nehéz használható LFP modulokat kibontani, a Teslákban 26s és 28s modulok vannak, a BYD Blade akku meg egy monolit tömb. Bár láttam olyan megoldást, hogy elvagdosták az átkötéseket és úgy alakították át kisebb feszülségűre, de egy mopedautóba fizikailag se férnének be ekkora akkuk. Az összeragasztott cellák roncsolásmentes szétszedésére se láttam még olyan megoldást, amit be mernék vállalni...
Sokat elmond ezekről az akku kiszerelésekről az is amikor megnézed egy màrkás akku adatlapján mennyi a max kisütő áram. Használunk Victron LFP akkukat, sokszor azért kell plusz egy szett akku hogy a max áramot ne lépjük túl mert ugrik a gari.
12V-os (4 cellás) monoblokk LFP akkukat már 10 éve is forgalmazott a GWL, de a vontatási célú használatot és a sorbakötést nem javasolták. Ez a cég minőségi termékeket forgalmazott, csődbe is ment nemrég, a kínai dömpinggel nem tudták tartani a lépést. A kínai gyártók néhány éve nyomulnak ezekkel a 12,8V-os LFP akkukkal, nem szívbajosak, nem tiltják a sorbakötést, sem az 1C feletti kisütést. 2-3 évet úgy is kibírnak, a garanciát meg úgysem lehet érvényesíteni.
Tapasztalataim szerint ezekbe az akkukba B grade osztályú cellákat építenek, de találkoztam már olyannal is, amiben kisebb Ah-s cellák voltak, és homokkal kompenzálták a kisebb súlyt. Amit szétszedtem, abban egy primitív bms volt, 80% fölé nem engedte tölteni a cellákat, gondolom azért, mert akkor már nagyon szétcsúsztak volna. Szóval szükség esetén össze lehet ezekből is rakni egy akkut, ha figyeled, hogy egyforma legyen a feszültségük és szükség esetén kiegyenlíted őket, akkor nagy baj nem lehet. De meg sem közelítik azt a szintet, amit egy normális cellákból összerakott, az összes cellát egyszerre kezelő akkufelügyelettel ellátott akkuból ki lehet hozni, teljesítmény és élettartam szempontjából.
Én A grade cellákból építem az akkukat és aktív balanszos (1-2A) bms-t teszek rá. A múlt héten csináltam egy 304Ah-s 12,8V-os akkut, 200e Ft-ba került, számlával, garival.
Neked is szívesen összeraktam volna anyag árban egy 20 cellás akkut. Nem egy atommaghasítás ez, van néhány egyszerű szabály, amit be kell tartani, szinte legózás az egész. Sokkal jobban képben vagy az elektromos dolgokkal, mint az átlag, elemi fizikai ismeretekkel sincs tisztában a többség, az Ohm törvényről halvány fogalmuk sincs...
Ha valakinek "normális" csomagtartóval rendelkező elektromos mopedautóra van szüksége, nyilván nem vesz meg egy Estrima Biro-t, vagy valami hasonló kínai klónt. Egy csomó diesel motoros mopedautónak van már elektromos változata, azok között kell keresgélni. Ma már minden keresőben rá lehet szűrni az elektromos változatra.
pl. a gaspedaal.nl-en Az Aixamra kereresve, ez az első találat: 2013-as E-Coupe, 10e km-rel, 6800 eur-ért...
Diesel motoros Aixam-ből 4900-ért látom ugyanitt a legolcsóbbat, de az 6 évvel öregebb és 5x annyi km van benne. Az új autóknál már nincs nagy különbség az elektromos és a diesel motoros változat között, én itt se látok szignifikáns különbséget. Választék is van már bőven, a holland oldalon 153 diesel és 83 elektromos Aixam-et hirdetnek jelenleg. Nem bogarásztam át a hirdetéseket, csak az első találatokra kattintottam...
Az akkuról majd este írok, ha hazajöttem, most csak addig kapcsoltam be a gépet, amíg megittam a reggeli kávémat, mert le kellett töltenem egy tulajdoni lapot, de már így is késésben vagyok...
mint a személyszállító változatok, lehet egy ilyet is venni, ha valaki nagymértetű dolgokat szeretne szállítani...
Látom nem érted . Nem akarnak nagy méretű dolgokat szállítani , csak szeretnének egy (elektromos) mopedautót amivel el tudnak menni bevásárolni . Mert az enyémmel például nem lehet . Legalábbis akkor nem , ha ketten ülnek benne . Már ha egyáltalán beleférnek ketten , mert ha egy kicsit is magasabb a testtömeg-indexük a kívánatosnál akkor már lehet nem fogják tudni becsukni az ajtót ... Ahogy az Ami-t elnézem a képeken (élőben még nem láttam) az üléspozíciója tágasabb lehet , de értelmezhető csomagtér azon sincs . Amit Laci bácsi pár napja hozott magának Ausztriából
abba bele lehet rakni egy átlagos áruház átlagos bevásárlókocsijának az átlagos tartalmát .
Én azért tudom használni az enyémet , mert egyrészt egyedül járok vele , másrészt sűrűn szoktam vásárolgatni , de akkor csak egy kézikosárnyit .
Amiket látok magarországi hirdetéseket elektromos kis járgányokról azoknak pici ( érts : nincs ) csomagtartója . Ezek szerint készülnek normálisabb járgányok , de azokat csak a Lajtán túl forgalmazzák . Nyilván drágábbak is , talán azért .
Most kaptam toncsibá fórumtársunktól privátban egy kérdést : elektromos mopedautót venne , mit tanácsolok ?