gondolom, százezerért vetted kb darabját és nem annyra elevenbe vágo, ha nem mennek, esetleg soha többet!? no!, ez cinizmus akart lenni részemről! de ne mroszindulatbol, csak a keserű valoság okán! az a kettő járgány, nagyon rosz arány! woodoo azt hiresztelte,szinte mindig, hogy ezeknek szinte semmi bajuk nincs, lagalábbis az ővéinek! és ez valoszinűleg igyis lehet, de, mondjuk neked, ez gyenge vigasz lehet? menj ki a kocsikhoz és, gondolj erősen arra, hogy, " nektek semmi bajotok nem lehet!!!, woodonak is jok az elektromos masinái", lehet észbekapnak és meggyogyulnak maguktol!? najo!, woodot sem akarom bántani, csak nekem az nem tetszik olykor a mondandoiban, hogy ezek milyen fajinok! persze igyis van, de szot kéne emelni a negativumokrol is, mert igy lenne igazságosan kerek egy elektromos moped használat! n félrevezetésnek, vagy inkább elfogultságnak érzem, az ilyen kijelentéseket, mert adott esetben belelovalhatja, vagy belesegiti egy mopedes társunkat egy esetleges elektromos mopedauto vételébe, aztán esetleg jöhet a fekete leves... nem feltétlenűl van igy, de, ha igen, akkor nagyon nagy baj tud lenni a hiányos szervizelési lehetőségek miatt és, a hozzá nem értés miatt. bár wooodo anno azt is mondta, hogy egy valamire valo targoncaszerelő könnyedén javithatja eme kocsikat, de ez is csak nála, vagy a környezetében játszik!!, felénk, két régioban is kerestem meg neves targonca szerelőket is, és, és mivel ne mismerik ezeket a kis gyöszöket, passzolták, a megnézést is, nemcsak a javitást, de igaz jo tanácsokkal elláttak, éppen az is valami, de mondjuk ezektöl nem voltam nagyon elöbbrébb, én magam, több, mint 40 éve szerepelek az autojavitás terén, és, szerénység nélkűl állitom, hogy, a-z-ig meg tudom javitani, a hagyomásnyos autokat, de az elektromos moped, volt, hogy csak könintett egy ártatlankát és, majdnem tartos műhelydisz lett belöle!, van két elektromosom, amiket felváltva használok a közelben, amig az egyik töltődik a másik gurul, és van egy hibridem, amivel messzire is lehet menni, eleve a elektromos hatotávja kb 150 km, de, ha nem lenne elég, akkor, kapcsol a disel fokozat és igy ezzel a 3 kocsival tudom megoldani, hogy mindig legyen egy olyan járgány, ami, éppen rendelkezésemre tud állni, ez nem normális szerintem! amikor csak diselem volt, elég volt egy is, hogy kiszolgálja az igényeim! elgondolkodtato! tudom a fanok és elektromos irányba eltévejedettek és mazohisták egyebek, gyártják az elméleteket és teoriákat,és szorják az igét, hogy, ugyis csak közelre kell, meg napi pár km, meg bla,bla,bla... bezzeg a "szar" disel, ment közelre is, meg akár távolra is, és, kb 5 perces töltés után bármikor hadra foghato volt, ellentétben az elektromos, amperzabálokkal, amik, föleg a mopedauto kategotiában, akár 0 orás töltést is igényelnek, addig, kávészünet, erősen, ha nincs másik járgány... és csináltam gyorstöltési lehetöslget a hibridemre, de, annak is kell kb 2 ora, hogy 80%-ra senderkedjen a pakkja.. hosszu voltam, bocsi, de, ahhoz képest nagyon rövid, amiket még lehetne negativumként tárgyalni...
ugytudom Bakancsnak is van egy ilyen járgánya, valahol a járműparkjában?
Hát kettő van . Az egyik üzemképtelenül rohad a fűben isten szabad ege alatt már lassan 5 éve -- a másikkal naponta járok , de ha esetleg az is dob egy izgis hibát akkor lehet vakarózni . Bár éppen most kaptam egy telefonszámot valami vajákoshoz ...
Ahh , bocs , tévedtem az árat illetőleg -- bár a fene tudja . Amikor pár éve bátyám beszerelte valakinek akkor az alkatrészköltség olyan 160-180 ezer Ft volt . A kinti ár kedvezőbb , bár mire ideér Hollandiából nyilván nem ennyi lesz .
Ggondolom róla van szó , MC 1-2 , Yanmar motorhoz :
Hmm... hát igen . Típushiba az MC-ken . Árulják is bölcsőt , olyan 200.000 Ft környéki áron rendelhető . A beszerelése több mint borzalom , általában 3 alkalommal szokták elvállani : először , utoljára és soha többé ... Bátyám pár éve bevállalta valakinek , de utána azt mondta , hogy soha többé , nincs az a pénz amiért még egyszer , a saját anyánknak se -- kész szerencse , hogy Anyu semmiféle motoros járművet nem használ , mostanra talán a biciklit is minimalizálta .
Szóval TELJESEN ( ismétlem : teljesen ) szét kell szedni a kocsi elejét . Motor ki , futómű le , műszerfal ki , ajtók le ... Bár például a szélvédő a helyén maradhat .
Pár éve én is rendeltem az Orakertől porlasztócsúcsokat a Yanmar motorhoz . Azt válaszolták , hogy ehhez a 2TNE68-es motorhoz kétféle porlasztócsúcs készült , nekik a DNOPDN172 típusú van . Bár nekem a (Y)DNOPD 2 kellett volna -- megrendeltem . Nem lett jó , bele se lehetett szerelni a helyére , teljesen eltért a mérete .
Szerintem is nagyjából együtt mozognak a különféle energiaárak . A villamos energia annyiból rugalmas , hogy többféleképpen előállítható -- viszont nagyon rá is szoktunk . Régebben télen fával-szénnel fűtöttek , villannyal (csak) világítottak és benzinnel autóztak , nyáron pedig nem hűtöttek . Most mind a 4-et árammal oldják meg a legtöbben .
Néha én is szoktam ( néha még a JDM-mel is ) , ez a kép tavaly októberben készült az egykori MNB ( ma valami kormányhivatal ) parkolójában :
úgy tudom az Ape gyártását befejezte a Piaggio...
Én is úgy tudom . Valami olyasmit írtak , hogy az emissziós normák miatt kell befejezzék , mert ha másmilyen motort tennének bele -- asszem ez alatt a kétüteműről a négyüteműre történő átállást értettek -- akkor az már nem az a Piaggio Ape lenne . Mivel soha nem voltam barátja a kétütemű motoroknak nem értek velük egyet ; de felnőtt emberek , azt csinálnak amit akarnak .
Én a hatótáv miatt nem vennék ilyet, mert előfordul néha, hogy 150-200-250 Km-t is megyek egy-egy nap. 2 kisautó meg felesleges számomra.
Nálam ez nem kérdés , most kb. 10 (rendszámos) mopedautó van a nevemen és plusz a motorok-kvadok . Érdekes dolog , mert amióta megvan az elektromos a JDM használata a töredékére csökkent , a futásteljesítmény megoszlásuk olyan 5-10-szeres többletet mutat a villanyos javára . Ettől függetlenül ha választani kéne a kettő közül akkor a dízelt tartanám meg , egyrészt a hatótáv korlát miatt , másrészt a csomagszállítási csőd elfogadhatatlan számomra . Egy többmilliós járművel nemhogy egy fűnyírót , de még egy átlagos utazótáskát sem lehet szállítani , pláne utassal .
Az más kérdés , hogy én a futásteljesítményének a több mint 95 %-ában egyedül használom (így pakolhatok az ülésre) a városon belül , és megengedhetem magamnak , hogy ott álljon a ház előtt a másik . A delejkocsi legfőbb előnye számomra az alacsony üzemanyagköltség , vagyis többezer km átlagában 8 kWó-t fogyaszt 100 km-re -- ez a gyakorlatban azt jelenti , hogy kb. 1/10-e az üzemanyagköltsége a dízel mopedautóhoz képest .
nemtudom melyiket válasszam az elektromosok közül ami kétszemélyes , nagy csomagterü,
Hát ilyen alig ha akad mifelénk . Amiket láttam a hirdetésekben , ami nekem is van , illetve amit egyik társunk elhozott 2019-ben Sóstóra ,
azok mind pici és szűk , de legfőképpen csomagtartó nélküli jószágok. Annak idején írtam is a Twizyre , hogy nem lehet vele horgászni menni -- na nem úgy értettem , hogy nem harapnak rá a halak , hanem a csomagtartó hiánya miatt nem lehet vele a vízpartra leszállítani a szokásos felszerelést . Jó , tudom : vannak elszánt pecások , akik biciklit-robogót-magukat felmálházva megoldják valahogy , de nem erre gondoltam . A normál mopedautók közül a szokásosnál kisebb csomagtartója van a Grecav EKE és a Casalini Ydeanak , de még az is használható valamelyest és centerbe veri a Kubát , Ami-t és rokonaikat . Az elektromosok ebben a tekintetben még a farmotoros Amica Luna mopedautót is alulmúlják , pedig aztán abban sem volt hely . Gercav és Casalini most is áll a ház előtt , Luna pedig volt -- tudom milyenek ilyen tekintetben .
Esetleg pedig megoldható a dolog , ha valaki haszonjárművet vesz -- mint tette WooDoo -- mert akkor legalább rakfelületet kap , mert gyanúm szerint csomagtartó azokban sincs .
Persze mindenre van megoldás : idős barátom holnap megy Bécs mellé és elhozza ezt :
Van egy másik is. Ha rendelkezel napelemes rendszerrel, akkor a saját "kúton" ingyen tankolhatsz és csak nagyobb utakon kell drága áramot vételezned... :-)
Ezekben igazad van. De ezek a gondok pont úgy fennállnak pl. egy modern HDI mopednél is. Azt is már ECU kezeli. A kis darabszám miatt nincs aki befektessen komputerbe, szoftverbe, tanulásba. Maradnak a régi mechanikus dízelek? Azok zöme meg már túl van élete delén sajnos. Az is várható, hogy a környezetvédelmet azokra is kiterjesztik.