Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

WooDoo Creative Commons License 1 napja 0 0 51036

Mostanában több takarítógépben és golfkocsiban cseréltem LiFePO4 akkukra az ólom akkukat. Az a furcsa, hogy a páncéllemezes vagy AGM ólom akku drágább, mint a lítium akku.

Pl. a 6V-os 280Ah-s ólom akkuk darabja nettó 80e Ft, ebből 8 db van egy golfkocsiban, ami több mint 600e Ft.

A 305Ah-s LFP cellák darabja 30e Ft körül van, ezekből kell 16 db egy 48V-os rendszerhez, ami csak 480e Ft, plusz kb. 50e Ft egy 200A-es bms.

Egy 60V-os rendszerhez 18-20 db LFP cella kell. A 100Ah-s cellák relatíve drágák, 20e Ft körül van darabjuk, de lehet ez már a bruttó ár. Esetleg lehetne bontott elektromos autó cellákból is akkut építeni, nekem is azok vannak a robogómban és az átépített mopedautómban, ezek valamivel olcsóbbak, de nem olyan biztonságosak, mint az LFP cellák, és azok vadi újak, számlával, garival.

Az itthon elérhető 100Ah-s LFP cellák alapvetően nem nagy áramokra vannak tervezve, a max. kisütő áram 100A, de csak 30 másodpercig. De egy 60V-os rendszernél már az is 6 kW teljesítmény, ami bőven elég egy ilyen könnyű kis kocsihoz. Léteznek nagy áramú cellák is, de azok sokkal drágábbak, akkor máj jobb pl. Nissan Leaf modulokból építeni az akkut. Az elektromos Ligier Be Sun mopedautómba 28 db Leaf modult építettem az ólom akku helyére, 60-70 km-t elmentem vele nyáron, pedig annak 600 kg körül volt az üres tömege, a megengedett össztömege pedig 1 tonna volt. A Nissan Leaf modulok darabja 10-15e Ft között van állapottól függően és 16 db kell egy 60V-os rendszerhez, ha 16s4p konfigurációban gondolkodunk, ami szerintem bőven elég lenne. Ezek a cellák bírják a nagy áramokat és fagypont alatt is lehet őket tölteni.

Az LFP akkukat nem szabad 0 fok alatt tölteni, kisütni lehet akár -10 fokban is. Az elektromos buszomban is LFP cellák vannak, télen előfordul, hogy addig nem indul el a töltés, amíg fel nem fűti az akkut. A bms tudja kezelni az akku fűtést, a cellák alá be lehet építeni elektromos fűtőfilmet, de a legjobb, ha garázsban áll a kocsi.

Előzmény: klaricsabi (51028)
XANTIi Creative Commons License 1 napja 0 0 51035

Valóban a ZTech itthon is árul ilyet. 

https://ztechbike.com/termek/zt-96-4-kereku-moped-auto/

Előzmény: klaricsabi (51034)
klaricsabi Creative Commons License 2 napja 0 0 51034

Én több ilyet látok Pécsen rendszámozva,tehát forgalomba helyezhetőek.

Előzmény: XANTIi (51033)
XANTIi Creative Commons License 2 napja 0 0 51033

Ennek már van itthoni forgalomba helyezésre lehetősége? Rengeteg jópofa kis autócska van a kínaiak kínálatában. Régebben a németekhez be lehetett regisztrálni. De ma már azt itt nem fogadják be. Volt forgalmazó aki eladott hasonlót. Avval, hogy gyerekjáték a papírmunka, ő elintézi. Aztán hónapokig maszatoltak, végül vissza kellett csinálni az üzletet pedig az ismerős bele volt szerelmesedve a kicsikébe.

XANTIi Creative Commons License 2 napja 0 0 51032

Jó esetben 2-300 töltést. 

Előzmény: klaricsabi (51031)
klaricsabi Creative Commons License 2 napja 0 0 51031

Esetleg ha maradok az ólomakksinál próbára, 100ah AGM aksit vennék bele ötöt ezek az akkuk kb meddig birják heti max 50km hadsználattal? köszi

XANTIi Creative Commons License 2 napja 0 0 51030

Az ólom és a LiFePo kiszolgálása nagyon hasonló. Nagyon hasonló feszültségekkel. Ha 60 V akkor nyilván 5 db 12-es van benne.

Egy gond lehet a fizikai elhelyezéstől eltekintve, hogy ezekben a BELSŐ kiegyenlítő rendszer határozott maximális áramra van készítve. Ha indulásnál hirtelen kap nagy terhelést, leoldhat a belső védelem. Az ólom pár másodpercre igen erősen túlterhelhető, ott ilyen nem fenyeget. Nincs ennek gyárilag lítiumos verziója? Azok vezérlője erre fel van készítve. 

Nulla Celsius alatt a LiFePo hamar meghal a nagy terhelésre. Az ólom ebben is többet kibír. De megspórolnál jó 50 kilót ha kicserélnéd, az biztos.

Az olcsó 12V 100Aó-s LiFePo aksik olcsó rendszere max 200 A rövid idejű (pár másodperc) terhelést bír. Egy 90Aó-s ólom, 3-400-at sem vesz zokon. Vagy habszivacsot teszel a talpad alá indulásnál.

Viszont ha ezt betartod, jó 10-szer annyi ideig szolgál.

toncsibá1949 Creative Commons License 2 napja 0 0 51029

SZIA CSABI, ÉN MEGGONDOLNÁM A DOLGOT . LEGYEN SZERENCSÉD. -

klaricsabi Creative Commons License 3 napja 0 0 51028

Szép napot.

Szeretnék vásárolni egy elektromos mopedautót, amit kinéztem egy kinai gyártmány agm 60v 90ah ólomaksikkal,kis távokra használnám max 15-20km hetente 3x . Tervben van, hogy az ólomaksikat lecserélném lifepo4 aksikra, mi a teendőm az akkucserénél? Egyszerüen csak berakom az új lifepo4 aksikat vagy ilyenkor mivel más kémiájú aksikról van szó vezérlöt töltésvezérlőt is cserélni kell? Sajnos nem vagyok otthon a témában a dieselek után igy a segitségedet kérném. Köszönöm a segitséget

Előzmény: WooDoo (51027)
WooDoo Creative Commons License 2025.05.25 0 3 51027

3 év alatt 40e km-t mentem egy ilyen elektromos Ligierrel, valószínűleg a legjobb mopedautóm volt.

Tetszett a formája, jó volt a magas üléspoziciója, sokkal masszívabb, mint a többi mopedautó.

Előzmény: toncsibá1949 (51026)
toncsibá1949 Creative Commons License 2025.05.25 0 0 51026

SZIASZTOK  erősen gondolkodom azon, hogy a microcar mgomat  kicserélem elektromosra , mert keveset kell mennünk, a rendelő, meg a lidl is csak pár száz méterre van ,  aztán még csak  19.230 km van benne  2012 es kiadásu, igen szép, jó állapotban van, csak nemtudom melyiket válasszam az elektromosok közül ami kétszemélyes , nagy csomagterü, . ha valaki tudna ajánlatot tenni, megköszönném. 

brömbi Creative Commons License 2025.05.23 0 0 51025

Célszerszám, a gumikukachoz?

Előzmény: Malaguszti (51024)
Malaguszti Creative Commons License 2025.05.21 0 0 51024

Majd holnap kipróbálom, ha esetleg eresztene veszek bele gumikukacot. Azt direkt erre találták ki, egy kis célszerszámmal lehet beleszúrni.

Előzmény: XANTIi (51023)
XANTIi Creative Commons License 2025.05.21 0 0 51023

Holnapra kiderül mennyire volt mélyen. Egy szög tud olyan sunyin lukat csinálni, hogy lassan ereszt.

Előzmény: Malaguszti (51022)
Malaguszti Creative Commons License 2025.05.21 0 0 51022

Most délelőtt, kimentem meg is lett a hiba.
Felemeltem a jobb hátsó kereket nem kotyog semmilyen irányba a kerék. Megpörgettem kézzel, majd egy fél porcig fogott szépen.
 Így megláttam a futófelület közepén egy szöget. Kihúztam , de nem volt túl mélyen mert nem sziszeg..

Előzmény: oljeg12 (51021)
oljeg12 Creative Commons License 2025.05.21 0 1 51021

Ha ütemes volt a kattogás, akkor nagy valószínűséggel csapágy probléma. Meg kell rángatni és ha érzel kotyogást, akkor cseréld ki a csapágyat.De lehet gumi sérülés is az oka az ütemes kattogásnak.

Előzmény: Malaguszti (51020)
Malaguszti Creative Commons License 2025.05.20 0 0 51020

Délután beugrottam a városba bevásárolni, odafelé örültem milyen kellemesen megy az Aixam,
Vissza felé se volt gond, csak az utolsó 100 méteren, jobb hátulról ütemes kattogás jelentkezett, el nem tudom képzelni
mi lehet?

Jobb hátsó kerékcsapágy? Lengéscsillapító?

Bakancs4 Creative Commons License 2025.05.18 0 0 51019

A nyár elején szokásos regionális találkozóval még nem foglalkoztunk , abban gyorsan dönteni kéne .

Egyeztettem azzal a mopedautós társunkkal , aki a szentgáli helyszínt -- és ott a nívós étkezést -- szokta biztosítani . A június 14-ében (szombat) maradtunk , akkor lenne Szentgálpusztán a találkozó , ott lesz ebéd . Ugyanaznap estére viszont lefoglaltam Doromlást is , aki messziről jön és aludni akar , vagy bulizni-csónakázni szeretne arra s lesz lehetőség , mert én Szentgálról átmegyek és ott éjszakázom . Esetleg néhány sráccal másnap takarítunk a hosszúraktárban .

Ha többeknek nagyon nem felel meg az időpont akkor haladéktalanul jelezzétek , mert akkor keresünk másik időpontot .

Előzmény: Bakancs4 (51017)
oljeg12 Creative Commons License 2025.05.15 0 0 51018

Sikerült venni használt ablakemelőt. Majd ha ráérek és lesz hozzá kedvem, akkor megcsinálom.

Bakancs4 Creative Commons License 2025.05.11 0 1 51017

A Trabantklub nagy nyári balatoni találkozója 2025 július 24-27-én lesz , új helyszínen , Fonyódon , Napsugár kempingben , amelynek saját strandja is van .

A nyár elején szokásos regionális találkozóval még nem foglalkoztunk , abban gyorsan dönteni kéne .

Bakancs4 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 51016

Azt a kocsit is bontóba küldték , ha jól értettem a bontósnak szét kellett volna szednie --de  szerencsére esze ágában se volt , egyben adta el az  ismerősömnek . Persze forgalomba-helyezésről így szó se lehetett , bár nem is volt ilyen szándék .

Előzmény: somi55 (51013)
Bakancs4 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 51015

Majd megnézem , lehet , hogy lesz .

Valamikor nagyon régen az én Aixamemben is letört valami a ajtóban , és én is átfúrással-csavarral rögzítettem .

Előzmény: oljeg12 (51014)
oljeg12 Creative Commons License 2025.05.10 0 0 51014

Sziasztok!

Ezt tegnap  este írtam, de valószínű, hogy a fáradtság miatt, figyelmetlen voltam és az elektromos kerékpár oldalra írtam.

Ma rászántam magam, hogy szétszedjem az AIXAM ajtót, hogy megjavítsam az ablakemelőt. Le volt törve a motortartó konzol. Átfúrtam és 2 db. 6mm-s csavarral rögzítettem. Hiába csináltam bár mit, nem mozdult az ablak. Végül kiderült, hogy a meghajtásnál 2 fog letört a műanyag fogaskerékről és ott akadt meg. A két törött fog eltávolítása után, néhányszor sikerült le és fel is működtetni. Egyszer lehetett hallani egy kis roppanást, és utána nem akart megint működni. Valószínű, hogy megint fogtörés történt.

Azzal a kéréssel fordulok a fórumtársaktól, hogy van-e valakinek használt, de használható, baloldali ablakemelője? És esetleg megválna tőle. de tulajdonképpen nem szerelhető le, ezért csak a fogaskerék kellene, ami egybe van a bovdendobbal.

Vagy esetleg tud-e valaki, hol található mopedautóbontó?

somi55 Creative Commons License 2025.05.08 0 0 51013

Ő is bontóba került karanténba. Beszélek majd velük, csak nem akartam teljesen tudatlanul oda menni. Köszönöm a válaszod!

Előzmény: Bakancs4 (51012)
Bakancs4 Creative Commons License 2025.05.06 0 0 51012

A kérdés gondolom az , hogy forgalomba helyezhető-e ? Vagyis lehet-e rendszámot szerezni rá . Nekem eddig életemben egy ilyenről volt tudomásom , az bontásra került , noha volt rendszáma . Azt bontóba adták , úgy tudom azzal , hogy alkatrészként hasznosítható -- jegyzem meg kifogástalanul működő , nem éppen értéktelen mopedautó volt . Annyi hibára emlékszem , hogy nem volt benne akkumulátor és nem égett a bal elülső helyzetjelzője -- egyébként teljesen működőképes volt .

Ugyanakkor az árverési határozat teljes jogú tulajdoni okirat :

326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet

86. § (1) A törzskönyv kiadásáig a jármű tulajdonjogát igazolhatja:

a) a jármű kereskedelmi értékesítéséről szóló, a jármű azonosító adatait tartalmazó számla,

b) a külföldön már forgalomba helyezett járműveknél a külföldi hatóság által a forgalomba helyezéskor kiadott eredeti vagy hitelesített okmányok,

c) az árverési jegyzőkönyv,

d) a gyártó számlája,

e) a jogerős bírósági határozat,

f) a hagyatékátadó végzés,

g) az ajándékozást igazoló okirat,

h) az adásvételi szerződés,

i) a fődarabok megvásárlásáról szóló számlák és az összeépítési engedély, vagy

j) a járműkísérő lap.

Ahhoz , hogy egy mopedautó rendszámot kapjon lényegében négy dolgot kell igazolni :

• -- a jármű tulajdonjogát
  • -- a műszaki alkalmasságot
  • -- a biztosítás meglétét
  • -- a regadó befizetését

Persze minden normális okmányiroda hanyatt veti magát , ha valaki a fentiekkel beállítana a rendszámért . Mindamellett lehet az árverési határozatban olyan kitétel , hogy a jármű csak alkatrészként hasznosítható .

Előzmény: somi55 (51011)
somi55 Creative Commons License 2025.05.06 0 0 51011

Sziasztok!

Egy elhagyott brumit elszállított a hatóság, szeretném megvenni, vajon milyen szabályokat kell alkalmazni rá?

Ebből nem igazán derül ki: 

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2400030.eko#

oljeg12 Creative Commons License 2025.04.12 0 1 51010
imy59 Creative Commons License 2025.04.02 0 0 51009

Köszönöm szépen az infomációt!

Mnagy Creative Commons License 2025.04.01 0 0 51008
Előzmény: imy59 (51007)
imy59 Creative Commons License 2025.03.31 0 0 51007

Üdvözletem! Mc2 hátsó lengés csillapítót vennék. Ha tud valaki azt megköszönném! 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!