Ma elmentem a műszerfalba izzót venni. Gondoltam, ha már megy a moped, nem biciklizek, fél úton rápillantottam a Km órára, hát nagyon elcsodálkoztam, mert működött. Hogy mitől javult meg fogalmam nincs. A rendszert vagy háromszor szétszedtem, megvizsgáltam meg összeraktam, hibát nem találtam. Valahol mégis szét lehetett csúszva, vagy a sok feszegetéstől helyre rázódott, és lett kapcsolat, fogalmam nincs. Kíváncsi vagyok meddig fog kitartani. A műszerfalba NEOLUX 1,2W 12V (N286) izzót tudtam venni. A rossz, a foglalatból kihúzva ez ment a helyére, probléma megoldva! Az eddigi javaslataitokat köszönöm, mind nagyon hasznos volt! A központi zárról és a ragasztóról azért még várom a hozzászólástok!
Mégsem vártam meg, hogy kinyissanak a boltok, megint bemásztam a műszerfal alá és hőmérséklet visszajelző izzóját, ez könnyebben volt elérhető, áttettem a helyzetjelző helyére. Jó lett! Indul, minden úgy működik, ahogy kell. Most már csak a hiányzó műszerfal izzót kell pótolnom. Remélem még kapni olyant, ami ezzel csereszabatos. A következő feladat a Km óra, ez nem olyan sürgős, de azért jó lenne, ha jó lenne. Azért még lenne egy-két könnyebb kérdésem. A bal ajtón lévő központi zár kezd rendellenesen működni, hol nyit, hol nem, ha nyit is berregő recsegő hangot ad. Leszedtem az ajtóborítást, hogy megnézzem, mit lehet vele csinálni, de úgy látom, ezt csak cserélni tudom. Szerintetek jól látom, vagy azért lehet javítani, hogyan, ha nem akkor kapható? A két ajtón lévő elektromos zár egyforma, vagy van jobbos balos? A rudazatok csuklóinak olajozásán kívül mást nem tudtam vele kezdeni. De azért volt bonusz meglepetés, az ablakemelő motorját a kábelek tartották. Megjavítottam. Úgyhogy az ajtó szétszerelése nem lett teljesen felesleges. Ti milyen ragasztóval ragasztjátok vissza a belső borító lemezt, ami bontható és hol lehet beszerezni? A gyári még most is ragad, ahol nincs elkoszolódva. A kapott linket letöltöttem, és kicsit jobban megnézegettem, sok minden van benne, de azért nem olyan, mint a Lada szerelési kézikönyve, úgy látom, bennetek nem fog tudni pótolni! Kösz a segítségetek!
Bevallom, tudás hiányában nagyon bepánikoltam, de azért próbáltam az általatok felvetett hibalehetőségeknek utána nézni. Nagy kínkeservesen ki bányásztam a kontrollámpát. Mnagy igazad lett! Ki van égve. Hát nem tudom, hogy ez mennyiben befolyásolja az áramkör megszakadását, de ha sorba van kötve a kapcsolókkal, ami logikus lenne, akkor vélhetően a probléma megoldva. De ezt csak akkor derül ki, ha az új izzót be tudom szerezni, ez csak a jövő héten lehetséges. Akkor erre majd visszatérek. Viszont a Km órám még midig rossz. Az adatlapomon lévő emailcím érvényes. Ha bármilyen műszaki leírást, kapcsolási rajzot, küldenél, ami segítene nekem az AIXAM 500.4-es javításban, annak nagyon örülnék!
Amit írtam, nem azért tettem, hogy az biztos megoldja a problémát. De ahhoz, hogy meglehessen találni, hogy hol van a baj, minden lehetőséget meg kell próbáin addig, amíg az ember meg nem találja. Lehet, hogy valahol van egy kontakt hiba, vagy vezeték szakadás. Esetleg valahol egy vezeték le van csúszva. Azt mondják, hogy egy készülék sok mindenféleképp lehet rossz, és csak egyféleképp lehet jó. Sajnos sokszor van az, hogy nehéz megtalálni a hiba forrását.
Ilyenkor, amikor megoldatlan feladat áll előttem, még éjjel sem hagy nyugton, az agyam állandóan ezen jár. Arra jutottam, hogy ez a rendszer állandó áram alatt áll, ha rajt a gyújtás. Mivel, ha a sebességváltó kar akár menet közben is üres helyzetbe kerül, a figyelmeztető zöld kontrollámpa rögtön világít. Gondoltam a válónál lévő üresjárati mikrokapcsolóra, rákötök 12v-ot. Legegyszerűbb megoldás az volt, hogy a betápláló vezetéket a féklámpáról áttettem az üresjárat mikrokapcsolójára. Gondoltam, legfeljebb nem történik semmi. De legnagyobb meglepetésemre elindult! Persze a hiba még nincs megtalálva, csak le lett szűkítve a helye. Szerintem a gyújtáskapcsoló és a váltókar mikrokapcsolója közt kell keresnem. Tehát ezen a részen van egy pont, amin nem jut tovább az áram. Nem tudom, ez a szakasz hogyan van bekötve az áramkörbe, merre megy a drót, a kontrollámpa hogy van csatlakoztatva? Hol találhatok kimérési pontokat? Hogy tudok hozzáférni? Mi lenne az eljárási sorrend? Mi mindent kell szétszerelni, hogy hozzáférhető legyen? Hogyan csináljam? Nagy szükségem lenne olyan útmutatásra, ami alapján meg tudnám ezt oldani. Ha van tanács ötlet bárkitől, örülnék neki. Az eddigi segítségeteket is köszönöm!
Nem haragszok, csak azt nem értem meg, hogy miért nem próbálsz meg minden lehetőséget, amit kapsz a probléma lehetséges felkutatására. Én se vagyok elektromos szakember. Annyit azért tudok, hogy mindegy az elektromosságban, hogy a "+", vagy a "-" van egy kapcsolóval megszakítva, nem működik a készülék ha bármelyiket is szakítjuk meg. Így működik az olajgomba is és a vízhőfok érzékelő is. Mind a kettő úgy működik, hogy a "-" -t zárja akkor, amikor a visszajelző világít a műszerfalon. Te hiába akarsz az indításgátló vezetékébe áramot ("+"-t) mérni, ha abba "-" van és azt szakítja meg olyankor mikor sebességbe van és zárja amikor üres állásba van a sebességváltó. Amint nem írtam le teljes részletességgel, hogy az indításgátlóba van egy bütyök, ami egy lapnak támaszkodik a váltón belül. Ezt a lapot is mozdítod akkor, amikor a sebességváltó kart mozdítod. A lapon van egy furat is. Ha a bütyökhöz a furatot mozdítod, akkor összezárja a "-"-t, és kigyullad a visszajelző is a műszerfalon, ami jelzi, hogy üres állásba van a sebességváltó és tudod indítani a gépet. Ha ez a bütyök be van ragadva, és a rugó nem tudja belenyomni a lapon lévő furatba, vagy esetleg valahol megvan szakadva a vezeték, akkor le van tiltva az indítás. Ezért tanácsoltam neked, hogy egy vékony, "U" alakba meghajlított drótot dugj a a vezetéken lévő csatlakozónak abba a felébe, ami a műszerfal felé megy. Nekem gondom volt egy időben a váltómmal, mert ha üresbe tettem, akkor nem tudtam előremenetbe tenni. Mivel tél volt, nem volt kedvem, szétszedni a váltót, inkább megvártam vele a tavaszt. Ezért, mikor a sok-sok próbálkozásra sikerült előremenetbe tenni, akkor úgy is hagytam a váltót. Ha tolatni kellett, akkor hátra toltam masinát. Így viszont letiltott az indításgátló. Ezért széthúztam a csatlakozót és az "U" alakba hajlított dróttal össze zártam, amit egy szigetelő szalaggal rögzítettem, hogy ne essen ki. Így jártam hónapokon keresztül. Ezért tanácsoltam neked is azt, hogy próbáld meg a drótos megoldást. De hogyha te váltig ragaszkodsz ahhoz, hogy abba a vezetékbe szerinted áramnak kell lenni, és te nem találsz benne áramot, és ezért nem is próbálod meg a drótos módszert, akkor mást nem tudok mondani, csak annyit, hogy te nem vagy hajlandó megpróbálni mindent annak érdekébe, hogy megtaláld a hibát.
Semmi sem lehetetlen! Lehet nálam is egyszerű a hiba, csak nekem nem egyszerű megtalálni. A hibás lámpa is okozhatja, hogy nem tudom elindítani? A baj az, hogy fogalmam sincs, hogy tudom megnézni, hogy tudok hozzáférni, mit kellene vizsgálnom. Aluról a műszerfal alá bemászva semmit nem látok belőle. Ki kellene szerelni a műszerfalat? Hogyan? Az indítást még mi minden akadályozhatja? Miket kellene sorban megnézni? A váltókarnál lévő mikrokapcsolónál mikor kell áramnak lenni? Hogyan működik ez az indításgátló rendszer? Kérlek, ha időd engedi, segítenél nekem a hibakeresésben? Előre is köszönöm!
Ne haragudj rám, én tényleg minden tanácsot, javaslatot komolyan veszek, utána járok, és nagyra becsülöm a segítőkészségeket! Annál is inkább, mert mint azt már korábban leírtam, nem vagyok szakmabeli, és ezért is nagyon örülök az itt fórumozó szakemberek minden tanácsának. Az elektromossághoz annyit értek, amennyit ötven éve az iskolában tanultam, a kapcsoló akkor tud kapcsolni vagy megszakítani, ha van mit! Adott esetben, ha az áramkörön több megszakító is van, lehetséges az adott szakaszon nincs kimérhető áram. A kérdés az, hogy a rendszer mitől indul. Sajnos nincs elektromos kapcsolási rajzom, amin meg lehetne nézni melyik kapcsoló hogyan hova van bekötve, hol keressem. Ezért is várom az olyan szakemberek segítségét, javaslatát, akik már szereltek, láttak ilyent. Remélem azért továbbra is számíthatok a Te tanácsaidra hozzászólásaidra is!
Nem tudom, hogy miért ragaszkodsz ahhoz, hogy az indításgátló vezetékében áramnak kellene lenni, és nem a testet szakítja és zárja a kapcsoló? Legalább annyi fáradságot vennél, hogy ha valaki tanácsot ad, akkor kipróbálod. Ha pedig nem próbálod ki, akkor honnét gondolod, hogy a hibakeresésben segítene-e vagy sem.?
A Km spirálon a váltónál megvan a négyszög, és az óránál is. Az óra felőlit lefotóztam. A csatlakozó részek 15-15 mm hosszúak. Az órán lévő csatlakozó csonk elejétől, illetve a spirál fehér hüvelyének a kék színű fenekétől mérve. Itt aztán nem tudom, hogyan tovább. A váltókarnál talált mikrokapcsolónál a jobb oldali a tolatólámpát kapcsolja, hátramenetbe kapcsolva működik. A bal oldali kapcsoló üres helyzetben kapcsol, de a rá csatlakozó fehér-lilacsíkos vezetékben nincs áram. A vezetéket a javaslatod szerint megvizsgáltam, meghajtogattam, úgy találtam, hogy a vezetéknek ez a része nem szakadt. Most ott tartok, hogy a zöld üres helyzeti kontrollámpa nem világít, sem a váltóban lévő kapcsolóhoz menő vezetékben sem itt nem találtam áramot.. Szerintem pedig, ha a gyújtást rá adom, kellene, hogy legyen. Azt aztán, hogy melyik kapcsoló mikor honnan hova engedi az áramot, mi a sorrend, végképp nem tudom. Ha mind egy áramkörön van, akkor még mindig hiányzik valami? Merre lehet még a hiba?
Én nem mértem rá az enyémnél, hogy van e az indításgátló vezetékébe áram. Szerintem nincs benne, hanem inkább a testet szakítsa meg és ha üresbe van a váltó, akkor zár össze és az indításvezérlés működésbe tud lépni.
A váltó vezetékkel jártam úgy, hogy a mozgástól el volt törve a műanyag bevonatban a csúszkához közel. A spirálnak a megvan még a négyszögű vége és a kihajtásban az ellen négyszög?
Köszönöm a segítséged! A váltókar alatti vezetékeket nem néztem eddig. Most gyorsan rápillantottam, ránézésre minden vezeték a helyén, de van ott két mikrokapcsoló, azoknak milyen helyzetben kell, átengedi az áramot? A jobb oldali mikrokapcsolóra menő vezetéken találtam 12v-ot. Tovább nem tudtam kutakodni, mert rám sötétedett. A sebességváltó oldalán lévő meghajtó fém, azt már leszereltem, működik.
Köszönöm a segítséged! Foglalkoztam a témával. A Km óra spirált le tudtam venni. Igaz, hogy az általad említett fület nem találtam, mert ezen a típuson nincs, de mivel Te is arra gondoltál, hogy a köröm ez által kioldódik, egy csavarhúzót az óra és a csatlakozó hüvely közé tolva lefeszítettem. Nos, ez a csatlakozó hüvely egy kemény műanyagból készült, a két köröm a saját anyaga rugalmasságánál fogva pattan bele az órán lévő csatlakozó csonk átmérőjén, a tövébe kialakított beszúrásba (horonyba) így rögzítve azt. Az AIXAM 500-4 en ezt a megoldást alkalmazták, gondolom más típusnál nem így van. Sajnos a probléma nincs megoldva, mert a Km spirál jó, a hiba, a Km órában van. Úgy nézem, ez össze van építve a műszerfallal. Hogyan tudom kiszerelni? Ha bárkinek már volt hasonló esete, kérem, javaslataitokkal segítsetek. Mivel nem vagyok autószerelő, villamossági szerelő meg pláne nem, az a sok színes drót nekem maga az őserdő. Az indítással sem vagyok előrébb. A rövidre zárási ölet akkor működne, ha lenne a gyújtás ráadásakor a vezetékben áram. De nincs! És ez a váltó állásától függetlenül így van. Azt nem tudom, hogy az áramnak honnan kell érkezni és merre menni. Hogy tudnám nyomon követni, kimérni, a csatlakozási pontokat megtalálni? Esetleg nem lenne valakinek egy kapcsolási rajza az indító áramkörről? A segítséged, és a további segítségeteket köszönöm.
Kilométerspirált a 2 fülnél megnyomva kilehet húzni az órából.
Amit a sebességváltóval kapcsolatba írtál, azt úgy értelmezem, hogy van indításgátló is a váltóba. Találkoztam olyannal is amibe nem volt. Két dolog lehet, ami végett nem tudod elindítani. Vagy nincs üresbe a váltó, vagy beragadt az indításgátló bütyke. Az elsőt úgy tudod ellenőrizni, hogy a váltókart üres helyzetbe rakod és forgatod a szekunder variátort. Ha mozdul az autó, akkor sebességbe maradt a váltó.
Az indításgátló beragadását úgy tudod ellenőrizni, hogy a vezetékbe be van építve egy csatlakozópár. Ezt húzd szét és a felső vezetéken lévő csatlakozót egy "U" alakba hajlított dróttal zárd össze, úgy hogy beledugod. Ha kigyullad az üresállást jelző lámpa, akkor be is tudod indítani. De vigyázz, mert ha még is sebességbe van, ilyenkor betudod akkor is indítani. Nehogy neki ugorj valaminek.
Rég voltam ezen az oldalon, de most megint a segítségeteket szeretném kérni! AIXAM 500-4 es moped autóm van. Ez idáig sok mindent meg tudtam javítani az itt olvasottak és a Ti közvetlen tanácsaitok alapján Most szakmai tapasztalat híján megint elakadtam, ráadásul két hiba is keletkezett egymás után. Először megállt a Km órám, kb. másfél két hétig úgy jártam vele, hogy nem láttam mennyivel megyek, minden más működött. De most a sebesség váltó üres helyzetét mutató zöld visszajelző sem világit. Ezért elindítani sem tudom. A csillaggarázsban most kicsit jobb az idő, muszáj volt nekiállni, de nem szeretnék nagyobb kárt okozni magamnak annál, ami úgyis van, inkább megkérdezlek bennetek. A Km óránál milyen hibák fordulhatnak elő, ennél a típusnál? A Km óra spirált (bowdent) ki kellene venni, hogy lássam jó-e. A sebességváltón menettel van rögzítve, itt könnyen lejön. De Km óráról a műszerfal alá bemászva, sem látni, sem hozzáférni nem lehet. Ez az oldal, hogyan van rögzítve? Úgy néztem, hogy egy fehér műanyag perselyszerű anyag van rajt az elején két kis körömszerű kapoccsal. Hogyan tudnám ezt törés nélkül leszedni? Ha jó a Km spirál, akkor az órával mit lehet kezdeni? Javítható? Hogyan tovább? A másik hiba, hogy nem indul. Az üres fokozatot jelző zöld lámpa nem világít. A sebességválóban lévő kapcsolót bemértem, rendesen működik, de áramot nem kap! A motortérben lévő biztosítékokat megnéztem jók! Hol lehet ezen az áramkörön még biztosíték, kapcsoló, vagy relé, vagy esetleg valami más, ami a hibát okozhatja, és ezeket merre keressem? A segítségeteket, fáradozásotokat előre is köszönöm!
Űdv. ferko0311
Ui. Lehet, hogy a fenti hibákról az elmúlt időkben más készült hozzászólás, leírás, sajnos én nem találtam. Ha lenne már ilyen, a helyének meghatározásával is tudnátok segíteni!
Valóban egyedül szerelek , de amikor a biztosítéktáblát belógattam a fülkébe akkor valami egyéb ok miatt amúgy is le volt szerelve a műszerfal . A magam részéről annyira nem rettegek a borítás lebontásától , bár nyilván nem túl nagy élmény . Tegnap megnéztem mennyire hozzáférhető/hozzáférhetetlen alulról benyúlni -- hát úgy nagyjából felér az ember keze addig , ahol sejthetően a biztosítéktábla gyárilag van . A (berohadt) csavart a motortér felől kell(ene) kitekerni , belülről ellentartani nem szükséges , mert az anya valahogy bele van építve a tűzfalba . Legalábbis úgy emlékszem . És mintha az is derengene : bele volt rohadva a csavar és el is tört -- végül is kijött biztosítéktábla , a csavarra többet úgysincs szükség . Bár célszerű valamivel befoltozni a lyukat , és akkor jól jöhet a két csavar , mert lehet(ne) velük rögzíteni a foltot .
És nyilván olyan képen mutattam be a biztosítéktábla belógatását , amelyiken nincs fönn a műszerfal , hogy valamit látni is lehessen .
Valószínű azért mert a Péter egyedül csinálja, ezért csak így tudta megoldani. Mert hogyha van segítség és egyik befekszik a műszerfal alá és felnyomja, a másik pedig felülről behajtja a csavart.