Keresés

Részletes keresés

holicse Creative Commons License 2009.08.31 0 0 4910
A következőkben leírom az Apukámnak tervezett új, radiátoros fűtési rendszerét, mely kiegészíteni hivatott, -vész esetén, és a későbbiekben leváltani- a mára már „köhécselő”, 25 éves PEMÜ csöves padlófűtést. Az épületükben jelentős építészeti és hőtechnikai változtatások is bevezetésre kerültek, (erős hőszigetelés, 3 rétegű ablakok, szigetelt álmennyezet, STB) így a régitől jóval alacsonyabb hőigénnyel kellett számolnom. Valós tudás hiányában, a környezetemben másoknál tapasztalt értékekből kiindulva lőttem be a radiátorok összteljesítményét  12 KW-ra. Ehhez lett választva a Hőterm vulcanus legkisebb kazánja, a 4 tagos (szénre) 21 KW-os  modellje. Egyébként sem igen lehet ennél kisebb öntvénykazánt találni a piacon, meg aztán ez a méret fizikailag is határon van az üzemanyag „pakolhatóságában”. Mindegy, lényeg, hogy a szüleimet nyugdíjas korúként minden szinten védenem kell saját maguktól is. Ezért lett alaptételként rögzítve, hogy a túlfűtés ellen szokásos eszközökön kívül legalább 1 plusz védelmi eszköz kerüljön elhelyezésre. Erre mintáztam le spucc olvtársunk találmányát, miszerint ha felesleges hő képződik, amit már nem tud valamiért elnyelni a rendszer, akkor az nyelődjön el egy nagyobb vízmennyiségben. Csak mondjuk ez esetben nem használható fel ez a hő úgy, mint spucc-nál. Tartály vásárlása előtt készítettem 3 db tervet, melyből a szülők választottak a saját elképzelésük (és árérzékenységük) szerint.

 

 

Végül is az egyest választották azzal, hogy a későbbiekben abból bármerre tovább lehet menni. Később egy használt szigetelt tartályt (nem pont ilyen volt a cél) sikerült venni, melynek egy külső, külön vízterű köpenye van. Solár eszköz volt HMV készítésére. 200 l víztere zománcozott, anóddal rendelkező. A hőcserélője nem a szokásos belső csőspirál, hanem az említett külső köpeny, amiben fűtővíz kering. Az pedig 1 colos csonkokkal rendelkezik, feltételezem, onnan fűtötték a napkollektorral a 200 liter HMV-t. Egy helybeli szerelő lett a kivitelező, egy volt osztálytársam bátyja, akivel megegyeztünk, hogy ha az 1 egész éves üzem alatt nem lesz a szüleimnél vészkapcsolás a tartály irányába, és még az események sem mutatnak arra, akkor a tartály irányt átkötjük a hőcserélő palást felé, és a vezérlés segítségével HMV-t készítünk, amit továbbvezetünk a jelenlegi villanybojlerbe. Így az előfűtött vizet fog kapni.

A rendszer működése. Két fontos szelep van beépítve, A visszatérőbe egy ESBE VTC 500 sorozatú öntvény anyagú szelep, 1 colos csatlakozással. Elég lett volna a VTC 300-as sorozatú tag is, mert a szakik a 21 KW kazánteljesítményre 1-es Kvs értéket határoztak meg, de egy árban volt a kettő 16000-ért, és nekünk jobban jött a colos méret is. A másik szelep egy siemens VXI 46.25. motoros váltószelep ¾-es csatlakozással. Ilyet sikerült szerezni egy másik olvtársunktól. J Egyik állása alapállás, Ide tér vissza minden esetben, ha megszűnik az áramellátása. A másik állásban tartáshoz tehát folyamatos 4-5W-os áramfogyasztás tartozik. Úgy kötöttük be, hogy a keringető szivattyú áramával ez is áram alá kerül. Ekkortól a rendes fűtési kör van üzemben, azaz a kazán a radiátorokat fűti. Ha az előre menő vízhő valamiért felmegy 90 fokra, akkor egy csőtermosztát áramot szakít, így a motoros szelep visszatérve az alapállásba, a tartály irányra vált. Nem ez volt a cél, de áramszünet esetén is ez történik, aztán vagy kering kicsit a víz a  motoron, és a ¾-es részeken át, vagy nem. Ezt nem tudjuk, amíg nem történik meg. (vagy ki nem próbáljuk…) A házban lévő 4 radiátor felé alpex műanyag csövek mennek,  ezeknek is 95 fok gyárilag a felső határuk. Ezt is védeni hivatott a fenti védelmi rendszer. 2 db csőtermosztát szolgál, egyik hagyományosan a keringetőt indítja, másik szakítással a váltószelepet vezérli az előbbiek szerint. Szobatermosztát az első évben nem kerül felszerelésre, illetve a régi továbbra is a padlófűtést vezérli a saját termotéka gázkazánjával. Ami, ha a radiátorok melegét érzi a szobában, leállítja a padlófűtést. Ha meg kialszik a tűz a kazánban, és elkezd esni a mért helységben a hőmérséklet, akkor beindítja a régi padlófűtést. (tudom, a padlófűtés nagy hőtehetetlensége miatt ez nem túl szerencsés, de nem is feltétlen a végleges állapot…)A kazán és tartály környékén mindent vascsőből készítettünk. Mindenféle hulladékot felhasználtunk, ami a korábbi évek alatt bekerült a pincei „vasállományba”.  A golyós csapok is bontottak, illetve máshol, egy másik fűtés bontásából lettek kimentve. Bárki bármit mond, -most is- mind jók, tökéletesen zárnak.

Próbafűtést végeztünk! A kazánhoz a gyár által adott huzatszabályzó tökéletesen működik. Csak a rendszer teljes felfűtése és a huzatszabályzó kiiktatásával sikerült elérnünk a 90 fokos vízhőt, de csak a 3. nekirugaszkodásra, mert bizony nem könnyű túladagolni a kazánt. A motoros szelep átváltása után szépen elkezdte „megzabálni” a hőt a tartály, és még az ESBE szelep miatt 55 fokosra visszakevert visszatérő mellett is, az irányváltást követő 1 perc elteltével már robogott is lefelé a hőmérő. Igaz, innen már mi sem raktunk rá.

A fűtési szezon beindultával felügyelet mellett ki fogom próbálni az áramszünet esetét, ám az eredménytől függetlenül az első adandó jó vételi lehetőségnél beszerzek egy szinuszos szünetmentes tápot, valami aksival. Az elektromos vezérlő szekrénybe, ahova a kábelek összefutnak, a keringetőre figyelő visszajelző lámpát is fogok később szerelni, illetve lesz egy külön kapcsoló, mellyel közvetlenül is lehet áramot adni a keringető szivattyúnak. (pont úgy, mint a saját rendszeremnél.) Esetleg szükség esetén a tartályra szerelt hőérzékelő segítségével még egy jelzőlámpát is felszerelek majd, ami a tartály teljes felfűtöttségét jelzi majd. Ennek inkább akkor lehet/lesz jelentősége, ha esetleg HMV készítő berendezésként fog üzemelni.

 

A mellékelt kép(eken) a kazán burkolata még nincs felszerelve teljesen, de talán nem is az számít.

 

 

Blue_Sky_007 Creative Commons License 2009.08.30 0 0 4909

Üdv!

 

Elkezdtem a fűtésrendszerem átalakítását. A régi 2 colos gravitációs rendszert kiszedtem, a házban a maradék radiátorokat kicseréltem és rézcsövesre cseréltem mindent. Most sima gázzal tökéletesen megy a rendszer.

 

A puffer tartályt megrendeltem, a héten megyek érte, lesz egy 1000 literes magnet kft-s tartályom sima, nem höcserélős (anyagi okok döntöttek).

A tartály a ház mellett lesz felállítva a pince ajtónál, és rajta a tervek szerint egy 5 cm-es kasírozott kőgyapot szigetelés, és az egész egy olyan "kutricában" lesz, ami megfelel egy hűtőkamrának, vagyis 10 cm-es hűtőház panelokkal lesz körülvéve (kb 120*120 cm 2,4 m magas ez olyan 1 méteres szigetelt falnak felel meg). A "kutrica" déli oldalon lesz egy féltető alatt. A csövek 5/4-esek szigetelve futnak majd a pincébe a vegyes kazánhoz (Demrad öntöttvas 35 kW).

A rendszer zárt lesz (sajnos a cirkó csak így üzemel) ezért lesz benne egy 150 literes tágulási, egy automata kazántöltő, 2 db 2,5 bar-os biztonsági, egy 3 bar-os biztonsági, egy Honeywell TS130-as termikus szelep, szivattyú elkerülő rugó nélküli visszacsapóval és a szokásos ESBE keverők a fűtés és a kazánkörbe. Még opció a UPS Smart szünetmentes, ami csak pénzkérdés.

 

Az egész topikot elolvastam plusz a Puffer topikot is, és nagyon sok 5let és tapasztalatot szereztem. Köszi utólag is.

 

Ma betonoztam le a tartály helyét, 50 cm-es vasbeton van már alatta.

csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.30 0 0 4908

Helló :)

 

ha eresztene, akkor ha még tartja is a szintet, akkor is elázna a hamutálca egy éjszaka alatt...

 

 

nekem amikor a lemezem "szállt" el, előtte mondta a szerelőm, h takarítsam ki és tegyek be egy újságot a hamutálcába...

 

ha csöppenne, akkor egy óra alatt adja magát, h hol...

 

anno (sajna) adta magát...

 

azóta van ÖV kazim...

 

 

:)

Előzmény: ja nyugi (4905)
gmkiev Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4907

Nem háborodtam fel, csak tanácsolni szerettem volna.

Küldj egy levelet, és ha új a cső, akkor lehet beszámolom egy hozzáillő cserébe.

Szent a béke?

Előzmény: Törölt nick (4901)
szesztai Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4906
Kazánvásárlás előtt állok én is. Ma voltam kicsit szétnézni a megyeszékhelyen, és megtudtam, hogy a Szatmáriban szept 9-19 között kazánokra akciós árak lesznek, lehet érdemes kivárnod neked is és akkor a füstcső is belefér majd a vásárlásba. Hozzáállásból és szakértelemből nálam 5-re vizsgázott az ottani kiszolgáló (velem egykorú lehetett) ami a Baumaxos kollegákról nem mondható el. Eddig se sokat jártam oda ezután meggondolom hogy betegyem-e a lábam. (Az OBI-ban egy NŐ eladó jobban képpben volt mint a Baumaxban 4-en együttvéve)
Előzmény: Törölt nick (4904)
ja nyugi Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4905
Kedves Srácok!

A pincébe lementem egy picit rámolni, ott van a szolid plusz kazánom.
Feltűnt, hogy belülről a kazán gyöngyözik, a hamuládából egy fél evőkanál vizet öntöttem ki. Szerintem nem szivárgás, hiszen tartja a szintet. Inkább a levegő páratartalma kicsapódik az aránylag hűvös öntvényen.
A levegő páratartalma, amiatt lehet magas, mert:
-Idén építettem a pincében körülbelül 8-10 négyzetméter válaszfalat.
-Illetve körülbelül 6 tonna felhasogatott cserfa várja a pincében, hogy meleget adjon.

Mi a véleményetek, nektek is gyöngyözik?

Válaszokat előre is köszönöm, üdvözlettel
Józsi
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4904
Viszont akkor a kazán se lesz megvéve az idén. :( Legfeljebb a tavasszal.
A 200e-s kazánt meg a beszerelést még épphogy kinyögtük volna, de még 10-20e füstcsőre biztos nem fog beleférni.
De sebaj! A tavalyi telet is kibírtuk gázzal, idén se fogunk megfagyni.
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4903
m=n
Előzmény: Törölt nick (4901)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4902
Csak tudnám akkor minek árulnak szűkítőt?! Vagy fordítva építik be, "tágítónak"? Akkor mért nem úgy hívják? :)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4901
A 120-as is vadi új. Vagyis pár éve megvan, de sosem volt beépítve. Úgy kaptam cserébe másért.
De oké, akkor kidobom a kukába, úgyis holnap lesz nálunk a lomtalanítás. Vasnak eladni sem éri meg, mert valami 10-20Ft-ot adnak kilójáért. A benzinpénz a többszöröse annak a pár száz forintnak, amit kapnék érte.
És elmézésedet kérem, hogy föl mertem tenni a kérdést! A szavaidból úgy veszem ki, hogy nagyon fölháborított a dolog.
Előzmény: gmkiev (4900)
gmkiev Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4900

Ezt soha sem fogom érteni.

Tisztességes fűtő berendezés nem nagyon van 100 ef alatt. De ha még drágább is, mindenki a füstcsövön akar takarékoskodni.

Vegyük pl. a beépített tűztereket, ott bontás nékül rá sem tudsz nézni évtizedig.

Néha "lekváros misét" kell celebráni a tisztelt fogyasztónál, hogy ne valami silány dolgot tegyen be, az új berendezéshez.

"A kürtő felfelé szűkítése tilos" olvastam valahol.

Ezt talán a kéményseprők megerősítik.

Ne sajnáld kidobni a régit, hiszen a fűtő eszközöd egyik legjobban igénybevett része volt eddig, és lesz az új továbbra is!

Előzmény: Törölt nick (4899)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4899
Ha nem tiltja semmi, akkor inkább szűkítőt raknék, mint hogy több mint 10000-ért vegyek új füstcsövet, csatlakozót, a régit meg kidobjam.
Lemértem a kéményt. A padláson van rajta egy tisztító nyílás (robbásbiztosító ajtó). Ott mértem le mérőszalaggal. Nagyon kb. 180x160mm-es. Ha a lerakódott koromréteget lekaparom, talán egy ici-picit nagyobb. A magasságát nem tudom pontosan. A ház tetőgerince kb. 10m magasságban van. A kémény természetesen e fölé ér és a pincéből indul. Tehát olyan 11-12m lehet a magassága.
Előzmény: kod1111 (4894)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4898
Köszi.
Előzmény: spucc (4897)
spucc Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4897

Ez: http://www.atmos.cz/english/prislusenstvi-023-zpetna-klapla-bez-pruziny
kell Neked.

Nézz körül a faelgázosító forgalmazóknál, az ATMOS- nál ez a szelep előírás.
A fenti forgalmazók mind vidékiek tudtommal. Hogy Pesten hol? Nem tudom.
Előzmény: Blue_Sky_007 (4895)
csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.29 0 0 4896

nekem is 150-es a csonkom, de csak 120-as megoldással tudtam a kéménybe csatlakozni....

 

mondjuk a kéményem 200-as és 9 m       :)

Előzmény: kod1111 (4894)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 4895

Üdv!

Nem tudja valaki, hol lehet Budapesten úszó visszacsapó szelepet kapni? 5/4"-es, menetes (B1 Bíró szelep féle). Fűtéshez kazántöltő szivattyú elkerülő ágába kellene biztonsági eszköznek.

Ha ár tippet is tud mondani, azt megköszönném.

kod1111 Creative Commons License 2009.08.28 0 0 4894
Maga a kéményed mekkora? Mert csinálni lehet bármit, csak kérdés, hogy érdemes-e vagy sem. Nem jó leszűkíteni a füstjáratokat, van aki mégis így használja, de nem marad következmények nélkül a dolog. A kazánodat nem véletlen csinálták 150-es füstcsővel, azt tartani kellene esetleg bővíteni, de nem szűkíteni.
Előzmény: Törölt nick (4892)
csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.28 0 0 4893
muszály lesz :)
Előzmény: Törölt nick (4892)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.28 0 0 4892
Ha 150mm-es a kazán füstcsőcsatlakozója, de csak 120-as füstcsövem van és a falban is ekkora a kéménybe csatlakozó nyílás, akkor tehetek fel a kazán után egy szűkítőt?
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.28 0 0 4891
Ezek szerint a hagyományos kazán hatásfoka 25%, ami lényegesen alacsonyabb a gyártók ~ 80%-os adatainál. Szakaszosan igényelnek beavatkozást a fagázosok is. A szabályozás mértékében lehetnek különbségek. A tüzelő minősége ármeghatározó tényező, és nem a fagázos javára.
Előzmény: pubika64 (4889)
csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.27 0 0 4890
nálunk mindenhol ennyi, a ömlesztett m3 ára 12.000.- de azt ki tudja ellenőrizni ?
Előzmény: erbe (4885)
pubika64 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4889
Igaz, hogy drágább de a hagyományos kazánba 3-4 szer több tüzelőanyagot raksz bele mint a faelgázosítóba. Számolj egy kicsit kb 2-3 év alatt meghozza a különbséget.
A hagyományos vegyes kazánok nem tudják szabályozni az égést.

Üdv Gyuri
Előzmény: Törölt nick (4888)
Törölt nick Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4888
Az a valamennyi azért elég sok. Nem?
Ami nekem kéne öntöttvas kazán, azt már 180-200e-ért meg tudnám venni. A falegázosítós olcsóbb helyeken is ennek minimum a duplája, ahogy elnéztem, de inkább több.
Előzmény: pubika64 (4887)
pubika64 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4887
Szia!
Én a helyedben körülnéznék a faelgázosító kazánok között is. Igaz drágább valamennyivel de kevesebb törődést igényel és jobb a hatásfoka mint egy hagyományos fatüzelésű kazánnak. Beépítése ugyanúgy zajlik min a hagyományos kazánoké.
Én Vigas faelgázosító kazánok értékesítésével, beépítésével és beüzemelésével foglalkozom főleg. Ha van kérdésed írj idea fórumra vagy a naturtherm@gmail.com címre.
Üdv Gyuri
pubika64 Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4886
Szia!

Én a helyedben körülnéznék a faelgázosító kazánok között is. Igaz drágább valamennyivel de kevesebb törődést igényel és jobb a hatásfoka mint egy hagyományos fatüzelésű kazánnak. Beépítése ugyanúgy zajlik min a hagyományos kazánoké.
Én Vigas faelgázosító kazánok értékesítésével, beépítésével és beüzemelésével foglalkozom főleg. Ha van kérdésed írj idea fórumra vagy a naturtherm@gmail.com címre.
Üdv Gyuri
Előzmény: szesztai (4872)
erbe Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4885
1. Iszonyat drága.
2. Piszokul át akarnak verni.
3. Követik a gáz árát (de mostanában éppen lefelé ment? :-( ).
4. ???
Előzmény: csocsanszkaja (4878)
csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4884

jahhh, kamion tétel...

 

jöhetne, csak nem tudom kifizetni :(

Előzmény: belezne (4883)
belezne Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4883
Az már tényleg tuti ár.
Nézz szét itt faipar.hu apróhirdetés alapanyagok, mondjuk ált. kamion menny. hirdetnek.
Előzmény: csocsanszkaja (4882)
csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4882

tavalyelőtt volt mákom:

egy évet erdőn pihentetett akác méterfát vettem:

7 erdei méter 70.000.- ért plussz 7.000.- volt a fuvar (30 km-ről)

csocsanszkaja Creative Commons License 2009.08.26 0 0 4881
ha ennyiért 1x hozzájutnék, tuti beraktároznék belőle
Előzmény: belezne (4879)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!