Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
konkrét rajz ilyen rendszerre szvsz nem nagyon lesz készen senkinek sem, 3 hőtermelőre kéne 3-4 fogyasztót(puffer, padló, indirekt hmv tartály, radiátor talán? vegyes most mit fűt?) illeszteni, gondolom nem árt ha automatizálva is lenne, mi mikor menjen.
van külön víz-gáz-fűtésszerelés topik, az jobban pörög mint ez, próbáld meg ott(telóról nemtudom a linkjét betenni)
kicsit majd lehet h összevesznek a tanácsadók, azon túl kell lépni:-))
Van egy évek óta meglévö gázkazánom,töle kb. 5 méterre egy szén-fatüzelésü kazán. Közé tervezek beépiteni egy höszivattyút,puffertartályt és egy indirekt vizmelegitöt.A gázkazán rész padlót füt. A kérdésem,hogy van valaki köztünk aki esetleg konkrét rajzzal tudna segiteni a kivitelezésben? Mit mi után kell bekötni. A gyakorlati rész,kiépités nem probléma de nekem nincs annyi tapasztalatom,hogy jól is müködjön minden. Köszönettel
"Természetesen ha nincs szükség előremenő hőmérséklet állítására, akkor nincs szükség semmiféle vezérlőre és egyebekre, maga a motoros keverőszelep megoldás is felesleges."
Mivel vegyestüzelés, meg puffer, ezért van létjogosultsága a keverőszelepnek. Azért az érdekes, mikor a 80+-os puffert beletolja a radikba néhány pillanat alatt. Pici gyerkőc mellett kötelező a hőfokot korlátozni ! A komfortról nem is beszélve. Szerintem .
A keverőszelepnek tud jelentősége lenni, ha pl valamiért szeretnéd az előremenő hőfokát állítani, pl a külső hőmérséklet vagy bármi más függvényében.
Természetesen ha nincs szükség előremenő hőmérséklet állítására, akkor nincs szükség semmiféle vezérlőre és egyebekre, maga a motoros keverőszelep megoldás is felesleges.
Üdvözlöm a fórum tagokat. Nekem egy fűtés korszerűsítéssel kapcsolatos kérdésem lenne. Van egy vegyes tüzelésű központi fűtés rendszerem amit puffer tartállyal bővítek. Adott egy három utas motoros keverő szelep amit szoba termosztáttal szeretnék vezérelni. Úgy tudom hogy kell még egy keverőszelep vezérlő is hozzá. Szeretném ha egy szivattyút is bekapcsol a ha szukséges. Ez a vezerlő mindenképp szukséges, vagy van bármi más alternatív megoldás a termosztát és a keverőszelep közé. Ha mindenképp kell akkor szeretnék segítséget a megfelelő kiválasztásához. Koszönöm
Köszi. Lehet megpróbálok majd vele 1 szezont hogy muzsikàl a meglèvő rendszerrel. Nem zavart ez engem nem is nagyon figyelgettem. Hőmèrőket le fogom ellenőrizni mennyire mutatnak egyformán. A puffer hőmèrő ès a kevert víz hőmèrő nem 1helyiségben van. Ha azok okèk akkor szezon vègèn szűrőket pucolom meg megnèzem a vta t is kiszedve hogy zàr. Ha jól tud így is működni akkor marad. Mindent az itt olvasottak alapján raktam össze. Elsőre módosítás nèlkül úgy üzemel a rendszer ahogy kell.. vtc511 ben cserèltem patront nagyobbra.. azt vettem èszre jobb a kazànnak meg nekem is hogy 1körből töltődik a pufi
Ja lemaradt csak padló fűtès. A szivattyú osztóblokk előtt van 1db 572. A szivattyúkat 2 termosztát kapcsolja mert a ház egyik oldala kevesebbet kèr a benapozottság miatt. Ez a rèsze így is maradna.
Sziasztok használ itt valaki ibo 3járatú szelet meg mozgatómotor kombót? Vta572 őt tervezem majd cserèlni a vegyes rendszer mellè rakok nyáron hőszivattyút ès a mellett nem fèr bele a szelep keverèséből adódó hőmèrsèklet csökkenès . Vegyesnèl nem szàmít hogy kicsit kisebb hőfokot kever mert bőven van miből . 28-30c al fűtök átlag időben ha nagy a hideg most ugye volt 1 hèt akkor 34c bőven kifűthető volt a ház. A jövőben úgy tervezem hogy a motoros szelepet 33ra belövöm marad a vegyes tüzelès a hidegebb időszakra . A hőszipka meg intèzi időjárás függőben az az alatti hőfokot 34alatt a 3 járatú telibe engednè a meleget . Az Esbe az minősèg nem kèrdès de az ára is tükrözi :)