Nem értek az ásványokhoz, de szerintem kalcedon. Viszont a másik nem tűnik faopálnak, sokkal inkább egy nagyobb kagyló töredéke lehet. Sok függ attól, honnan kerüt elő.
sziasztok én a http://www.chironwebaruhaz.hu/ áruházbol szoktam rendelni ásványékszereket nagyon szépek és szerintem kiváló árérték arányban vannak....
Hello mindenkinek, egy cím, ami sokaknak érdekes lehet:
csiszolat.hupont.hu
A srác jó fej, vékonycsiszolatokkal foglalkozik, de fillérekért darabol, vagy szabadít meg a meddőtől. formára vágja a kövedet, esetleg ékszerbe valónak is feldolgozza.
Talán nem épp a legjobb helyen érdeklődöm, de próba-cseresznye.
Egy bizonyos fosszilis faj után keresgélek: Velates schmidelianus.
Ez egy csigafaj, ami az országban pl. a dudari eocénből került elő - itt héjas, sőt színes példányok formájában is. Az érdekelne, hogy akad-e valakinek erről a lelőhelyről (Dudar) héjas példánya, illetve ismer-e bárkit, aki esetleg tudna nekem segíteni abban, hogy hozzájussak egy ilyen példányhoz. Természetesen a csigát megvenném, avagy ha az az illetőnek jobban fekszik, el is cserélném egy neki megfelelő fosszíliára.
Ha bárki bármilyen nemű infóval tudna nekem szolgálni, hálám hosszasan üldözné.
Tudom, hogy nem ide tartozik, de ez a topic elég jól pörög és lenne egy kérdésem. Van egy út Nógrádkövesd közelében ahol érdekes leleteket találtunk. Egy hegyen keresztül megy az út és kivágtak a hegyből (a legmagasabb pontján) kb 6-8 métert 2000 körül. Akkor láttuk mi 14-15 évesen, hogy kb 1 méteres sávban keresztben van egy fehér sáv ami kagylókból áll. Az alacsonyabb részein el is kezdtünk turkálni, pár darabot sikerült kimenteni. Pár hónap múlva esők után megcsúszott a föld és már nem lehetett látni a réteget. Most megint megcsúszott egy kicsit és része megint látható lett, de egy csomó kagyló töredék is lesodródott az út mellé, csak össze kell szedni. Azt szeretném megkérdezni, hogy tud valaki felvilágosítást adni arról, hogy kb mikoriak lehetnek ezek és esetleg lehetséges e faji besorolásuk? Én lehet, hogy rosszul, de úgy gondolom, hogy ők a Pannon tenger maradványai?