Ez klub, kedves kiring, és nem csak egy hitűeké, pláne nem az enyém, csináld csak, ha jól esik.
Egyébként meg meghagyom Szombatosoknak a magyarázást, neki tényleg kedve van ehhez, szívesen csinálja, és te is szívesen fogadod.
Én nemigen magyarázok, sem értelmezek, inkább gondolataimat szoktam leírni, meg azt, mire jutunk szerintem, ha a Biblia igaz. Persze szerinted ez is egy értelmezés, de nálam nem az, legfeljebb a kákán csomókeresés, ha nem is rosszindulatú, de mégis, fogság ez, amiből nem lehet szabadulni. Ám, ha úgy vesszük, ahogy van, ahogy Jézus tanította, használta az Írást (és éppen nem úgy, mint az írástudók), szóval úgy, ahogy van, amit a legegyszerűbb módon jelent, emellett amit meg nem értünk, azt nem vesszük, nem elemezgetjük, az még nem értelmezés.
Jézus sem az értelmeseknek adta, amit adott, hanem hálát adott, hogy az értelmesek elöl el van rejtve, amit Ő tanított.
De ez messze vezet, és aki mindent tetszése szerint értelmez, ez is mást jelent neki, mint nekem :))
Azaz jól megvagyunk mi egymással, és ha kedvem van, én is szólok, de nem csudaértelmesen, hanem egyszerűen. Mint a 11 és két fél nemzetségről (törzsről). Mert van, aki meglátja, olykor ez a módszer a legértelmesebb :)
Azt gondolom, te az egyszerű dolgokat nemigen kedveled, így inkább Szombatosoktól kapod meg továbbra is, amire kíváncsi vagy.
Ezt nem értem. 12 nemzet van, József két fiával együtt.
Csak 12-t látok, 11, meg két fél. Ez akárhogy is nézem, 12, sem 13, sem 14, sem több, csak 12.
A 13-at Szombatosok honlapjáról vettem:
"Miután Jákob fiai, Izrael népe egy tizenkét népbõl álló nemzetközösséggé válnak (illetve József kettõs nemzetsége miatt, valójában 13-ból.)"
Ezt most így értem a Szombatosok válaszából /"József kapta a születésjogi áldást, ami fiaira és azok utódaira szállt"/:
József kapta ugyan a születésjogi áldást, de nem ő élt, élhetett a joggal, hanem a fiai. A nemzetségek száma Józseffel együtt 12, de a két fiúval, József nélkül, 13. - És valójában ez is volt a kérdésem.
Csak 12-t látok, 11, meg két fél. Ez akárhogy is nézem, 12, sem 13, sem 14, sem több, csak 12.
Ha úgy vesszük, hogy a két fiú mégis csak egy tőről származik, tehát nem két egészet alkotnak, hanem két felet - és, mondod, a biblia is így használja - akkor
tényleg marad a 12.
Nem tudom, mi a nemzetközösség, tulajdonképpen én egynek veszem a nemzetet és a törzset, ugyanolyan értelemben használom, így van a Bibliában is, a rómaiak többnyire törzsnek, a Károli nemzetségnek mondja ugyanazt a kifejezést.
Bevallom, én nem értek hozzájuk,
Ebbe én sem mélyedtem bele, és nem is tudom, itt van-e jelentösége, hogy nemzet, vagy törzs, ezért is korrigáltam szó nélkül, mikor utólag felfigyeltem rá, hogy Szombatosok a nemzetség kifejezést használja.
Kedves Cserfa!
„Én nem szoktam értelmezni a Bibliát, szó szerint veszem.”
Biztos neked így jó, nekem meg örömöt jelent, ha valami számomra érthetetlen dolgot tisztázni tudok.
Valójában nem is tudom elképzelni a bibliát értelmezés nélkül. Talán már maga a „szó szerint vevés” is értelmezés – nem? Úgy gondolom, ezt teszi a pap is minden igehirdetéskor – értelmezi a bibliát / a szerint, amit a teológiai egyetemen megtanult/, ezt teszik a bibliakutatók, ezt tesszük a fórumokon – de ha belegondolunk, maga Jézus is adott értelmezéseket, főleg példázatokban. Azt gondolom, az apostolok munkája is a Jézusi tan hirdetéséből, és értelmezéséből állt.
Minden esetre én nem tudok a vallással foglalkozni értelmezés nélkül.
„Mert még az írásmagyarázás is kijelentés, kegyelmi ajándék, vagy hogy, nem emberi bölcsességen múlik, és különösen nem az egész Írásra (rész szerint adatott).”
Ezt el is fogadom – azért is fordulok szívesen Szombatosokhoz, mert úgy ítélem meg – ő az írást kijelentés, kegyelmi ajándék alapján magyarázza. – Vagy különben honnan tudjuk megítélni, ki a „hiteles” magyarázó, és ki a hiteltelen?
„Azaz te is jól teszed, amit teszel, csináld csak, dehogyis foglak én vissza téged, kellenek az ilyen emberek.”
Én ezt úgy veszem, hogy ez nagyon egyéni dolog. Én is csak magamnak, magamért keresek, kutatok, értelmezek. Másoknak se nem ártok, se nem használok. Mert ez másra is ugyan úgy érvényes, mint rám – ha valaki valamit magáévá akar tenni, azért személyesen neki kell cselekednie még akkor is, ha a képességet történetesen Istentől kapja kegyelmi ajándékként. Mert a kapott ajándékot el is kell tudni fogadni, és élni is kell vele, másképpen kihasználatlanul elvész.
Az jól esik, hogy nem fogsz vissza, és meg is köszönöm, mert tényleg rosszul esik, ha visszafognak.
Ezt nem értem. 12 nemzet van, József két fiával együtt.
Szóval József két fia félnemzet, a két fél egy egész. Általában külön említi őket az Írás, többnyire félnemzetségként, vagy féltörzsként. Olykor József fiaiként is említve vannak.
Nem tudom, mi a nemzetközösség, tulajdonképpen én egynek veszem a nemzetet és a törzset, ugyanolyan értelemben használom, így van a Bibliában is, a rómaiak többnyire törzsnek, a Károli nemzetségnek mondja ugyanazt a kifejezést.
Bevallom, én nem értek hozzájuk, nem rólam szólnak a dolgaik, én nem test szerinti izraelita vagyok. Ha dolgom lesz velük, gondolom, Isten majd megadja, hogy tudjam, amit kell, most csak ennyit tudok, amit írtam, ezek a dolgok egyértelműek, egyszerűek, csak szóról szóra kell venni.
Én nem szoktam értelmezni a Bibliát, szó szerint veszem.
Ahogy Jézus tette: Meg van írva, hát úgy van. Amit meg nem értek, tudd, Istené a titkok, és emberé a kijelentés, nem a titkok fejtése. Akinek meg nincs bölcsessége, kérjen Istentől, Aki készségesen, szemrehányás nélkül ad. Ha nem kap, súlyos oka van annak, jobb, ha nem kap, mert nem is jár neki ekkor.
Akik meg értelmezgetnek, Isten arra adja őket, rendre ellentmondásra jutnak, ki ebben, ki abban téved. Mert még az írásmagyarázás is kijelentés, kegyelmi ajándék, vagy hogy, nem emberi bölcsességen múlik, és különösen nem az egész Írásra (rész szerint adatott).
Ám én azt vélem, akik okoskodnak, felül, mint adatott, azoknak is ad Isten gondolkodnivalókat, meg ad e világ istene is. És hatalmas rendszereket építhetnek fel, kiagyalhatnak bölcsességnek látszó csudadolgokat. És kapnak mellé akár természetfelettit, sőt, akár jeleket is fognak tenni. És ezek száma egyre nő, és munkájuk valami olyasmi, ami az apostolok hirdetésén felül van, valami más. Ez pedig mindinkább elharapózik, ahogy az erejük, értelmük, tehetségük is növekszik.
Azaz te is jól teszed, amit teszel, csináld csak, dehogyis foglak én vissza téged, kellenek az ilyen emberek.
„Miután Jákob fiai, Izrael népe egy tizenkét népbõl álló nemzetközösséggé válnak (illetve József kettõs nemzetsége miatt, valójában 13-ból.)”
Ezt én úgy értelmeztem, hogy a nemzetközösséget nem csak Jákob fiainak számával kötik össze, hanem az áldások számával is. – És itt észreveszem – én a nemzetközössséget – helytelenül –törzzsé változtattam.
Így korrigálva azonban a kérdésem marad – ha József mindkét fia részesült az áldásban, akkor miért nem 14 nemzetközösség van, miért 13?
Izrael nemzete eredetileg 12 törzsbõl állt, amelyek Jákob fiaitól származtak. Viszont nem sokkal azelõtt, hogy Izrael megáldotta fiait, egy jelentõs esemény történt. Jákob (Izrael), halálához közeledve, elõször külön megáldotta József fiait, Efraimot és Manasszét, és magáénak fogadta, tulajdonította József e két fiát.
Ezek szerint József helyett a két fia kapta az áldást? Mert ha József is, és a két fia is kapott volna, akkor nem 13, hanem 14 törzsről beszélnénk. Vagy József is megkapta az áldást, és Lévi lett kivéve az áldásból a beolvadással?