Keresés

Részletes keresés

NIL7 Creative Commons License 2010.12.28 0 0 366

Az élet fog dönteni - összeomló nemzeti valuták helyét nemegyszer vette át az USD ... ez megtörténhet a forinttal is, csak itt az euro az evidencia.

Előzmény: Törölt nick (364)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.29 0 0 362
Szlovákia belerokkanhat az euróba. Mi is ha azok lennénk

Így bünteti Brüsszel a túlköltekezést

* Portfolio.hu

2010. szeptember 29., szerda 13:58

Az Európai Bizottság kihirdette a túlköltekező tagállamokkal szemben tervezett új és megerősített szankciókat. A korábbi tervezeteknek megfelelően, a 3 százalékos deficithatárt és a 60 százalékos államadósság-limitet megszegőknek GDP-jük 0,2 százalékának megfelelő összeget kell büntetésképp letétbe helyezniük, ez volna a szankciók fő eleme, de kizárólag az eurózóna tagállamokra vonatkozna.
Előzmény: Kiss G. Eszter (358)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.12 0 0 360

A forint ingadozása senkinek sem jó!

Európának meg kell tudnia védenie magát a hisztérikus spekulánsoktól!

Kiss G. Eszter Creative Commons License 2010.05.12 0 0 358
Szlovákia belerokkanhat az euróba

* Napi Gazdaság

2010. május 12., szerda 07:34 | Frissítve: 14 órája

Pozsony nincs abban a helyzetben, hogy kivegye a részét az eurózóna 440 milliárdos válságkezelő alapjából - derül ki a Hospodárské Noviny gazdasági napilap számításaiból. Az országnak akár 5 milliárd euróba is kerülhet a mentőcsomag és a krízisalap, miközben a költségvetés teljes bevétele csupán 12,5 milliárd euró.
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2010.03.05 0 0 356
Demján Sándor szerint elvesztettük pénzügyi függetlenségünket

Ami rosszabb, mintha tankok vonultak volna be Magyarországra. Az euró csak cselédsorsot hoz.

* Portfolio.hu

2010. március 4., csütörtök 11:10

Demján Sándor szerint a pénzügyi függőség rosszabb, mintha tankok vonulnának be Magyarországra. Megítélése szerint a függetlenséget csak munkával, termeléssel, összefogással és protekcionizmussal lehet visszanyerni, derül ki a Figyelőnek adott interjújából. A nagyvállalkozó elmondta, hogy nem a Valutaalapot kell szidni, magunknak köszönhetjük függetlenségünk elvesztését. A TriGranit-csoport elnöke több fontos, az új kormány előtt álló feladatról is beszélt a hetilapnak nyilatkozva.

Az euróbevezetésről

Gyenge árfolyammal kell felzárkózni - akkor még mindig marad mozgástér. A gazdaságnak levegő kell. Az euró elszívja - jelentette ki Demján Sándor az euróbevezetéssel kapcsolatban. A gyors euróbevezetéssel Magyarországra cselédsors várna.
Boldog ember Creative Commons License 2009.02.17 0 0 355
Persze borzasztóan savanyú az angoloknak a szőlő, miközben 1 Font = 1 Euró

Pár éve a magyarokhoz hasonlóan büszkén kijelentették hogy az Euró(övezete)n kívül is van élet Persze akkor 1 Font még 1,5 Eurót ért!

Most már belépnének csapot-papot otthagyva de egy totálkáros angol gazdaság viszont nem kell az Euróövezetbe!
Előzmény: geszthi (354)
geszthi Creative Commons License 2009.02.16 0 0 354
Szétveri a válság az eurózónát?
MTI
2009. február 16., hétfő 17:25 | Frissítve: 4 órája

Az euróövezet szétesését most már valós lehetőségként taglalják a jelenlegi válság kezeléséről és lehetséges hatásairól Londonban megjelent legújabb elemzések.

A Financial Times hétfői kiadásának elemző és kommentárrovatában a gazdasági napilap egyik vezető szemleírója, Wolfgang Münchau annak a véleményének adott hangot, hogy az európai vezetők "rettentő módon" alábecsülték - és továbbra is alábecsülik - a válság méretét. Az európai gazdaság most már a depresszió felé tart, a német hazai össztermék (GDP) éves szintre vetítve - vagyis, ha a tavalyi utolsó negyedévi zuhanás további három negyedéven át ismétlődnék - csaknem 9 százalékos ütemben zuhan.

Az elemzés szerint a válság félrebecslése miatt hibásak az első válaszlépések gyanánt elhatározott ösztönző programok is: egyrészt túl csekély mértékűek, de még nagyobb baj, hogy nem hangolták össze őket. A gazdasági leolvadás egyik fontos eleme, hogy hatásai erőteljesen átcsapnak az országhatárokon, a gazdaságpolitikai válaszlépések azonban ezt nem veszik figyelembe.

Ez protekcionizmushoz vezet, mivel ha az ösztönzésre szánt pénzeket nemzeti szinten osztják el, a kormányok természetes törekvése annak biztosítása, hogy e pénzek az adott országban maradjanak, áll Münchau írásában.

A Financial Times kommentátora szerint az uniós piaci szabályok betartása esetén ez nem könnyű, de a kormányok megtalálták a kiutat: annyi szabályt rúgtak fel egyszerre, hogy az EU-bizottság még csak reagálni sem tud érdemben.

Így az ösztönző intézkedések azonban sokkal kevésbé hatékonyak, mint egyébként lehetnének, mivel ha mindenki versenyelőnyhöz próbál jutni mindenki mással szemben, a hatások rendszerint semlegesítik egymást.

Törlesztésképtelenné válhatnak uniós államok

Mindemellett a különböző ösztönző és bankmentő csomagok puszta létében veszélyeztetik a pénzügyi uniót is. Az összes bankra érvényes hitelgarancia, amelyre a legtöbb uniós kormány kötelezettséget vállat, valamint a válogatás nélkül nyújtott tőkeinjekciók azt jelentik, hogy az eddigi magánszektorbeli nem fizetővé válási kockázatok szuverén - állami - nem fizetővé válási kockázattá válnak, amelyet még tovább növel a gazdasági visszaesés. A Financial Times elemzője szerint ebben a helyzetben az a veszély fenyeget, hogy az uniós államok egymás után válnak törlesztésképtelenné. Ha ez olyan méretű gazdaságokra korlátozódnék, mint Írország vagy Görögország, azon még lehetne segíteni, de a fizetőképességi kockázat nem csak a kis országokat érinti: az olasz, a spanyol és a német bankrendszer is mind sebezhetőbb, áll a londoni gazdasági napilap elemzésében.

Münchau szerint a megoldáshoz vezető helyes út az lenne, ha az ösztönző programok legalább egy részét EU- vagy euróövezeti szintre emelnék, és közös stratégiát fogadnának el a pénzügyi szektorra.

Ez azonban nem fog megtörténni, mint ahogy nem történt meg októberben - a piaci pánik kitörése után - sem, és az európai politikai vezetés "rendkívüli szűklátókörűsége" miatt várhatóan súlyos károsodás éri az egységes piacot, különösen a pénzügyi szolgáltatások terén.

A Financial Times elemzője azt írta: eddig gyakorlatilag lehetetlennek tartotta az euróövezet felbomlását, most már azonban nem ennyire biztos ennek megítélésében.



Országok léphetnek ki

A Lombard Street Research nevű londoni makrogazdasági elemző csoport friss, átfogó elemzésében is az áll, hogy az euróövezeti csatlakozást eddig mindenki egyirányú folyamatnak tartotta, a távozás lehetősége nélkül, a folytatódó pénzügyi válság azonban kikezdte a valutauniós tagság számos vélt előnyét, felvetve annak lehetőségét, hogy egy vagy több ország kilép.

Lehet, hogy az euróövezet még nincs a felbomlás szélén, de a téma már nem tabu, még a valutaunión belül sem, áll az elemzésben.

A Lombard Street Research szakértői szerint a távozás pillanatnyi következményei fájdalmasabbak lehetnek, mint a maradásé, de hosszú távon ennek az ellenkezője is igaznak bizonyulhat. "A kilépés fájdalmas, de kivitelezhető", áll a jelentésben, amely kiemeli, hogy főleg Olaszország és Görögország veszített versenyképességéből a csatlakozás óta.


A cég szerint a pénzügyi válság nyomán ráadásul a piacok elkezdtek aggódni egy sor euróövezeti gazdaság költségvetési állapota miatt is, aminek következtében például a görög szuverén adósság felára az irányadó német államkötvény - Bund - felett most magasabb, mint Görögország euróövezeti csatlakozása előtt volt.

Más nagy londoni befektetési és elemző házak is felhívták már a figyelmet arra, hogy súlyos mértékben romlanak a legnagyobb nyugat-európai gazdaságok adósság- és költségvetési mutatói a recesszióenyhítő közkiadások, és az ezek fedezésére piacra zúdított, hatalmas mennyiségű új államadósság-tömeg nyomán, és a hitelminősítők sorra rontják az alapító eurótagállamok adóskockázati besorolásait.

A Brit Iparszövetség (CBI) éppen hétfőn kiadott új negyedéves előrejelzése szerint a súlyos recesszió és az annak enyhítését szolgáló központi ösztönző programok komoly mértékben rontják Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - közfinanszírozási helyzetét is. A vezető brit üzleti érdekképviseleti szervezet szerint az állam nettó hiteligénye az idén 146 milliárd, jövőre 168 milliárd font lesz, ami 10,6, illetve 11,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánynak felel meg.

A Moody's hitelminősítő előrejelzése szerint az euróövezeti tag Írország államháztartási hiánya az idén megközelíti a GDP-érték 10 százalékát, vagyis messze a 3 százalékos euróövezeti tűréshatár felett lesz.
geszthi Creative Commons License 2009.02.16 0 0 353
lam lam nem hittetek nekem, megint Kasszandra voltam, es az elmult ket hetben egyre masra jonnek a hirek!

szoval miert is kell annyira?!



Lengyel eurótanács: csak lassan a testtel
MTI
2009. február 16., hétfő 18:41 | Frissítve: 2 órája

A Lengyel Nemzeti Bank határozottan eltanácsolta a lengyel kormányt az euró gyors bevezetésétől kiütve ezzel egy fontos elemet a zlotyi árfolyamát amúgy is nehezen tartó állványzatból. A zlotyi és vele a forint új mélységekbe zuhant.


Előzmény: geszthi (350)
Demokrapia Creative Commons License 2009.01.28 0 0 352
Hát az MSZP a gyatra politikájával lassan lenullázza magát. De ilyen nyilatkozatok esetleges megvalósításával, illetve EU ellenes magatartással ilyen úton halad a FIDESZ is. Az euroszkeptikus magatartásnak Csehországban is befellegzik a legközelebbi választások után, mert ott a jobboldal fog csúfos vereséget szerezni az ilyen stílusú politika miatt is. Már csak az államelnök Klaus marad meg mementónak ott is.
Az emberek többsége nem hülye, tudják EU nélkül is van élet, csak még rosszabb. És a hibás gazdaságpolitikáért nem az EU a felelős, hanem a mindenkori magyar kormány. Hitelekből hosszú távon nem lehet élni, csak politikailag elevickélni.

De ha az MSZP most, majd idővel a FIDESZ is elpuskázza a lehetőségeket, ki fog kormányozni Magyarországon? Mert az EU nem garantálja a jóletet, csak lehetőséget ad a jóléthez. Ha a horgászbot csak dísznek van a házban, azzal nem lehet halat fogni. A horgászbot is csak lehetőség a jó fogáshoz.
Előzmény: geszthi (350)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 351

Mit vesztett?

A pénz se kellett volna?

 

Jól is néznénk ki...:))

Előzmény: geszthi (350)
geszthi Creative Commons License 2009.01.28 0 0 350
Mondtam en, lesz itt meg a euro nemzetellenes...

Magyarország EU-tagságát kritizálta a Fidesz
MTI2009. 01. 27., 22:08
eszközök:

Újra kell értékelni Magyarország EU-tagságát a Fidesz vezető politikusai szerint, akik úgy vélik, Magyarország egyértelműen vesztett az unióhoz való csatlakozással. Navracsics Tibor frakcióvezető és Pelczné Gáll Ildikó, a párt alelnöke egy Miskolci rendezvényen kritizálta az európai integrációt.
hatgang Creative Commons License 2009.01.18 0 0 349
Hál Istennek azóta sokat javultak a gazdasági mutatóink, tehát haccójjon.
Előzmény: geszthi (348)
geszthi Creative Commons License 2009.01.18 0 0 348
Az majd kiderul. Vegul is volt idoszak amikor Jarai Zsigmond MNB elnok nagyon ovott a mindenaronvalo gyors Eurobevezetestol, mert veszelyes a magyar vallakozasokra... ahhh regi szep idok.
Előzmény: Törölt nick (334)
Uff Creative Commons License 2009.01.05 0 0 347

Stimmt.

 

Mert ők megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy függetlenek maradjanak, a ma relatív erősebb gazdasági stabilitásuk psizok erős védelemt ad a saját devizájuknak. Norvégia, Dánia pl. ma valóban jobban jár a függetlenséggel, de ugye a magyar gazdaságot nem gondolod egy napon említeni velük ?

Előzmény: Törölt nick (346)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.05 0 0 346
Az euró bevezetése szinonimája az erős gazdaságnak,igazhogy pár szupererős gazdaság meg hallani sem akar róla.
Előzmény: Uff (345)
Uff Creative Commons License 2009.01.05 0 0 345

Ténykéánt megállapítható, hogy az euro bevezetés kritériumait jól működő, erős gazdaságokra találták ki.

 

Fején találtad a szöget.  Nekünk is ez a célunk, nem tudom te hogy állsz vele. Addig amíg gyenge, bizonytalan lábakon áll a gazdaság nem érdemes, nem szabad bevezetni az eurót, de ezt egyébként nem is hagyná a Zunijó.

 

Az euró bevezetése szinonimája az erős gazdaságnak. Efelé törekednénk, ha lenne ehhez kellő konszenzus. De az nincs ma.

Előzmény: TaroV (317)
Uff Creative Commons License 2009.01.05 0 0 344

 Miert jo ha penzugyi fuggetlensegunk vegleg megszunik.?

 

Jó a pénzügyi függetlenség, semmi kétség, csak ennek haszonáldozati költsége magasabb, mint a függetlenség feladásáé. 

 

 

Demokrapia Creative Commons License 2009.01.04 0 0 342
És mi lesz, ha nem lesz egy kis szerencse?
Fog sok szlovák morogni, mert befagynak a fejükben a 2008-as árak, mint a németek fejében a 2001-es árak. Még 2018-ban a 2008-as korona árakat fogják emlegetni. Úgy, mint a németek, osztrákok, stb. Eszükbe sem fog jutni, ha marad a korona akkor is lenne infláció.
De ennek ellenére mi lesz, ha nem faragnak rá?
Előzmény: Törölt nick (335)
Abrosz Tisztakosz Creative Commons License 2009.01.03 0 0 340
ezt a Kretén magazinban olvastad?
Előzmény: Törölt nick (337)
zividivi Creative Commons License 2009.01.03 0 0 339
És mi legyen azokkal, akik az európai birodalomban sem bíznak??????
Előzmény: Törölt nick (336)
feherborecet Creative Commons License 2009.01.03 0 0 338
Azért, hogy buta kormányok ne qrhassák el ennyire...
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 336
1: A pénz a gazdaság vére. A jegybank az ország vérképző szerve. Intelligens lakossággal, erős gazdasággal, felelős kormánnyal rendelkező ország jól teszi, ha saját jegybankot üzemeltet.

2: MO nem független, hanem az EU része. Célszerű tehát EU pénzt használni.

3: Komoly fenntartásaim vannak az intelligens lakossággal, erős gazdasággal, felelős kormánnyal kapcsolatban is.

Ezért vagyok európárti.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.02 0 0 335
,,Ha egy kis szerencsénk van, a szlovákok alaposan rá fognak baszni a mindenáron kierőszakolt eurójukra... :--)))"

És mitől lesz jó nekünk,ha a szlovákok ráfaragnak ?
Lehet magyarázni,hogy milyen jó,hogy mi nem vezettük be ?
Előzmény: Törölt nick (334)
geszthi Creative Commons License 2009.01.02 0 0 333
Most hogy a Szlovakoknal az van, es egyesek beindultak nemzetveszezni, ujra aktualis.

Szoval miert is kell? Mert a szlovak reformok azok bezzeg NEM kellenek a nemzetveszezoknek!
geszthi Creative Commons License 2008.11.03 0 0 332
geszthi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 331
Igen, Orkan aztan bele is bukott a jobboldali koprmany es felment az inflacio.

Nalunk mennyire menjen meg fel?! 20%-ra?!
Előzmény: Or Kán (120)
geszthi Creative Commons License 2008.10.27 0 0 330
Ezt Csanyi sem fejtette ki annyira...
buccorry Creative Commons License 2008.10.13 0 0 329
gyucsi megmondta hogy az euron kivul is van elet,lasd svajcot.es o trukkozni is tud
Előzmény: geszthi (-)
verz Creative Commons License 2008.10.13 0 0 328
Tök mindegy, mindegyik valuta bedől a CHF-ot kivéve...
Előzmény: inverz (325)
Mbazsika Creative Commons License 2008.10.10 0 0 327
Az, hogy ki mit akar illetve mik a lehetosegei az ket kulonbozo dolog....
Előzmény: Törölt nick (326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!