Keresés

Részletes keresés

zvajda Creative Commons License 2006.11.06 0 0 142

Szóval nem kéne utálatosképet csinálni abból a zászlóból.

 

De hát azt csinálltak belőle sőt manapság mééég jobban besározzák.Csak nem veszikészre vagy nem is akarják.:o((

Előzmény: kanavász (141)
kanavász Creative Commons License 2006.11.06 0 0 141
Persze, ebben igazad van, talán nem illik, csak tudod a késsel is lehet embert ölni, meg vajat kenni is, mégis mindenki a kezébe veheti, és nem kezdünk el gyilkost kiabálni. Szóval nem kéne utálatosképet csinálni abból a zászlóból.
Előzmény: zvajda (140)
zvajda Creative Commons License 2006.11.06 0 0 140
Tudod van egy magyar közmondás és ez pedig "akasztott ember házában nem illik kötelet emlegetni"szal ez az amit én mondani szeretnék.
Előzmény: kanavász (139)
kanavász Creative Commons License 2006.11.06 0 0 139
Pont azt gondolom, hogy most csinálunk belőle nyilasszimbólumot, amikor éppen letakarítani kellene ezt róla. Az a pár hülyegyerek - aki talán rasszizmusból lengeti,  - nem kéne, hogy ennyire meghatározó legyen. Arra hajlok, hogy sokkal inkább a hatalommal szembeni dacról, vagánynak vélt ellenszegülésről van itt szó, mint zsidóellenességről.  Szóval én inkább az eredeti jelentését erősítem, hiszen mondjuk fogalmam sincs róla, hogy Szálasiék miért pont ezt a történelmi zászlót választották. (Azért azt megjegyzem, hogy mintha kicsit túlreprezentált lenne a szemita-antiszemita téma mindenütt, mintha  - mondjuk - az örményeket kevésbé kellene sajnálni, vagy éppen a sztálini Szovjetúnió kiirtott, elűzött, elfelejtett népeit.  Ajánlott irodalom: Gordon W. Allport: Az előítélet.
Előzmény: zvajda (138)
zvajda Creative Commons License 2006.11.06 0 0 138

Azért mert ez alkakmas manapság a zsidó és hozzájuk érzelmileg kötődő emberek csoportjának irritálását.Ha monjuk ezt a csíkos zászlót elfogadnák ezek az emberek meglátnád rögvest értelmét vesztené.Ez olyan mint 90 előtt a szakáll-addig nem vágatom le amíg bentvannak az oroszok..No meg a hatalom sem nézi jó szemmel ezért csak azért is lobogtatjuk.Tehát valami dac ami miatt ez fontos egyeseknek és nem törődnek a szégyen foltal amit a nyilasok raktak rá.Sőt ez a "bukéja."Mondhatnád hogy az csak pár hónap volt node a horogkereszt sok ezer évig többek között a szerencse jele volt és az a pár év mivé tette? sehol nem illik használlni.Ezen az alapon manapság nyugodtan lengethetnék ezek az elmebetegek azt is.És lengetni is fogják ha nem lesz valami keményebb fellépés mert ez most olyan trendi nagyon bátornak lenni.Ez pont olyan mint a vak ló esete a fallal.

 

Vagy tán azt gondolod ,hogy ezek honvéddrukkerek?:o))

Előzmény: becenevem (137)
becenevem Creative Commons License 2006.11.06 0 0 137
Miért?
Mond Zolikám, ne kelljen hülyén meghalnom!
Előzmény: zvajda (136)
zvajda Creative Commons License 2006.11.03 0 0 136

Na várjámá picinykét evvel a nyilaszászlómentegetéssel!

Egyálltalán tudod te miért használlják ezek a méjmagyarok ezt a zászlót a sok ősmagyar árpádházi zászló közül?Várom válaszod!!!

Előzmény: kanavász (132)
kanavász Creative Commons License 2006.11.03 0 0 135
Szerintem benned sincs összekeverve semmi. Érdekes, hogy általában másokért aggódunk, de talán ők sem hülyébbek.
Előzmény: Törölt nick (134)
kanavász Creative Commons License 2006.11.03 0 0 132
Melyik része nem tetszik? Az Árpád, vagy a sáv? Régebbi szimbólum ez annál, hogy csak a nyilasok zsidóüldözése jusson eszünkbe róla. Olyannyira régi, hogy akkoriban még nemigen jártak zsidók errefelé.  ...És ez nem rasszista megjegyzés, még csak nem is negatív, egyszerűen csak roppant felszinesnek vélem az ilyen vélekedést, ráadásul tipikusan médiasugallt butaság, és nagyon terjed. Inkább ellene tegyünk, mint használjuk! 
Előzmény: Törölt nick (129)
becenevem Creative Commons License 2006.11.03 0 0 130
Mit jelent az, hogy osztotta az észt?
Nincs a városnak polgármestere, aki ezt megtehetné ezt?
Előzmény: Törölt nick (129)
zvajda Creative Commons License 2006.10.31 0 0 128
Igaz a hír.Nem foglalkozott rendesen a hipertóniájával és rosszul lett.Kórház azután Kecskeméti Kórház.Gyenge agyinfarktus beszédproblémák meg a mellékhatások.Talán már jobban van kissé.Ez még a múlt héten történt.
Előzmény: becenevem (127)
becenevem Creative Commons License 2006.10.31 0 0 127
Igaz, hogy a Tirpák Józsi korházban van, elég súlyos problémával?
davodi Creative Commons License 2006.10.26 0 0 124

Most olvastam.

 

 

Orbán elzárná az uniós pénzeket

 

Felelőtlenség a részéről, de nincs jelentősége, mert nem veszik komolyan a hatalmi vágy miatt tett kijelentéseit.

 

 

Tokaj: milliárdos beruházások
Előzmény: becenevem (123)
becenevem Creative Commons License 2006.10.26 0 0 123
Érdekes módon nem reagálnak a polgármesterek arra a FIDESZ elnök javaslatra, hogy ez a kormány ne kapjon EU-s támogatást.
Talán egyetértenek azzal, hogy ne jusson fejlesztési támogatás a községeknek, városoknak?
Dávodi, neked mi a véleményed erröl?
davodi Creative Commons License 2006.10.25 0 0 122

Jól informált civil vagy.

 

"Felmerült, a legelső ciklusban." - Mi fizettünk, de több település "kihátrált."

 

Nagyon érdekes és hasznos témákról beszélgetünk, de a "megoldás" kezdeményezése az új Bajai Polgármester Úr kezében van.

 

Szóban szívesen beszélgetnék Veled az oktatás és a kórház helyzetéről.

 

Ma Kistérségi. Kiváncsian várom, hogy milyen elképzelések, javaslatok kerülnek napirendre.

 

Üdv.

 

 

Előzmény: antoin (121)
antoin Creative Commons License 2006.10.24 0 0 121

Azt kérded, hogy miért most került felszínre ez a probléma? Most sem került. Én csak egyszerű bajai civil vagyok. Sem a Képviselőtestülethez, sem a helyi politikai tényezőkhöz nem köt kapcsolat. Időnként olvasom a fórum topicjait, volt véleményem arról, amit írtál, hát válaszoltam. Az már érdekesebb kérdés, hogy miért nem merült fel az elmúlt 16 évben ez a probléma. Felmerült, a legelső ciklusban. Akkor a települések vállalták, hogy hozzájárulnak a kórház műszer beszerzéseihez lakosonként talán 100 Ft-tal. Hamar elhalt ez az ötlet, mert már a legelső évben is csak pár település fizetett. A mindenkor testületek hibája, hogy ez a fajta együttműködés - és egyáltalán ennek a szükségessége - azóta sem merült fel. Szerintem szükséges volna Baja és a kistérség viszonyát újragondolni a kölcsönös bizalom, az egymásrautaltság, az egyenrangúság alapján.

A mondandóm nincs kihegyezve egy adott községre, csak most éppen Veled beszélgettem.

Emlékeztetlek, hogy sem a középiskolák ilyen számának, sem a kórháznak a fenntartása nem alapfeladat. A megszüntetés nem az egyetlen "védekező" megoldás. A kórházban az ágyszám ismételt csökkentése, esetleg újabb osztály(ok) megszüntetése (lásd korábban bőr, fertőző) a kapacitás csökkentés módszere. Ugyanez igaz az iskolában is. Kisebb létszám, kevesebb párhuzamos osztály. Ha a tulajdonosnak az állami fejkvóta mellé folyamatosan pótlást kell biztosítania, akkor már nem cél a diákokra vadászás.

A Kistérségi Társulás témához - Veled ellentétben - nem értek, így ahhoz hozzászólni sem tudok.

Az, hogy a városunk milyen mértékben használja ki a törvények, pályázatok adta lehetőséget már felveti a mindenkori vezetés - és persze a Hivatal -alkalmasságának kérdését. Most majd meglátjuk, lesz-e ezen a téren változás.

Üdv

Előzmény: davodi (120)
davodi Creative Commons License 2006.10.24 0 0 120

Az alulfinanszírozás 1990-től probléma és az összes önkormányzatot érinti. Miért nem vetette fel senki 16 év alatt egyszer sem a problémát? Mindenben segítőkészek voltak a községek. Szerintem erről is lehet tárgyalni, de biztos vagyok benne, hogy több településnek nincs rá anyagi lehetősége.

 

Megjegyzem, hogy a községek a középiskolai oktatásra, kórházi ellátásra nem kapnak állami támogatást. A Kistérségi Társulás Baja városnak előnyös, nekünk kényszer. A Kistérségek működésével kapcsolatos jogszabályok széles lehetőséget biztosítanak a feladatok ellátásában, ezért Bajának élni kell a maximális törvényi lehetőségekkel (kidolgozni, előterjeszteni, elfogadtatni, stb.).  Dávod az összes szolgáltatásért fizet és nincs tartozása. Ha bezárnak a bajai intézmények (kötelező városi önkormányzati feladat, tehát nem zárnak be), akkor megoldjuk a problémát és nem áthárítjuk), de akkor Baja is elveszti a városi rangját.  

 

Szerintem nem kellene ezt a problémát Bajára és Dávodra kiélezni. A jószándék vezérel és az lenne a jó, ha a többi polgármester is megírná a véleményét.

 

A gyerekekért harcolnak a középiskolák, ezért a pesti példa érthetetlen. 

 

Baja szívügyem. Szeretném, ha az elkövetkezendő években rendeződnének a felmerült problémák. Ehez szükséges az összefogás, minden szinten.

 

KÉRDEZEM: "Amíg akár csak egyetlen dávodi tanuló van egy bajai iskolában, amíg akár csak egyetlen dávodi beteg fekszik a bajai kórházban, addig ez a probléma a Te problémád is, és Te is felelős vagy."

 

Miért most került felszínre ez a probléma?

 

Üdv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: antoin (119)
antoin Creative Commons License 2006.10.24 0 0 119
Kedves davodi!

 

Beírásomat az motiválta, hogy árnyaltabbá tegyek egy általad fekete-fehérnek lefestett képet. A válaszod elgondolkodtató és szomorú is egyszerre. Összefoglalhatom így?

Miért fizessünk, nem a mi dolgunk. Más sem fizet. Ettől város a város. Ha nem elég a pénz, ennek csak a rossz gazdálkodás az oka. Nos, én ezt egy kicsit másként gondolom. De jure Neked természetesen igazad van abban, hogy a jelenlegi közigazgatás így épül fel, de talán érdemes lenne azon elgondolkodni, nem volna-e igazságos, hogy a kistérség által igénybevett szolgáltatások költségét is a kistérség együtt állja (megkapva természetesen az ezzel járó jogokat is). Igazad van, jelenleg nem kötelező a hozzájárulás - meg sem kell kérdezned, más sem fizet -, de vajon hosszútávon ez szolgálja a településed érdekét? Ha bezárnak a bajai intézmények, az Nektek – a Te választóidnak – előnyös lesz? Hány kilométerre fognak akkor a gyerekeitek iskolába járni, a betegeitek gyógyulni menni?. „A problémát megoldani kell, nem áthárítani”. Szép mondat lehetne, de a csúsztatásod miatt inkább csak cinikus. A „probléma” nem a város, hanem a kistérség közös problémája, megoldani is közösen kell. Ha véletlenül Baja városa is úgy fogja gondolni, hogy ez csak az ő problémája, akkor félő, hogy olyan megoldást fog kitalálni, ami nektek nagyon nem jó lesz. Én a kistérség településeinek helyében előre gondolkodnék. Amíg akár csak egyetlen dávodi tanuló van egy bajai iskolában, amíg akár csak egyetlen dávodi beteg fekszik a bajai kórházban, addig ez a probléma a Te problémád is, és Te is felelős vagy.

Végül néhány konkrét észrevétel a válaszodra.

Ma nincs az országban jól működő kórház. A pécsi egészségügyi szolgáltatók például csődben vannak. A megszorításokra úgy reagálnak, hogy elutasítják a területen kívüli betegeket (most nem beszélek a magasabb progresszióba eső esetekről). A szolgáltatók máris megkezdték kapacitásaik leépítését. Az iskolák is úgy fognak reagálni a megszorításokra – lásd pesti példákat -, hogy csak a saját területükről vesznek fel gyerekeket. Szóval nagyon ne bízz abban, hogy Pécsre, Pestre járhattok gyógyulni, tanulni.

 A hiány persze lehet a rossz gazdálkodás eredménye, de – ezt Te is pont ilyen jól tudod – most éppen nem erről van szó. Hihetetlen mértékű az alulfinanszírozás.

Előzmény: davodi (118)
davodi Creative Commons License 2006.10.23 0 0 118

Vajon Kecskemét, Pécs, Kiskunhalas körzetében mennyivel járulnak hozzá a települések? Semmivel. Miért város a város? Olyan intézményei vannak, melyeknek a fenntartásához állami normatív támogatást kap. Helytelenül gazdálkodnak, működtetnek, ha ebből nem tudják a feladatot ellátni. Miért vannak Magyarországon jól működő kórházak más városokban? Jól és hatékonyan működnek. A bajai miért nem? 

 

Nagyon sok dávodi Pécsre - Budapestre jár kórházba (a családom is, mert Baján nem megfelelő szakmai ellátásban részesültek, ezért azonnal Pécsre vittem a szüleimet), nagyon sok gyerek Pécsre (a gyerekeim is), Szegedre, stb. jár, járt középiskolába.

 

Miért tervezzük a költségvetésünkbe? Városi feladat. Ha város lenne Dávod, akkor tervezné a költségeket és megtalálná a kiegészítő forrásokat.

 

Vajon miért nem tervezi, támogatja a Bajai Kistérség többi települése?

 

A Kistérségi Társulásban, a Bajavíz Kft.-ben, stb. sok pénzt kell "lenyelnünk Baja városáért.

 

Javaslom, hogy tanulmányozd a városok, községek kötelező önkormányzati feladatait, azok támogatási rendszerét. Önként vállalt feladatokról a települések döntenek, a rendelkezésre álló anyagi lehetőségek függvényében. Nagyon szívesen beszélgetek Veled szóban ezekről a témákról, ga felvállalod a NEVED.

 

Szerdán Kistérségi Társulási ülés lesz. Szívesen megkérdezem, hogy melyik község járul hozzá, a bajai kötelező feladatokhoz.

 

A problémákat megoldani kell, nem áthárítani!

 

Üdv.

 

 

 

Előzmény: antoin (117)
antoin Creative Commons License 2006.10.23 0 0 117

Kedves davodi,

 

szívből gratulálok mindahhoz a sikerekhez, melyeket a településeteken elértetek. Tegyük félre a bajai képviselőtestületek hibás döntéseit és szorítkozzunk szigorúan csak az objektív tényekre. E szerint a bajai kórház betegeinek több, mint 60%-a nem bajai lakos. A bajai középiskolák tanulói arányainál a helyzet ugyanaz. Mint Te is jól tudod a kórházi finanszírozás hazánkban csak a folyó költségeket fedezte, ma már azokat sem. A beruházás és a költségek pótlása a tulajdonos dolga. A bajai középiskolák egyike sem jön ki az államtól kapott fejkvótából - valamikor a Türr és rövid ideig a III. Béla még belefértek - ezt mind Baja város költségvetése pótolja. Amikor a vidéki - például dávodi - háziorvosok mondjuk egy labor beutalót írnak, annak költsége háromszorosa, mint amit a finanszírozás ad. Ma odáig jutottunk, hogy az OEP egy bizonyos szám fölötti ellátást már nem finanszíroz meg, ezeknek a betegeket az ellátása - emlékeztetlek 60%-uk nem bajai - a kórház veszteségét növeli. Nézz körül a faludban.A Hivatalban, az iskolákban, a takarékszövetkezetben, a cégeiteknél, mindenhol a baján középiskolát végzett, szakmát tanult emberek ülnek. Az ő taníttatásuknak egy részét, a lakosaid gyógykezelésének egy részét a bajai adófizetők, városunk költségvetése állta. Ezek után tisztelettel megkérdezlek mindehhez Ti például mennyivel járultatok hozzá? Dávod község költségvetésében - az általad felsorolt beruházásokon túlmenően - mekkora összeg van beállítva a Baján tanuló, itt gyógykezelt polgáraitok finanszírozására?

Előzmény: davodi (116)
davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 116

Gratulálok Dr. Révfy Zoltánnak és csapatának. Kiváncsian várom, hogy milyen intézkedésekkel kezdenek? Számonkérés, beruházások felülvizsgálata, adósságállomány - hitelek nyílvánosságra hozzatala, létszámátalakítás, térségi településekkel való kapcsolattartás, munkahelyteremtés, milyen nagyságrendű törvényes pályázati (önrész) elkötelezettsége van Baja városának?stb.

 

Az új képviselők önmérsékletett gyakorolnak-e? A különböző Felügyelő, stb bizottságokban az egyéni gyarapodásukat háttérbe helyezve, érdemi munkát végeznek-e? Ezek hamar kiderülnek. Már az első testületi - társulási üléseken.

 

Számomra a főkérdés, hogy a pályázati forrásokhoz megtalálják-e a "kulcsot" és az önkormányzati önrészt?

 

Kérdéseim?

 

Példa: 12 évvel ezelőtt Dávod 1 főre levetítve hasonló nagyságrendű adósságállománnyal rendelkezett mint Baja. Egy év alatt rendeztük, azóta nincs hitelünk és bérelőlegünk. 2 új intézményt építettük. 42%-ról -100%-os lett a szilárd útburkolatú utak száma. Az elmúlt héten 3 utcában  3 km hosszan kapott új aszfalt burkolatot.  3X100-150 méteren új utat építettünk, olyan szakaszokon, ahol 1 ház van. Ezzel lett 100%. www.davod.hu  Vajon Magyarországon mennyi település rendelkezik hasonló  adottságokkal?

 

Azért írtam le ezeket az "apró" fejlesztéseinket, mert Dávodon összefogott mindenki és nem "pártosdit" játszunk. Kiváncsian várom, hogy Baján mit tesznek?

Előzmény: farkasanti (112)
davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 115

"jókatona"

 

Nem vagyok "jókatona" (dávodi katona vagyok), de sok katonám van, akik bármit megtesznek a kérésemre.

 

A parasztozás az elmúlt évben történt az egyik írásban. Nem szokásom viccelni és nem szoktam felejteni.

Előzmény: farkasanti (111)
davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 114

Másodszor nyertem Magyarországon a legnagyobb arányban a több indulósok között.

 

Azért, mert - hanem az győz, aki messzebbre tud huggyozni:-))))!!!"

Előzmény: farkasanti (110)
davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 113
Jelölt neve Jelölő szervezet(ek) Kapott
érvényes
szavazat % 1 Petike József FÜGGETLEN 859 92,76 2 Teszárik Józsefné FÜGGETLEN 67 7,24

 

 

Jelölt neve Jelölő szervezet(ek) Kapott
érvényes
szavazat %   1 Dr. Ádám András FÜGGETLEN 715 10,54 Képviselő 2 Bugyáki Attila FÜGGETLEN 300 4,42   3 Dr. Földesi Ferenc FÜGGETLEN 354 5,22 Képviselő 4 Gyurics Mihályné FÜGGETLEN 257 3,79   5 Halasy Marianna FÜGGETLEN 388 5,72 Képviselő 6 Hegedűs Jánosné MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT 135 1,99   7 Hetyei Ferencné FÜGGETLEN 325 4,79   8 Hirtenberg János FÜGGETLEN 565 8,33 Képviselő 9 Illés László FÜGGETLEN 241 3,55   10 István György FÜGGETLEN 166 2,45   11 Ivanits Jánosné FÜGGETLEN 76 1,12   12 Keresztes Tamás Gábor FÜGGETLEN 368 5,43 Képviselő 13 Dr. Majer József FÜGGETLEN 628 9,26 Képviselő 14 Petike József FÜGGETLEN 511 7,54   15 Petike Józsefné FÜGGETLEN 411 6,06 Képviselő 16 Sümegi Zoltán FÜGGETLEN 645 9,51 Képviselő 17 Sztancsik László János FÜGGETLEN 97 1,43   18 Teszárik Józsefné FÜGGETLEN 87 1,28   19 Zórity Mátyás FÜGGETLEN 512 7,55 Képviselő

Előzmény: farkasanti (110)
farkasanti Creative Commons License 2006.10.21 0 0 112
"

"Választ vártam a kérdéseimre?"

 

 

 

Melyek lennének azok, szívesen válaszolok rájuk!!??

Előzmény: davodi (109)
farkasanti Creative Commons License 2006.10.21 0 0 111
"

"Azért, mert PARASZTOK vagyunk? "

 

 

 

 

Én ilyet nem mondtam és nem is gondolok!!! Oda kéne figyelni egy kicsit a humorra, hogy ki ,mit, kinek és hogy válaszol és nem kéne mindjárt "jókatona" módjára "kiforgatni a szavaimat :-)))))!!

 

 

 

(elv-illetve- olvtársi üdvözlettel Farkas Antal )

 

 

Előzmény: davodi (108)
farkasanti Creative Commons License 2006.10.21 0 0 110

Dávodot ne hagyjuk ki :-)))!!

Előzmény: davodi (105)
davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 109
davodi válasz | megnéz | könyvjelző 2006.10.08 15:32:26 (51)

davodi válasz | megnéz | könyvjelző 2006.10.02 22:20:19 (29)

Gratulálok Dr. Révfy Zoltánnak és csapatának. Kiváncsian várom, hogy milyen intézkedésekkel kezdenek? Számonkérés, beruházások felülvizsgálata, adósságállomány - hitelek nyílvánosságra hozzatala, létszámátalakítás, térségi településekkel való kapcsolattartás, munkahelyteremtés, milyen nagyságrendű törvényes pályázati (önrész) elkötelezettsége van Baja városának?stb.

 

Az új képviselők önmérsékletett gyakorolnak-e? A különböző Felügyelő, stb bizottságokban az egyéni gyarapodásukat háttérbe helyezve, érdemi munkát végeznek-e? Ezek hamar kiderülnek. Már az első testületi - társulási üléseken.

 

Számomra a főkérdés, hogy a pályázati forrásokhoz megtalálják-e a "kulcsot" és az önkormányzati önrészt?

 

 

Forrás: Hírös Index - Baja

Széll Pétert elfújta a szél. A másfél évtizedes regnálása után a város úgyszólván romokban hever, amit főként a délszláv válságra fogtak, de lássuk be a háború után sok csatamező jobb helyzetben van mint a „békésnek” mondott Baja. Ezt mutatja az a 25 százalék, amivel az ellenfele többet kapott.

Talán Bányai Gábor, Bácsalmás országgyűlési képviselője, akit a megyei közgyűlés elnökének jelölt a Fidesz, képes lesz a „délnek” egy kis jussot adni, ha még a kormány hagy valamit a megyei szervezeteknek. (Egyébként Baja egy kis szar város lesz, mert ez a kormány a politikai kávézacc szerint nem fogja a szekerét tolni.)

 

Oltyán Józsefhiros.boss@index.hu - Hírös.Index

 

Szerintem sértő ez a cikkrészlet.

 

Petike József

Előzmény: farkasanti (50)

 

Választ vártam a kérdéseimre?

davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 108

"hanem az győz, aki messzebbre tud huggyozni:-))))!!!"

 

Azért, mert PARASZTOK vagyunk?

 

www.davod.hu a fejlesztések megtekinthetők.

Előzmény: farkasanti (104)
davodi Creative Commons License 2006.10.21 0 0 107

"kevesen halnak meg ebben a pozicióban"

 

2002-2006 közötti ciklusban legalább 40 polgármester meghalt Magyarországon.

Előzmény: Törölt nick (97)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!