Keresés

Részletes keresés

Caipi Creative Commons License 2006.12.10 0 0 24
Verne-től anno én is mindent elolvastam, és nagyon szerettem, de mivel én gyerek- ill. tinédzserkoromban napi egy könyvet fogyasztottam, (és azóta is az átlagnál jóval többet,) így már abszolút nem emlékszem rájuk.
Előzmény: Snakeins (23)
Snakeins Creative Commons License 2006.12.10 0 0 23
Hát igen, azt vágom. :-)
Már 6évesen Vernével kezdtem a könyvekkel való ismerkedést, rengeteg fantasztikus, még ma is meglehetősen pontosnak számító információval töltötte meg a könyveit.

No, onnan aztán lehetne csemegézni a topikhoz! :-)
----------------

Tessék:
Csak véletlenülszerűen levettem egy könyvét: A 'Grant kapitány gyermekeit', véletlenszerűen kinyitottam, és mennyi érdekes van egy oldalon, pl.: régen, a töltényhüvely feltalálása előtt sem kellett már találomra méricskélni a puskaport: előre csomagolták, erős papírzacskóban, a golyóval, és a fojtásokkal együtt, de mivel a zacskó jó erős volt, a lövészeknek jó fogakkal kellett rendelkezniök.

Milyen ciki lehetett, ha valakinek csata előtt kezdett fájni a foga...

Erről meg eszembe jutott, hogy ennek az előrecsomagolós módszernek a kitalálását XII. Károly svéd királynak tulajdonítják, aki a XVIII. sz. elején rengeteget háborúzott.
Ezt a királyt az oroszok egy csata alkalmával Törökország határaihoz szorították, és a seregét szinte teljesen felmorzsolták Nagy Péter csapatai, azonban ők is súlyos veszteségeket szenvedtek.
Itt volt az alkalom, hogy az oroszokat térdre kényszerítsék, de hát akkoriban a Krímről kicsit bajos volt telefonálni, és mivel a király azt látta a legjobbnak, ha saját maga megy haza újra csatába vezetni a katonáit, így fogta magát, ő maga lovagolt haza Törökországból Svédországba.
A teljesítménye hihetetlen: 16 nap alatt tett meg több, mint 2000km-t, nagyrészt ellenséges területen, keresztül a Kárpátokon - és ugye, akkoriban még nem csak, hogy rendes utak nem voltak, de a meglévőket is kerülnie kellett az út nagy részén, el ne fogják.

Mivel azonban már nagyon régóta háborúskodott, az ország teljesen ki volt fosztva, éhínségek, járványok, nyomor, és emberhiány - nem volt többé serege.

Svédország lényegében azóta nem viselt jelentősebb háborút.
Előzmény: Caipi (22)
Caipi Creative Commons License 2006.12.09 0 0 22

Lehet, hogy ezt Carrie is mondta, nem emlékszem, de fura módon több helyen is hallottam / olvastam.

Földrajzból szégyenletesen műveletlen vagyok.... iszonyú sok újat tudsz mondani.

Előzmény: Snakeins (21)
Snakeins Creative Commons License 2006.12.09 0 0 21
Nohát Carry Bradshow lehet, hogy így érzi, de az ő véleménye nem igazán autentikus.
New Yorkban több, mint 8 milliónyian laknak, de ha az ott _élőket_ vennék számba, az 10 felett lenne.
Valahogy nem tudom elképzelni, hogy a 35 feletti nők közül ekkora népességből ne menjenek néhány százan férjhez évente.

Majd valahol megkeresem, évente hány ember hal meg villámcsapásban; éppen a USA-ról olvastam nemrégiben hivatalos adatot, és ez azt hiszem, 1800, de nem vagyok benne biztos, hogy jól emlékszem.

De ha már New York, sokan nem is hinnék, hogy jóval délebbre fekszik, mint Magyarország: Isztambullal van egy szélességi körön.
Előzmény: Caipi (20)
Caipi Creative Commons License 2006.12.08 0 0 20

Igen, ezt én is olvastam vagy hallottam már.

Na és az milyen, hogy egy nőnek New York-ban harmicöt felett nagyobb esélye van arra, hogy belecsapjon a villám, mint arra, hogy férjhezmenjen?:-D Gondolom azért kicsit el van túlozva a dolog.

Előzmény: Snakeins (19)
Snakeins Creative Commons License 2006.12.08 0 0 19
Á, nem off ez, pont így jó! :-)

Ez pl. tényleg fontos, ha tengerpartra mész, jó tudni!: a fákról lezuhanó kókuszdiók több nyaralót ölnek meg világszerte, mint a cápák és mérgező tengeri herkentyűk együtt véve!

(egyébként mindkét infó a NG-tól való)
Előzmény: Caipi (18)
Caipi Creative Commons License 2006.12.08 0 0 18

Én se vagyok nagy angoltudor, csak sokat olvasok angolul (is, mert egyre szarabbak a magyar fordítások).

Van egy ..izé... bumblebee, sz'al mindjárt megnézem, ami aerodinamikailag nem is repülhetne, oszt mégis repül.  A Callanetics-tornakönyvemben van bíztatásként... ezért mertek elkezdeni.:-D

Szóval dongó, poszméh.

Az a baj, hogy ezek tényleg érdekesek.. lehet, hogy offolunk?:-)

Előzmény: Snakeins (17)
Snakeins Creative Commons License 2006.12.08 0 0 17
Neked könnyű, nekem nyögvenyelős, és sokaknak, akik szívesen hozzászolnának, teljesen érthetlen, így érdektelen.
Aki angolozni akar, találhat angol nyelvű fórumot.

No de hogy on legyek:
Borneón él a repülő agáma - ez egy kis gyik, igazából nem repül, de nagyon érdekes, ahogy siklik: valahogy néhány pár bordáját képes kifeszíten a rajta növő bőrlebernyegekkel, nem pedig a melső végtagjai módosultak, mint a legtöbb repülő gerincesnek, és nem is az első és hátsó lábak között feszül ki a bőr.
Nagyon érdekes látvány, de nem tudom elképzelni, hogy tudja így szétnyitni a bordáit.
Előzmény: Caipi (16)
Caipi Creative Commons License 2006.12.08 0 0 16

Vagy angolul nevezi el...:-) Bár szerintem nem nehéz szövegek, még ha sok is bennük az ismeretlen (mármint számomra) szó, a lényegük világos.

Előzmény: Snakeins (15)
Snakeins Creative Commons License 2006.12.08 0 0 15
Én még csak átrágtam magamat egy-egy cikken, de bevallom, gyakran kell ilyen elvontabb témáknál a szótárhoz nyúlnom, és így az ember hamar belefárad, és elveszíti az érdeklődését.

A T. topknyitó annyit megtehetett volna, hogy röviden összefoglalja a cikk lényegét, és esetleg hozzáfűzi a véleményét -így érdekes topik lehetett volna.
Thor Creative Commons License 2006.12.07 0 0 14
és jól is teszi. Kár, hogy elég ritkásan fordítják magyarra.
Előzmény: angyalhentes (13)
angyalhentes Creative Commons License 2006.12.07 0 0 13
Newly released Discworld books regularly top The Sunday Times bestsellers list, making Pratchett the UK's best-selling author in the 1990s. He has since been overtaken by Harry Potter author J.K. Rowling, but still holds the record for the most shoplifted books.
Spanci Creative Commons License 2006.11.30 0 0 12
Bajban vagyok, nemtok angolul, így most nélkülözhetetlen tudnivalóimat nem tudom kielégíteni:o(
Előzmény: angyalhentes (-)
angyalhentes Creative Commons License 2006.11.30 0 0 11
Some clinicians and scientists criticise giving genes frivolous or quirky names, calling it inappropriate that patients with "a serious illness or disability are told that they or their child have a mutation in a gene such as Sonic hedgehog."
angyalhentes Creative Commons License 2006.11.23 0 0 10
It is a curious but true fact that we owe the modern flush toilet as we know it to a Victorian gentleman by the name of Thomas Crapper.
angyalhentes Creative Commons License 2006.10.27 0 0 9
The Campine gave its name to a 19th-century breed of ornamental chickens, the Campines, now rare, but sufficiently popular in the UK to have its own breeder's club established in 1899. They are a fairly small, closely feathered breed in Silver and Gold varieties, with solid white or golden hackles and iridescent black-green barred bodies. They will lay a fair number of white-shelled eggs.
angyalhentes Creative Commons License 2006.10.03 0 0 8
Liege-ről sem árt tudni az alábbiakat:

The Saint Nicholas festival around the 6th of December is organized by and for the students of the University. During 24 hours, the students (wearing very dirty lab-coats) are allowed to beg for money for drinking.
angyalhentes Creative Commons License 2006.09.22 0 0 7
In the September 2006 issue of the UK magazine "Total Guitar" during an interview with the three Maiden guitarists, it was strongly suggested by Dave Murray and Adrian Smith that Eddie may, in fact, be gay, though the cover art for the singles "Women in Uniform", "Twilight Zone" and "Bring Your Daughter... To the Slaughter" suggest otherwise. However, since "Bring your Daughter...", Eddie has not appeared in any artwork in the company of woman, perhaps suggesting that Eddie has come to terms with his sexuality over the last 15 years.
angyalhentes Creative Commons License 2006.08.24 0 0 6
For Italian fans of the Star Wars series, especially children, Yoda is often referred as "The Sardinian One" or "The One Who Speaks Sardinian". This is due to the fact that once translated into Italian, Yoda's manner of speaking is very close to the Sardinian accent that in Italy is considered humorous, even slightly ridiculous.
angyalhentes Creative Commons License 2006.08.23 0 0 5
Onions were even used in Egyptian burials as evidenced by onion traces being found in the eye sockets of Ramesses IV.
angyalhentes Creative Commons License 2006.08.21 0 0 4
IP aliasing is the process of adding more than one IP address to a network interface. With this, one node on a network can have multiple connections to a network, each serving a different purpose. It was invented by an argentinean, Juan Jose Ciarlante.
saffranek Creative Commons License 2006.08.18 0 0 3
nelkulozhetetlen tudnivalok a nagyvilagrol:

- retard.hu-a humorportal

- a zsenialis eatme! egyuttes
angyalhentes Creative Commons License 2006.08.18 0 0 2
Throwing paper aeroplanes onto the stage has been a long-standing tradition at the Ig Nobels. In past years, physics professor Roy Glauber has been the official "Keeper of the Broom," sweeping the stage clean of the aeroplanes. In 2005, he was absent because he was headed to Stockholm to claim a genuine Nobel Prize in physics.
angyalhentes Creative Commons License 2006.08.17 0 0 1
Birmingham City also have the dubious honour of being the only English Football League club to fail to score a single goal during the entire reign of a Pope!
pointless Creative Commons License 2006.08.16 0 0 0
val0ban
angyalhentes Creative Commons License 2006.08.16 0 0 topiknyitó
Ime az elso:

Upon the release of the "Penny Lane" single, Douglas Adams claimed to have beaten up a child who'd heard the song on the radio, reportedly just to get him to hum the tune.

Jo tudni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!