Képvilágosító
8 órája
0 0
13979
A szerencsehozó szimbolika egyik jellegzetes étele ugyanis a lencse.
A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni.
Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. :-)
-----------------------------
Előzmény: szkaldát (13978)
Képvilágosító
3 napja
0 0
13977
Fúúú, ez biztos nagyon finom lehet :-)
Nálunk szilveszterkor töltött káposzta van és az újév első eledele kötelezően lencseleves :-)
Előzmény: szkaldát (13976)
szkaldát
4 napja
0 1
13976
Finom lehet ez is. Én a fátyolhájból ilyesmit készítek. Fétyolhájat kiterítem, rá kolbászhús, rá egy szép bélszín, ósszecsomagolom, kötözöm, ez is kap egy füstöt...Tepsiben sül, kb. mint a töltött fasírt. Szilveszterkor esszük. (vagy máskor)
Előzmény: Képvilágosító (13975)
Képvilágosító
6 napja
0 0
13975
Igen, igazad van, a disznósajtot még mi is füstöljük a préselés után,azt lehagytam...
-----------
Sem a szót (hájszéles), sem a "receptet" nem ismertem, meg kellett néznem, de finom lehet.
------------
Akkor én is egyet: "cigányka" a neve:
Abált szalonna, máj, kolbászhús, főtt rizs, vöröshagyma, só, bors, paprika, majoranna - hártyába töltve és sütni kell, mint a hurkát
Előzmény: szkaldát (13974)
szkaldát
2026.08.28
0 0
13974
Láttam, hogy a tied is disznósajt volt, itt is úgy készül, rendszerint kap egy füstöt is utólag. De gömbec már nemigen készül, a vér inkább megy a véres húrkába.
Hájszéles, ez füstölés után a karácsnyi töltött káposztába kerül. Én ebbe darált húst szoktam tenni, de az eredeti recept szerint csak rizs.
Előzmény: Képvilágosító (13973)
Képvilágosító
2026.08.26
0 0
13973
Az enyém is az volt :-) Mi így szoktuk csinálni, a bendőbe töltve és lepréselve a főzés után.
--------------------------------------------------
Előzmény: szkaldát (13972)
szkaldát
2026.08.22
0 1
13966
Honnan is tudhattad volna? Érdekes szobor, november 3-án olyan szögben süt rá a Nap, feltéve ha épp süt, hogy el lehet olvasni a talapzatán:
Hódolat a szellem szabadságának,
az igaz gondolat egyetemességének
és a tér tudományának.
Előzmény: Képvilágosító (13964)
Tereska7
2026.08.12
0 2
13961
A vörös rózsák általában mindig sikert aratnak... ...kivéve, ha a főnök feleségének adod át őket, miközben a főnök ott áll mellette.:)
Tereska7
2026.08.06
0 1
13953
Brenner Eulália , Kosztolányi Dezső édesanyja fiatal korában, 16 évesen.
Mellén egy nagy elefántcsont keresztet visel.
A kép ihlette Kosztolányi Dezső Anyuska régi képe című versét.
Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!