Keresés

Részletes keresés

Tündebaba Creative Commons License 2011.11.30 0 0 210

Kedves Mindannyiótok!

 

Most 24 hónapos kislányommal kapcsolatban szeretnék Tőletek segítséget-tanácsot kérni. 6,5 hónapos korában BERA-vizsgálatra vittük. Az eredmény megnyugtató volt: ép a hallása. 9 hónaposan az OEA szintén ezt az eredményt adta. 23 hónaposan ismét megvizsgáltattuk és sajnos gyökeresen más eredmény született:egyik fülén 60, másik fülén 70 db-es a hallásküszöb. Pénteken megyünk a hallókészülékekért. Hogyan tovább? Mire számíthatunk a hallókészülékekhez történő hozzászoktatás során? Ha van ezzel kapcsolatos tapasztalatotok, tanácsotok, osszátok meg velem legyetek szívesek.

Elkezdtünk máris fejlesztő pedagógushoz járni, aki meg van elégedve Tündikével és azt mondja, hogy a beszédbeli lemaradásától eltekintve ügyes és okos kislány. (Egyébként 3. hónapja bölcsődés, ott is dícsérik, hogy milyen szépen elsajátította az ottani tevékenységeket, napi rutint.) A lehető legtöbbet szeretnénk kislányunknak megadni odafigyelés, vele foglalkozás, fejlesztés, stb. terén. Mindenféle gondolatot, ötletet szívesen fogadok. előre is köszönöm, üdv:

Szilvi20080508 Creative Commons License 2011.10.07 0 0 209

Kedves Kianika

 

Az én fiamnál kisértetiessen ugyanez a helyzet áll fen!!! Ha gondolod küldj rám egy emailt, és leirom az én történetemet. Hátha eggyütt okosabbak leszünk:-)

Szilvi

email:antalszilvia@yahoo.com

Előzmény: kianika (207)
kianika Creative Commons License 2011.03.16 0 0 207

Üdv Mindenkinek!

 

Most 4 éves a kislányom, aki oxigénhiánnyal született. Most derült ki, hogy a jobb fülére teljesen süket, csináltak neki BERA és ASSR vizsgálatot, ami a jobb fül esetében 80 dB-nél még nem mutatatott eredményt.  A bal fülénél pedig átlagban 30 dB a hallásküszöb, van olyan frekvencia, ahol 40 dB kürüli és van, ahol 20 dB. De átlagban a 30 DB értéket adta a gép ereményül.

 

A mindennapokban semmit nem veszek észre kislányomon, beszéde korának megfelelő. Telefonálás alkalmával mondta el, hogy ő a jobb fülére nem hall. Ezek ellenére nagyon kétségbe vagyok esve. Az orvos azt mondta, hogy a jobb fülén már semmi sem javít, a bal fülére pedig még nem kell hallókészülék. Egyenlőre annnyi a teendő, hogy hordjam szurdopedagógushoz, fél év múlva, pedig vigyem vissza hozzá. S nagyon figyeljem, hogy történik-e változás, romlás?

 

Szeretném megkérdezni, hogy van-e valakinek tapasztalata ilyen esetben? Mire számíthatok? Az orvosunk azt mondta rendes esetben nem romlik a hallás tovább gyermekkorban. A későbbiekben kell majd nagyon figyelni, hogy pl. ne válasszon zajos munkahelyet stb. Kérem, akinek van tapasztalta ilyen esetben írjon nekem, mert nagyon kétségbe vagyok esve, hogy tud-e teljes értékű életet élni? Tényleg nem kell még hallókészülék ilyen enyhe fokú nagyothallás esetén?  Milyen fejlesztésre van szüksége? Megbízhatom e orvosunkban, vagy érdemes más orvost felkeresni. Gondolom más helyen ismét elvégeznék az altatásos hallásvizsgálatot, amit, ha nem muszáj, inkább kihagynék.

 

Bármilyen infot, tapasztaltot  várok, hisz szeretném a legjobbat adni gyermekemnek!!!!

 

Előre is nagyon-nagyon köszönöm: Anita

kovacs.ancsi Creative Commons License 2010.05.30 0 0 205
Bizony a hallássérültként is lehet teljes életet élni! Hajrá jelnyelv! :)

http://hallatlanulangyali.blog.hu/
http://hallatlanulangyali.blog.hu/
kaesze Creative Commons License 2010.05.16 0 0 204

Sziasztok!

 

Mi van Veletek és a gyerkőcökkel? Nagyon régen írtatok! (Igaz, nekem is csak azért akadt egy kis időm, mert táppénzen vagyok.)

Írjatok!

Előzmény: MaN79 (203)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.23 0 0 203

Szia,

sajnos többszöri próbálkozás után sem sikerült, így írtam nekik, printscreen meg minden. Most várom a válaszukat.

M.

Előzmény: szerzso24 (202)
szerzso24 Creative Commons License 2010.03.20 0 0 202

Nekem sikerült a regisztráció, már írtam is! Szerintem próbáld meg újra.

 

Előzmény: MaN79 (201)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 201

Sziasztok!

 

Próbáltam regisztrálni az nlcafe-n, de nem sikerült a regisztráció! Mi a fenét rontottam el? Minden adatot beírtam, mégis azt írja, hogy email címhez megadott felhasználói adatok nem megfelelőek!!!

 

Kiakadtam!

 

Eddig mindig sikerült regisztrálnom!

 

M.

MaN79 Creative Commons License 2010.03.19 0 0 200

Szia!

 

Köszönöm, megnézem a fórumot mindenképp.

 

Tényleg kicsit lehangoló volt, de köszönöm, mert felébresztett bennem valamit. Minden segítségnek nagyon örülök, minden információt segítségként élek meg. Főleg azok után, ahogy velünk bántak és az orvosi viselkedés miatt gőzünk nincs, mi van a gyerekkel, mert retteg az egésztől. Nagyon jól kell megtalálnom azt az időpontot, amikor újrakezdhetjük az egészet.

 

Ahogy Szerzso is írta, az a legrosszabb az egészben, hogy szeretném megvédeni a lányomat, de tudom, nem lehetek mindig vele. És sokszor olyan kis gyámoltalan még, reggelente az oviban is lóg a nyakamon, nem akar bemenni. De aztán beviszi az óvónéni vagy a dadus és onnantól nincs semmi gond, ha a barátnői megérkeznek.

Úgy veszem észre, minden kisgyerek elfogadta a lányomat.

Mindig próbáltam bátorítani, kb. egy éves koráig minden ok volt ezen a téren, de ekcémás volt az arca, és elég rondán. Aztán a játszótéren ment volna egy kisgyerekhez, az meg undorodva elfordult. A lányom utána nem ment oda a gyerekekhez. Olyan durva, egy egy éves gyerek ilyet ennyire érzékelni???? Azóta hiába próbálom bátorítani, nyugodtan szólaljon meg, barátkozzon, esze ágában sincs. Ha rokon gyerekek jönnek, akkor is kb. 1 óra, mire feloldódik.

Esténként nézzük a Kojak c. sorozatot, jobban mondva lessük azt a pillanatot, amikor nyalókát eszik. Olyankor a lányom is megeszi az övét. :) Most már az óvoda is fújja: "Husek" bácsi nyalókázik. Nem értették, ki az a Husek, szerintem meg teljesen érthetően mondja a Kojak szót. Na, mindegy. Ez az anyai dolgok egyike.

A torna jövő hétre halasztódik, mivel a kicsi lebetegedett, úgyhogy nem viszem sehova "megőrzésre", ha meggyógyult, akkor viszem a nagyobbat tornázni. Remélem, jövő héten már eljutunk végre. Nem tudom, miért, de olyan sokat várok ettől az első alkalmi tornától.

Egyre erősebb a gyanúm, hogy van halláscsökkenése a lányomnak, a számhoz teszi a fülét, de csak azóta, mióta szeptemberben elkezdtük ezt a hallom-nem hallom időszakot, 3,5 éves kora előtt sose csinálta, és ez azért tényleg zavaró. Viszont felmerült bennem, hogy 3 fül-orr-gégész után egy negyedikhez is el kellene vinni, mert reggelente elég erősen szuszogva veszi a levegőt, de hiába fújja az orrát, nem jön semmi, lehet, mégiscsak az orrmandula játszik vele? A háromból egy orvos belekukucskált az orrába, de se tükrös vizsgálat, sem CT nem volt. Tehát még a fizikai eltérések sincsenek tisztázva. Az esetleges halláscsökkenés mellett tényleg van, hogy fáziskéséssel értelmezi, amit mondok, de ez tényleg lehet figyelemzavar, és beszédértési probléma is. Ez az egész megfűszerezve egy jó adag anyafüggőséggel. Én mindenképp az okot szeretném megtalálni és orvosolni.

A verset nem is mondja az oviban a gyerekekkel, tegnapelőtt azt mondta a lányom, meg kell tanulni a verseket az óvodában. Tehát érti a feladatot. 10-től 20-ig megtanult az óvodában számolni. Hogy lehet az, hogy az egyik dolgot megtanulja, a másikat meg nem?

Az óvodai logopédus még nem küldött "behívót", kíváncsi vagyok ő mit fog javasolni. Bár alig töltött 4 évessel nem tudnak még mit kezdeni, úgyis elhülyéskedi a tükör előtti beszédtanulást. Legalábbis ezt mondta a logopédus ismerősöm.

Majdcsak eljutunk végre a tornára is....

Most mennem kell, készülök a picikével orvoshoz.

M.

Előzmény: kaesze (197)
kaesze Creative Commons License 2010.03.18 0 0 199

Szia!

 

Ne haragudj! Nem akartalak ennyire lelombozni.

 

Sajnos azonban a tény az, hogy -ha valakinek olyan fokú a hallássérülése, hogy erre van szüksége-az ép hallást semmilyen hallókészülék nem képes visszaadni, (ezért is nevezik hallásjavító készüléknek) a legmodernebbeknek is vannak korlátai. Nap mint nap valamilyen módon kapcsolatba kerülünk másokkal és nagyon sok- már bocsánat a kifejezésért- nagyon nehéz felfogású ember van.

Csak egy teljesen hétköznapi példa: telefon csörög, felveszem (ha meghallom). A vonal másik végén egy közvéleménykutató kezdi el halkan hadarni a mondandóját. Mondom neki: - Legyen szíves lassabban, érthetőbben beszélni, mert hallássérült vagyok.

- Elnézést. Ezután mond 1(!) mondatot érthetően, majd ugyanúgy folytatja a hadarást, ahogy előtte...(No comment)

 

Sorolhatnám a mindennapokban előforduló hasonló helyzeteket, amikor a félrehallás, meg nem értés okoz kellemetlen perceket. Nem csoda, ha egy idő után abba is bele fárad az ember, hogy állandóan magyarázkodjon: nem hülye vagyok, csak hallássérült.

Az sem mindegy, milyen fokú valakinek a hallásromlása. Ez nagyban befolyásolhatja a társadalomba való beilleszkedést illetve, hog mennyire tudsz teljes életet élni. Sok sorstársam pl. egyáltalán nem hallja a tv, rádió hangját. Én hallom, de csak hangerőszabályzós fejhallgatóval értem.

Aztán nagyon sok dologra kell ügyelniük azoknak, akik hallókészüléket használnak, hiszen gyakorlatilag ez a fülünk és nem két fillér az ára. Pl. a készüléket nem érheti víz, tehát nem lehet benne fürödni, zuhanyozni, nem lehet benne hajat szárítani, nem használ neki, ha leejted stb. A fodrászom pl.tudja, hogyha kiveszem nála a készülékem, gyakorlatilag nem hallok, tehát korlátozottan tudunk társalogni. Ugyanez az uszodában, strandon.

 

Nem folytatom.

Ezeket a dolgokat meg lehet szokni, együtt lehet velük élni, de a nyugati országokhoz képest nálunk a toleranciából még van mit fejlődni.

És attól, hogy esetleg ténylegesen beigazolódik, hogy egy gyermek hallássérült, nem kell teljesen padlóra kerülni. Nekem pl. most 6. osztályos az egyik hallássérült fiú tanítványom. Nagyon szeretik az osztálytársai, teljesen elfogadták és jeles tanuló. :)) Az Ő szülei is nagyon el voltak keseredve az elején, de mára megbékéltek a helyzettel és ez nagyon jótékonyan hatott a gyerekre is.

Jómagam idestova 18 éve tanítok, abból 16 óta hllókészülékkel. A gyerekek előbb-utóbb rájönnek arra, hogy nem mindig értem meg őket, és kisegítenek. Idén egy osztályban megkérdezték, hogy tényleg van-e hallókészülékem (a hajamtól nem mindig látszik), elmagyaráztam nekik, hogy miért van. Meghallgattak és ment tovább az óra a rendes kerékvágásban.

 

Azzal, amit leírtam azt szerettem volna megértetni, hogy ugyan egészen biztosan nem lesz nehézségek nélküli a gyermeked élete, de lehet kiegyensúlyozott és boldog a problémáival együtt is. És valóban nem lehetsz örökké mellette, pont ezért kell minél jobban önállóságra és a hétköznapi életben hasznostható dolgokra nevelni, hogy önálló életvitelre legyen képes. Nem szabad mágnesként magunkhoz láncolni! 

Előzmény: szerzso24 (198)
szerzso24 Creative Commons License 2010.03.18 0 0 198

Köszönöm a tippet, én mindenképpen megnézem azt  a fórumot.

Engem egy kicsit elkeserítettél, leírtad azt ami a legszörnyűbb rémálmaimban szerepel, hogy a gyerekem élete egy állandó küzdelem lesz, és én nem tudom megvédeni a kegyetlen társadalomtól, folyton kapja majd a pofonokat. Eljön majd az idő amikor nem leszek ott vele hogy megvédjem.

Elég rémísztő egy olyantól hallani aki ezt nap mint nap átéli!!!!

Előzmény: kaesze (197)
kaesze Creative Commons License 2010.03.17 0 0 197

Szia(sztok)!

 

Az jutott még eszembe, hogy olyanokkal is érdemes volna felvennetek a kapcsolatot, akik születésüktől fogva hallássérültek, saját tapasztalataikkal segíteni tudnának Nektek. A Nők Lapja Cafe "hallássérültek ide!" fórumára is írhattok.

 

Kitartás!:) A szülőnek is nagyon nehéz, de a legnehezebb a gyerekeknek megélni és ha fenáll a hallássérülés, elfogadni ezt a helyzetet. A mai magyar társadalom intoleranciája mellett a fogyatékkal rendelkezőknek rengeteget kell küzdeni azért, hogy teljes értékű embernek tartsák. Emellett a saját korlátok elfogadása rendkívül nehéz. Csak akkor sikerülhet, ha a közvetlen környezet: család, óvoda majd iskolatársak, tanárok elfogadók...Nem akarlak elkeseríteni, de egy életen keresztül kapja a lelkébe a döféseket a környezetétől az, akinek hasonló problémája van. Ha beleolvastok a fen említett fórumba, látni fogjátok, hogy milyen problémákkal szembesülünk a mindennapokban.

 

Lehet, hogy az előbbi soraim pesszimista hangvételűre sikeredtek, DE A HALLÁSSÉRÜLÉS MELLETT IS LEHET TELJES ÉLETET ÉLNI! :))

Előzmény: MaN79 (194)
kaesze Creative Commons License 2010.03.17 0 0 196

Szia!

 

Nem vagyok kisgyerekes anyuka, teljesen más szemszöből látom a dolgokat: egyrészt mint hallássérült, másrészt mint hallássérült gyermeket is tanító pedagógus.

Nagyon dicséretes és manapság sajnos egyre ritkább, hogy egy szülő ennyire lelkiismeretes és a gyermekét minden elé helyező legyen, mint ti. Olvasván a küszködéseteket az a gondolat fogalmazódott meg bennem - és véletlenül se vegyétek sértésnek, mert csak a jószándék vezérel -, hogy egy rövid időre "pihentetnetek kellene a dolgot", tlán könnyebben tisztázódnának a dolgok, ha nem figyelnétek annyira a gyereket.

 

Ha valakinek hallássérülése van, az sem egyformán hallja és főleg érti a különböző frekvenciákat. Van akinek a magasabb, van aki a mélyebb és megint másoknak a közepes hangfekvésen jobb a  hallása. Nagyon sok hallássérültnek -pl.idegi eredetű hallásromlás esetén-a beszédértése a legrosszabb: hallja, amit beszélsz, de nem érti. Nekem is ez okozza a legnagyobb problémát. Sokszor úgy érzem, majd' szétmegy a fejem a zajoktól, ordíthat a tv, mégsem értem egy szavát sem. Ha tehát pl. meghallja a gyermeked az autó hangját, de értetlenül néz rád, ha kérsz tőle valamit, ez lehet idegi eredetű hallásromlásnak (pl. hallóideg károsodása, a csigában a szőrsejtek elhalása stb.) is a tünete, de lehet  figyelemzavarnak vagy egyszerűen csak az elmélyült tevékenységnek is a jele.

Előzmény: MaN79 (193)
szerzso24 Creative Commons License 2010.03.17 0 0 195

Remélem nem veszed okoskodásnak, de amikor olvastam a válaszodat az jutott eszembe, hogy lehet hogy egyszerűen figyelem zavara van a gyereknek. Mert nekünk persze az is van. Az én lányom is koraszülött, de ő 26. héten született.

Nekem az a véleményem hogy semmi nem hülyeség ami eszedbe jut, én is ezt csinálom állandóan, de egyre vigyázz ne vidd túlzásba. Tapasztalatból mondom, engem egy hajszál választott el az idegösszeomlástól. Az ember állandóan próbálkozik, küzd és harcol és iszonyatos pofonokat kap azoktól akiktől segítséget várna. Én emiatt járok most Pestre a lányommal ott tapasztalom a segítőkészséget. Bizony a kapcsolatom is majdnem ráment, mert nem érdekelt semmi, csak hogy mit tehetnék a gyerekért. Ez most is igy van, de egy kicsit foglalkozom magammal is, és a párommal is mert nem megy másképp.

Abból amit leírtál teljesen átérzem, szinte ugyanezen megyünk mi is át. Hihetetlen ahogy tudják kezelni az embereket.

Végül még azt szeretném írni, és nem azért hogy elkeserítselek, de a hallássérülést rendkívül nehéz észrevenni, bár a te lányod lényegesen többet beszél mint az enyém 4 évesen, de mi is úgy mentünk el a hallásvizsgálatra, hogy kizárt, hogy rossz a hallása. Előző nap bennt ültünk az ebédlőben, az apja pedig jött be a nagykapunk az autóval, nem látott ki az ablakon de felugrott hogy apa!! Megismerte az autó hangját.

A torna is biztos jó lesz, mi is csináljuk. A gyakorlatokban szinte mindíg az utolsó a szögdelés és a ringatás. Mi vettünk egy kis trambulint a szögdeléshez, és egy függőágyat a ringatáshoz. Ez nagyon bevállt, a szobájában van felakasztva, nagyon szeret benne ringatózni.

Nem mondom hogy könnyű, minden áldott nap meg kell csinálni, sokszor nincs hozzá kedve, akkor végig nyávogja, de nem engedek neki, akkor is csináltatom vele ha végig sírja. Lehet kegyetlennek hangzik, de nem szabad elgyengülni.

Kíváncsi vagyok mit tud mondani a gyógypedagógus.

Írj ha van fejlemény.

Én kiraktam a hírdetőbe a házat, majd felteszem a net-re is.

Előzmény: MaN79 (194)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.16 0 0 194

Szia,

ja, elfelejtettem írni. Nem értek a halláscsökkenéshez, de azt tapasztaltam a lányomnál, hogy ha játszik és szólok neki, van, hogy azonnal odanéz, de van, hogy kétszer szólok halkabban, nem figyel fel, de harmadjára szólok, és ha hangosabban mondom a nevét, akkor mikor rámnéz olyan, mintha valami álomból riasztottam volna fel. Akinek van halláscsökkenése, az az ember is így reagálnak egy-egy szólításra? Az óvodában egyelőre nem figyel fel a nevére, legalábbis az óvónő még nem mondta.

Viszont amikor szeptemberben kezdte az ovit, 10-ig számolt, addig tanítottam, mert érdekelte. Most viszont 20-ig számol. Ezt meg csak ott tanulhatta, mert az óvónőtől megkérdeztem, meddig tanultak számolni. Szóval nagyon nem értem az egészet.

Nagyon várom a gyógypedagógussal való találkozást, hátha kapunk konkrétabb infot.

Legújabb fejleményeink itthon: van, hogy azonnal megcsinálja (pl. kérek egy konyharuhát), amit kérek tőle, máskor viszont látom a szemén, hogy baromira máshol jár az agya, és hiába mondom el többször is, mit kérek, egyszerűen nem érti meg és teljesen másról kezd beszélni.

Ranschburg Jenő könyvét is olvastam, az abban leírt infok szerint csupán egy átlagos 3-4 éves a lányom, az ego-ja miatt önmagát látja és mindent ebből a szempontból lát.

Lehet, már nagyon túl van ez az egész spirázva, de úgyis a végére kell járni a dolognak.

A pici lányom meg teljesen a nagyobbik ellentéte, nyitott, közvetlen (kivéve a doktornénivel, akinek ha meglátja a sztetoszkópját, őrületes ordításba kezd, még a szomszédos gyógyszertárban is hallják :)), vigyorgós, csupa duma 11 hónaposan. A nagyobbik is ilyen volt picinek és 2-3 éves kora között változott meg. Szóval már kezdek parázni, mi van, ha a picivel is ilyen lesz? A pici is koraszülött lett, azt mondják, ez genetika, ha már mind a kettő 35. héten született. Tehát az indulás egyiknél sem volt az igazi, de remélem, a folytatás azért sikeresebb lesz.

Próbálok nem belekergülni, csupán informálódom, mert ahogy látom, sehonnan nem kap az ember értelmes választ az orvosoktól és sose tudni, merre induljon az ember.

Köszönöm az eddigi információkat, sokat gondolkodtam rajtuk.

Tehát mindenképp először fejlesztünk, aztán majd meglátjuk.

M.

Előzmény: szerzso24 (192)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.16 0 0 193

Szia,

lebetegedett a lányom, nem tudtam jelentkezni. Most meg a pici beteg, de a nagyobb most oviban, így egy picit géphez jutok.

Hát, kemény helyzetben vagytok! A mostani helyzetben munkahelyet találni? Remélem, a párod mindenben melletted áll! EGyedül szinte lehetetlennek érezném ezt az egészet! Szívből kívánok minden jót nektek!

Nálunk a párom azt az elvet vallja, hogy amit a sors ránk mér, az van. Meg van győződve arról, hogy a nagylánynak nem jó a hallása, én meg azt mondom, ha két éves koráig hallott, most is kellene. Meg vagyok győződve arról, hogy ha fel is raknánk próbaképpen valamilyen készüléket, igaz ahogy korábban írtam, nem tudjuk, kell-e egyáltalán és ha igen, egyik fülre vagy mindkettőre, akkor is rapszódikus lenne a hallása. Egyre biztosabb vagyok abban, hogy lelki eredetű ez a hallom-nem hallom dolog nála. Tudom, hülyén hangzik, de ez van. Egyszer hall, máskor meg nem. Időnként a férjemet is zavarba ejti ezzel a "tudománnyal". Már össze vagyunk teljesen zavarodva.

Tényleg tök jó lenne, ha fognám a gyereket, bevinném az orvoshoz, az meg megmondaná, hogy mi van. De valahogy nálunk ez nem ment egyszerűen. Sajnos tényleg elszúrtuk, hogy egy vadállathoz kerültünk audiológiára, és nem jutottunk egyről a kettőre és most várnom kell, hogy mi van. Meg kell várnom, amíg egy kicsit lehiggad a lányomban a dolog, és újra kezdhetjük.

Ma viszem a picit orvoshoz, és attól függően, mit mond a doki, egyeztetek időpontot a gyógypedagógussal a nagyobbik leányzó tornájához. Ha nem olyan vészes a betegség a picinél, akkor a torna idejére anyuékra tudom bízni.

Kicsit bánt, hogy a férjem nem támogatja a gyógytorna ötletet, ebből még adódnak majd gondjaink. A helyzet az, hogy a gyereket választom ebben a kérdésben, az ő jövőjéről van szó, meg arról, hogy ha majd az iskolában segítség kell, nekem kell ott ülni mellette és segíteni. Nem beszélve a másik gyerekről is, akinek szintúgy szüksége van rám.

Olyan érdekes, hogy minden problémánk akkor kezdődött, amikor megszületett a második gyerek. Azóta "nem hall" a nagyobbik lány, azóta ökörködünk mindenféle orvosi dolgokkal, már természetgyógyásszal is beszéltünk, ő azt mondta "lelki süket" a lányom, most gyógytorna és utána megint orvosok hada. Brrr! De mindegy, segíteni fogok a lányomnak, nem adom fel!

Szép napot Nektek!

M.

Előzmény: szerzso24 (192)
szerzso24 Creative Commons License 2010.03.04 0 0 192
Nem is képzeled mennyire tudom min mégy most keresztül. Mi is ugyanezt csináljuk, és ugye össze sem lehet hasonlítani ha az emberrel emberi módon beszélnek, és készségesen válaszolnak minden kérdésre. Hasonló gondom van nekem is az utaztatással, de nekünk kb 50 km-re kellene elhordani a gyereket iskolába szeptembertől. Beszéltünk egy magánpedagógussal, aki szerint semmiképp nem lesz jó a gyereknek a továbbiakban az iskola ahova most jár, keresnünk kell egy neki való speciális iskolát. Mi meg most ebben a gondban vagyunk, ezt nem lehet napi bejárással megoldani, költözni kell. Még ez az "egyszerübb" része, de a munkahely!!!! Na mindegy örülök neki hogy kaptál egy kis "löketet". Egyébként épp tegnap beszélgettem egy szuropedagógussal aki azt mondta, hogy diszfáziás lehet az is aki nem hallássérült, de a hallássérülteknél nagyon gyakori és nehezebb fejleszteni. Most kaptam meg egy alapítványi iskola telefonszámát ahol diszfáziásokat tanítanak, igaz Pesten van, de hátha van másik intézménye is, máshol, ennek az alapítványnak. A mozgásterápiát mi is csináljuk, nem tudom mi lesz az eredménye, még kb két hónapig tart, némi javulást a figyelmében észrevehető, de csodára nem számíthatunk. Egyébként ma voltunk a DE-Maxnál Pesten megkaptuk próbára a szuper készüléket, új illesztéket is kaptunk, most lessük a gyereket. Azt mondták ha ez nem válik be tudnak egy másikat is adni próbára. Összehasonlíthatatlan az ahogyan itt bánnak velünk a debreceni klinikához képest. Nem bánom ha minden héten megyünk is akkor is megérte.
Előzmény: MaN79 (191)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.03 0 0 191

Szia,

az elmúlt pár napban tovább nyomoztam, és val-leg diszfáziás a lányom, mellette lehet még hallássérülés is, holott a nyakamat rátenném, hogy 2 éves koráig hallott, amíg itthon volt velem, és a bölcsi óta történt benne valami. Na, mindegy. Ezen még agyalok.

Sokszor van, hogy nem tudja távolabbról megismételni, amit mondok, és olyan, mintha összeakadna a nyelve. Tehát tényleg lehet, hogy hallja, de egyszerűen nem képes visszaadni az input anyagot. Sokszor ismételi, amit mondok neki, de nem figyel én, te ragozásra, csak egyszerűen ismétli, amit mondok. Egyre inkább az a gyanúm, hogy értelmezési problémája van. Tényleg nehezen tanul meg új szavakat és szerintem nem azért, mert nem hallja, hanem mert egyszerűen nem tudja kimondani és úgy nem is ragad meg a szó. (mikor idegen nyelvet tanultam, amíg nem tudtam kimondani egy-egy nehezebb szót, addig mindig el is felejtettem, több nyelvet beszélek, ezért nehéz nekem ezt hova tennem a lányomnál..., biztos bennem van a hiba)

Hiába volt meg az összes mozgásforma időben, mégis történhetett valami, ami miatt megakadt a beszéde, és aztán megint megindult, de nem az igazi.

Tegnapelőtt beszéltem egy gyógypedagógus hölggyel, ő vállalta, hogy megnézi a lányomat. Ő vetette fel a diszfázia gyanút, de addig nem mond véleményt, amíg nem vizsgálja meg a leányzót.

Rengeteg dolgot mondott. Először is biztatott, hogy időben vagyunk, 4 évet tölti ebben a hónapban a lányom, ha tényleg van is probléma vele, akkor 1,5-2 éves mozgásfejlesztés után tökéletesen normál iskolába mehet. Mivel mindenben megfelel a korosztályi követelményeknek, kivéve a kommunikációs készséget, ezért felmerül a diszfázia gyanú, a hallását mindenképp normális úton ki kell vizsgáltatni. Elmondtam neki, hogy jártunk, és hogy altatásos vizsgálat lenne a köv. lépés, azt javasolta, hogy 4 hónapot heti 3 alkalommal mozgásterápiáztassuk a lányt, utána felméri az aktuális állapotát és neki az infoim alapján az a gyanúja, hogy nem a hallással van baj, hanem a megértéssel és neki van erre használható műszere, amivel beméri, hogy hallásprobléma-gyanú vagy szövegértési gyanú van a lányomnál.  4 hónap után mindenképp együttműködőbb lesz, mert idegstimulációs gyakorlatokat végeznek, ami hat a viselkedésre és a beszédre is, a teljes idegrendszer stimulálásáról van szó (ha jól értem), akkor elvégezhetők az együttműködős tesztek is.

Azt nem tudom,pontosan hogyan nézi meg a lányom állapotát, a fejlődési naplómat elkéri, mert bármi, amit leírtam, neki info lehet. (ilyennel még nem is találkoztam, lehet, hogy érdekli, mi van a gyerekemmel?) Azt mondta, az első másfél órás mozgás-torna után meg tudja mondani, mi a helyzet a lányommal.

 

Ha gondolod, megadom az elérhetőségét, mi ugyan Kecskeméten lakunk, de biztos van az ország más területén megbízható kollégája, akivel megnézethetitek a gyerkőcöt diszfázia terén.

 

Most még technikai gondokkal küzdünk, hiába van ugyanebben a városban, a város túlvégére kell eljutnom két kicsi gyerekkel (a buszjárat kegyetlen rossz és egyre rosszabb) és jelenleg egy autónk van, amivel a férjem jár dolgozni. Ezt kell megoldanunk és azonnal tudom vinni fejlesztésre.

Ja, és azt is mondta ez a hölgy, hogy az altatásos hallásvizsgálatot halasszuk el kb. 4 hónapig, amíg a fejlesztés zajlik, és az ő tesztje alapján kiderül, van-e hallásvizsgálatra a továbbiakban szükség. Valamint az óvodában igaz, hogy egy logopédussal megnézették a gyereket, pedig kiscsoportosokat nem szoktak még ilyennel nyaggatni, de az a lényeg, hogy 5 éves koráig ne engedjek logopédiai fejlesztést, mert ha a mozgásterápia 4 havi próbája után látunk egyértelmű, komoly fejlődést a beszéd és kommunikáció terén, lehet, nem is lesz szükség logopédusra, hisz elvileg csak 5 éves kortól kellene szűrni a gyerekeket. Addig meg még egy év van, a mozgásterápia hatására még a "nyelvérzéke" is a helyére kerülhet.

Ja, és ne engedjek a tudatomba olyan kifejezéseket, hogy értelmi fogyatékos a gyerekem, meg problémás meg ilyenek, ezek a gyerekek nagyon jók bizonyos dolgokban, csak magányos farkasok és segítséggel tökéletesen jól tudnak működni ebben a világban. Tehát biztatott, csak hát azért ennek ára van, alkalmanként 1500 Ft, ami másfél órás foglalkozást jelent. Havi kb. 18.000 Ft, de úgy gondolom, ennyit megér, aztán, ha 4 hónap után esetleg nem látunk komoly fejlődést, abbahagyjuk.

De most agyalnom kell, hogy tudok a két kicsivel átjutni a városon heti háromszor, ja és utána haza. A férjemnek vegyünk motort, amivel tud dolgozni menni... Vagy nem tudom, másik autó szóba sem jöhet most. Szóval van feladat, de most reményt is kaptam.

Tudom, látom, segítség kell a lányomnak és azt érzem, ez az út jó lesz. Nem zárom ki, hogy kell majd hallókészülék is, de egyelőre azt hiszem, fejlesszünk, aztán meglátjuk. Szerencsére még tényleg nem vagyunk elkésve.

Valamiért kemény feladatot kaptunk, én sokszor úgy érzem, feladom, nem bírom tovább ezt a szélmalom harcot, de muszáj, hisz gyönyörű mindkét gyerekem és igazából egészségesek, csak a nagyobbnak most segítség kell.

Nektek is nagyon sok erőt kívánok!

M.

Előzmény: szerzso24 (190)
szerzso24 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 190

Ekkora hülyeséget még nem hallottam, hogy nincs értelme az altatásos vizsgálatnak, ha felmerül a gyanu. Ezzel én nem azt akarom mondani hogy nektek szükségetek van rá, csak azt hogy ennél a vizsgálatnál az érzékelők amit a gyerekre tesznek azt nézik, hogy hogyan reagál az agya a hangokra, vagyis hol van a hallásküszöbe. Ehhez semmi együttműködés nem kell.

Vettél e észre olyat például, hogy amiket tud a gyerek szavakat, azokat felcseréli. Nem tudom miért, de felmerült bennem hogy nincs e a gyereknek diszfáziája. Az én gyerekemnek a hallássérülés mellett az is van. Ha nem figyel oda felcseréli pl: a keze - lába szavakat, vagy busz-villamos, sőt az is volt hogy az apa-anyát felcserélte, ha rászóltunk hogy mi ez és odafigyelt már tudta, hogy a keze, de sokszor cseréli. Vagy a hallott szavakat nem tudja tisztán érthetően kimondani, vagyis úgy visszaadni ahogy hallja. Ez is lehet a diszfázia. Azt ne kérdezd ezt hol tudják pontosan kivizsgálni, mert még mi is ott tartunk, hogy kimondták hogy diszfáziás, de semmi konkrétumot nem tudunk róla. Most készülünk egy magán pedagógushoz, akitől talán kapunk valami infót.

Egy biztos erőltetni egy ekkora gyereknél nem lehet, felháborító hogy annyi ideig képesek voltak egy gyereket kínozni, persze hogy ezek után nem akarja magát produkálni nekik.

Tudom min mentek keresztül, mi is végig csináltuk, de leginkább az a stílus készített ki ahogyan emberileg bántak velünk. Nekünk a BERA után annnyit mondott a "tisztelt" adjunktusnő hogy nem mondom hogy teljesen süket, de nem sokatt hall! Soha nem fogom elfelejteni ezt a mondatot.

Sok erőt, energiát és kitartást kívánok nektek!!!

Előzmény: MaN79 (188)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 189

Szia,

igen, pihentetem egy darabig, mert szerencsére fejlődik a beszéde, most éppen az ábécét tanuljuk - minden betűhöz egy-egy versike. Próbálja kimondani a betűket, de nem mindig sikerül. Nem baj, mindig megdicsérem, mert legalább akarja!!! Utána nézek a színjátszó körnek, beszédhibás gyerekeknek van-e lehetősége ilyenre.. Köszi az ötletet!

Ha kinyílik a gyerek, akkor úgyis kiderül, mi van a hallásával.

Látom rajta, próbál figyelni, most csináltam neki egy zenehengert (wcpapír gurigába riszt raktam és lezártam a két végét), erre felfigyel 3-4 méter távolságból. Tudom, gyenge próbálkozás, de a kórházban anno azt mondták, hogy zörögjek mindenfélével, és figyeljem a gyereket. A gyerek fél évvel ezelőtt itthon közölte, "nem hallom játék" és otthagyott. Most meg legalább rámnéz, ha valamivel zörgök.

Kicsit zavaró, hogy úgy akar mesét hallgatni, hogy az ölemben ül és a fülébe kell suttognom, de belegondoltam, lehet én szúrtam el, mert mindig is így meséltem neki és ezt szokta meg, és valahol jogosan ezt várja el. Nekem is így mesélt anyu mindig, sosem szemben ülve velem. Tehát ezen is gyakorlunk, hogy szokja, ha szemben ül velem.

Van feladat... Csináljuk!

M.

Előzmény: Törölt nick (182)
MaN79 Creative Commons License 2010.03.01 0 0 188

Szia,

köszi az infot.

Tavaly decemberben az audiológus, amikor a negyedik gyakorlatilag sikertelen nyílt audiometriás gyakorlat megvolt, elém vágta a gyerek adatait, amiből semmit nem értettem még akkor, és jött a korábban már leírt hallókészülék dolgokkal. Felvetettem, mi lenne, ha altatásos vizsgálattal állapítanák meg, hol hall a gyerekem. Az orvos ennyit válaszolt, az hülyeség, mert csak olyan, mintha kettő sípolást tesztelnénk. Azt már elfelejtette megnézni, hogy az előző heti fél eredményeknél az utolsó alkalommal 10-15 decibellel jobb eredményeket probukált a lányom. És miközben a villogó szemű nyuszika jelzett, ha felfigyelt a hangra a lányom, az utcán elment egy mentőautó és a lányom akkor is felnézett a nyuszira, hogy hallotta és ügyes volt. A De-max-os orvos szerint, aki végignézte az eredményeinket, azért javasolta az altatásos tesztet, mert a lányom nem működik együtt, és ha nem akar, akkor nem is fog hallani. Nem éppen a legjobb kor a 3-4 éves dackorszakos gyereknél ez a fajta vizsgálat, hisz nagyon kell az együttműködése a pontos eredményhez. Még az a vizsgálat sem egyértelmű, ami nem mutatta ki 30 decibellen belül a hallását a lányomnak, mert zombi fejet vágott a lányom, közel egy órán keresztül ült az ölemben és a dugókat csereberélték, miközben semmire nem reagált. Ahogy kijöttünk, elkezdett rohangálni, ugrálni, hogy megyünk a boltba.... Durva.

Viszont logopédus biztos, hogy kell annak ellenére, hogy rengeteget fejlődött a beszéde fél év alatt. Tavaly szeptemberben hozzám vágta, nem beszélni és ott hagyott. A múlt héten meg ő mondta, akar beszélni.

Nem zárom ki, hogy tényleg nem hall tökéletesen, de a De-max-os orvos azt mondta, hogy akkor nem fejlődne a beszéde, ha komoly baj lenne. Viszont a legkisebb baj is gond lehet majd az iskolában, tehát addig kell megoldanunk.

Viszont addig nem engedek hallókészüléket feltenni, amíg nem tudjuk pontosan, milyenre is van szükség és mindkét fülre vagy csak az egyikre. Olyan szinten, hogy kísérleti patkánynak nézik a gyerekemet, de közben nem tudják még azt sem, kell-e hallókészülék, de hallókészülékkel teszteljünk, nahát azt nem.

Ezért szeretnék elmenni egy normális vizsgálatra egy normális orvoshoz.

Most muszáj pihentetnem a dolgot, mert teljesen bezárkózik a lányom, ha a füléről van szó, időnként rám kiabál, hogy jó a füle. Meg kell értenie, miért nyaggatjuk.

M.

Előzmény: szerzso24 (184)
szerzso24 Creative Commons License 2010.02.28 0 0 187

Köszönöm a segítségedet!!

Megnéztem a honlapot, igen én is valami ilyesmit szeretnék a gyermekemnek. A rádiót nem tudtam sehogysem elérni, csütörtökön megyünk ismét a DE-Maxhoz megkapjuk az új illesztéket, és ott rákérdezek, hogy ők ismernek e ilyen intézményeket, esetleg alapítványi iskolákat. Tudod ha csak azon múlna hogy fogom magam és elindulok, folytatom az életemet ott ahol megkapunk mindent, akkor nem is gondolkoznék tovább. Abban azonban már biztos vagyok, hogy a következő tanévet már nem itt folytatjuk, mert én mint szülő úgy látom, hogy ez a gyerekem érdeke. A döbbenetes csak az hogy az ún. szakértői bizottság azt javasolta hogy itt helyben a sima általános iskolába vigyem nyugodtan egy 30 fős osztályba. Nagyon örültünk volna ennek, mert az ovodás barátaival lehetett volna együtt, akiket mai napig sokat emleget, hiányoznak neki, de mit fejlődött volna ott. Na mindegy, ez csak az én bosszankodásom!!!

Előzmény: kaesze (186)
kaesze Creative Commons License 2010.02.26 0 0 186

 

Szia!

 

Próbáltam rákeresni, milyen alapítványi iskoláról lehetett szó az említett rádióműsorban, de nem találtam meg. Azonban -ha még nem ismered és esetlegesen költözésen is gondolkodtok-, érdemes lenne elolvasnod, amit a budapesti Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekotthon-ról írnak a neten.

 

Előzmény: szerzso24 (185)
szerzso24 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 185
Tudom melyik rádió, a neofm, már megnéztem a honlapot, de se telefonon se e-mailben nem lehet elérni, már egy sms-t is írtam, nem is értem, azt mondták márciusban nyílt nap lesz, ami engem érdekelne, és jövő hét már március.!!
Előzmény: kaesze (183)
szerzso24 Creative Commons License 2010.02.26 0 0 184

A közgyógyról annyit, (nálunk én csinálom) hogy az audiológusnak kell kiállítania a szakorvosi igazolást, azt kell a MÁK-hos küldeni. Ez az igazolás kell a közgyógyhoz is és megkapod 2 évre.

A készüléket ingyen adják közgyógyra, de négy évente kapsz újat, és a miénk már nagyon elavultnak számít, nagyon sokat fejlődött a technika ezen a téren is. Egy beszélni tanuló gyereknél pedig egyáltalán nem mindegy.

A BERA-nál pedig altatnak mindenképpen, de ez nem egy mély altatás, és kb. 40-45 percig tart.

MI úgy vittük el a gyereket, hogy szerintünk minden rendben a hallásával, ehhez képest egy nagyon rossz eredményt kaptunk. A halláscsökkenést illetően szerintem biztos eredményt csak ez mutat egy gyereknél, de ha nektek nem javasolják egyértelműen, - mondjuk ezt nem igazán értem, egy orvosnak tudnia kellene, hogy szükséges e vagy sem - akkor nem igazán tudok mit mondani. Nem könnyű helyzet az biztos. Nekünk évekig azt mondták, hogy azért nem beszél a gyerek, mert koraszülött volt, és később érik nála minden. Soha egy szóval nem feltételezték, hogy esetleg baj van a hallásával.

Előzmény: MaN79 (181)
kaesze Creative Commons License 2010.02.24 0 0 183

Szia!

 

Ha tudod, melyik rádióadón és mikor hallottad a riportot, az adott rádió honlapján rá tudsz keresni a műsorra és ha van ilyen lehetőség, lehet, hogy meg is tudod űjra hallgatni az adást.

Előzmény: szerzso24 (180)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.24 0 0 182
Sztem vidd el egy gyerek-színjátszó körbe, lehet, hogy egy őstehetséggel van dolgod, és a hallásával semmi baja. Ellenben élvezi, hogy meddig bírod még. Az orvosi vonalat kicsit pihentesd, mert akármit csinálsz, ellenkezik.
Előzmény: MaN79 (181)
MaN79 Creative Commons License 2010.02.24 0 0 181

Sziasztok!

 

sajnos az egészségügyünk nagyon rossz állapotban van, tényleg már az intenzív osztályra való lenne. A jó orvosok eleve kimennek külföldre, aki meg marad, az előbb-utóbb beleutál az egészbe. A rosszakról nem beszélek, mert úgy látszik, belenyúltam. Kezdek rájönni, hogy felesleges TB-s rendelésre menni, egyből valami magánmegoldást kell találni, hogy emberként bánjanak velünk. Csak azért durva, hogy mennyi adót meg mit tudom én mit levonnak tőlünk, és nem érdemlünk annyit, hogy emberként bánjanak a vizsgálaton velünk. Mindegy, nem tudok rajta változtatni, csak megpróbálni olyan munkahelyet találni, ahol annyit keresek, hogy ki tudjam fizetni a plusz dolgokat.

 

18 év alatt nem ingyenes a hallókészülék? Nekünk a javasasszonnyá avanzsált audiológus tavaly szeptemberben azt mondta, hogy csak az elemért kell évente 9000 Ft-ot fizetni, az illeszték és a készülék (ami 300.000 Ft) a TB által fizetett dolog. Nem mondta, hogy milyen típusú készülékről van szó, meg igazából semmi mást nem mondott.

Én ott leragadtam, amikor az audiológus mindenféle eredmény és diagnózis nélkül a szemembe vágta, hogy menjek a MÁK-hoz, jellezzem, hogy fogyatékos a gyerekem, igényeljek magasabb családi pótlékot, és a papírral együtt menjek vissza a kórházba, akkor leveszi a méretet, és kb. 1 hónap múlva már hallókészülékünk lehet, aztán meg tovább kísérletezik a lányommal, kell-e neki egyáltalán hallókészülék, mivel még az sem biztos. És az sem, hogy ha kell-e, mindkét fülét érintőleg kell-e vagy csak az egyikre. A praxisában eddig egy kislány volt, akinek bizonytalanok voltak a jelzései, aztán a kísérletezést követően derült ki, hogy mégsem kell hallókészülék, hanem a kislány hozzáállása változott meg, és hajlandó volt együttműködni és kiderült, semmi baja. Akkor meg vissza lehet csinálni a magasabb családi pótlék igénylést. Szóval kicsit kemény volt, ahogy mondta, sztem kell még egy kis idő, mire ezt a stílust feldolgozom.

 

A De-maxnál Kecskeméten 1835 Ft-ért vizsgálták meg a lányomat fül-orr-gége vonalon, ingyenesen mérték be, hogy van-e folyadék a fülében. Ott nagyon szimpatikus orvos volt, de a lányom nem volt hajlandó vele sem szóba állni, amikor kérdezte az orvos, játszik-e vele olyat, hogy súg a fülébe valamit, a lányom suttogva válaszolta: nem.

 

A BERA vizsgálatnál elaltatják a gyereket, ugye? Mert arra várhatnék, hogy magától elaludjon idegen környezetben... Kb. mennyi ideig tart ez a vizsgálat?

 

Köszi

M.

 

 

szerzso24 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 180

Ahogy az előző hozzászólásban is írtam, össze sem tudom hasonlítani a bánásmódot. Ketten foglalkoztak végig a gyerekkel, csináltak egy nagyon alapos hallásmérést, illeszték készítés előtt és után is belenéztek a fülébe, még a dobhártya állapotát is megnézték. Készségesen válaszoltak minden kérdésünkre, és mint ahogy az imént írtam, kapunk egy nagyon modern készüléket. Tavaly nagy kínlódásra próbára megkaptuk Debrecenbe is a Phonak Naida készüléket, de annyi volt hogy ideadták, aztán döntsd el kell - e vagy nem. Na persze 700.000.-Ft-ért, mert a kihordási időn belül nem adnak csak pénzre. Mondanom se kell, hogy nem volt elég a két hét rá hogy el tudjam dönteni. A gyerektől semmilyen visszajelzésre nem számíthattam, csak megfigyeltem. Itt Pesten ők is aktívan részt fognak venni a döntésben. Ajánlottak mégy egy másik készüléket is, ha esetleg ez nem válik be. Nekem már az is megérte az utazást, hogy emberi hangon beszéltek vele. Most egy picit jobban is vagyok, reménykedem hogy jobb lesz, mert sajnos eléggé megviselt ez az állandó küzdelem.

Jövő csütörtökön megyünk ismét, akkor kapjuk az új készüléket is, majd mesélek a tapasztalataimról.

 

A rádióban hallottunk egy riportot vasárnap, abban mondták, hogy van Pesten egy alapítványi iskola, ahol kifejezetten diszfáziás gyerekeket fejlesztenek. Nem tudsz esetleg erről valamit? Annyit hallottam, hogy most márciusban lesz nyilt nap és szeretnék elmenni.

Holnap megyünk beszélgetni a magánszurdopedagógussal. Majd leírom ő mit mondott.

Előzmény: .Ditta. (174)
szerzso24 Creative Commons License 2010.02.23 0 0 179

Szia!

Teljesen át tudom érezni azt a szélmalom harcot amit te vívsz, mi is ezt csináljuk már évek óta. Azzal vizsont nem értek egyet, hogy teljesen mindegy hova mégy a gyerekkel. Mi már nagyon meguntuk hogy úgy beszélnek velünk, ha tájékozódni szeretnén, hogy azt mondtam én többet a klinikára nem megyek. Tavaly szerettünk volna a gyereknek egy modernebb hallókészüléket közgyógyra kérni, mert nem fejlődik a beszéde, nem gondoltam hogy főbenjáró bűnt követek el. 3-4 havi harc után az idegösszeomlás szélén úgy döntöttünk, hogy megvárjuk a 2010. szeptembert, akkor jár le az előző készülék, és akkor kérünk újat.

Tegnap voltunk először a DE-Max-nál illesztéket csináltatni, igaz fizetős, de nagyon körültekintőek és segítőkészek voltak és a lényeg!!!! jövő héten kapjuk meg az új illesztéket és kapunk modern készüléket, amit segítenek kiválasztani, azt mondták igenis ehhez a halláshoz felírható egy új. Azt mondták az a készülék ami most van olyan mint az autók közt a trabant, jó, működik de nagyon elavult. Ennyit Debreceniek hozzáállásáról, ennyire nem mindegy hova mégy.

Nekünk a BERA-t csinálták altatásban, de nekünk súlyos a hallássérülésünk.

Előzmény: MaN79 (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!