Keresés

Részletes keresés

mimi1 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 24

Gyermekotthonban dolgozom.

Sokféle készülék létezik, "természetesen" az itteni gyerekek nem kapják meg a több százezres készülékeket, de első készülékként éltalában nem is ajánlják a digitális készüléket, hanem a hagyományos kézi állításút.

A szoktatás során valóban nem állítják először maximálisra a készüléket, fokozatosan kell egyre hosszabb ideig használni (a gyerek diktálja a tempót). Van amelyik ki sem engedte venni, van amelyiket megrémítette a nagy zaj.

Ha valóban hallássérült a gyermek, akkor folyamatosan kell szurdopedagógussal konzultálni, illetve fejlesztésre hordani. A ti tapasztalatotok alapján (nem reagál, jobban figyel, megrémül a hangosabb zajoktól, stb.), majd később a gyerek jelzései alapján állítják be a legoptimálisabbra a készüléket.

A szurdopedagógus a foglalkozások alkalmával ellenőrzi a készüléket is (elemet, beállításokat, a készülék működését). Ő az aki végigköveti a gyerek fejlődését szinte felnőtt koráig. Ma már néhány nagyon súlyos esetet, illetve a hátrányos családokból kikerülő gyerekeket kivéve mind normál általános iskolába járhat. Itt a szurdopedagógus segíti az iskolai pedagógust is a tanításban, meg persze a gyereket is.

Az ötéves gyerek nem a legideálisabb családból került ki, a mai napig állítják, hogy otthon beszélt a gyerek:)

Természetesen az értelmi fejlődésnek nem tesz jót, ennyi ingerszegénység, de az ép értelmű gyerek hihetetlen dolgokra képes, be tud pótolni még ekkora hiányosságokat is, de szegényke már sokkal előrébb tarthatna, ha máshova születik.

Előzmény: vt75 (23)
vt75 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 23

Velkám an dó bórd...:)))

 

és köszi, h beírtál....megbombáználak néhány kérdéssel:

- merre felé dolgozol? ovi, v esetleg vmilyen kórház? v esetleg egy harmadik?

- meg tudod mondani pontosan, hogy a készülék beállítása hogyan történik pontosan? (pl a "legjobb" eredményhez képest visszább veszik 10-20 dB-lel a teljesítményt, és ezzel szoktatják először a gyereket és később majd állítanak ha szükséges, v egy lelkiismeretes akárki foglalkozik a gyerekkel és utána miután rákerült a füles ő el tudja dönteni, hogy a beállítás megfelelő-e (nem túl erős, de nem is túl gyenge)

- az ötéves kislánynál senkinek sem tűnt fel, hogy valami gáz van a gyerekkel? :(((

ilyen esetekben ez a későbbi beszéd tanulás nem befolyásolja a gyerek más szellemi képességeit (lassúbb felfogás, v valami hasonló)?

 

OFF:

Ma beszéltem egy céggel, aki füleseket árul, több fajtát...na most a normálisabb, a TB által nem támogatott cucc darabja 100e-tól indul (amiből ugye kettő kell valójában).

 

Nem értek nagyon hozzá (villamosmérnök vagyok :) ), de az egy borzasztó dolog, hogy más nyomorából egyesek milyen jól élnek....ezen a pénzen (200e Ft) már egy csúcskategóriás otthoni gépet lehet venni LCD monitorral, babám kínjával amit akarsz, stb...ezekhez képest nem hiszem, hogy a füles kifejlesztése, gyártása meghaladná a pár ezer Ft-t....

 

ON

Előzmény: mimi1 (21)
vt75 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 22

név: köszi, a "kölök" szerintem sokkal szebb, mint a neve..

 

háttérzaj: ebben azt fogadnám el, hogy ha sok monoton hatás éri, folyamatosan megy a rádió, TV, hűtő szgép, akkor egy idő után a hangfolyamból nem tudja kiválasztani a számára fontos infot, illetve kezelni az egészet.

A mai naptól ez a dolog visszavéve, idáig rendszeresen ment, lehet, hogy néha azért is aludt el könnyedén, mert a monotónia elnyomta....(eddig ment, tehát ha úgy nézem, akkor végül is mind a két elmélet ki van/lesz próbálva)

 

A fejlődés nálatok mennyire volt gyors?

tudom, hogy a hallása kb fél év alatt helyrejött (én szívesen várnék akár többet is, de ezt már írtam), igazából az érdekelne, hogy mennyi idő alatt látszott valami?

 

A másik, hogy ha jól értem, akkor nálatok egyszerre volt audiológiai + T.E. tréning is?

T.E. nem "rosszallotta" (tartotta feleslegesnek, károsnak) az audológiát v szurdológiát?

 

 

Előzmény: bozita (20)
mimi1 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 21

Sziasztok!

 

Bár engem ilyen mélységig nem érint a probléma, de több hallássérült kisgyermeket ismerek, sok vizsgálatot végigcsináltam velük.

A BERA minden esetben rosszabb eredményt mutatott a valóságosnál, így nálunk már rutinná vált, hogy addig nem csináltattuk meg a hallókészüléket, míg egy szurdopedagógus meg nem nézte őket. A vizsgálat hasonló volt mint nálatok: a gyerek játszott, két oldalon hangszórón hangokat adtak, és közben figyelték a reakciókat. Ez sokkal pontosabb értéket adott, mint a BERA.

 

Csak megnyugtatásként a legrosszabb esetre:  az ötévesen, (tehát hihetetlenül későn!) hallókészüléket kapott súlyosan nagyothalló kislány most kilenc éves, pöszén, de mondatokban beszél, lehet vele szavakkal kommunikálni, normál iskolába jár, szurdopedagógiai megsegítéssel.

bozita Creative Commons License 2006.08.07 0 0 20

jaj nagyon szép neve van

 

a háttérzajt = tévé nekünk orvos javasolta, persze volt aki ellenezte, ez csak egy ötlet

és ált. uarról időnként ellentmondó dolgokat mondanak, ezt gondolom már tapasztaltad, de te,ti alaposnak tűntök, így majd kiválasztjátok, mi legyen

és az úgy lesz jó

 

ha távol állsz a csörgővel a szelet nem érezheti, akkor azt hallja

a széltávolságot meg majd kitapasztaljátok

Előzmény: vt75 (19)
vt75 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 19

a kivizsgálásokat nem szeretném abba hagyni - egyelőre, remélem tud adni egy olyan ofg tel számot, ahol az illető próbálja komplexebben nézni a problémát, tehát nem az a hozzáállás, hogy a dobhártya ép, és mehet berára....(tehát nemcsak hurráoptimista volt, hanem az okot is ki akarta deríteni, mint ahogy én is szeretném)

 

hátrafordulás: jogos, én is hasonlóan gondolom, de anyu azt mondta, hogy a gyerek mindig arra fordult hátra (remélem), amelyik oldalon ment a zajkeltés...ha most gonosz vagyok/lennék azt modanám, hogy érezte a levegő mozgását, ahogy rázta a kezében a csörgőt..:)

 

a rádió TV-t abszolút nem javasolta, mert azt mondta, hogy ha ezek szólnak, akkor a gyerek nem tanulja meg a "csendet", illetve a tényleges hang kiválasztást a tengernyi hangból.....

 

kisfiunk van a neve Zsombor..és erősen gondolkodom, hogy berakjak-e róla 1-2 képet...

Előzmény: bozita (16)
mitla Creative Commons License 2006.08.07 0 0 18
Ketten írtok, de biztos többen olvasnak. Én is folyamatosan, csak hálistennek a mi gondunk nem ennyire mellbevágó, ezért nagyon sok hozzátennivalóm nem volt, ismeret és tapasztalat hiányában.
Az én egyévesem jobb oldalt csökevényes fülkagylóval és hallójárat hiánnyal született - ezt látni első pillantásra.
Azóta a bera megmutatta, hogy a hibás fül oldalán is van hallás, csak sokkal gyengébb: valószínúleg csak a hallójárat elején keletkezett az összenövés, a belső fül rendben lehet. Két orvos hatalmassággal beszéltünk (Szabolcs u. és Heim Pál), akik azonos megoldásokat említettek: csontba épített csavarra rögzíthető hallókészülék, illetve a hallójárat megnyitása. Egyik sem eredményez majd 100%-os hallást. A hallókészülék nem az a készülék, amit a hallójárattal rendelkező gyerekek kapnak, hanem annál sokkal nagyobb, gyufásdoboznyi, a fülkagyló mögött. A fülkagylóra illesztett, hallójáratba bevezetett szerkentyűk ennél sokkal kisebbek, szinte alig észrevehetőek. Ezt a megoldást gyorsan elvetettük a folyamatos fertőzésveszély és ormótlansága miatt. A megnyitást a Heim Pálban hatéves korban csinálnák, a Szabolcs utcában háromévesen. Igazán csak e két időpont közt kell választanunk. Nekünk a korábbi időpont tűnik jobbnak, bár ezt is megkérdezzük majd még néhány hozzáértőtől.

Lenyűgöző, hogy vannak ilyen emberek, mint T.E. Fantasztikus, hogy ilyen kapuk is nyitva állnak, s hogy ennyi hozzáértéssel, empátiával és szeretettel tudnak a picitek felé fordulni. A fejlesztés rengeteg energiát és időt fog felemészteni. Nagyon tisztellek, hogy csináljátok, bár adott esetben én sem tennék mást.
Előzmény: vt75 (15)
bozita Creative Commons License 2006.08.07 0 0 17

lemaradt:

abban igazad van, ha a gyerek tudja, hogy ott áll valaki, oda fordul

 

már a múltkor is akartam írni (szita az agyam)

teszteljétek ti is otthon

egyikőtök csapjon zajokat, a másik figyelje az arcát

nálunk apa már rutinosan bújt az ajtó mögé, sokáig sztenderd program volt, hogy munkából lopakodva érkezett, így a gyerek tuti nem tudta, hogy apa ott van, és rohangált a rádióval a lakásban, én meg néztem, reagál-e

nálunk folyamatosan szólt a rádió, tévé (káros köv. a gyerek reklámfüggő, imádja a jó zenés reklámokat pl a nox száma az úszóeb-re "embermadár", mutatja melyik jön, szól nekem is, együtt kell rá tombolni)

és tele vagyunk zenélő játékokkal, felhúzhatós maci, nyomógombos rádió stb, nagyon szereti, alvás előtt mindig felhúztam a maciját, sokáig megnyugtatta

 

pedig az elején semmire se reagált, semmilyen hangra nem fordított a fejét, még e szemét se, úgyhogy ez legyen a legnagyobb káros következményünk

ma már mádja a zenét pl rúzsa magdi, mutogat a cdre, kapcsoljam be

 

továbbra is nagyon drukkolunk nektek

 

 

Előzmény: bozita (16)
bozita Creative Commons License 2006.08.07 0 0 16

hátha mások is kedvet is kapnak

 

örülök, hogy sikerült T.E-vel találkoznotok

hihetetlen nagy szíve van, komolyan mondom a szeretetével is gyógyít (imádom na, annyit javított a gyerekemen)

annyit még, hogy ő egyrészt nagyon jó szakember ezért érdemes meghallani, amit mond, másrészt kicsit hurráoptimista, naggyon bízik a babákban, ezért meg egy kicsit óvatosan

ha azt is mondta, semmi baj, én a helyetekben nem hagynám abba a vizsgálatokat és ezerrel fejleszteném, mert abból baj nem lehet

max. annyi, hogy anya vagy apa jól elfárad, de lesz egy szuper gyerekük

 

és összezavarodás mellett azért remélem örültök egy kicsit????

jó híreket kaptatok, van lehetőség a fejlesztésre

puszi a gyermeknek

nem is írtad még kisfiú vagy kislány?

Előzmény: vt75 (15)
vt75 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 15
(azt is látom, hogy a topic hozzászólásait gyakorlatilag 2-n "csináljuk"..:)) )
vt75 Creative Commons License 2006.08.07 0 0 14

voltunk ma több helyen és dél körül eljutottunk a Tunyogihoz is....nagyon ledöbbentünk, mert azt mondta, hogy a gyereknek effektive semmi baja nincsen, talán az a probléma, hogy még nem tanulta meg a hangokat felismerni és kezelni....ennek lehet oka az, hogy a mai világban van egy állandó háttérzaj, és nincs igazából csend...

végzett szubjektív hallástesztet különböző eszközökkel és bár kezdetben a gyerek tombolt (reggel óta nem evett és aludt), de majd miután anyunál megnyugodott, elég sűrűn hátrafordult a hang irányába..(a nagy kérdés már csak számomra az, hogy a gyerek a hangot hallotta, v tudta hogy ott van valaki és kíváncsi volt rá).

 

szóval szerinte a gyereknek nincs komolyabb baja, mondott 1-2 instrukciót, hogy mire figyeljünk oda.....

 

a párom teljesen és én is valamennyire össze vagyunk zavarodva....nem tudom kinek higgyjünk, mert voltunk egy harmadik helyen is, de ott meg egy harmadik verziót hallottunk, és az volt a legkevésbé tudományos, materiális értelemben...

 

Azt mondták még az alapítványnál, hogy a bera állítólag többek (orvosok is) szerint nem megbízható, támadják is, illetve a nála lévő siket gyerekeknek a 70%-a berán elhasalt...miután hozzájuk általad kerültem és nálad egy gyógyulás már biztos volt, így a bizalom elég nagy feléjük.....

 

Hát kb ennyi....

Előzmény: bozita (13)
bozita Creative Commons License 2006.08.06 0 0 13

így is van, csak a gyerek számít

és tényleg hihetetlen dolgokra képesek, csak nem kell feladni

ezért elfogadhatatlan számomra, ha egy orvos (bár néha ezt várhatnánk tőle) ex katedra kijelent: a maga gyerekével ez lesz vagy az lesz

sok mindent nem tudnak

akkor inkább mondja azt: legjobb esetben ez, legrosszabb esetben az

a megijesztett szülők egy része abba fektet energiát, hogy elfogadja: nekem ilyen-olyan fogyatékos (utálom ezt a szót és nem is azok!!) gyerekem van, és nem a rehabitilációra

persze van, hogy nincs tovább (remélem nálunk is csak később), de addig csak akkor tud az ember kitartani, ha reményt lát

 

és tunyoginál nincs reménytelen eset, ott csak azt hallja, látja a gyerek, hogy szép, okos, ügyes, szeretik, mosolyognak rá és közben keményen dolgoztatják

több gyereknek mérhetően javult a látása, hallása

(vicceskedtünk azzal benedek kapcsán, hogy itt a süketek megtanulnak hallani, és remélem járni is)

 

nagyon tisztellek benneteket, hogy nem adjátok fel és ennyi energiával segítitek a babátokat

Előzmény: vt75 (12)
vt75 Creative Commons License 2006.08.06 0 0 12

köszönöm a beírást, a honlapot megnézve elég értelmes társaságnak tűnnek....remélhetőleg tudnak majd valamit kezdeni a mi esetünkkel is....

 

ami még elég mellbevágott az az önvallomásod: ha jól saccolom 35-40 között lehetsz, ami fizikálisan nem sok, max az események miatt pakolódhatott plusz év a vállaidra, remélhetőleg csak mentálisan....a gyávaságról meg az a véleményem, hogy sokkal több ember az, mint ahány beismeri, de ez nagyban függ az adott szituációtól is..

 

most egyébként eléggé a padlón vagyunk, bár már nem annyira, mint az elején, de a gyerekről nem akarok lemondani, mert az elmúlt pár napban arra jöttem rá (ami korábban is teljesen triviális volt) hogy semmi sem számít csak a gyerekek.....

 

 

 

Előzmény: bozita (11)
bozita Creative Commons License 2006.08.06 0 0 11

a hely ahová jártunk: Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóháza (www.tunyogi.hu)

mi hetente 3-4x jártunk, mert mellette még máshová is hordtuk

nekünk a mozgásfejlesztés volt az elsődleges, de olyan terápiát akartunk, ahol a látás-hallásfejlesztés is megvan (mert mégiscsak volt egy diag. hogy gond van)

ők a Terézvárosban vannak, Rózsa u.

most nyári szünet van, azt hiszam hetente 1x ügyelet, pontosan nem tudom mikor, aug 25 után tuti beindulnak

telefonon kell kérni időpontot, elmodják mit javasolnak

a mamával együtt dolgozik a gyerek kb 9-11ig

mindenféle lámpák, hangok vannak, együtt zenélés, minden ritmusra, zenére történik, a mamának állandóan énekelni, dúdolni kell

 

sajnos a részletesebb és tutibb vizsgálatokról nem tudok írni

 

az első gyerekkel kapcsolatban: én a második párommal nagyon akartam a második fiam (apának ő az első), tervezett, nagyon várt baba volt

mivel az első fiam és közte 15 év van, mondhatni minden új volt

20 évesen szültem az elsőt,  fogadott orvos nélkül, ügyeletes kórházban, mit tudtam én, hogy máshogy is lehet, minden rendben ment

bezzeg most rákészültem, tudományosan, majd én előre megnézem, megfogadom, irányítom stb saját szoba a gyerekkel, zene, gátvédelem ahogy a nagykönyvben meg van írva

semmi se lett belőle

és így se könnyebb

tudom ez nem vígasztal, talán csak könnyít

 

nekem a net segített, hogy nem vagyok egyedül a problémáimmal, hogy van, aki tud tapasztalt tanácsot adni

azóta könnyebb emészteni, hogy talán mozgássérült, szellemileg lassabb gyerekem van, aki mindig rászorul majd valaki segítségére

 

én már öreg vagyok és gyáva és a mi problémánk nagyon összetett

de több pozitív példa is van, hogy a második gyerek tökéletesen egészséges

úgyhogy még ne zárjátok ezt le

azt hogy most mit éreztek, nagyon meg tudom érteni

de talán 1 év múlva lehet másképp gondoljátok

 

naggyon-naggyon drukkolunk nektek

Előzmény: vt75 (10)
vt75 Creative Commons License 2006.08.06 0 0 10

"mi egy olyan helyre jártunk 3 évig, ahol komplex fejlesztésben részesültünk, a mozgásfejlesztés mellett, látás-hallás-értelmi fejlesztés is volt"

 

Meg tudod mondani, hogy ez mit takar?

Ki végezte, hol, milyen sűrűn, kell-e beutaló? lehet-e egy idő után otthon csinálni...stb....

 

Mivel nem tudjuk kizárni 100 %-san hogy hardver gond lenne (= a doki nem mutatott fényképet a gyerek csigájáról illetve egy egészségesről), ezért ezt a lehetőséget sem szeretnénk kihagyni.....tényleg azt meg tudod mondani, hogy a hallással kapcsolatban mi mondja meg 100%-san, hogy hol a probléma?

(pl elkezdik a CI műtétet, és a csigához érve azt látják, hogy jé itt van elég szőr, de akkor már úgyis megcsinálják ha már itt vannak..)

tudom ez hülyeség így leírva, de tényleg nem tudom, hogy melyik vizsgálat a tuti..

A bera azt mutatja meg (szerintem), hogy nem jut el az inger az agyba/agytörzsbe, a doki meg kívülről benézve csak a dobhártyáig lát...

tehát itt szerintem lehet hw a dobhártya csiga között, a csigában (valszeg ez a leggyakoribb), illetve a idegszállal a csigától az agyba), és akkor még nem beszéltünk arról ami nálatok történt, hogy hw probléma valójában nem is volt, tehát nem volt sérült fizikailag semmi, de az úrfi agya úgy döntött, hogy nem hajlandó fogadni/feldolgozni a hangimpulzosokat, ezért a bera nem mutatott semmit....

 

Az értelmiségi szülőket a gyerek tényleg eltalálta, de első babának egy kicsit erősnek találom..:(( nagyon szeretnénk még több babát (+1, 2), de emiatt teljesen a padlón vagyunk...de természetesen példák tömkelegeit tudom felhozni a saját környezetemből, hogy mi ezzel a dologgal milyen "jól" jártunk másokkal összehasonlítva..pl van olyan ismerős, akinek 1x éve nem jön össze, és már lemondtak az egészről.

 

 

Előzmény: bozita (9)
bozita Creative Commons License 2006.08.06 0 0 9

nos, az önmarcang nagyon ismerős

DE tuti, hogy nem ettől van a baba problémája

mi sajnos tartósan beteg gyerkőcök között mozgunk, és egyetlen esettel se találkoztam, ahol a szülők okoztak volna valamit a nem odafigyeléssel

apával azt szoktuk mondani, hogy úgy tűnik a jó fej értelmiségi szülőket (némi öndicséret) választják leginkább a problémás babák anyának-apának

 

a torna: a mi kisfiunk nagyon sérülten született (shuntös topic, korababa topic)

mi a tolókocsi ellen (is) küzdünk, ezért szinte születése óta hordom minden nap fejlesztésre=terápiára=tornára

mi egy olyan helyre jártunk 3 évig, ahol komplex fejlesztésben részesültünk, a mozgásfejlesztés mellett, látás-hallás-értelmi fejlesztés is volt

az értelmi fejlesztés 3-4 éves korig a mozgásfejlesztést jelenti, ez életkori sajátosság, azért ajánlott a szabad mozgásos játék minden mennyiségben

 

teljesen egyetértek veled, amit a stimulálásról mondtál

 

a mi történetünkről azt gondolom, ahogy sikerült az agyvérzés szövődményeit uralni és az agy kezdett "magához térni" a sokktól, a folyamatos ingergazdag környezet beindította a lazsáló funkciókat is pl hallás

és azt is, hogy a doki elkapkodta a diagnózist, hogy szükséges több vizsgálat

és akkor is ajánlott, hogy a doki a legjobb - legrosszabb lehetőségekről beszéljen, és semmi véglegesről

ezért történt nálunk így a dolog

valószínű a hardver tökéletes a softverrel vannak gondok, és mivel pont az agyi hullámok alapján mondták ki a diagnózist, ezért kezdett hallani a szerintük süket gyerek

aki imádja a zenét, a 3. emeleten, ha meghallja az utcáról felszűrődő zajokból a troli hangját, felemeli az ujját és azt mondja: busz

 

a vizsgálatok kb 2-3 hetente voltak, gyakrabban nem volt értelme

 

és szívesen megadom mélben a számomat, ha szeretnéd

vt75 Creative Commons License 2006.08.06 0 0 8

olvastam, hogy a gyereket nem csak audológiára, hanem tornára is hordtad, egy másik  egy másik hozzászólásodban meg mintha azt írtad volna, hogy a gyerek 2 éves koráig tornával lehet fejleszteni a gyerek értelmi képességeit.

Lehet, hogy hülye az elgondolás, de nem lehet, hogy nektek az is segített, hogy folyamatosan tornáztatva volt a pici a normál audológiai vizsgálat mellett?

Mi erről a véleményed? és milyen tornára hordtad?

 

Erre tudnék gondolni amellett, hogy esetleg a halláscsökkenés nem volt olyan súlyos mértékű, hogy ne tudott volna regenerálódni...

 

És ha jól értem 6 hónapos volt amikor észrevettétek, és kb fél év alatt rendbejött?

(ez az idő nagyon rövid, én azt sem bánnám ha sokkal tovább kellene vele szenvedni egy hasonló végeredmény esetében)

 

Az audológia vizsgálat sűrűségben mit takar? Heti 1 v 2 esetleg 2 hetente 1?

 

Pénteken elindítottuk a közgyogyit, az a jó, hogy ennek is változott a szabálya júl 1-től - már nem az önkori adja ki, hanem van benne még egy kör 15 napos határidővel - és ugye ilyenkor minden idő számít....

 

(a nem látós hasonlattal teljesen egyetértek, most épp önmarcangolunk, hogy hátha mi nem voltunk elég gondosak, és lehet, hogy lazán kezeltük a gyereket. Ez kb azt takarja, hogy pl a fűtött kocsiig a háztól (max 10 m), nem hóember szerű kinézetre öltöztettük fel, hanem csak sima ruhába + takaró...)

Előzmény: bozita (6)
bozita Creative Commons License 2006.08.05 0 0 7
bocs: én nem!! tudom - a helyes szöveg
Előzmény: bozita (6)
bozita Creative Commons License 2006.08.05 0 0 6

bevallom, én tudom, milyen tartományban vizsgálták a hallását

nekem mutattak egy papírszalagot a saját görbénkkel (ami egy majdnem egyenes vonal volt), meg egy "normális " egyenletes görbét, meg egy összevissza ugrálót (maradványtünetre utal)

ez alapján nekünk azt mondta a doki, hogy anyuka süket a gyereke

kérlek ne értsd félre, de a mi babánk olyan súlyos problémákkal született, hogy nekem ez akkor a legkisebb volt, és ezt nem lekicsinylően mondom tényleg

és nekem is kellett idő míg elfogadtam, aztán azt magyaráztam be magamnak, hogy jobb mintha vak lenne (elnézést kérek a kifejezésért)

valahogy így éltem túl

 

az első vizsgálatok: szopik a gyerek fülén egy hallgatóval (tiszta olyan mint a mézga családban, talán kb abból az időből is)

közben mennek neki hangok, neked meg azt kell figyelni és visszajelezni az ablakon, ha bármilyen reakciót ad pl megáll a szopásban, pislog, becsukja-kinyitja a szemét vagy bármi

ezeket feljegyzik és a különböző herzekből????? rajzolnak egy aznapi görbét, majd ha már sok görbétek van, ezeket összehasonlítják egy koordináta-rendszerben

 

mivel több hónapig jártunk, olyan 1 éves kora körük kellett egy asztalhoz ülni vele, ahol szemből, jobbról, balról egy-egy gumiállat van, amiből hangok jönnek

elméletileg, a gyereknek oda kell fordítani a fejét, ahonnan a hang jön

teljesen kétségbe voltunk esve, mert egyszer se nézett jó helyre

 

teljesen igazad van, nézessétek meg az általatok talált legmegbízhatóbb helyen, ne hagyjátok magatokat, az orvosok (tisztelet a kivételnek) nem mindig segítik a szülőket a legtutibb helyekhez

 

és abban is tökéletesen igazad van, amit a maradványhallásról írtál

váltsátok ki a közgyógy igazolványt (ha még nincs), arra lehet fülhallgatót íratni

és ott se hagyjátok, hogy rábeszéljenek egy régebbi, olcsóbb modellre, ha kell majd egyáltalán

 

mélem publikus, írj nyugodtam, számom is ott adnám meg, ha kéred

Előzmény: vt75 (5)
vt75 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 5

Szia bozita,

 

Először is nagyon köszönöm, hogy elmesélted a történeted, nagyon tanulságos számunkra. Amit kérdeznék még - ha nem tilos :)

 

Kiderült a berán, hogy a picitek hallása ko (mármint hogy egyáltalán nem hall) : meg tudod mondani, esetleg emlékszel, hogy milyen tartományt vizsgáltak milyen erősséggel?

 

Nálunk csak egy 2-3 kHz-es mérés volt, és a max a 80 dB de itt sem mutatott semmit. Az országban végeznek (SOTE ?) állítólag teljes spektrumú pár 100 Hz-től 4 kHz-ig történő mérést kb 120 dB tartományig, ami alapján sokkal több info van arról, hogy a pici hol hall esetleg valamit, és ha nem hall akkor mennyire nem.

Egy ilyen vizsgálatra midenképp el szeretnék menni, mert szerintem a maradékhallás ismerete elég fontos a készülék beállításához (hogy esetleg ne trancsírozza szét ami még megmaradt)

 

És el tudnád mesélni néhány mondatban, hogy az audológiai vizsgálat mit takar?

Fütyültek a gyerek fülébe majd villogtattak és utána csak fütyültek és nézték, hogy a gyerek nézi-e a lámpát? (valami ilyesmit hallottam)

Milyen sűrűn kellett járni, és a gyerek hány hónapos korától jártatok?

 

Lenne kb 5000 kérdésem, meg tudnánk azt csinálni, hogy összeírjuk és felhívunk ahelyett, hogy teleírok 50 oldalt? :)

 

Kösz T

 

 

Előzmény: bozita (4)
bozita Creative Commons License 2006.08.05 0 0 4

szia,

 

a mi történetünk: agyvérzéssel és szövődményeivel született a kisfiam, most 3.5 éves, kb 6 hónapos volt, amikor az addigi pozitív eredmények ellenére (fülbedugós hallásvizsgálat) a bera vizsgálat (alvásban végzett agytörzsi hullámokra épülő) süketséget állapított meg

mivel meg akartunk győzödni róla, és azt mondták, hogy korai hallókészülékkel lehet stimulálni agyat (softver) és a fület (hardver) elkezdtük a hallásvizsgálatok sorát a Szab.u. audiológián, kb félévet jártunk oda

nem volt leányálom a süketszobában szoptatni, míg tartott a vizsgálat

aztán a villogó-csörgő asztalnál látni, hogy  egyáltalán nem reagál a gyerekem

DE a grafikon kisebb-nagyobb kilengésekkel egyre nagyobb hallást mutatott

 

a mi történetünk jól végződik, amikor kimondták, hogy talán az emberi beszéd tartományát hallja, azaz meg tud tanulni beszélni,nem kell hallókészülék, nem vittem többet vizsgálatra

 

nem tudom, nálunk hogy történt, talán az állandó stimulálás segített, talán az agyvérzés kezelése, de a süket gyerek ma ott tart, hogy legmélyebb álmából felébred, ha halkan megcsörren a telefon, ha nyikorog a parketta

 

nem akarok hiú ábrándokat se kelteni, és nagyon drukkolunk nektek

nagyon igazad van, több független diagnózis kell, és minden lehetőséget megragadni

ha bármiben segíthetek szívesen teszem

vt75 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 3

köszi, őket már megkaptam más forrásból, írtam is nekik, csak még nem válaszoltak...magamban most még azon szurkolok, hogy a műtétet elkerüljük valahogy...jelentkeztek 2-n is, és az egyik illetővel (csak fülese van) szóban is beszéltem, abszolút nem lehet észrevenni a beszédén, hogy n halló, és neki csak 4 éves korában vették észre..

szóval egyre több a pozitív jel, de az első szembesülés a dologgal iszonyú..:((

Előzmény: Milkabögre (2)
Milkabögre Creative Commons License 2006.08.05 0 0 2
Szia!
Itt egy blogcím, talán hasznos lenne velük felvenni a kapcsolatot:
http://siket-a-kisfiam.freeblog.hu/
vt75 Creative Commons License 2006.08.05 0 0 1

Sziasztok,

 

 

Először is szeretném megköszönni mzsperx-nek a topicnyitást (bár jó lett volna ha rájövök, hogy kell), illetve bujon kartársnak a 0-zást.

 

A történetünkről annyit röviden, hogy nemrég vettünk észre, hogy a 8 hónapos picink hallása tragikus, és jelen pillanatban orvostól-orvosig rohangálunk, amíg remélhetőleg valahogy el tudjuk fogadni ezt a helyzetet, illetve meg nem bizonyosodunk arról, hogy legalább 3 egymástól független doki állítja uazt a gyermekről.

Olyan emberek, családok hozzászólásait várnám, ahol szintén hasonló a probléma, és olyan tapasztalatoknak különösen örülnék, ahol ezt a problémát nem most vették észre, hanem 1-2 évvel ezelőtt szintén kisgyermekeknél.

 

A cél(om) az lenne, hogy átbeszélve az eseményeket olyan tapasztalatcsere történjen, ami megkönnyíti a hasonló szituba került emberek, családok életét...

Egy szegedi tanulmány szerint, amelyet újszülötteken végeztek műszerrel , 150 piciből 3-nál helyből 2 oldali hallásproblémát találtak (teljes süketség), ami szerintem borzalmas arány (2 % !!!)

 

Fut egy "hallásprobléma" nevű topic is, de abban úgy tűnt, hogy felnőtt emberek beszélgetnek inkább a problémákról, nem pedig családosok...

 

Hát akkor topicra fel, és remélhetőleg sokan hozzászólnak a témához...

 

Köszönöm, Tamás

Bujon Gottfried Creative Commons License 2006.08.05 0 0 0
hall0
mzsperx Creative Commons License 2006.08.05 0 0 topiknyitó
vt75 kívánságára :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!