Monitor, szkenner, nyomtatas, levilagitas a szinek oldalarol. Mivel, hogyan, hol, miert (,mennyiert) es mit kalibraljunk. Elmélet, gyakorlat, szoftverek, hardverek, kelvinek, gammak, gorbek... Ez egy eleg nagy es fontos tema a képfeldolgozásban, egy haladobb szint felett mar nem lehet megkerulni.
Éppen szakdolgozatomat írom, mely vizsgálati részéhez különböző felvételi paraméterek mellett kellene fényképeket készítenem egy ColorChecker SG tesztábráról. Mivel a konzulensem nem találja az intézet saját színtábláját, ezért más forrásból kellene találnom egyet, hogy ne csússzak ki az időből.
A kérdésem az lenne, ha esetleg valaki rendelkezik egy ilyen kalibrációs tesztábrával, nem tudná kölcsön/bérbe adni számomra 1-2 napra, ameddig elkészíteném a felvételeket?
Win10 van a gépemen. Spyder4-el van be kalibrálva a monitor.
Korrektül mőködik is PS, Ligtroom-ban illet ve explorerben (file kezelő) Ezekben egyforma színnel látom a képeket. Viszont a böngészőben már egész más a szín. Illetve egyretusáló programban (portrait pro) is teljesen elmásztak a színek. Hol lehet azt beállítani hogy a windowsban minden alkalmazás a létrehozott színprofilt használja?
hát mert a beépitett profilját kevés pontból tudod korrigálni, icct meg sokkal nagyobb ezsközpalettával, több pontból, pontosabban tudsz létre hozni, ergo korrektebb a kimenet (de ilyen pontosság csak reprónál kell)
A Lacie BlueEye ban meg lehet adni hogy mi a target gamma es olyanra kalibral. Hogy pontosan mennyire kozelitene meg a 2.4et azt nem tudom, de a 2.2 t konnyeden hozta. deltaE atlag 0.33 ha jol emlexem, de a legrosszabb sem volt tobb 0.50nel.
Köszi! Teljesen jó a hasonlat, logikusan rávilágítottál a dologra. Gondolom a colorchecker digital sg ezen segít valamennyit a több színmintával. Mondjuk nekem valószínű arra nincs szükségem.
a colorchecker pár szinfolt és a fél táblát használja mindössze. a nyomtatóimat 1600 folttal kalibrálom. oké, alma/körte, de ez utal az elérhető pontosságra.. de testtónus simán jó lehet egy colorcheckerrel is
Ok, hogy fontos a jó megvilágítás, de a colorcheckernek nem az (is) a lényege, hogy a hiányos színspektrumot korrigálja? Most tervezek egyet beszerezni, mert gyakran van ilyen gondom kevert műfénynél, mindenféle béna higanygőz, meg egyéb lámpák alatt. Jó, nekem nem a tökéletesen pontos szín kell, csak szép bőrszín megfelelő fehéregyensúly mellett.
Közben kaptam tippet, hogy lehet, hogy a világítás a bűnös. Hiába 5500K a színhőmérséklet, ha a színspektrum tele van tüskékkel, mivel energiatakarékos izzókat használok most.
Olyan színhű képet készíteni, mint a valóság fikció vagy lehetséges?
Női ruhákkal foglalkozom, az lenne a cél, hogy a ruhák színei úgy jelenjenek meg a képen, mint a valóságban.
Nem vagyok szaki, próbálok folyamatosan utána olvasgatni, így szereztem be a következő dolgokat (uniós pályázatból):
- monitor: eizo flexscan ev2416w
- X-Rite ColorMunki Smile monitor kalibráló
- datacolor spydercheckr 24
- adobe lightroom 5
- Fujifilm XQ1 fényképezőgép
A monitor kalibrálva van. Leírás szerint a színkártyával elkészítem a profilt lightroom és a spyderchecker segítségével. Mégis van néhány problémás ruha, aminek a színei egyáltalán nem olyanok a képen, mint a valóságban. A többi kép egyezik a valósággal, tehát gondolom a monitor jól van beállítva, főleg, hogy nem apró árnyalat különbségről van szó.
A fényképezésnél szürke színkártyát is használok a wb miatt, de egyszerűen nem működik a dolog, a környezet, a próbababa színe, mind stimmel de a ruha színe nem egyezik. A megnevezhetetlen kékes-zöldes árnyalatokkal van probléma.
Lightroomban a színbeállítás „csúszkákkal” meg tudom közelíteni, de még így is nagy a különbség.
Mit csinálhatok rosszul?
Fényképezőgép nem a legtökéletesebb, de azt hittem a színkalibráló kártya azért van, hogy elintézze a dolgot.
Remélem érthetően leírtam a problémát, kérdezzetek nyugodtan, ha kell még infó.