Keresés

Részletes keresés

poussinette Creative Commons License 2006.07.28 0 0 174
"Ne mi, szülő nők szoruljunk ki onnan otthonra - változzanak csak ők meg, azért tartjuk őket.."

Ezzel csak egyeterteni tudok. :)
Előzmény: agimami (173)
agimami Creative Commons License 2006.07.28 0 0 173

Én nagyon otthonszülés-ellenes vagyok ugyan... felelőtlenségnek tartom, főleg a babával szemben... igenis lehetnek olyan komplikációk, amikhez azonnali segítség kell stb. De azt is belátom, hogy a mai magyarországi kórházi gyakorlat is sok fölösleges és káros komplikációt idéz elő! Ezzel kapcsolatban friss élményem:

 

A húgom tegnap szült. 27 éves, teljesen jó első terhesség, egészséges mama és magzat, minden, mint a nagykönyvben. Anyukám + én teljesen normálisan és könnyen szültünk meg 3-3 gyereket. A húgom is bement este 6-kor szülni, szép lassacskán gyenge kis fájások jöttek neki... olyanok, amikkel máskor még haza szokták küldeni a kismamákat, hogy jöjjön vissza fél nap múlva, ha rendszeresek lesznek... OK., őt nem küldték haza, mert kicsit szivárgott a magzatvíz. De ahelyett, hogy hagyták volna a saját ritmusában tágulgatni, készülődni, 9-kor rátették brutál oxitocinra, "hogy menjen már". Onnantól fogva vonaglott, jöttek a mesterséges fájások, és a műgörcsök éjjel 1-re ki is préselték belőle a babát. Húgom szakadt, repedt (vágták is), baba szerencsére jól van.

 

Én ezen tökre kiakadtam. Ha hagyták volna saját ritmusában, egészségesen vajúdni, talán csak éjfél körül jöttek volna meg az igazi rendszeres fájások, talán csak hajnalra lett volna meg a baba, de normális tempóban, természetesen, kényelmesen, ahogy a testük ritmusa hozza... Ehelyett szegény szegény húgomnak az az érzése, mintha egy traktor taposta volna szét.

A szívhangok jók voltak, a baba jól feküdt, a fájások jövögettek, ha lassan és gyengén is, a húgom erős votl és lelkes... igen, nem szülte meg 6-tól 9-ig kompletten az első gyerekét, de ez ÍGY normális!!! Nem?

Miért kellett így elrontani egy jó kis szülést?... Gondolom, mert a doktornő szeretett volna aludni is valamit aznap éjjel... 

Ja és a húgom ráadásul még valamennyire tájékozott is baba- és szülésügyekben, és ő sem így képzelte... Csak abban a lelkiállapotban a doktornőnek sikerült rábeszélnie arra a jó kis oxitocinra... Ja és mindez egy baromi drága fogadott orvosnő (akivel megbeszélték ezerszer, hogy mindent a lehető legtermészetesebben), egy bababarát kórházban!!!

 

Szóval ez szerintem tényleg rémes. Ezen a gyakorlaton tényleg nem lehet máshogy változtatni, csak ha a szülő nők (még) sokkal-sokkal tudatosabbak lesznek, és bátrabbak az orvosokkal szemben... És ha folyton tépjük a szánkat, hogy a kórházak igenis változtassák meg a gyakorlatukat! Ne mi, szülő nők szoruljunk ki onnan otthonra - változzanak csak ők meg, azért tartjuk őket...

 

     

Mikolt Creative Commons License 2006.07.19 0 0 172
igen, az atlaganyak olyanok, hogy nem kerdezik meg milyen virust kaptak el, vagy milyen bakteriumra kapjak a gyogyszert es nem kerdezik meg az orvosuktol, hogy ha terhesek, akkor is bevehetik-e es meg sorolhatnam. csak olvasgatni kell a nogyogyaszos topicot. szerintem ez abszolut a betegek hibaja.
Előzmény: henn (168)
poussinette Creative Commons License 2006.07.19 0 0 171
En is ezt magyarazom. Ma mar ritka h valaki nem tud olvasni, ergo tud informalodni, a nok tobbsege eljut orvoshoz es van szaja, tehat kinyithatja, hogy kerdezzen. Meg a vedonok erre is vannak, hogy leforditsak orvosi szaknyelvrol es elmagyarazzak Mariskanak is, hogy mit miert, mire valo, kockazatok, stb. (es ezt akar a szules koruli dolgokra is ertem, ami a topik eredeti temaja).
Előzmény: cory (170)
cory Creative Commons License 2006.07.19 0 0 170
Azért a felkészüléshez az is erősen hozzátartozik, hogy tudja az amnio kockázatait is. Nekem a 3-ból kétszer volt alacsony az afp-m (egyszer 0,7, egyszer meg 0,3!). Uh-on minden oké, nem kértem az amniot, mert úgy éreztem, akkor sem lennék képes elvetetni, ha down-kóros, a vetéléstől meg nagyon tartottam. Mindkettő tökéletesen egészséges.
Előzmény: poussinette (169)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 169
Igen, felkeszultnek kell lenni es tajekozodni, de hat ez mindenre igaz. A terhessegre, a szulesre, a szoptatasra, hogy csak ebben a temakorben maradjak.
De pl. ha nyaralni mesz, akkor veszel egy utikonyvet a kornyekrol vagy megnezed neten vagy korbekerdezel ismerosoket, akik mar esetleg jartak arra, nem? Es ez csak egy nyaralas, egy terhesseg-szules ennel sokkal nagyobb hordereju dolog.
Előzmény: henn (168)
henn Creative Commons License 2006.07.18 0 0 168

Itt statisztikáról volt szó, átlaganyákkal, átlag esetekkel.

 

Igen jól felkészültnek (valamint eléggé aggódósnak) kell lenni ahhoz, hogy akkor, ha a doki azt mondja, hogy minden rendben van, amniot még csak nem is említ, valaki mégis ezerrel ragaszkodjon az amniohoz, akár úgy, hogy ki is fizeti.  Az átlaganyák szerintem nem azok.

Előzmény: poussinette (164)
henn Creative Commons License 2006.07.18 0 0 167

Nekem amugy erthetetlen, hogy hogyhogy nem mondjak el mit adnak be neked injekcioban????

 

Talán vakkantottak valamit hozzá, de hogy az nem jutott el az agyamig, az tutifix!

 

 Es te hogyhogy nem kerdezel ra, hogy ez most mi es mire kell???

 

Hát nem tudom, ki hogy élte meg a szülését, de én eléggé kész voltam (rövid volt, de nem kispálya), a gyerek egyszercsak (számomra tök váratlanul) megszületett, se köpni se nyelni nem tudtam az elképedéstől és a meghatottságtól. És azt hittem, hogy na, onnantól már minden mindegy, megvan a bébi épen egészségesen (erre az egyre rákérdeztem), nem foglalkoztam behatóan más dolgokkal. Ráadásul tutibiztosra vettem, hogy az injekció az rh negatívságom miatt adandó cucc, amiről korábban olvastam is, hogy adják.

 

 

 

 

Előzmény: poussinette (163)
Miya Creative Commons License 2006.07.18 0 0 166

Eppen a statisztika is azt mutatja (amit pont doula hozott, ha jol emlekszem), hogy kb. 15%-ban kellett korhazba szallitani otthonszuloket. Ez szerintem nagyon magas szam.

 

Kedves Györgyi! én részemről ez az utolsó hozzászólás neked, mert egy bizonyos határon túl semmi értelmét nem látom, hogy koptassam a klaviatúrát.

 

Sok valótlanságot írtál már le, próbáltam tényszerű adatokat adni, de falra hányt borsó. Lehet úgy is vitatkozni, hogy mindkét fél épül/tanul belőle, de amikor valaki mindent kiforgat, majd csúsztatva rákontráz, csak hogy bizonyítsa, mekkora hülyeség otthon szülni, és az egész divat, és pénzéhség által motivált, azzal nem lehet mit kezdeni. 

 

Mindenesetre, ha már idézel valakitől, ne csak azt a részét vedd ki, ami alátámasztja a teóriáidat. Az a 15% nem sürgősségi ellátás volt. Voltak, akik vajúdás alatt meggondolták magukat, és kórházban folytatták. Azon kívül, hogy helyszínt váltottak, nem volt szerencsére semmi gond se velük, se a babával.

 

 

Előzmény: Gyorgyi (144)
Miya Creative Commons License 2006.07.18 0 0 165

"(a reszleteket nem tudom, hogy mennyi es hogyan, stb.)"

 

Pontosan leírtam Györgyinek már, mi mennyi - de egy bizonyos szintű hogy is nevezzem elfogultság, elvakultság után már tök felesleges - főleg ismételni

Előzmény: Angiszeged (158)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 164
nem ajanljak fel, de ha kered es kifizeted, nem mondhatnak nemet. Szoval nem ertem hol a gond.

aztan ez mindenkinek a sajat dontese. en az afp-t (4 markerest) sem kertem, mert tudtam, hogy egyreszt ugysem megyek amniora (1% veteles!), masreszt ha kiderulne, hogy tuti downos a baba, akkor is megszulnem.
Nem egy down-koros kisgyereket, sot felnottet ismerek, akik a maguk modjan boldog eletet elnek. de ez itt mar off.
Előzmény: ági anyu (161)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 163
Nem adtak semmit anelkul, hogy elmagyaraztak volna, hogy mire valo es miert. Akkor sem mikor a verzeselallitasert kuzdottek, mindig elmagyaraztak epp milyen infuziot kotnek be es hogy hat.
Az attapintasos vizsgalat elott a doki meg egy kis szemlelteto abrat is hozott es azon mutogatta el mit fog csinalni.
Szoval nem hiszem, hogy sunyiban oxitocinoztak volna....
Az elso szuri, amit a szules soran kaptam mar a lepeny megszuletese utan volt a gatrepedes osszevarrasahoz erzestelenito.

Nekem amugy erthetetlen, hogy hogyhogy nem mondjak el mit adnak be neked injekcioban???? Es te hogyhogy nem kerdezel ra, hogy ez most mi es mire kell???
Előzmény: henn (156)
ági anyu Creative Commons License 2006.07.18 0 0 162
gyakran= "gyakran"
Előzmény: ági anyu (161)
ági anyu Creative Commons License 2006.07.18 0 0 161
Az ok nem ez, hanem az, hogy 35 év alatt nem ajánlják fel automatikusan a kromoszómavizsgálatot, csak rossz leletek után.
Az UH nem mindig mutatja a betegséget (éppen ez történt most a közvetlen környezetemben), az AFP nem nagyon megbízható, a négymarkeres vizsgálat pedig sokba kerül. Ezért bizony gyakran előfordul, hogy egészségesnek gondolják a Down-os babát. Egyébként 35 évesen 1:200, 37 évesen már 2:100 a rizikó - most estem át corionbiopszián, onnan az adatok
Előzmény: Gyorgyi (157)
henn Creative Commons License 2006.07.18 0 0 160

En csak arra akartam utalni, hogy amikor kevesebb mint 1% az esely, hogy a baba Down koros lesz (35 ev felett, 1:250 miatt), mar ajanljak az amniot. De szerintetek 15%-os problema eseten (es ez a ti statisztikatok, hogy 15%-ban kellett korhazba szallitani az otthon szulot) nagy nyugodtan lehet otthon szulni.

 

Nem mintha otthonszülés párti lennék (isten tudja bár, de szeretném hinni, hogy semleges vagyok...), de azért azt vedd figyelembe, hogy ha egy downos babát nem szűrnek ki a 20. hét körül (azaz az anyuka nem megy amniora), akkor az menthetetlenül downosan születik, és downos marad egész életében. Ha egy otthon szülő anyát kórházba kell szállítani, az még nem azt jelenti, hogy abból bármi a jövőre kihatással lévő baj származna. (Azt önmagában nem nevezném bajnak, max. kellemetlenségnek, hogy mégis kórházba kellett vinni.)

 

Ezért nem hiszem, hogy a két dolog összehasonlítható...

Előzmény: Gyorgyi (157)
Angiszeged Creative Commons License 2006.07.18 0 0 159
bezony...
Előzmény: henn (156)
Angiszeged Creative Commons License 2006.07.18 0 0 158

"(a reszleteket nem tudom, hogy mennyi es hogyan, stb.)"

 

Elég fontos ez a zárójelbe tett mondatod.

 

Amúgy nem szültem otthon és már nem is fogok, azt tudom, h mennyire rossz korházban szülni és könnyet csal a szemembe, amikor leírják Possinette (franciao.) és Tasha(Finno), h hogyan lehetséges ez másképp. Legtöbb dolog nem pénzkérdés lenne, szegedi szülészeteken pl  nincs szülőszék. Álítólag volt, csak professzoratyaúristen leselejteztette, mert nem volt kedve odatérdelni a szülő nő elé... Nem is kellett volna, nem az ő dolga világra segíteni egy gyereket, hanem a szülésznőé, csak ugye, vmivel ki kell érdemelni azt a "kis pénzt"... Ezért vágnak, szabnak, gyorsítanak.

 

Előzmény: Gyorgyi (155)
Gyorgyi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 157

Kedves Ana!

 

35 ev felett 1:250-hez az eselye, hogy Down koros baba szuletik. 20 eves kor korul 1:10.000 az arany.

 

A Down-os babák nagyon nagy többsége sajnos a 35 év alatti, tankönyv szerinti AFP eredménynel rendelkező anyukák terhességeiből születik

 

Azert, mert 35 eves kor alatt joval tobben szulnek, mint 35 ev felett. Tehat abszolut szamban valoban tobb olyan Down koros gyerek van, akinek az edesanyja 35 eves alatt szult. De szazalekos aranyban joval kevesebbszer fordul elo (lasd fentebb, 250 vs. 10.000). Az APF pedig eleg megbizhatatlan, Amerikaban nem is igen csinaljak.

 

És ha ezt most visszavetítjük a kórházi vs otthon szülés dologra, akkor a hasonlatod máris visszafele sül el.

 

Nem ertem, hogy hogy sulhetne el visszafele. En csak arra akartam utalni, hogy amikor kevesebb mint 1% az esely, hogy a baba Down koros lesz (35 ev felett, 1:250 miatt), mar ajanljak az amniot. De szerintetek 15%-os problema eseten (es ez a ti statisztikatok, hogy 15%-ban kellett korhazba szallitani az otthon szulot) nagy nyugodtan lehet otthon szulni.

Előzmény: Törölt nick (151)
henn Creative Commons License 2006.07.18 0 0 156

Jó, a szülést nem, de a lepény megszületését sem? Nekem pl. csak hónapokkal később esett le, hogy az a "szuri", amit a szülés után kaptam, az nem az rh negatívságom miatti akármi volt, hanem oxitocin injekció, amire fel mindjárt meg is született a lepény.

 

Na persze lehet, hogy ilyet se kaptál, és én is el bírom képzelni, hogy minden beavatkozás nélkül is töredezhet a lepény, nem vagyok én orvos, vagy bába, vagy bármi, hogy ezt vitatni merészeljem! Csak eszembe jutott, hogy az oxitocinos injekció nem ám mindig nyilvánvaló!

Előzmény: poussinette (153)
Gyorgyi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 155

Kedves Angiszeged!

 

Nekem altalaban hatarozott velemenyem van dolgokrol. Es semmi bajom vele, ha masnak is van, es netalan az ellenkezoje mint az enyem. (nekem nem problema, ha valakinek az a velemenye, hogy a korhazban szules hulyeseg.)

 

Mielőtt beleéled magad, ne irigyeld el Geréb Ági vagyonát, amit a levezetett otthonszülésekért kapott,

 

Hol van itt szo irigysegrol? Nem ismered a beszelgetes elejet. Miya szerint a korhazak/orvosok a penz miatt vannak ellene az otthonszulesnek, nem szakmai szempontok miatt. Erre irtam, hogy az otthonszulesben is van penz, mert nem ingyen van (a reszleteket nem tudom, hogy mennyi es hogyan, stb.) Azt, hogy Gereb Agi es masok mennyit kapnak, es mikor, Te sem tudod, es en sem. Ha pedig van valami alapitvany, akkor ott van penz is, es lehetoseg is a penz lenyulasara (nem azt mondom, hogy igy van, de nagyon sok alapitvanynal eltunnek a penzek. Eppen most olvastam egy cikket, hogy Amerikaban 9/11 es a Katrina utan rengeteg penzt elloptak.)

Szerintem nagy naivitas azt gondolni, hogy egyik oldalon vannak a penz ehes, gonosz orvosok/korhazak, a masik oldalon pedig a tunderi, ingyenesen segito babak.

Előzmény: Angiszeged (149)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 154
siettetik = sietettek.

de belatom, ez tenyleg egyedi eset, viszont LEHET ilyen is. A pakliban benne van.
Előzmény: poussinette (153)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 153
Nekem se siettetik, de eda, se semmifele beavatkozas nem volt.

Monitor: vannak hordozhato kis monitorok, alig nagyobbak mint egy vernyomasmero. Nalunk a 6. honaptol heti 2x jott a szuleszno monitorozni vele hozzank, tehat a kanapen csinalta.
Előzmény: henn (147)
poussinette Creative Commons License 2006.07.18 0 0 152
ilyet en nem is irtam es nem is akartam irni. sajnalom, ha felreertheto volt.
Előzmény: Titanilla_202 (143)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.18 0 0 151

"gondolj bele, mar ha 1:250-hez az esely, hogy a gyerek Down koros lesz, megcsinaljak az amniiot"

 

Aminek 249,5-ször negatív az eredménye. A Down-os babák nagyon nagy többsége sajnos a 35 év alatti, tankönyv szerinti AFP eredménynel rendelkező anyukák terhességeiből születik.

És ha ezt most visszavetítjük a kórházi vs otthon szülés dologra, akkor a hasonlatod máris visszafele sül el.

Előzmény: Gyorgyi (144)
FémFatál Creative Commons License 2006.07.18 0 0 150

Nekem az első szülésemnél az egész bent maradt, úgy kellett altatásban kivarázsolni.

Állítólag csak véreztem cefetül, ezért nem akartak sokáig várni rá, hogy mexülessen végre magától az a fránya lepény.

Nem tudom másként értékelni, csakis mázlinak, hogy kórházban voltam éppen és 3 percen belül ott termett az anesztes csapat. Minden más esetben jó esélyem lett volna odafele a mentőautóban elvérezni (szerintem).

 

A szülés még lement volna valahogy, bár az se volt egyszerű eset, de ez a lepény-ügy bennem komoly kétségeket ébresztett a kórházon kívüli szülések tekintetében.

Előzmény: henn (147)
Angiszeged Creative Commons License 2006.07.18 0 0 149

"Ezert hulyeseg az otthonszules, mert nagyon sok esetben valami rendkivuli tortenik."

 

Eeeez igen:). SIkerült megfogalmaznod a lényeget, érthető is, velős is:DDD

 

Mielőtt beleéled magad, ne irigyeld el Geréb Ági vagyonát, amit a levezetett otthonszülésekért kapott, biztos vagyok benne, h korházi szülészként többet keresne kevesebb munkával. Amint korábban leírták a tapasztaltak, az otthonszülésnek nincs tarifája, EGYSZER a tanfolyamért fizet a pár 50ezer ft-ot, ezért a szülés után nem kell már fizetni, bármennyit szül otthon.

MAgyarországi szüléskísérőket egyértelműen a hivatástudat vezérli, biztos nem anyagi érdek, sok pénz nincs benne ui.

 

Előzmény: Gyorgyi (144)
zso70 Creative Commons License 2006.07.18 0 0 148

de nem minden kh-ban adják automatikusan az oxytocint, szerencsére. Több orvos is van, aki egyáltalán, vagy csak indokolt esetben alkalmazza.

 

Előzmény: henn (147)
henn Creative Commons License 2006.07.18 0 0 147
Szerintem az otthonszülők azt válaszolnák (nem, nekem magamnak fogalmam sincs, de asszem, olvastam már), hogy ha nem siettetik a szülést és/vagy a lepény megszületését mondjuk oxitocinnal, akkor jóval kisebb eséllyel töredezik, azaz nagy valószínűséggel egyben kijön, nem marad bent semmi.  Szóval azt mondják, hogy a kórházak maguk okozzák azt a sok komplikációt, amit aztán ők jól is tudnak kezelni...
Előzmény: Gyorgyi (144)
Gyorgyi Creative Commons License 2006.07.18 0 0 146

Kedves Miya!

 

A tanfolyamot azert hoztam fel, mert azt irtad, hogy az orvosok a penz miatt ellenzik az otthonszulest. Szerintem ugyanezt el lehetne mondani az otthonszulesrol is: hogy a penz miatt ellenzik a korhazban szules. Mert hogy a babak es tanfolyamvezetok is kapnak penzt. Mint irtam, itt a dula is kap penzt, a hiressegeknel majdnam divat is, hogy mindenkinek van dulaja.

 

A monitorrol: nem tudtam, hogy otthon probalnak korhazi korulmenyeket megteremteni, mindenfele gepekkel. De akkor ez egyre koltsegesebb lesz. (mert egyre tobb fajta gepek lesznek hozza adva, a biztonsag miatt).

Titanilla_202 Creative Commons License 2006.07.18 0 0 145
Be kell menni ilyenkor a kórházba.
Előzmény: Gyorgyi (144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!