Igazi országimázst csinált nekünk egy bizonyos vadász azzal, hogy kilőtte azt a nyomkövetővel ellátott, kiemelten védett farkast, amelyik Svájcból nagy utat tett meg egészen a szlovák-magyar határ közeléig.
A tetem nincs meg, az eltávolított nyomkövetőt a búvárok a Hernád folyóban megtalálták. A tettes egyelőre ismeretlen.
3 év a kiszabható maximum börtönbüntetés. Persze a tettes azt fogja vallani, hogy elvadult kutyának nézte, tévedés volt, kap egy felfüggesztett ejnye-bejnyét.
"Nem állapított meg bűncselekményt a Kaposvári Rendőrkapitányság a jákói állattartó telep ügyében: a rendőrség szerint nem történt állatkínzás azon a jákói telepen, ahonnan elképesztő körülmények közül idén májusban csaknem 50 kutyát menekítettek ki az állatvédők." bővebben
Nálunk kiszolgálják magukat a macska edényéből. Tök mindegy mi van benne, még a száraz tápot is megeszik, de a fák alól a gyümölcsöt is. Sőt pár éve az egyik kis hálátlan a csibéket is megdézsmálta, minden reggelre hevert egy kibelezve, főleg a máját ette meg. Nagy sokára találtuk meg a bűnöst, este felé éppen egyszerre értünk oda és kitessékeltem őkelmét a tyúkudvarból. Nappal elbújt, éjjel meg vadászott.
A macskaeledelben tényleg sok minden van, csak éppen rovar nincs, ezek az állatok pedig elsősorban rovarevők. Persze lehet nekik adni sok minden mást is, de a rovart kihagyni nem tanácsos.
"A sün elpusztulhat, ha tejet kap" - ez volt A természet csodái egyik cikkének címe gyerekkoromban. :-) És valóban, nagyon sok sün tejérzékeny, így a tejről lebeszélnélek.
De jó neki, én most próbálkozom a lisztbogarakkal először, de mire bebábozódtak és kikeltek, fele kinyúlt. :(
A sünik nem csak rovarokat esznek, hanem húst is, madárfiókákat, rágcsálókat, tojást is, a macskaeledelben sokkal több minden van, gyorsabban nő tőle. Ilyenkor az a lények, hogy megerősődjön, mert ezek a kölköcskék általában legyengültek és ki vannak száradva.
És persze a gyümölcsöt, tejet, tojást sem vetik meg.
Van egy ismerősöm, aki literszámra tenyészti a lisztkukacot. Nem drága, 1800 forint egy liter. Természetesebb táplálék lenne egy sünnek, szóljatok, ha kell.
Nyilván attól is függ. Most jött érte a sógorom és beviszik az állatkertbe a családjához. Ők fuvarozták az egész family-t, harmadszor mennek.:-) Az én férjem nincs itthon, buszoztatni ilyen hőségben meg kínzás lenne egy ekkora állatot. Ezzel remélem lezárul a süni-mizéria és együtt él boldogan az egész család. Azért ki-ki sétálok még a veszélyzónába, hátha maradt még ott és nehogy a gépek eltapossák...
Nem merem, mert az állatkertben azt mondták kecsketej, meg víz. Még a szemenincs is nyitva és a tüskéje se szúr még, 2 hetesnek saccolták az állatkertebn ahová a többit vitték tesómék tegnap.
Képzeld ma reggelre megint előjött egy. Hypoallergén babatápszert kunyeráltam, azzal etettem meg. Rettentő sokat futott a dobozban amibe beletettem, most alszik már vagy 2 órája, tündéri.
A Balatonon átmászott egyszer a lábamon, de nem figyeltem, nálunk meg inkább az erdeiek vannak, azok meg egyszínűek. A suliban szerintem a viperáról volt szó max.
Mindegy, lényeg, hogy jó helye lett, legközelebb már megismerem, ha ilyennel találkozom.
A vízisiklót pedig messziről és azonnal fel lehet ismerni a nyaki narancsos vagy sárgás foltjairól, ez általános iskolai anyag kellene, hogy legyen. Sajnos nem emlékszem, hogy ezt oktatták volna nekem, de lehet, hogy azért, mert ilyeneket előbb tudtam, mint olvasni.
A telkünk erdő mellett van, ott is vannak siklók, csak azok erdeiek. Erről először nem tudtuk, hogy mi, mert sziszegett, felfújta magát, ijesztgetett, de lebukott, hogy nem kell tőle félni.
Egyszer a kertszomszédnál is volt két pasas, az egyik agyoncsapott egyet, aztán mutogatta nekem, hogy milyen bátor, megfogta a kígyót, de aztán jól leégettem, lebarmoltam.
Más sajnos nem feltétlenül. Az emberek nagy része egyszerűen agyonverte volna ezt a siklót. A fáradságot meg elég kevesen vették volna, hogy elvigyék valami tóhoz. Úgyhogy jogos a dicséret.
Én is elengedtem egyet tavaly, elég nehéz volt megfelelő élőhelyet találni neki Budapest közelében, mert jó nagy példány volt, kis pocsolyákba nem akartam engedni. Aztán Csepelen, a kavicsbányatóban lelt otthonra.
Idézet a cikkből, a kutyák gazdájának nyilatkozatából:
"A kutyák nem veszélyesek, nem nagy termetű állatok, s ha el is kalandoztak, tavasszal – a párzási időszak idején – ez szinte természetesnek is vehető."
Nem vehető természetesnek! A kutyát birtokon belül kell tartani. A vadőr minden kóborló kutyára lőhet, sőt, kötelessége lőni a vadállomány érdekében. Hogy nem nagytermetű a kutya, az semmit sem jelent, az újszülött nyúlra például még egy pincsi is veszélyes.
Csak azt nem értem, miért nem lehet olyan embert alkalmazni mezőőrnek, aki pontosabban céloz.