Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2026.03.24 0 0 59

Amúgy igen, a Nap őrületes sebességgel száguld, nekünk innen úgy tűnik, hogy nyugodtan áll.

De nem, nagyon jó az animáció, a bolygók alig bírják "követni", de szerencsére a gravitáció megoldja.

Minden esetre az egy kész csoda, hogy évmilliók óta ez ilyen szép egyensúlyban működik.

És tudjuk persze, hogy azért nem fog ez örökké tartani, merthogy semmi sem tarthat örökké.

Előzmény: Cassiopeia. (58)
Cassiopeia. Creative Commons License 2026.03.23 0 0 58

Jó ez a program, de a valóság nem ez.

A valóságban a Föld, és a többi bolygó, még egyszer sem kerülte meg a Napot!

Mutatom hogyan mozognak.

https://imgur.com/interesting-model-of-solar-system-s-path-as-travels-through-space-milky-way-GIOajmK

Előzmény: Cassiopeia. (56)
Cassiopeia. Creative Commons License 2026.03.23 0 0 57

jav. ők meg a mieinket.

Előzmény: Cassiopeia. (56)
Cassiopeia. Creative Commons License 2026.03.23 0 0 56

Jó ez a program! 

Érdekes hogy az Oort-felhőt kihagyták.

Az is jól látszik, hogy miért nem látjuk a déli félteke

csillagképeit, mi meg az övéiket.

Előzmény: In Lak'ech (52)
Cassiopeia. Creative Commons License 2026.03.23 0 0 55

A teremtőre kenés ugyanolyan vallás, mint az ősrobbanást vagy bármely

nem bizonyított elméletet készpénznek venni.

Előzmény: In Lak'ech (51)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.18 0 2 54

Köszönöm! Szívesen beszélgetek kozmológiáról. Imádom a témát. :-)

Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.18 0 0 53

Köszönöm szépen, azonnal működik, ez nagyon jó, ezt nekem találták ki!

És magamtól nem találtam volna rá, hiszen eddig sem találtam rá. Jó vagy! :)

Előzmény: In Lak'ech (52)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.18 0 2 52

S0L0! Itt van az app, amiről tegnap beszéltem neked. Telefonra fizetős, de laptopon ingyenes. Rá fogsz jönni, hogy mi hogy működik rajta. Egérgörgővel tudsz nagyítani, kicsinyíteni. Tapipadon meg tudsz irányt változtatni. Kellemes űrutazást! :-)

https://www.solarsystemscope.com/

In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.18 0 2 51

Ezért próbálják egyesek az egészet a Teremtőre "kenni". :-)

Előzmény: Cassiopeia. (50)
Cassiopeia. Creative Commons License 2026.03.18 0 0 50

"Inkább egy sejtje."

Ez a felvetés divatos volt a 80-as években, és igen, eléggé beépült a tudatalattiba,

pedig ez szimplán, sci fi, gondolatjáték, semmi tudományos érvvel.

De ha belegondolsz, még nagyobb képtelenségnek tűnik a minden mindig volt

teória, mert ugyan honnan lett?

Előzmény: In Lak'ech (46)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.18 0 2 49

A "semmi" nem fogható fel emberi elmével. Sötétben tapogatózunk.

Amúgy bennem van egy olyan állandóan ott lapuló érzés, hogy az Univerzum sokkal egyszerűbb, mint gondoljuk.

Előzmény: Cassiopeia. (48)
Cassiopeia. Creative Commons License 2026.03.18 0 0 48

"És igen, hogy mi van ezen túl?? Hát várjuk a válaszokat. :-)"

Ha az Ősrobbanás elmélet igaz, akkor semmi, se tér, se idő, se anyag.

Evvel meg az a baj, hogy az univerzumban nincs olyan hogy semmi,

..... emberi gondolat absztrakció viszont van.

Előzmény: In Lak'ech (33)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 47

Maradjunk annyiban, hogy nekem a most elfogadott elmélet teljesen szürreális és biztos vagyok benne, hogy téves. Amely szerint egy végtelen sűrűségű pontban volt minden, és most itt van egy halom anyag, miután sikerült felrobbannia és szétszóródnia. Micsoda ócska butaság. Akkor most hol van annak a végtelen sűrűségű pontnak az eredeti helye? A logikus következtetés az volna, hogy a jelenlegi mindenség középpontja lenne ez. Ami persze nincs sehol.

Még gyermek mesének is rossz, és gyenge, de nagyon. És mégis évtizedek óta elfogadott elmélet.

Ez csak azt bizonyítja, hogy az intellektusunk nem elég magas fokú, vagy erős a kérdés megválaszolásához. Sajna, ez a szomorú igazság.

Előzmény: In Lak'ech (46)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 46

Inkább egy sejtje.

Érdekes feltevés. Én is gyakran lamentálok ilyeneken. Nem is biztos, hogy képesek leszünk valaha megérteni. Lehet, hogy "valami" meg is akadályozná, hogy megértsük a végső lényeget.

Az is lehet, hogy valahol ülnek egy monitor előtt, figyelnek minket és közben jót röhögnek.

Előzmény: Törölt nick (44)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 45

És megint jó helyen kapiskálsz. Ugyanis a vöröseltolódást okozhatja más is, nem csak a tágulás. Akár a kozmikus fényelnyelés is. Amiért pl. vörös a naplemente. :-)

Tényleg csak egy elmélet, ami bár eléggé sok aspektusában egyezik meg a megfigyelésekkel. De bármikor megbukhat.

Én is azt gondolom, hogy valami, valahol nagyon nincs rendjén. :-)

Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 44

Hol van itt nyoma Ősrobbanásnak?

Nevetséges. 

Lehet, hogy pl. az Univerzum Isten agya.

Vagy Isten 1 db sejtje.

Még ezek is jobb feltételezések, mint a Nagy Bumm. 

Vagy csak szimplán egy nagyobb élőlény egy része az Univerzum.

Még nem látjuk át, hogy csak részei vagyunk valaminek. Valami sokkal nagyobbnak.

Előzmény: In Lak'ech (42)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 43

Szerintem a Nagy Bumm egy szimpla hipotézis, elmélet, feltételezés.

Ha belegondolok, hogy a vörös eltolódásból következtettek a tágulásra.

A tágulásból pedig arra következtettek, hogy akkor ez valamikor felrobbant.

Micsoda naiv gyermekes feltételezés, és már nem is kutatjuk, hogy de akkor hol?

Hol robbant fel, hol a középpont? Borzasztóan gyermekcipőben jár még ez az elmélet.

Szinte biztos, hogy tévedés, tévút, csak hát az ember olyan, hogy valamit mond, amíg nem tud jobbat mondani.

Előzmény: In Lak'ech (40)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 42

Minden egyes felfedezés új kérdéseket szül. :-)

Amúgy igen, Cosmic Web  neve.

Előzmény: Törölt nick (39)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 41

Elárulom, ezt én se. :-)

Előzmény: Törölt nick (37)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 40

A Nagy bumm kifejezés ezért félrevezető. Azt igazából nem robbanásként kell elképzelni. A robbanás az valamiben (a térben magában) tud történni. Az ősrobbanás pillanatában viszont még nem volt tér. A "robbanás" maga hozta létre a teret.

A lufis hasonlat, mint minden hasonlat, tényleg sántít. De a lufinak csak a "felületére" kell figyelni. Keresek még majd analógiákat, hátha találok jobbat, vagy mást. Több felől magyarázva hátha jobban ráérzel. Tényleg nagyon nehéz az egészet felfogni. Én sem értem minden aspektusát.

Ráadásul még az jutott most eszembe, hogy azért sem jó a robbanás analógiája, mert akkor a robbanás epicentrumában az idő múlásával üres térnek kellene lenni, hiszen "onnan" robban el az anyag. Ilyet valóban nem látunk. Az Univerzum homogén és izotrop. Ezt a kozmikus háttérsugárzás bizonyítja. Hibahatáron belül.

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 39

Egyszer láttam egy mintát az Univerzumról. Egy hálózat. Sávok, csíkok, de persze ezekben galaxisok milliárdjai, és központok a sávok közözött, ott még több galaxis. De ránézésre semmi extra, semmit nem tudsz leszűrni belőle. De én itt pl. semmi nyomát nem láttam semmi féle Ősrobbanásnak. Egy szimpla hálózat, központokkal. Olyan, mint pl. az emberi agy: idegsejtek, és közöttük hálózatok, de ebből hogy lesz gondolat és élet, nem tudjuk. Nem tudunk most még lényegében semmit sem.

Előzmény: Törölt nick (37)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 38

Ó, nem vettem észre, hogy írtál. :-(

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 37

Szóval bármelyik irányba nézünk, ott anyag van (galaxisok stb.)

Ez nagyon nem olyan, mint egy lufi, nincs széle, vagy ha van, akkor minden irányban ugyanolyan távolságra. De akkor mi lennénk a közepén. Szóval sajnálom, de nem értem.

Előzmény: Törölt nick (36)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 36

A lufis hasonlat (amiról egyébként már hallottam korábban) nekem azért nem teljesen stimmel.

Hiszen annak csak a peremére rajzolsz csillagokat, a legnagyobb részében  99,999 százalékában (a belsejében, amit fújsz) meg nincs semmi, minél nagyobbra fújod, annál üresebb. Ha viszont valami felrobban, ott középről távolodik minden, meg lehetne találni a középpontot. Ilyenról nem tudunk jelenleg az Univerzumban, és persze nem is üres, mint egy lufi...:) Na, mindegy, ezt most hagyjuk.

Előzmény: In Lak'ech (33)
Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 35

Igazad van, köszi, és tényleg érdekel, nagyon kíváncsi vagyok.

Vissza fogok térni a témára kipihentebben, és inni fogom a szavaid.

Bár most még fent vagyok, ha egy poszt még bele fér, az is jöhet. Ahogy gondolod.

Előzmény: In Lak'ech (34)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 34

Nyugodtam aludjál ha fáradt vagy, majd folytatjuk. holnap. Mi ez a 24 óra a Világegyetem mérhetetlen korához képest. :-)

Előzmény: Törölt nick (32)
In Lak'ech Creative Commons License 2026.03.17 0 1 33

És még az is érdekelne, hogy ugye állítólag volt Ősrobbanás.

De akkor annak kell legyen egy középpontja.

Valaki meg tudja mondani, hogy a Földtől az a középpont melyik irányban van?

Mert ha a Földtől, vagy mondjuk a mi Naprendszerünktől minden irányban ugyanolyan sebességgel tágul a Világegyetem, akkor elvileg pont itt volt az ősrobbanás, ahol a Föld van. 

Mert állítólag bármilyen irányba nézünk, mindenhol cca. 15 milliárd fényévre látunk el, és utána nincs semmi.

Ebből következtettek arra, hogy kb. 15 milliárd év az Univerzum életkora.

De ha ez igaz, akkor itt volt az Ősrobbanás, ahol most mi vagyunk, hiszen minden irányban ugyanakkora távolságra látunk galaxisokat. Ergo mi vagyunk az Univerzum közepén.

Akkor itt volt az ősrobbanás. Innen tágul minden minden irányba? Háááát, ehhöz képest itt ultra-nyugi van (leszámítva persze a magyar belpolitikát). Szóval ez így baromira nem stimmel szerintem.

A kérdésed teljesen jogos és érthető. De hogy megértsd az egész lényegét, képzelj el egy félig felfújt lufit, amire csillagokat rajzolsz fekete filctollal. Egyet pedig mondjuk pirossal. Ezután kezdd el felfújni a lufit. Azt tapasztalod, hogy a piros csillagtól távolodik minden másik fekete csillag. Ez azt a benyomást kelti, mintha a tágulás középpontja a piros csillag lenne. Ám ha választasz egy másik csillagot, annál is ugyanez lesz az illúzió. Azaz, minden mindentől távolodik. Más szóval, a tér maga az, ami tágul.

A tágulás ideje, és ez idő alatt megtett távolsága is félrevezető tud lenni. Mivel az ősrobbanás óta eltelt idő alatt mivel a tér folyamatosan tágult, ezért a 15 milliárd éves keletkezés nem azonos azzal, hogy akkor a világegyetem 30 milliárd fényév átmérőjű. ugyanis ez idő alatt a tér tágulása következtében olyan 90 milliárd fényév körülire becsülik a nagyságát.

És igen, hogy mi van ezen túl?? Hát várjuk a válaszokat. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2026.03.17 0 0 32

Köszi, itt vagyok. 

De most azonnal neki is kezdenél?

Ha nem túl hosszú, akkor oké, mert nemsokára aludnom kell, korán kelek.

In Lak'ech Creative Commons License 2025.01.31 0 2 31

Kösz. Sajnos elfelejtettem élőben nézni.

Előzmény: chat fou (30)
chat fou Creative Commons License 2025.01.31 -3 4 30
Előzmény: In Lak'ech (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!