Keresés

Részletes keresés

Flower2000 Creative Commons License 2018.10.01 0 0 77

"láttunk olyan varázslatos part menti településeket, melyeket nem sikerült térképen beazonosítani" Igen, én is láttam ilyeneket a villamosból. Aztán én is próbáltam megkeresni őket a térképen.

Előzmény: Afrikaans8 (75)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 76

Hogy a migránsokról is essen szó: Benidormban, Villajoyosában és Alicantéban láttunk belőlük bőven. Villajoyosában (ejtsd kb.: vijjáhojószá) sikerült egy külsőbb, gettós környék felé kerülni. Ott már jóval alacsonyabb összegű büntetéssel sújtották a kutyaürülék elpotyogtatását a táblák kiírása szerint, mint a rendkívül tiszta belvárosban, illetve a csokimúzeum/csokoládégyár környékén. Megálltunk egy játszótéren, nagyon békések, barátságosak voltak a muszlim kinézetű nők. Benidormban viszont ugyanazt tapasztaltuk, mint idehaza a "nyóckeres" részeken: a bevándorlók este 8, fél 9 után vonultak ki a játszótérre, láthatóan kissé fordított életmódot élve. Ami persze az eltérő éghajlat miatt a spanyolokra is jellemző, többek között ezért találták ki a sziesztát (a középkorban ez a fajta alvási időbeosztás Európa-szerte megszokottnak számított).

Ami igazán megdöbbentett, az pár hajléktalannak a feltűnése volt. Kiutazás előtt le mertem volna fogadni egy nagyobb összegben, hogy ezen a békés tengerparton nem botlunk majd beléjük, de lám, épp a csöndes Alteában az egyik közértnél ott cikáztak, kószáltak. Mocskot viszont sehol nem hagytak maguk után, a városka méreténél fogva is egészen más volumenben élték a maguk életformáját.

Alapvetően nagy tisztaságra számítson mindenki, és barátságos, barátságosabb és még barátságosabb spanyolokra.

Benidormban estefelé, a tömeg elvonultával fémdetektorokkal fésülik át a homokot eléggé alaposan, a sütkérezők biztonsága érdekében.

Előzmény: Flower2000 (73)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 75

Semmilyen titkos dolgok nincsenek azon a partszakaszon, Benidormban tömegnyomor annál inkább. Ettől függetlenül kinek mi jön be. Mindenki leírhatja itt a tapasztalatait, tudtommal e tekintetben nincs cenzúra, nekem például felemásak a benyomásaim Benidormról.

Az itt kissé leminősített, halászfaluból kinőtt metropolisz egyébként is csak az "európai Miami", a Costa Blanca többi része egészen más arculatú, rendkívül változatos, megéri elmenni legalább két-három hétre oda. Sőt annyi idő alatt fel sem lehet fedezni kellőképpen. Mi a Deniáig közlekedő villamosról (ami inkább a német Schnellbahnhoz és a magyar HÉV-hez hasonló elővárosi vonat, csak a mienknél sokkal magasabb színvonalú) láttunk olyan varázslatos part menti településeket, melyeket nem sikerült térképen beazonosítani, és már idő sem jutott a bejárásukra, de feltétlenül sort szeretnék majd keríteni a bejárásukra. A Costa Blanca a Del Sol-nál kevésbé felkapott üdülővidék, a magyar proliknak reklámozott Costa Bravánál viszont drágább. A tengervíz viszont tisztaság, hőmérséklet és homokkal való "ellátottság" szempontjából itt a legjobb.

A sokat ócsárolt Benidormról még annyit, hogy az alapján a Costa Blancát megítélni kb. olyan, mintha az ember Varaderóra utazik el, s azt hiszi, már látta Kubát. A fenét! Semmit nem látott belőle.

Előzmény: utazó61 (74)
utazó61 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 74

Szia, Panna!

Az előttem szólóval ellentétben én szívesen elmondom Neked a saját benidormi tapasztalataimat, de pont miatta-és még néhány fő-ész miatt inkább privátban!

utaznikell@gmail.com

Előzmény: pannika77 (72)
Flower2000 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 73

Hát én nem mennék oda, nyáron az bulizós fiatalokonak való, télen meg nyugdíjas németeknek. Gyerekekkel inkább menj Alcudiába, Mallorcara. Sekély, meleg víz, gyerekeknek való.

Előzmény: pannika77 (72)
pannika77 Creative Commons License 2018.09.29 0 0 72

Sziasztok!Jövő nyáron costa Blancára tervezzük a családi nyaralást!Benidorm lenne a célpont.Saját szervezéssel vagy iroda által kínált szervezett úttal járnánk jobban?3 felnőtt és 2 gyerek (14 ill.9 évesek)részére lenne az út.Ezért is minél jobb áron kellene kihozni az utat.Az időpont június legvége vagy augusztus eleje .Ti hogy szerveznétek meg?Köszi a segítséget!

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 71

Sajnos csak átutaztunk rajta, de nagyon tetszett még a skandináv turisták által felkapott Albir. Benidorm és Altea között található félúton, és igen üdítő látványt nyújtanak szellősen épült modern apartmanjai, haciendái. Tengerpartja köves és gyorsan mélyülő, hasonló lehet Alteáéhoz, amit viszont kipróbáltam. Ha Benidormhoz közel keresünk homokos, kellemes, nyugis strandokat, akkor dél felé kell indulnunk. Villajoyosában több ilyen strand közül lehet válogatni. Itt nemcsak a színes házikók érdekesek a tengerparti részen, hanem a futószalagok is, amelyek szabad ég alatt több szakaszra bontva felvisznek a hegyoldalban. Hiába, a spanyolok és az ide látogató turisták eléggé lusták! :)

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 70

"kedves Costa Blancaiak: most kéne megtiltanotok azt, hogy akárcsak még egy házat felhúzzanak erre a csodálatos környékre"

Nem abba az irányba haladnak a dolgok. Egyik útitársunk visszafelé panaszkodott, hogy a mellettük levő hotelt éjjel-nappal bontották, hogy rögtön újabbat húzzanak melléje. A 40-50 éves betonmonstrumok ugyanis gyorsan öregszenek, és a nemrég még csilivili szállodák hipp-hopp "kimennek a divatból", szerényebb magasságukkal már lehangolónak tűnnek, nem elégítik ki az egyre gyarapodó turistaáradat igényeit. Saját szememmel láttam, hogy egy szállodát a beépített, amúgy nem is rossz állapotú bútorzattal és lambériával együtt dózeroltak...

Előzmény: Mega Tróger (40)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 69

A Playa del Mal Pas más nézőpontból fényképezve. A háttérben félkörívben, hosszan a Poniente. Ott is tömegnyomor van délelőtt és 14-15 óra után - gondolom, ebédelni szaladnak "haza" a megfáradt világvándorok, aztán irány megint a vízpart, dögleni vacsoraidőig. Így tehát szieszta idején némiképp elnéptelenednek ezek a partszakaszok, legalábbis nem érezzük kifejezetten szardíniásdobozban magunkat egy időre.

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 68

Azt meg kell hagyni, a tenger finom homokos, kellemesen meleg még így szeptember derekán is, és rendkívül tiszta. Hullámok csak mérsékelten jelentkeztek, és inkább csak lögybölgettek bennünket, pici lányunk legnagyobb örömére.

Ez itt az említett apró kis strand az óvárosnál, a Levante és a Poniente között, a Playa del Mal Plas. Még szélcsendesebb, és egész kellemes lenne, ha fölülről, az erődhöz/kilátóhoz vezető lépcsőkről nem bámulnának állandóan az ember gyomrába:

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 67

Ráadásul az öregasszonyok gyakran bikinifelső nélkül fürdenek, igaz, akad köztük néhány elviselhetőbb. Egyébként kényszerűségből választottuk bázisul Benidormot, mivel kisgyerekkel mentünk, és a magyar irodák csak ide szerveztek legalább egyhetes időtartamú utat, amivel minimum félpanzió jár. Nem szerettünk volna osztrák vagy német kitérőt tenni, bár így utólag már bánom. Így aztán nem győztünk a környező kisebb településekre kitérőket tenni (Altea, Villajoyosa, Guadalest), illetve Alicantéba is elzarándokoltunk, hogy színesítsük az egyhangú fürdőzést a betondzsungel árnyékában.

Előzmény: Flower2000 (66)
Flower2000 Creative Commons License 2018.09.20 0 0 66

Annyi öregembert egy rakáson nem láttam még életemben mint Benidormban.

Előzmény: Afrikaans8 (65)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 65

Benidorm ilyenkor is tele van britekkel, csak inkább az idősebb korosztály érkezik. Valóságos nyugdíjasparadicsom ilyenkor a város. Lehet látni fakó színű, kétoldalt lefittyedő hasú huszonéveseket bandákba verődve, de a szeptember igazából már a hajlott korúaké. Az ember megszakad a nevetéstől, amikor a kereszteződésekben valósággal egymást sodorják el a bérelhető, az esetek kb. 50 százalékában kétüléses "rokkantkocsijaikkal":

Ezekkel a járgányokkal emelkedőn is viszonylag tempósan tudnak haladni, és valljuk be, elsősorban kényelmi szempontokat szolgálnak a guruló masinák, hiszen a buszközlekedés nem olyan rossz Benidormban. Természetesen előfordul, hogy az előírt korhatár alattiak, vagyis 55 évnél fiatalabbak veszik igénybe ezt a szolgáltatást, legalábbis nekünk nagyon úgy tűnt, mintha némelyikük mintha még a 40-et se igen töltötte volna be.

Előzmény: Afrikaans8 (64)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.19 0 0 64

http://www.origo.hu/utazas/hirek/20180912-vizeletuket-toltik-vissza-a-minibar-megdezsmalt-uvegeibe-a-turistak-costa-blanca.html

Vizeletüket töltik vissza a minibár megdézsmált üvegeibe a turisták

Origo2018.09.13. 05:00

A Costa Blancán a legtöbb hotel már meg is szüntette a szolgáltatást. A fő elkövetők a britek.

A spanyolországi Costa Blancán a hotelek többsége már nem kínál minibárt a szobákban, mert negatív tapasztalatuk van a szolgáltatással kapcsolatban. Egy nemrég készített felmérés szerint háromból egy turista beismerte, hogy ivott már a minibárból, és más folyadékot töltött vissza az üvegbe, hogy elkerülje a túlárazott italok kifizetését.

A Costa Blanca és Benidorm szállodáit tömörítő Hosbec szövetség szóvivője szerint a brit turisták a legnagyobb dézsmálók. „Olyan emberek is voltak, akik a vizeletüket töltötték vissza az üvegekbe, és hála istennek, hogy a személyzet eddig mindig észrevette ezt” – idézi őt a Daily Mail.

Korábban a három csillagosnál magasabb minősítéssel rendelkező hotelek kötelesek voltak minibárt tenni a szobákba a helyi törvények szerint, 2015-ben azonban eltörölték ezt a kötelezettséget. A szállodák 90 százaléka azóta már nem nyújtja ezt a szolgáltatást, mert nem tartja költséghatékonynak. Sokan csak ingyen vízzel vagy gyümölcslével kedveskednek a vendégeiknek, máshol fizetős italautomatákat szereltek fel a recepción vagy a folyosókon.

A minibáros üvegek újratöltése csak az egyik vétek, ami gyakran előfordul. A szállodáknak ezen felül gondot okoz a törölközők ellopása, a svédasztalos étkezéseknél az étel elvitele, valamint a be nem jelentett személyek beengedése a szobába.

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.09.01 0 0 63

Van egy ilyen weboldal:

www.costablanca.hu

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 62

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 61

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 60

Néhány fotó ízelítőképpen Alteáról

Előzmény: Afrikaans8 (59)
Afrikaans8 Creative Commons License 2018.08.31 0 0 59

A Benidormtól 10 km-re északra, az Algar folyó torkolatánál épült Altea nem a tengerpartjáról híres, mert az kavicsos, nehezen járható. A város hangulata, atmoszférája annál inkább lenyűgözi a látogatókat. A festői hegyek által határolt csodaszép város, modern kikötője ellenére, megtartotta régi atmoszféráját. Gyönyörű, fehér óvárosa, fantasztikus temploma, labirintusszerű utcái és fehér házai egyaránt elvarázsolják az ide érkezőket. Legismertebb épületének, a La Mare de Déu del Consol (=Vigasztaló Miasszonyunk) templomnak a gyönyörű kék kupoláját már messziről felismerhetjük. Belső terét is érdemes megnézni. A régió kulturális fővárosában a művészetre fogékonyak sok apró galériát fedezhetnek fel.

Az alig 24 ezer fős települést görögök alapították Althaia néven. A mór uralom idején a Déniai Hercegség (Déniai Taifa) része volt, 1244-ben hódította vissza Aragóniai I. Jakab.

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.08.21 0 0 58

A Costa Blanca (Fehér-part) nemcsak a világ egyik legjobb, legtisztább klímájú, de az egyik legszínesebb, legváltozatosabb régiója is - Benidorm inkább kivételnek számít itt a felhőket karcoló hotelépületeivel. Északon Dénia városánál kezdődik, és a Narancsvirág-part (Costa del Azahar) határolja, míg délről a Meleg-partnál (Costa Cálida) ér véget, Pilar de la Horadada városánál.

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.08.21 0 0 57

A nyugati strand a nyugisabb (Playa de Poniente), a keleti az igazán túlzsúfolt (Playa de Levante).

A kettő között van egy apró strandocska is, a Playa del Mal Plas, a kikötőnél, az óváros közepén, a kastély sziklái alatt.

Előzmény: utazó61 (52)
utazó61 Creative Commons License 2018.07.22 0 0 56

Pierrcarlo!

Ha túl vagytok a nyaraláson, pár sort írjál, az itthonmaradottak kedvéért!

Előzmény: Piercarlo (53)
Piercarlo Creative Commons License 2018.05.14 0 0 55

Köszi a tippeket! Az Aqualindia mindképp tervbe van véve, de sajnos nem lesz bérelt autónk, így a többi kimarad.

Előzmény: utazó61 (54)
utazó61 Creative Commons License 2018.05.12 0 0 54

Ha csak helyben nyaraltok, a Terra Mitica mellett a Mundomar-Aqualandia is egy jó program lehet. /kettő/ Ha van bérelt autótok, érdemes távolabbi látnivalókban is gondolkodni: Elche- a pálmaliget; La Manga-fürdés a sós lagunában;  a CV 70-es úton észak felé-Guadalest, egy elbűvölő kisváros a zöldelő hegyek között; Valencia óvárosa...

És még számtalan program, idő-pénz-érdeklődés összefüggése szerint.

Előzmény: Piercarlo (53)
Piercarlo Creative Commons License 2018.05.11 0 0 53

Nagyon köszönöm a sok hasznos infót! Annak kifejezetten örülök, hogy a víz már júniusban is jó, így mire mi odaérnénk (július eleje/közepe), már biztosan megfelelő lenne a hőmérsékletet! Nézegettem a Youtube-ot és az ott talált videókon kevés embert láttam a vízben. Ezért voltam bizonytalan a hőmérséklet miatt. A mi szállásunk a Playa Poniente mellett lenne, ott talán nincs akkora tömeg. De igazából az sem zavar, lényeg, hogy a tenger ne legyen hideg :)

Előzmény: utazó61 (52)
utazó61 Creative Commons License 2018.05.09 0 0 52

Szia!

Mi június utolsó hetében voltunk egy hétig Benidormban. A tenger hőfokát nem mértem meg, de teljesen jó volt-nem csak elviselhető. Hatalmas tömeg volt, főleg a Playa Levantén. A homok szinte égette a talpunkat, muszáj volt a tengerben hűsölnünk. A part nem mélyül túl gyorsan, de azért ne a siófoki "lábáztatóra" számíts. Vannak nagyobb kövek-kisebb sziklák?- a vízben, figyelni kell a lábad elé. A képen a Playa Levante. Ha a gyomrotok bírja, a Terra Miticát ne hagyjátok ki! 

Előzmény: Piercarlo (46)
Flower2000 Creative Commons License 2018.05.08 0 0 51

nem mentem bele azt hiszem. Nem igazán emlekszem ra. En Benidormba csak ellátogattam Alicantéból. Én nem szeretem az ilyen tömeget. 

Előzmény: Piercarlo (50)
Piercarlo Creative Commons License 2018.05.07 0 0 50

Köszi! Ezek szerint júniusban még hideg volt a víz? Azért bele tudtatok menni? Mi elvileg július 9-én mennénk, az még majdnem június...

Előzmény: Flower2000 (49)
Flower2000 Creative Commons License 2018.05.07 0 0 49

Én júniusban voltam ott, úgyhogy nem tudom, de szerintem júliusra már elég meleg, mert szép kis öblöcske van ott, az felmelegszik már akkorra.

Előzmény: Piercarlo (48)
Piercarlo Creative Commons License 2018.05.07 0 0 48

Nem, egyáltalán nem zavar a tömeg, már hozzászoktam Mallorcán meg Jesoloban :) Az zavar csak, ha hideg a víz, és nem tudok belemenni a gyerekkel. Arra lennék kíváncsi, hogy mennyire meleg a tenger júliusban! Tudom, hogy "hivatalosan" 24 fokos, de kíváncsi lennék, hogy valaki volt-e már ott és milyennek érezte!

Előzmény: Flower2000 (47)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!