Közeli példa az önkormányzati törvény átalakitására vonatkozó kormánykezdeményezés. Nem most tárgyaljuk, mert előbb ezt, meg ezt kell megoldani, parlamenten kivül nem tárgyalak, csak a palamentbe, ha benyujtotta az eképzelést a kormány, majd akkor benyujtanak módosító inditványokat és végül kivonulnak a szavazásról, mint ahogy ezt már számtalanszor megtették. Közben ki kell irni a választásokat, vélhetően a reform megoldás elmarad, marad minden a régiben és lehet mutogatni hogy hol maradt a belső átalakítás reforja pedig ŐK az alkotó ellenzék mindent megtett hogy létre jöjön az új tőrvény de a kormány elmulasztotta. Ismert forgatókönyv és ezt a külföld is ismeri ezért nem hisz aváltozásban senki.
A fidesznek nem kellene minden ostobasághoz asszisztálni.
Közigazgatási és választási reformnak viszont lenne értelme.
Meg kellene erősiteni a megyék szerepét és hatáskörét.
Az megyei közigazgatásnak évezredes hagyományai vannak. közigazgatási reforma javithatnánk a közigazgatás hatékonyságát.
Itt az ideje a közigazgatás modernizálásának.
1. kisebb parlamentet
Hagyjuk meg a megyei listákat és szüntessük meg az egyéni és az országos listás képviselői helyeket.
2. A megyék szervezzék meg a kistérségi együttmüködéseket a meglévő infrastruktúrára támaszkodva.
3. Legyenek hatékonyabban kihasználva az önkormányzatok erőforrásai , intézményei, ingatlanjai.
Rendeljük a városokat a megyei önkörmányzatok irányitása alá, igy a városokban kisebb önkormányzati szervezetek is elegendőek lesznek, a megyei önkormányzatok egyúttal a kistérségi feladatokat is hatékonyabban kordinálhatják.
4. A városok alárendelése a megyéknek sokat segitene az agglomerációk közlekedésének hatékonyabbá tételében.
5. Az esetleges EU pályázatokhoz szükséges régiókat alakitsuk ki az egyházmegyék szerint és vonjuk be az egyházakat a régiók felügyeletébe. Igy kevesebb állami erőforrást kell pazarolni a régióközpontok fejlesztésére és fenntartására.
6. Csökkentsük le a települési önkormányzatok létszámát és költségeit.
7.A kisfalvakban elég egy biró.
8. Legyen főispán és alispán. A főispánokat az Államfő jelölje ki, az alispánokat pedig a megyei közgyűllés válassza.
Hat nap alatt még a szakértők sem képesek arra, hogy akár csak a makro-összefüggések teljes láncolatát átlássák.
A kormányhoz közel álló politológusok is még csak a fejüket kapkodják ...
Erről azt várni, hogy felelősséggel megszavazzák, illetve, hogy az érvényes magyar jogrend szerint elkészítendő hatástanulmányt meg sem várva döntsenek, nem a nevezhető a konstruktivizmus hiányának.
Abban szerintem is igazad van, hogy sok olyan megyei intézmény és központ, kirendeltség van, ami teljességgel felesleges.
A megye, mint önkormányzati egység szerintem nem rossz, de mint közbülső "vízfej" , káros.
Meg kell találni azokat a feladatokat (és nem az apparátusokat, mint pl. pártközpont, minisztérium megyei igazgatósága és Államkicstár), amelyeknek ott van a helyük. Az anyagiakat elosztó rendszert pedig mindenhol a döntéshozók rendelkezésére kell bocsájtani, és nem a döntés-előkészítőkére.
A rossz döntéseknek pedig legyen végre nagy nyilvánosság előtti következménye !!!!
Nem tudom, mennyire konstruktív az ellenzék, de tegyük fel, hogy nem az. Ha már az ellenzéktől nem érkeznek javaslatok, akkor legalább (sőt: már jó előre) azokkal kellett volna konzultálni, akikre a megszorítások a legsúlyosabb terheket rakják.
Jelenleg az a kormány (GYF) és az érdekképviseletek közötti egyeztetés úgy néz ki, hogy Gyurcsány kijelenti: én megyek előre, aki pedig nem kíván követni, akár el is húzhat külföldre.
Most van egy konkrét javaslat, ami vagy egyezik vagy nem az elmúlt negyven év mindenféle terveivel. Szóval teljesen nevetséges arra hivatkozni, hogy ezek már milyen régi tervek - miután ez a javaslat egy _mostani_ terv, _most_ kitalálva, milyen feladatkörei legyenek a régióknak, milyen . Közben változott az ország, változott a jogrendszer, úgyhogy egy 20 vagy 8 évvel ezelőtti elképzelésnek ill. hatástanulmánynak semmi köze a _mostani_ javaslathoz.
Erre kicsit szánalmas hat nap átgondolási és vitaidőt adni, azaz a konstruktivitást a vakon szavazás szinonímájaként használni.
Nekem semmi bajom a régiórendszerrel, csak nem így kellene csinálni, ahogy az mszp akarja. Pont úgy vagyok vele, mint a atndíjjal. KELL, de nem ebben a formában
ha a megyerendszer átalakitása csökkenti az élősködő állami apparátus létszámát és költségeit, ezáltal a produktiv réteg terheit, akkor minél előbb meg kellene lépni.
Mindamellett én határozottan régiópárti vagyok, túl sok 19 külön kiskirályság és sokkal inkább bonyolítást végeznek, mint ügyintézést. Egyáltalán nem optimális a méretük a mai megyéknek, vagy kevesek bizonyos feladatokhoz, vagy túl nagyok, amit amúgyis kistérségi szinten - önkormányzatok összefogásával kellene megoldani.
A kéményseprű vállalatokat pedig a régiók is fenn tudják tartani...
Te, mint Európa széle, nagyon érted ezt a régió-dolgot.
Arra kérlek, hogy légy szíves ide idézni, hogy hol is van bármilyen EU szabályozás arról, hogy a megyerendszer idejétmúlt, rossz, megszüntetendő intézmény.
Segítségedre is sietek: NINCS ilyen EU szabályozás, vagy elvárás.
A régiók- tervezési szinten - már az 1970-es években is léteztek a magyar statisztikákban ...
"Pötyögd be szépen a régiók nevét a gugliba, és eljutsz az oldalaikra, ahol rengeteg mindent találsz." - ezek statisztikai (és nem közigazgatási régiók) ...
Tudtommal az az SZDSZ sem támogatja a kormány átszervezési öteleteit.
Csakhogy az eu nem arról szól, hogy hagyományok vagy ilyesmi, hanem mindent egységesíteni kell. A kedvencem, hogy majd nem lehet 2,8-as tejet csinálni, csak 1,5 és 3,5-öset, mert az az eu-szabvány. Vannak ilyen marhaságok
aki még emlékszik arra, hogy O.V. azt állította a kampány elején, hogy le fog ülni a nagy energiaszolgáltatókkal tárgyalni, amit egyenesen nevetséges elképzelésnek titulált Gy.F. és Kóka is, majd mindössze 2 napra rá Kóka már azt állította, hogy ő már hetek óta foglalkozik ezzel az üggyel (most meg ugye emelik azt az elektromos energia árat, ami a világpiacon OLCSÓBB, mint nálunk), az már semmin sem lepődik meg.
Legfeljebb azon, hogy a Kormánynak csak pénzbeszedő ötletei vannak, és az ellenzéktől várják a megvalósítható egyéb jó gondolatokat, hátha meglovagolva azokat, enyhíthetnek a népszerűségvesztésen.
Mert arról egy pillanatig sincs kétségem, hogy azonnak saját ötletként tálalnák ...
Pötyögd be szépen a régiók nevét a gugliba, és eljutsz az oldalaikra, ahol rengeteg mindent találsz. Többek közt azt is, ami érdekel. Kezdetnek. Ugyanis abból a hatalmas adathalmazból, amit a régiók kapcsán találtam ezt nem tudom hirtelen kicsemegézni!
Ugyanakkor te itt most nyilvánvaló módon teszed a hülyét, szóval szórakozz valaki mással! Vagy ha fideszes vagy -úgysejtem igen- akkor elnézést, mivel felétek természetes az emberek hülyének nézése és az is, hogy ezt megmagyarázzátok. :(