Ez inkább tavasszal aktuális, de szabadföldön, ha még nem virágzik a növény, érdemes tenni egy próbát kén tartalmú készítménnyel, mert az is szépen gyéríti a kártevőt. A kén alapvetően lisztharmat ellen használt hatóanyag, de az USA-ban végzett néhány kísérlet kimutatta, hogy hatékony a büdösbogár ellen is. Azonban azelőtt kell a készítményt kijuttatni, mielőtt virágzik az növény, mert a kén a napfénnyel és meleggel kombinálva könnyen megperzseli a virágokat és a terméskezdeményeket
Szerintem vagy működik mindegyikkel, vagy egyikkel sem.
A próba majd megmutatja. A szerköltséget lehet elbukni egy relatíve olcsó szernél, de hamar kiderül az igazság. Már a korai gyümölcsöknél látszani fog, hogy működik vagy nem.
Meg még egy dolog amit kipróbálok, az a kén. Valahol azt írják riasztja a poloskákat. A perzselésre vigyázni kell, de nincs várakozási ideje és lemosható.
Az érés előtt állókat egyesével. Nincs sok fám az is sok fajta. Ha mindent nem is, de amit lehet meg kell próbálnom. Bosszantó mikor az utolsó héten teszik tönkre a gyümölcsöt.
Lemosónak valamilyen réz rügypattanásig. Virágzás után Cuproxat+Score. A jövőben virágzásban Chorus. mert azt gyanítom, hogy az egyik fajtám nagyon érzékeny a moníliára. Érés előtt KarateZeon Az előírtnál hosszabb ÉVI-vel. Itt lehet, hogy kipróbálom a hálózást helyette, mert a poloskák ellen minden hatástalan.
Nálam esetenként a levélfodrosodástól nem tudom megvédeni, De, ha túljut a betegségnek kedvező időjáráson eldobálja a beteg leveleket és újakat növesztve fejlődik tovább.
Esztergom környék. Champion, suncrest, cresthaven, redhaven. A neten annyi mindent lehet olvasni hogy az őszit minden támadja hogy esélytelen. Az áruházi meg ehetetlen. Ezt a 4 fát tavaly ültettem, szépek voltak, persze permetezve lettek a nagykönyv szerint
Említettem már ugyan ,de most is megjegyzem a fontosságát az ésszerű gazdaságilag finanszírozható termelést van hogy az ember átesik a ló másik oldalára pontosabban a cél érdekében tudjunk barackot termelni mindent elkövetünk pénzt ,munkaerőt ,energiát nem kímélve és a végeredmény nem biztos a siker inkább a kudarc mondom ezt úgy hogy nem próbáltam a fóliás barack termelést.Rengeteg a buktató a fóliás termelésben y vagy karcsú orsó forma a kedveltebb ennél a korona kialakításnál panaszkodnak a korai felkopaszodásra a termőrészek feltolódása ennek hatására fa magassága 4 m is lehet (törpe fák kivételével) azt biztosan tudom fajta specifikus lehet a fóliás termelés szerintem a royal sorozat alkalmatlan lehet ebből a szempontból mert nálam inkább bokor formát vettek fel se vázág se katlan .
A nektarinok azért kényesebbek mindenféle szempontból flavortop szerintem átlagosnál érzékenyebb a tafrinára igaz hogy július második felében érik ,de jó választás a snow queen nekem van csak ajánlani tudom vénusz az augusztus második felében érik ha jól tudom meg a sweet lady igaz nekem ilyen nincs de szeptember eleji érésű itt azért már érdekes lehet a madár ill rovar kártétel és vele párhuzamosan a monília kártétele.
Lecserélném a meglévő (ismeretlen fajta) kis nektarin fámat, mert 3 év alatt nem igazán megy semmire és tafrinára is rendkívül érzékeny, hiába permetezem. Van közel 10 különböző gyümölcsfa a kertben, az említett nektarinon kívül a többi szépen fejlődik. Júliusban ezek közül több is érik, így valamivel később (augusztusi) termést hozó nektarin kellene... rezisztencia híján a Fantasia, Andosa, Flavortop trió közül gondolkodom már elsősorban. Ezek közül esetleg melyiket ajánlanátok (főként saját tapasztalataitokból)? Helyileg Baranya. Köszönöm, Üdv!
A barackot puhán nem lehet szállítani. Kis előrelátás kell vásárláskor, lényegesen kevesebb, mint a termeléshez: Megveszed, otthon bepuhul megeszed, de közbe vásárolsz újra keményet, hogy holnapra is legyen puha. A poloskák, fagy, monilia, tafrina, stigmia, metszés, locsolás igény stb miatt nagyon macerás az otthoni őszibarack termelés.
Mert megvan miért csökken a gyümölcsfogyasztás, az emberek miért nem szeretik.
Most hogy idén semmi nincs a kertben rá vagyunk fogva hogy vegyük a gyümölcsöt.
Tesco/Auchan/Zöldséges fronton vásárolunk, egy Mo. nagyvárosban.
A barackok 1200-1500 ft-ért olyanok, mint a kő, amiket az ősember dobált az állatokra.
Olyan kemény, hogy betörné a fejem, ha fejbevágnának vele.
Ízze nincs, még csak nem is éde, kemény, beletörik a fogam.
A kajszi szintén.
A szilva szintén.
Hát ez borzalmas, ehetetlen félérett zöld ízzetlen kemnény izé, kurva drágán.
Gyerek koromban amikor ilyen kemény volt még a fán, a szüleim/nagyszüleim azt mondták, még ne egyek belőle mert még nem érett, és ezért meg fog fájdulni tőle a hasam.
És ezt árulják, meg veszik de szerintem venni csak 1*, utána senki soha többet.
Én se, az biztos.
Így lehet tönkretenni a gyümölcsfogyasztást.
Egyedül a szőlő ehető, az almából vannak jók, és a kivi/narancs/banán (ezeket utóérlelik vm etiléngázos tárolóban) ehetőek, csak ezeket a gyümölcsöket szabad enni.
Amikor mondom az ismerősöknek, hogy milyen jó volt pár éve a kertben a kajszi meg az őszi, mind mondják ugyn mi jó van abban a kemény ehetetlen ízetlen sz@rban.
Mivel a termelők és a kereskedők tönkretették a barackok élvezeti értékét,
csak akkor élvezheted már e két csümölcsöt, ha magadnak termeled és teljes érésben szeded le és eszed.
Szóval ezért lesznek barackfáim, még akkor is ha van olyan év mint az idei, amikor egy szem termés sincs rajtuk.
Akkor marad a rovar- és gombaölővel bombázás, ami a gyümölcsöt fogyasztó szervezetét terhelheti. A humán jelentése ember, emberi, én nem a szomszédot vágom ki hanem a növényt. :)))