Sokéves-, de jól termő őszim, ami tavaly sokat termett, most össz. 2 virágbimbót mutat (talán tavaly besokallt). Kérdésem: ilyenkor célszerű jobban visszametszeni, mint mikor virágra metszünk? Mert azt hiszem, most túl sok hajtás rügy van rajta, sokkal kevesebb is elég lenne, hogy jövőre jobban nézzen ki.
Biostimulátorok = stressz kezelés (biotikus, abiotikus és emberi)
más szóval valamit bekapcsol, felerősít és így segíti az egészségesebb növényt, hogy több, jobb minőségű termést hozzon (nekünk, mert alapvetően nekik a túlélés, a mag létrehozás a céljuk)
A növényeknek van "szerzett-kialakult" védekező képessége amelyet ezek a biostimulátorok aktiválhatnak és így a növény képes védekezni gombák, baktériumok és vírusok ellen is.
(akár rágások ellen még képes szíliciumot is termelni ;-) )
A növényben lévő trichoderma gomba (mert gomba a gombának farkasa) mint mikoparazita, antagonista vagy mint térparazita kiszorítja elintézi a "betolakodókat", oldja a stresszt és így tovább. Mivel 5°C felett már szaporodik (talán 25-30 °C-ig) egy igen nagy segítség a vegetáció indulásakor.
Hivatalosan ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nincs módom de tavaly az évet a szőlőben ezekkel kezdtem és bár nem volt nagy peronosz nyomás (nem is volt olajos folt a 1/4 ha-on) de a bogyók és a fürtök 15-20%-kal nagyobbak voltak mint a korábbi években.
A gyümölcsfákra csak április végén kezdtem használni és a nektarint leszámítva nem volt gondom a gombákkal (a fák az idén lesznek 3 évesek).
A többit meg majd +tapasztaljuk...
Ha valaki ilyen változtatásokban gondolkozik az sok-sok óra/nap/hét olvasást jelent kiegészítve szakemberekkel való találkozásokkal és még akkor is ott lesz a kérdés melyik anyago(ka)t válasszam, melyik az elérhető az én ültetvényemnek megfelelően, és hogy mennyi az annyi...
Szevasztok! Szeretnék 2 őszibarackfát rakni ősszel. Nézegetem a Bounty fajtát. Van valakinek ezzel tapasztala? Ahogy olvasom a Redhaven szinte kötelező, de nem akarok két egyformát.
Hátha van vagy lesz valaki,aki még telepítés előtt áll. Az idei év tapasztalatait szeretném megosztani,hátha használok ezzel valakinek. Van két területem,amelyeken őszibarack is van. Az egyiken -5,7 fok volt az áprilisi hajnalon, a másik még durvább hideget kapott, kb. -7 volt. A kedvezőbb értékkel rendelkező területen gf677 az alany, a másikon vadőszi. A nagyobb hideghatás ellenére a vadőszi lányon ritkítani kellett. A másikon kb. 15 százalék termés volt. Az alanyhasználatnál érdemes ezt figyelembe venni.
Az "őszibarack index" keresés leginkább a glikémiás indexre (GI) utal, ami a glükózra vonatkoztatott érték, és azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer mennyire gyorsan emeli meg a vércukorszintet. Az őszibarack glikémiás indexe alacsony, kb. 42, vagyis lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Másik jelentése lehet egy hír, például az Index.hu oldalán megjelent cikk az őszibarack áremelkedéséről.Glikémiás index (GI)
Az őszibarack GI-je alacsony, ami azt jelenti, hogy lassan szívódik fel és fokozatosan emeli a vércukorszintet.
Ez jó hír lehet a cukorbetegek vagy a vércukorszintjüket stabilan tartani kívánó emberek számára.
Hír az Index.hu-n
Megjelent egy cikk az Index.hu oldalán 2025 augusztusában arról, hogy 85,4%-kal emelkedett az őszibarack ára.
Ez a cikk a gazdasággal kapcsolatos, és a cikk a KSH (Központi Statisztikai Hivatal) adatait veszi alapul az infláció és az élelmiszerárak emelkedésével kapcsolatban.
minden gyümölcsfát lehet oltani azt általában tavasszal szoktuk elvégezni tárolt veszővel alvó szemzést augusztus közepe szeptember eleje amikor már nincs az a nagy meleg most is lehetne de most még elég melegek vannak és nem a legmelegebb napszakba hanem reggel vagy késő délután amikor hüvöseb van és nem tároljuk e veszőt azonnal szemmezük most nem azt mondom hogy 1-2 napot nem lehet vízben tartani hüvöseb helyen de minél tovább vársz annál kisebb az esélye az összeforrásnak én a Chipszemzést szoktam használni de kinek melyik 1 éves csak levél rügy a jó és a vesző közepe a legalkalmasabb a vastagság mindegy az alanytól függ milyen vastag én általában kb azonos vastagságra szoktam törekedni egy kicsit lehet kisebb a nemes de nagyobb nem lehet az alanytól legalább is a Chipszemzésnél
Ha jól tudom, az őszibarackot nem lehet oltani, csak szemezni lehet augusztusban. A szemet már le lehet szedni most július végén? Hány napig lehet tárolni hűtőben, vizes szalvétába csomagolva?
És milyen szemeket kell szedni? Mennyire beérett és milyen vastag vesszőket? Teljesen laikus vagyok a témában.
A NET szerint, a zöld enyvet, egy érdi és egy körmendi cég forgalmaz. Te melyiket szerezted be? Gondolom, azonos hatékonyságú lehet mind a kettő. Árban is közel vannak egymáshoz.
"3-4 éves korig egyszerűbb permetezéssel védekezni."
Nálam nincs intenzív öntözés és tápoldatozás ültetés után, persze a nagy kánikulában azért 3-4x kap alkalmanként kb. 30 liter vizet és ezért nincs marha nagy növekedése fáknak.
Viszont pont emiatt, 4-5 éves korig jól használható a 2%-os káliszappanos oldatba való bemártás/áztatás. Az is igaz, ha nem 7 fám lenne hanem 707, akkor biztos más megoldás lenne ;-)
Tavasszal lekentem a fák törzsén egy sávot Brunonia-val a hangya-farm ellen, ami eddig a kis levéltetű nyomás miatt működött viszont mostanra meg olyan kövérek a katica lárvák, hogy csak na...;-)
4-5 éves lehet, mivel a zsenge hajtáscsúcsok összesodródtak( bekéróztak a dögök), kontakt szernek nem láttam volna értelmét, mospilant meg erre nem akartam ellőni.
Suncrest fámat ellepték a levéltetvek, az új hajtásvégeken a leveleket összesodorták. Kénytelen voltam 10-15 centiket visszavágni. A fának ez mennyire árt?
Sziromhullás után a virágmaradványt szétszedve, ( kajszi, szilva, cseresznye, stb) ott van a pici gyümölcs. Csak az ősziknél van valami vörös kiterítvény….ez normális?
Persil olyan szigorú tanárbácsis, ebből fakadóan néha neki ugranak, de nagytudású szőlész és próbált neked tanácsot adni, aztán rájött hogy lóval imádkozás kategória.