Keresés

Részletes keresés

Daikini Creative Commons License 2006.06.15 0 0 10
Huhh kosz, hogy szoltal, ha jon hozzank koldulni Csanyi, akkor adok neki egy 100-ast, elfogadom a fedel nelkul cimu folyoiratot, es egyutterzoen megveregetem a vallat.
Előzmény: netizen (-)
mary1997 Creative Commons License 2006.06.15 0 0 9

Szegény OTP...

Nézd kérlek meg, hogy mennyivel nőtt ennek a banknak és minden más Mo-on működő banknak a nyeresége az utóbbi években...

nyereség 2004 változás 2003-hoz képest % OTP 140,067 milliárd forint +68,1 ÁÉB 17,426 milliárd forint +34,5 CIB 17 milliárd forint MKB 14,791 milliárd forint +13,6 IEB 2,144 milliárd forint +18 Erste Bank Hungary (EHB) 6,193 milliárd forint +230 Postabank beolvasztása dacára Takarékszövetkezetek 8,9 milliár forint BB 8,9 milliárd +26 HVB 19,035 milliárd +83 Forrás: Mtieco, Figyelő Net

Valószínű a tendencia most sem változott, íme egy aktuális hír:

Megszűnik a bankok különadója 2006. június 7. FigyelőNet-lapszemle

A banki különadó tavaly 35 milliárd forintos bevételt hozott a költségvetésnek, a Magyar Nemzet szerint mégis megszüntetné a kormány. Az adónem ellenére a pénzintézetek nyeresége tavaly 16 százalékkal nőtt.

Kapcsolódó témák

A bankadó is csökkentette a K&H profitját

A bankadó miatt csökkent az MKB adózott nyeresége

A lap szocialista képviselőktől szerzett információkra hivatkozva beszámol arról, hogy jövőre megszűnik a bankok különadója, amely évente 35 milliárdos bevételt jelent a költségvetésnek. Az adónem meghosszabbításának ötlete fel sem merült.

A banki különadó lényege az, hogy a pénzintézetek választhatnak: vagy az elért kamatkülönbözet hat, vagy az adózás előtti eredmény nyolc százalékát fizetik-e be a büdzsének. A második Gyurcsány-kormány programjából annyi sejthető, hogy az adófizető polgárok terhei növekedhetnek – teszi hozzá a Magyar Nemzet.

netizen Creative Commons License 2006.06.15 0 0 8
bocs. a bank a kapitalizacioja 40%-at elvesztette. ez a veszteseg folyo jelenerteken azonos egy a mi regionkban eros bank piaci ertekevel. aszondod ez jelentektelen esemeny?
Előzmény: MGperY (7)
MGperY Creative Commons License 2006.06.15 0 0 7
oh, azért nem nevezném megrendülésnek, ha 2-3 hónapig nem vesznek bankot :)))
Előzmény: netizen (5)
netizen Creative Commons License 2006.06.15 0 0 5
lehet ilyen hulyesegeket puffogtatni kicsilany, de azon gondolkozz el, hogy az OTP kezeli a lakossagi bankpiac kozel 60%-at. az OTP esetleges megrendulese a teljes magyar bankrendszert magaval ranthatja.
Előzmény: geszthi (3)
MGperY Creative Commons License 2006.06.15 0 0 4
de.
Előzmény: geszthi (3)
geszthi Creative Commons License 2006.06.15 0 0 3
Elnezest nem az OTP volt az ami "hazaarulo" modjara probalta zsarolni mar korabban is az MSZP kormanyt, hogy akkor majd atmenek Szlovakiaba?

Előzmény: netizen (-)
brixton Creative Commons License 2006.06.15 0 0 2

tedd át a polgazdklubba.

itten besározódik:-)

Előzmény: netizen (-)
ooloo Creative Commons License 2006.06.15 0 0 0

netizen Creative Commons License 2006.06.15 0 0 topiknyitó
Röviden összefoglalva az OTP aktuális akvizíciós stratégiája az orosz és ukrán piac meghódítását tűzi ki célul. A Raiffeisen ukrán leánya kapcsán már megszületett egy 650 millió eurós megállapodás és közel ennyibe kerülhet a függőben lévő ukrán és orosz célpont is. Kérdés, hogy pont most kell-e vásárolni. A piaci környezet ugyanis teljesen más már, mint 6 héttel ezelőtt.

Miért kell átgondolni az akvizíciós stratégiát?
Az aktuális akvizíciós stratégia tarthatóságát több tényező gondoltathatja át az OTP menedzsmentjével. Az alábbiakban ezeket összegezzük:

1) Részvényesi értékteremtés
A menedzsment tervekben 1.1-1.2 milliárd euró értékűre taksált akvizíciós keret elméletileg méltó volt egy 8-9 milliárd eurós piaci kapitalizációjú bankhoz. Azonban ne felejtsük el, hogy az OTP kapitalizációja az elmúlt egy hónap eseményei után az 5 milliárd eurót közelíti. Kérdés, hogy megéri-e a piaci kapitalizáció negyedéért piacot venni? A drámaian megváltozott értékviszonyok elgondolkozásra intenek, különösen miután az OTP kapott egy akkora pofont az államtól, amely pár év alatt kiteszi egy jelentős bank árát.

2) Értékelési szintek
Talán az egyik legnagyobb probléma az értékelési szintek jelentős változása. A fejlődő piacokról való tőkekivonás hatására Kelet-Európában 30%-kal estek az értékelési szintek, amelyet legjobban talán az OTP árfolyama sínylett meg. Az OTP Bank kb. 2-4 hónapja kezdett el tárgyalni komolyan az érintett pénzintézetekkel, a jelenleginél lényegesen magasabb értékelési szintek mellett, s kérdéses, hogy az eladók engednek-e. Bár alapvetően egy hónappal ezelőtt is tisztában lehettünk azzal, hogy az OTP saját konzervatív értékelési szintjeinél magasabb szorzót kénytelen fizetni az új piacokon, egy dolgot ne hagyjunk figyelmen kívül: Más kifizetni a 20-as P/E rátát egy 12-es P/E-n forgó OTP-nek, és más egy 7.5-ös szinten lévőnek.

3) Finanszírozás
Bár most sem gondoljuk, hogy az OTP-nek komolyabb problémát okozna az akvizíciók finanszírozása, azért korántsem olyan egyszerű a helyzet, mint 3 hónappal korábban, amikor ideálisan voltak a tőkepiaci körülmények. Mint ismeretes az OTP három forrásból finanszírozhatja (mind a három igénybevételével) akvizícióit: 1) eredménytartalék, 2) alárendelt kölcsöntőke, vagy hasonló forrás, 3) saját részvények (vagy közvetlenül, vagy átváltható kötvény formájában). Az elmúlt egy hónapban radikálisan megváltozott tőkepiaci környezet az eredménytartalék felhasználásának feltételeit nem befolyásolta, de véleményünk szerint rosszabb feltételek mellett lehet bevonni alárendelt kölcsöntőkét (általános piaci, és speciális országkockázat miatt), miközben a saját részvények drámain leértékelődtek.

Mit kell az akvizíciók helyett csinálni?

Ebben a szituációban felmerül a kérdés, hogy mit tehet az OTP-t? A piacon egyre többen sürgetik azt, hogy kockázatos akvizíciók helyett sajátrészvény vásárlásokkal operáljon a legnagyobb magyar bank. A sajátrészvény vásárlások melletti legfontosabb érv, hogy az OTP árfolyama és az elemzők széles köre által vázolt fundamentális értéke között világos, 30-40%-os különbség van. Ez az értékkülönbség nem deklarálható általánosságban a felvásárolandó bankok esetében, ott ekkora értékteremtéshez nagyon sokat kell még dolgoznia a helyi menedzsmentnek hosszú éveken keresztül. A részvényesi érték növelése jelen pillanatban a saját részvény vásárlásokkal egyértelmű.

Megítélésünk szerint a szabad pénzeszközök saját részvényekre fordítása nem korlátozza a későbbi akvizíciós potenciált, átváltoztatható kötvénnyel gyorsan pénzzé tehetők a saját részvények. A saját részvény vásárlások ugyan a növekedési sztori időleges lehűtését eredményeznék, azonban a befektetők valószínűleg a jelenlegi hangulatban honorálnák a Komercni Bankához hasonló visszavásárlási politikát. Megítélésünk szerint a jelenlegi helyzetben jobban kommunikálható a befektetők felé a sajátrészvény vásárlás, s rövid távon érdemes lenne halasztani, de nem annulálni az akvizíciós folyamatot (a régiós diverzifikáció és a gyorsan növekvő piacok felé történő elmozdulás továbbra is cél maradhat)

***************
Az írás készítésekor megszondáztuk a piacot. Az érdekes vélemények közé tartozott, hogy érdemes lenne visszatáncolni a Raiffeisen ukrán leányának megvásárlásától, illetve az, hogy megfontolandó az OTP alapszabályából a felvásárlás ellen védő szabályok eltávolítása. Ha fel lehetne vásárolni a céget, akkor egyes piaci vélemények szerint nem itt állna az árfolyam.

Bán Zoltán
portfolio.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!