Veled, viszont leginkább az "zavar", hogy az emberek nagy része teljesen természetesnek vette eddig a forint eddigi "erejét" és most kiakad.
Azt is számításba kellene venni, hogy ha valaki a múlt ködében vett fel EUR/CHF alapú hitelt és komolyan vette politikusainkat, akkor ebben az évben kellett volna belépni az ERM-II árfolyamrendszerbe (átfolyam kockázat csökken) és két év múlva a HUF-ban kapott és fizetendő hitelük átkonvertálódott volna EUR-ba (árfolyam kockázat tovább eliminálódik). Most úgy néz ki, hogy ha jól alakulnak a dolgok talán csak 2012-14-ig kell plussz kockázatot vállani.
Arról nem is beszélve, hogy az átlagembernek halványlila gőze sincs arról, hogy a forint évek óta a sáv ERŐS oldalán állt és még most is messze van a sávközéptől...
Tévesen azt a következtetést vontam le, hogy azért írtad le, mert jelentőséget tulajdonítasz neki. :) Na mind1, bárcsak ez lenne most a legnagyobb gondunk...
Azzal nem értettem egyet, hogy szerinted túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítottam a sávközépnek... :-)
Amúgy minden másban egyetértek Veled, viszont leginkább az "zavar", hogy az emberek nagy része teljesen természetesnek vette eddig a forint eddigi "erejét" és most kiakad. Pedig semmi sem tart örökké, semmi sem biztos, csak a Kaszás...
Azért mára feketén fehéren kiderült: Gyurcsányék a lopáson kivül semmihez sem értenek, még a saját gazdasági filozófiájuk mentén is a teljesítményük egy nagy nulla...
A jelek szerint nem csak a magyar részvénypiacot sújtja a tőkekivonás okozta árfolyamesés: a környéken is zuhannak a részvényindexek.
Délután háromnegyed kettő tájban a varsói WIG-20-as index 7,00, a moszkvai RTS 6,83 százalékos mínuszban volt, Prága 6,43, Bécs 5,44 százalékos esést hozott össze, miközben a BUX 6,2 százalékos veszteségnél tartott. Távolabbra sem volt rózsásabb a helyzet, hiszen a vezető norvég index bukása 5,5 százalékhoz közelített, míg a fontosabb nyugat-európai mutatók 2,5 százalék körüli esésnél jártak.
Nem értek egyet Veled, én csak arra céloztam, hogy az emberek nagy része csak azt látja, hogy GYENGÜL a forint, de azt nem, hogy eddig esetleg/talán/elképzelhető/a vártnál nagyobb mértékben, stb. ERŐS volt.
Amúgy a hitelt 170.- Ft/CHF árfolyamon vettem fel, ez "ment le" egészen 160.- Ft/CHF-re és most van ismét 170.- Ft/CHF-nél.
Eddig annak az előnyét élvezted, hogy alacsonyabb árfolyamon vetted fel a hitelt, mint ahogy visszafizetted, de nem emiatt szóltam. Az árfolyamsáv közepének tulajdonítottál olyan jelentőséget, ami nincs.
Tévedsz, csak annyit akartam írni, hogy eddig előnyét élveztem az erős forintnak, mostantól valószínűleg bukni fogok, de az egyenleg még számomra kedvező marad. Amúgy a devizahitel felvételekor tisztában voltam a kockázattal (nem annak mértékével, csak tényével), ez viszont sajnos nem mondható el mindenkiről.
Hat hónapos mélypontra süllyedtek a mai délelőtt az európai indexek, miután a befektetők továbbra is attól tartanak, hogy az emelkedő infláció miatt kamatot emelnek a központi bankok. Az ereszkedésben az olyan bankpapírok járnak az élen, mint a UBS, illetve a technológiai részvények közül a Cap Gemini, mivel eredményeik érzékenyek a kamatemelésre és a gazdaság lassulására. A bányarészvények is süllyedtek, miután a réz ára csökkent (10 éve nem volt példa ekkora mértékű négy éves zuhanásra), s az arany ára is becsúszott a 600 dolláros szint alá. A BHP Billiton 4,2%-kal szakadt 915 pennyre, míg a Rio Tinto 2,7%-kal 2563 pontra. A UBS 2,5%-kal gyengült 125,4 svájci frankra, a Cap Gemini pedig három százalékkal 38,44 euróra. A Credit Agricole annak hatására ereszkedett 1,9%-kal 27,11 euróra, hogy ajánlatot tett a görög Emporiki Bankra 3,1 milliárd euróért. Az Emporiki - mely Görögország hatodik legnagyobb pénzintézete - 4,6%-kal ugrott meg 24,52 euróra. A Credit Agricole egy másik potenciális felvásárlási célpontja, a brit Alliance & Leicester hat százalékkal száguldott 1085 pennyre. A Banco Bilbao eközben 1,4%-kal hanyatlott 14,95 euróra, miután megvásárolt két hitelintézetet Texasban. A spanyol bank a vételt részben a Repsol 5,04%-os részesedéséből finanszírozza. Az indexek közül a londoni FTSE100 2,1%-kal csúszott lefelé 5505 pontra, a párizsi CAC40 szintén 2,1%-kal 4625 pontra, míg a frankfurti DAX 1,7%-kal 5305 pontra. A régiós mutatók közül a varsói WIG20 4,4%-kal szakadt 2526 pontra, a prágai PX50 ugyancsak 4,4%-kal 1151 pontra, a moszkvai RTS 6,9%-kal 1268 pontra. (Tőzsdefórum)
Az emberek, amikor az EGYÉNI érdekeikről van szó, akkor másként látnak/éreznek/értelmeznek, stb. dolgokat, mint amikor az ország/gazdaság/társadalom, stb. dolgairól van szó. Az ÉN törlesztőrészletem legyen alacsony, az ÉN költségeim legyenek alacsonyak, az ÉN nyaralásom legyen olcsó, stb... Az állam, az ország, a gazdaság távoli kategória.