6,5 évvel ezelőtt vettünk egy házat a főváros mellett.
Beépítettük, rendbe tettük és most el szerettük volna adni.
Az ügyvédnél derült ki a területrajzból (nekünk ilyen nem volt...), hogy nagyfeszültség húzódik majdnem a házunk fölött, de a hozzá nem értő ezt nem veszi nagyon észre, hiszen az oszlopoknál nem iagazán tűnik fel a különbség (betonból van ez is...).
Mondanom sem kell a vevő azonnal visszalépett, én meg balhézhattam a helyi Önkormányzatnál, hogy hogyan adhattak ki 5 - 6 házra építési engedélyt huszon évvel ezelőtt...
Szerintem az itt lakók nem valószínű, hogy ezzel foglalkoztak volna korábban, hiszen azóta már (huszon év alatt...) teljesen kicserélődtek...
Mi van ilyenkor???
Bele kell törődnünk, vagy lehet valamit tenni?
Szerintetek???
Ami a házipatika szövegét illeti, azért óriási a különbség aközött, hogy valaki hetente porszívózik fél órát, vagy évi 365 nap 24 órájában van kitéve ugyanannak az erőtérnek.
Sajnos tényleg vannak, akiknek taszító a vezeték alatti ház. Én is árulok egy ilyet, egy megyeszékhely külvárosában. Csenged, nyugis környék, a házzal szemben és mögötte is természeti környezet van. De van az udvaron egy villanyoszlop, és vezetékek futnak a ház mellett
Eddig hárman jöttek el megtekinteni, ebből
1-et abszolút nem érdekelt a vezeték, ő tett is vételi ajánlatot
1-nek tetszett minden, de aggasztotta a vezeték, éspedig a kisgyerekei egészségére gondolva (többé nem is jelentkezett az illető)
1 pedig mikor megérkezett a címre, elég volt neki meglátnia a cuccot, ki sem szállt a kocsiból, és továbbhajtott (utólag telefonon közölte, hogy a vezeték miatt szóba sem jöhet a ház)
Tehát sajnos igenis hátráltató tényező eladáskor az a fránya vezeték.
Egyébként nekünk is azt mondták, hogy az "középfeszültség", akár létezik ilyen kategória, akár nem. Ha magasfeszültség lett volna, nem adtak volna ki építési engedélyt.
Ingatlanügynöknek is mutattam természetesen. Őszerinte ez nem értékcsökkentő faktor, hiszen budapestiek milliói élnek vezetékek mellett (trolibusz, villamos, stb.), szóval ez csak a vidéki embereket zavarja maximum.
Nemtom. Feleségemet is zavarja.
Én 12 évig éltem ott, nem lettem rákos. Hozzám képest jóval több időt élt ott tesóm és anyám, szintén kutya bajuk. Apám élt ott a legtöbbet, ő rákos lett, el is hunyt. De neki minden férfirokona rákban halt meg, pedig nem vezeték mellett éltek, szóval szerintem nincs összefüggés.
Egyébként a témában érdemes elolvasni ezt a cikket:
"Az elosztóhálózati és a nagyfeszültségű távvezetékek környezetében létrejövő, a lakosság által általában aggályosnak tartott mágneses indukció tartománya egyáltalán nem nagyobb, mint amekkora a háztartási készülékek közelében kialakul." Magyarul, aki fél a távvezetékek erőtere miatt bekövetkező negatív egészségi hatásoktól, jobb, ha nem áll neki porszívózni, illetve a mosógépet vagy a mikrót sem kapcsolja be.
Ezek 20-30 éves gondolatok, Henshaw professzor még mindig ott tart (utoljára 2015-ben publikált), hogy majd ezután önkéntes jelentkezőkön leméri a hatást.
A baj nem ez. A baj az, hogy Henshaw professzor megállapítja, hogy több ion flangál, melyek magukhoz vonzzák a légkör szennyező részecskéit, és ráadásul jobban leülnek a tüdőben, ez pedig az egészségkárosodás lehetőségét rejti magában - de erre a magyar üvöltve megjelenik az áramszolgáltató székháza előtt, hogy gyilkosok. Miközben ekkora fokú tájékozatlanság, hogy "óriási haszon miatt a vezetéképítő cégek minden egészségkárosító körülményt tagadnak", hát, nem is tudom, én szégyenemben elbújnék az erdőben. Itt kérem civilizáció van, van állam, vannak egészségügyi szervei, vannak szakemberek, vannak nemzetközi szabványok, van a WHO... na, ezeket mind lehet hibáztatni, azt aki áramot szolgáltat a MEGADOTT TÖRVÉNYES KERETEK KÖZÖTT, na, azt hülyeség.
Az E-ON egyébként olyasmit is megenged magának, hogy környezetvédelmi engedély nélkül építkezzen. Nagyfeszültségű vezetéket vitt lakóövezetbe és a helyi lakosok nem is tudtak róla. Ki sem lettek értesítve, ezért csak az építkezésből jöttek rá, hogy mi fog épülni. Persze a hatóság szemet huny, mert multicég, és azt csinál amit akar Magyarországon.
6.5 év után nagyon nehéz valamit elintézni, mivel elévülnek az ügyek. Az építési engedélyt is 1 éven belül lehet megtámadni, tudomásom szerint.A legnagyobb baj, hogy az E-ON és hasonló cégek, kijátsszák a lakosságot. Sokszor a vezeték mellett élők nem is lesznek ügyfelek, ami azt eredményezi, hogy a vezetékek közelében élők bele sem tudnak szólni a saját lakókörnyezetük megváltoztatásába. A bíróságok nem támogatják csak a kártérítést ilyen ügyben. Vagyis ha valaki nem tudja eladni a vezeték miatt az ingatlanát kártérítési pert nyerhet, főleg akkor , ha jogszabálysértés is történt.Azt, hogy arrébb vigyék a vezetéket a villamoscégek erős lobbi tevékenysége miatt lehetetlen elérni, vagyis minden pártban van támogatójuk és ezért nem szavaznak meg olyan törvényeket ami a lakosságot támogatná ilyen ügyben. Ez ellen lennének a környezetvédelmi törvények, de itt az E-ON és hasonló cégek akadálymentesen sértik meg a törvényeket, következmények nélkül. Ezen kellene változtatni például súlyos bírságok kivetésével, működési engedély megvonásával . Na akkor majd igyekeznének békén hagyni a lakosságot, addig azt csinálnak amit akarnak.
A nagyfeszültségű vezetékek által generált koronaionok több száz méterre is képesek eljutni a kibocsátó vezetéktől, bejutva a tüdőbe, tüdőrákot és leukémiát okoznak. Továbbá a radon elemek oszcillációja bomlásterméke a bőrre kerülve bőrrákot okoz. ( Bristol Egyetem)
Az óriási haszon miatt a vezetéképítő cégek minden egészségkárosító körülményt tagadnak. Ez olyan mit a dohánygyárak sem ismerték el, hogy a dohányzás tüdőrákot okoz.
Villamos biztonsági szempontból a világon van kisfeszültség és nagyfeszültség. A határ népszerűen szólva 1000V.
Az 1000V feletti feszültségeket csakis és nem más miatt, de a villamos energia szolgáltatás általános, és e két kategórára nézvén jelentősen különböző lényegi jellemzői miatt praktikus középfeszültségre és nagyfeszültségre osztani.
Sajnálom, hogy csak most áll módomban visszaolvasni az észrevételeiteket, de - úgy tűnik - nem hiába indult ez a topik.
Lényeg mindenki megnyugtatására, aki el akart marasztalni...
Nem most vettük észre, eddig is tudtuk, hogy (a nem létező) középfeszültség, de a területrjazon nincs megkülömböztetve, hanem egyforma a jelölés még a 220-al is... A vevőt ez már abszolút nem érdekelte, nem volt hajlandó tovább foglalkozni a dologgal és beszélni sem róla. MEGSÉRTŐDÖTT!!!!! Azt hitte, hogy át akarjuk verni???? Többször ott jártak, többen is...Nem volt eldugva.... Mások sem foglalkoztak vele. Mi sem!!! Attól még nem volt olcsóbb és most sem az, mert akkor a fél város értéktelen lenne, ha a rajzok alapján történne a forgalmazás...
Az önkormányzati balhé pedig az utólagos fennmaradások miatt történt, mert - mint kiderült - nem volt a házakra építési engedély, csak jótékony szemhunyás némi juttatás fejében.
Azért tovább áruljuk a házat és - nyilván - rákérdezünk ha szükséges, hogy észrevették e a vezetéket??? A legtöbbször nem is értik, hogy mi bajunk van, hiszen minimum 10 m. magasan van és nem kimondottan a ház fölött...!!!
Epilógus: A helyi Önkormányzat közölte, hogy( ha meg tudnak egyezni...) néhány héten belül földbe fogja az ELMŰ döngölni (ásni), mert egy nagyobb beruházónak az útjában van...??? Úgy látszik csak ennyi........!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szerintem a lakásban is van bőven, ez a fejlődés ára.............
bocs, de eddig nem tûnt fel, hogy ott egy vezeték ? csal 6.5 és fél után derült ki, hogy 25 éve ott van ????
én már dróttal együtt vettem a régi házam, adtak rá építési engedélyt és jól el vagyok benne. Persze azért volt olcsó, mert itt van a drót
Lehet, hogy az a telek is azért volt olcsó ?
Amióta felfújták ezt a hírt azóta nehéz eladni.
Nálunk volt lakossági fórum ahol ott voltak az OVIT emberei is.
Végeztek kutatást a rákos betegségekrôl, stb... ebben a kerületben 25 rákos betegség volt gyerekeknél az elmúlt 10 év alatt (ha még jól emlékszem) és egysem volt a távvezeték 100 méteres távolságán belül...
szóval engem meggyôztek, akitôl vettem a házat azok 81-ben vásárolták meg leéltek 18 évet alatta és nem volt nekik bajuk.
szóval szerintem a mobil telefon, a cigi sokkal károsabb mint a távvezeték, de sajnos errôl nem lehet meggyôzni az embereket, mert csak azt hiszik el amit a blikk-ben írnak, s majd a TV felkapja és tovább rágja a lerágott csontot.
Rákerestem és el kell ismernem, hogy hivatalos források (nemcsak az említett rendelet) is használják a mai napig a középfeszültség kifejezést. Tehát tévedtem.
Ez "jól" hangzik. Nekem kb. 12-13 éve tanították, hogy középfeszültség már nincs...
Kétségtelen, hogy mind a mai napig az áramszolgáltatói szóhasználatban és persze írásban is megmaradt a középfeszültség és a KÖF rövidítés. Elbizonytalanodtam...
Bár Magyarországon nincs precedensjog, mégis érdemes kiindulni a hasonló esetek bírósági megítéléséből. Információim szerint a már leírtakhoz hasonlóan a bíróság is úgy tekinti, hogy nincs értékcsökkenés, ugyanis megtekintett állapotban vásárolták az ingatlant. A légvezeték pedig ott volt akkor is.
Nem kötöszködésképpen, de 1000 V felett nagyfeszültségről beszélünk. Ugyan tartja magát a régi középfeszültség kifejezés, de hivatalosan már nem létezik.
Nagyfeszültségű vezeték alá lehet szabályosan építkezni. A megközelítésre vannak szabályok amelyeket az engedélyezésnél és a használatba vételkor figyelembe kell venni. Azaz az építési hatóság ezügyben nehezen támadható. Például emlékeim szerint a 20 kV-os légvezetéktől emberi tartózkodásra nem alkalmas épületrész akár 2 m-re is lehet, persze a legnagyobb belógást és kilengést figyelembe véve. Emberi tartózkodásra alkalmas rész esetén az emberi test max. 3 m-re közelítheti meg a vezetéket. Ha jól emlékszem...