Keresés

Részletes keresés

bandos12 Creative Commons License 2019.09.29 0 0 16070

A helyiségenkénti beszabályozás mindenképpen valamilyen műszert igényel, az független a rendszertől.

Viszont érdekes, hogy a beállításhoz is szakember szükségeltetik, mert csak a gyári beállítás működik. Ennek gondolom az az oka, hogy csak az alap felszereléssel vettétek, és nem akartatok a kezelőegységre is áldozni. Nem tudom mennyiért vettétek, de gondolom bruttó 500-600 ezer forintos a WOLF CWL 300, durva, hogy ennyiért még egy kezelőegység sincs hozzá. (Ha nem tévesen értelmezem a bejegyzésed). 

Előzmény: szintező (16067)
bandos12 Creative Commons License 2019.09.29 0 0 16069

Szinte mind igaz, amit leírsz, de nem akarnak növekedni, az okát nem tudom, miért.

Ettől még jó a termékük, és továbbra sem igaz, hogy csak "szájról szájra jár, mint a népdal". Az online (így a fórumos) megjelenésük kvázi nulla, a fizikai (így a családi házakban, Construmán, telephelyükön) megjelenésük pedig adott, akit érdekel, meg tudja nézni. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16065)
gabo011 Creative Commons License 2019.09.28 0 0 16068
Ha lesznek tapasztalatok érdekelne mert mi is cwl-300-al csináljuk a házunkat.
A miénk még sehol sem tart egyelőre az átvezetők kerültek be a monolit födémbe.
Tervezel valamilyen érzékelőt hozzá vagy program szerint fog működni?
Előzmény: szintező (16067)
szintező Creative Commons License 2019.09.28 0 0 16067

 

Sziasztok!

 Egy saját kezűleg kivitelezett Wolf 300 hővisszanyerős szellőztető rendszert ma kipróbáltam, kiválóan működik, csak a gyári beállítás működik és nem lehet állítani rajta semmit amíg a szervizes ki nem jön. Beállítás és műszeres beszabályozás szükségeltetik ami egy százasba fog kerülni. Kénytelen leszek ezt még rááldozni és 1.4 milkánál meg is áll a projekt.

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.26 0 1 16066

Tehát azt állítod, hogy a jelenleg gyártott mennyiségnél sokkal több termékre volna fizetőképes igény, de egyszerűen nem képesek megoldani a darabszám emelését? Ezt az indoklást sem hiszem el. Ha ő nem tud megoldani valamit, akkor minden problémára van problémamegoldó ember.

 

Előrebocsátom: a konkrét céggel nem tudom mi a helyzet, de kb. tucatnyi céget, vállalkozót ismerek amelyik nem tud, vagy nem akar bővülni.

Nem tudnak további embereket felvenni, kinőtték a telephelyet, új autót kéne venni, és azt felszerelni több millióért, ... stb.

Egy szinten túl már túl sok az adminisztráció, arra is plusz ember kell, minden szervezési hiba egyre nagyobb károkat okoz, egyszerűen nem éri meg a befektetett energiát.

Persze ha nagyon nagyon akarnák összejönne, de így is van elég bevétel, szépen ketyeg a cég, van pénz autóra, nyaralásra, szóval nincs nagyon értelme erőlködni.

 

Fűtésszerelő ismerősömnek soha nem volt weboldala, soha nem hirdette magát, a tudakozóban is magánszemélyként van, nem vállalkozóként, szóval sosem találod meg, hacsaknem valaki megadja a számát akinek dolgozott.

Napközben sokszor már fel sem veszi a céges telefont, folyton csörög, csak akadályozza a munkában, estefele lehet csak elérni.

Mindezek ellenére még a válságban is több hónapos előjegyzése volt, most egy évre tele a naptára.

Egy segéddel jár, egy felszerszámozott autóval, napi 10 órát dolgozik, hétvégén pihen, esze ágában sincs növelni a céget. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16065)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.26 0 0 16065

"Ezzel, ha szeretnének foglalkozni, biztosan tudnának."

 

Ha neki nincs kedve a honlapra értékelhető tartalmat csinálni, akkor megcsinálja helyette más. Van erre is szakember. Szóval ezt az indoklást nem veszem be.

 

"szellőztető gépet amúgy fizikailag szerintem nem tudnának többet gyártani, mint amennyi a megrendelésük"

 

Tehát azt állítod, hogy a jelenleg gyártott mennyiségnél sokkal több termékre volna fizetőképes igény, de egyszerűen nem képesek megoldani a darabszám emelését? Ezt az indoklást sem hiszem el. Ha ő nem tud megoldani valamit, akkor minden problémára van problémamegoldó ember.

 

"De butaság egy adott cég marketing tevékenységét összekeverni a termékeivel"

 

A termék(ek) műszaki leírása és egy árlista még nem marketing. Sőt, az elérhető plus nyereséghez képest gyakorlatilag nem is kerül semmibe.

 

"Talán pont az az összefüggés, hogy azért olcsó, mert nem reklámoz. "

 

Egy normális honlappal jelen lenni az interneten az még nem reklámköltség, csupán annak jele, hogy a cég nem komolytalan. Egyszer kell rendesen megcsinálni és (az ő esetükben) utána talán évekig nem kell hozzányúlni (maximum időnként átírni az árakat).

A reklámköltség az egészen más dolog, az folyamatos/rendszeres kiadás.

 

Van egy öreg haverom, 60 éves asztalos mester. Na ő mondja azt, hogy "az internet egy hülyeség", van számítógépe de csak passziánszozik rajta, van email címe, de csak kap leveleket, ő még életében nem írt egyet sem, van honlapja, de csak azért, mert én csináltam neki. Na a BBvill esetében is valami ilyesmit gyanítok ;)

Előzmény: bandos12 (16064)
bandos12 Creative Commons License 2019.09.26 0 1 16064

Azért nem csak szájról-szájra terjed a BB-Vill híre... :)

Egyrészt minden évben kint látom őket a Construmán, a központi szellőztető gépeikkel együtt. Azért akiket érdekel az építkezés, épületgépészet, az pár évente minimum, hogy megfordul ott.

Másrészt meg sem tudom becsülni, de csak én vagy 25 db szellőztető gépükről tudok, hogy kerültek ide-oda különböző családi házakba, valószínű az eladott mennyiség sok száz központi gép. És ezt nem olyan sok konkurens mondhatja el magáról. És panaszt így szájról-szájra nem sokat hallottam még róla. 

 

Az online megjelenésük valóban szinte nulla. Ezzel, ha szeretnének foglalkozni, biztosan tudnának. Szellőztető gépet amúgy fizikailag szerintem nem tudnának többet gyártani, mint amennyi a megrendelésük, tehát olyan nagyon nincs értelme. De butaság egy adott cég marketing tevékenységét összekeverni a termékeivel. Talán pont az az összefüggés, hogy azért olcsó, mert nem reklámoz. 

 

Talán inkább azért lesz egyre nehezebb dolguk, mert mondjuk 2014-ben bruttó 700e Ft volt egy Zehnder gép, tőlük meg lehetett venni 300e Ft-ért gépet. Ma meg már egyre több gyártó jelenik meg bruttó 450-500e Ft-os jó minőségű gépekkel (nagy RecAir hőcserélő, jó ventilátorok, szabályozhatóság, bypass, stb), és ennél már messze nem nagyságrendileg olcsóbb a BB-Vill sem. Csak egy darabig tud versenyezni ezzel a gyártási metódussal, hogy kvázi egyesével gyártanak. 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16051)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.26 0 1 16063

"Mibe kerülne  egy 0-10V-os szabályozás"

 

Humoros túlzással megfogalmazva:

- vagy egy 100 forintos potméterrel beállítod a fejenként 30 köbmétereres légcserét és örökre elfelejted ezt a problémakört,

- vagy profi precíziós co2 érzékelős légmennyiség szabályozás 100 ezer forintért, ezzel évente akár  egy-két ezrest is megspórolhatsz a 100 forintos potméterhez képest.

:)

 

A gazdasági optimum szerintem:

- két potméter,

- az egyiken beállítod a lakók létszáma x 30 köbmétert

- a másikon beállítod az "alapjáratot" (mennyi legyen a légcsere olyankor, amikor senki sincs nincs otthon)

- a két potméter között egy kis relé váltogat, amelynek a lakásriasztó mondja meg, hogy itthon vagyunk-e.

Anyagköltség: kb 700 forint

https://www.hestore.hu/cat_119.html

Előzmény: haliholaci (16061)
tormap Creative Commons License 2019.09.25 0 0 16062

Nem érdemes. Annyiba fog kerülni mint egy gyári. Keresse egy használt gyárit. Igaz az én házilag barkkácsolt cuccomnak semmivel nem volt rosszabb a hatásfoka mint a mostani vents.-nek. 

Előzmény: haliholaci (16061)
haliholaci Creative Commons License 2019.09.25 0 0 16061

Bár lassan költözünk még mindig nem tartok sehol a szellőzéssel. A tormap álltal belinkelt (köszönjük!)  rekupex cég termékei nagyon jónak tünnek, az a kérdés,h házilag mi sülhet ki a folytatásból. Mivel az akár szigetelt házba (fűtetlen padláson lesz) semmi nem fér bele kívül lennének a motorok, a kerülő ág, és persze nincsen vezérlés sem hozzá. Ezek mind olyan problémák amik sokba kerülnek. Jó motor 65ezerFt/db, kerülő ág gondoldom házilag két motoros szelep egy y-al, és akkor még nincs vezérlés sem. Mibe kerülne  egy 0-10V-os szabályozás ha  állandó hőmérséklet, páratartalom v ha igazán jót akarok és van pénzem a szenzorra akkor CO2-t szeretnék? Érdemes barkácsolni? 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.23 0 0 16060

"Nekem kétszer nem sikerült egyforma értéket mérnem zsákkal."

 

Amikor ugyanazt ugyanúgy többször is megmérted, akkor hány százalék volt a szórás az eredmények között?

Előzmény: tormap (16058)
szintező Creative Commons License 2019.09.22 0 0 16059

Szia!

Megvan még a szellőzőcső?  Nekem kellene, csak az a kérdés helyileg hol van?

Előzmény: csubeee1980 (15989)
tormap Creative Commons License 2019.09.22 0 0 16058

A gerinc 200as a leállások 125ös sonoflex csövek. A fülre állítás képletesen írtam. Próbálgatást akart takarni. Szemeteszsákkal aki tudom mérni azt csodálom. Nekem kétszer nem sikerült egyforma értéket mérnem zsákkal. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16057)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.22 0 0 16057

"A műszer m/s-ra van állítva."

 

Ha mindent jól mértél, akkor én is 315 m3/h körüli végeredményt számolok.

Számolási tipp:

- aki számolás közben levegő-literekben gondolkodik, az egész végig érti, hogy éppen mit csinál

- egy liter levegő = egy köbdeciméter levegő

Tehát:

- az áramlási keresztmetszetet a számoláshoz négyzetdeciméterben adjuk meg (pl: 0,321 dm2)

- ezt megszorozzuk a deciméterben meghatározott  mért légsebességgel (pl 273 dm/s)

ennek az eredménye a "liter per másodperc" (ez máris egy nagyon sokmindenre használható mértékegység),

ha a "köbméter per óra" érdekel bennünket, akkor ezt meg kell szorozni 3,6-tal (60 másodperc * 60 perc / 1000 liter).

 

"Majd "fülre" mint a lada gyújtást. :D"

 

Ha okosan választottad meg a keresztmetszeteket, akkor a légsebesség nem lesz több 5 m/s-nál (ha kevesebb, az még jobb). Ez az ajánlott max légsebesség azért lett meghatározva, mert ez alatt többnyire hangtalan a légáramlás (kivéve, ha sok az örvénylés). Márpedig egy hangtalan légáramlást fülre nehéz lesz behangolni :)

 

Esetleg ki lehetne próbálni a szemetes-zsákos mérési módszert: szerez be egy minél nagyobb literszámú, minél vékonyabb anyagú nájlomzsákot és barkácsolj a zsák szájára egy merev keretet rövid nyéllel (elgörbített nyelű teniszütő :), hogy egy kézzel is a lyukra tudd szorítani (a többi kezed másra fog kelleni). Ha a zsákkal kb ugyanannyit mérsz, mint a műszerrel, akkor a többi lyuknál már elég lesz csak a műszert használni.

Előzmény: tormap (16056)
tormap Creative Commons License 2019.09.22 0 0 16056

Hasonlóan mint a gyári mérő én is ragasztottam már egy bazinagy tölcsért. A műszer m/s-ra van állítva.  

Ezt így elég nehezen fogom tudni beállítani. Majd "fülre" mint a lada gyújtást. :D

Akinek üzemel saját rendszer írja már meg, hogy hogyan állította be.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16054)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.21 0 0 16055

"Látogasd meg őket személyesen!"

 

Sajnos nincs időm effajta gyárlátogatásokra.

Legszívesebben küldenék hozzájuk egy profi szakembert, aki átalakítaná a honlapjukat olyanra, ami valóban informális és ezt a honlapot már én is tudnám használni :)

Ha tényleg olyan jó dolgokat csinálnak, akkor  nem értem, hogy miért bujkálnak az interneten cuccokra vadászó emberek elől (építtetők, felújítók, plusz szerelők).  Egy okos ember által csinált normális tartalmú honlap kijön kb 50-300e Ft-ból és az ő esetükben szerintem már az első pár hónapban behozná az összeg öt-tízszeresét.

Előzmény: NoCadLi (16052)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.21 0 0 16054

Tipikus mérési hibák:

- a levegő áramlása nem egyenletes a vastag szellőzőcső teljes keresztmetszetében, pl hosszú egyenes szakaszok végén a csőfalaknál az átlagnál lassabb, középen gyorsabb, kanyarok után a kanyar külső ívén van az átlagnál jóval magasabb légsebesség (a belső ív mentén akár egy helyben is állhat a levegő), ventilátorok után meg még zavarosabb a helyzet, szóval a mért érték becsapós lehet felfelé és lefefelé is, olykor nem csupán pár százalékkal, de akár ötszörös sebességkülönbség is lehet ugyanazon szellőzőcső keresztmetszet két pontja között.

- olyan is előfordul, hogy a műszer km/h-ra, csomóra (knot) vagy valami más egzotikus mértékegységre (köbláb per fertályóra :) van állítva, de a mért értéket a műszer gazdája m/s-nak számolja

Előzmény: tormap (16053)
tormap Creative Commons License 2019.09.21 0 0 16053

http://www.calculatoredge.com/optical%20engg/air%20flow.htm

Ezt ismeri valaki?

Érdekes adatot mértem/számoltam.

A vents vut 160 max légszállítása papiron 190m3.

Én a szélsebesség mérőmmel mértem 27,3m/s-t. A műszer átmérője 64mm.

A program 326m3/h számol.

Hol a gond?

NoCadLi Creative Commons License 2019.09.20 0 1 16052

Látogasd meg őket személyesen! :) Nekem nem volt gondom velük. Segítőkészek voltak. Beszélgettem velük, úgy hogy nem komplett gépet vettem. De körbevettek, és mutatták, mit hogy csinálnak. Idősebb a tulaj, és valószínűleg van annyi megrendelés, hogy nem foglalkoznak a honlappal. Nem készül valószínűleg nagy darabszám a komplett gépeikből. Viszont náluk lehet kapni rs160-at. Más forrást jelenleg nem ismerek. Én is úgy jutottam el oda, hogy itt beszéltek róla, mert a honlapjukon a cím és a telefonszám az ami hasznos. :D

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16051)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.20 0 1 16051

Sok jót hallottam a BBvill-ről, az a baj, hogy ez mind csak szájról-szára terjed, mint a népdal, a A honlapjukon SEMMI NYOMA NINCS ezen sok szép és jó dolognak, a népdalokat vagy elhiszem, vagy nem.

A honlapjukon mindössze egy 2009-es termékkatalógus látható, az is árak nélkül. Márpedig ha egy honlapon nincsenek árak, az a cég engem, mint internet felől érkező ügyfeleit vagy leszar, vagy hülyének néz (egyedi, eseti árképzés) az ilyen honlappal rendelkező cég számomra sajnos nem létezik.

Nálam egy átlagos anyayagbeszerzés este 10-11 körül kezdődik  és fél-egy óra múlva kimenntek a megrendelések. Úgyhogy akik pl azt írják a honlapjukon, hogy "kérjen árajánlatot" azok nem léteznek számomra.

Előzmény: zsebacsi88 (16022)
NoCadLi Creative Commons License 2019.09.20 0 0 16050

Nekem adtak ajándékba talpat hozzá anno. Nekem is van műanyag burkolatom. Telefonáltam ma a boltba, és lehet venni náluk rs160-500-at 82e-ért.

A cseh rekupex cégnél (https://www.rekupex.cz) az RX 04/300 alu hőcserélő elég jó paraméterekkel rendelkezik. +5e a szállítás. Olcsóbb lenne, mint az rs160, csak kicsit fura, mert mintha lényegesen kisebb lenne az hőátadó felület. 300mm magas a cseh hőcserélő a recair, meg 500mm, és a recair nem csak egymáson lévő lemezek közt áramoltatja a levegőt, hanem sok kis háromszöges szerkezettel rendelkezik.

Látom te is építetted a szerkezetet. Én valami aludobozba tenném, ha véletlen valami zárlat lenne... 

Előzmény: zsebacsi88 (16022)
zsebacsi88 Creative Commons License 2019.09.20 0 0 16022

>Ez nagyon jó ventilátor, de ezt a fajta kialakításút jól beépíteni valahova házi barkácsoló amatőr számára nagyon nehéz (szinte leheetlen) feladat.

 

ezt cafolom:) el kell menni a bbvillbe, venni hozza muanyag "hazat", ott adnak hozza sablont amivel a talpat le tudod gyartani

en aluminiumbol hajtattam le, filleres dolog.

vagy 4db uzemel mar a csaladban belole 2012 ota.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16048)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.16 0 0 16048

"R1G175-AB63-02 a pontos típus."

 

Ez nagyon jó ventilátor, de ezt a fajta kialakításút jól beépíteni valahova házi barkácsoló amatőr számára nagyon nehéz (szinte leheetlen) feladat.

https://cdn.sos.sk/productdata/a3/57/9ef0c99c/r1g175-ab63-02.pdf

 

"Amint a jófogáson árulnak az is ilyen, csak 100m3-ig jó. "

 

Olyan nem létezik, hogy egy hőcserélő 100 m3/h-nál még  jó, de pl 120 m3/h-nál már teljesen használhatatlan :)

 

 

Előzmény: NoCadLi (16047)
NoCadLi Creative Commons License 2019.09.15 0 0 16047

R1G175-AB63-02 a pontos típus.

 

Amint a jófogáson árulnak az is ilyen, csak 100m3-ig jó. Tormap által ajánlott cég dobozzal is árulja, és a szűrőt, ventilátorokat kívülről illesztik. 

 

A rekupex cég által gyártott termék jóknak tűnik. Köszönöm Tornmapnak a segítséget! :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (16046)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.15 0 0 16046

"Van itthon 2 ECC motorom"

 

Gondolom ventilátorok, nem csak villanymotorok :)

Pontos típus?

 

"Ki árul itthon keresztirányú hőcserélőt?"

 

Magyarországon senki sem akar CSAK hőcserélőt árusítani,

mindenki komplett készüléket akar eladni,

amelyek túlnyomó része vagy vacak, vagy megfizethetetlen :)

 

Régen valamelyik szellőzéstechnikai webáruházban volt hőcserélő körbeburkolva, (hőcserélő dobozolva, négy vastag csőcsonkkal), de az utóbbi években már ilyet sem látok sehol.

 

Akik meg házilag gyártottak hőcserélőt eladásra, azok egy része komolytalan konstrukció volt, amelyik meg komoly termék volt, azoknál  meg szinte csak az anyag árát akarták megfizetni a kedves vevők a készítőjének.

Előzmény: NoCadLi (16043)
epitkezes1 Creative Commons License 2019.09.15 0 0 16045

ja meg akkora mint egy kisebb rakéta :D De tényleg hatásos.. :)

Előzmény: peterch (16042)
tormap Creative Commons License 2019.09.15 0 0 16044

https://www.rekupex.cz/18-protiproude-rx

Szállítanak Magyarországra is. Vedd fel velük a kapcsolatot. 

Előzmény: NoCadLi (16043)
NoCadLi Creative Commons License 2019.09.15 0 0 16043

Sziasztok!

 

Olvasgattam a fórumot, mert szeretnék egy hővisszanyerős szellőztetőt a házunkba. Vents cég szerkezeteit nézegettem, de amit olcsóbban adnak, ott polimerizált papír a hőcserélő anyaga. Nem tudom, hogy az mennyire megbízható, és nem is ECC-s motorral árulják. Vagyis van olyan változat, de drágábban. Van itthon 2 ECC motorom, és lehet, hogy az építés mellett döntenék.

 

Ki árul itthon keresztirányú hőcserélőt? Lehetőleg ne papírt! :) Steingert s300-at (alu) árulnak ilyen aprós oldalakon 80e-ért. Kicsit szkeptikus vagyok a szerkezettel kapcsolatban, és a nem is olyan jó a hatásfoka nagyobb légcserénél.  RS160 Recair hőcserélőt nem forgalmaz senki?

peterch Creative Commons License 2019.09.14 0 0 16042

Szia !

 

A lengyel Bartosz cégnek is van nagy höcserélö felületü egysége . Igaz kicsit csúnya , de nagyon hatásos . : )  Az én csö a csöben höcserélöm összetekerve , csak jóval nagyobb felülettel :))

Előzmény: haliholaci (16040)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.09.14 0 0 16041

21 négyzetméter már igen kellemes méretű hőátadó felület (ha igaz), a legolcsóbb kínai rekuperátorokban mindössze 2 m2-t saccolok, de a falba beépíthető egy-helyiséges szellőztető gépek hőátadó felülete talán még ennél is kisebb.

 

"Lassan mindenben a trükköt keresem."

 

Energetikai területen, ahol a csalók is zavartalanul tevékenykedhetnek (sőt, ők diktálják a tempót), ez teljesen normális és szükséges. Okos ember megtanulja a lehetséges csalási trükköket és ezzel a tudással felvértezve olvassa a pl műszaki leírásokat.

Előzmény: haliholaci (16040)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!