Keresés

Részletes keresés

Ali-bá Creative Commons License 2016.08.11 0 1 53

Téli almák, a kajszi szinte mind, legtöbb szílva (kivéve a ringlók), de legjobb a Besztercei. Őszibarackot még nem próbáltam.

Előzmény: csehrigo (52)
csehrigo Creative Commons License 2016.08.11 0 0 52

Bocsánat.

Kérdésnek indult.

Tudtok nekem ajánlani ilyen fajtákat?

Ali-bá Creative Commons License 2016.08.10 0 0 51

Magadtól kérdezed? Azt csak Te tudhatod, hogy tudsz-e olyat?

Előzmény: csehrigo (50)
csehrigo Creative Commons License 2016.08.10 0 0 50

Sziasztok

 

Tudok olyan alma,kajszi és szilva fajtákat ajánlani amik kimondottan alkalmasak az aszalásra?

Esetleg még meggy vagy körte jöhet szóba.

Vidéki kertész999 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 49

Gyümölcsök

Vidéki kertész999 Creative Commons License 2016.06.21 0 0 48

Véleményt ezekről!

 

Ali-bá Creative Commons License 2016.04.26 0 0 47

Halihó Flanell!  Régen jártál a gyümölcsfás topikokban. Mi ujság felétek?

 

Dió4 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 46

Na, elszállt amit írtam. A lényege az volt, hogy lehet, hogy ki fogom vágni a fát, mert alig terem. Ezt az évet még megpróbáljuk. Sokat szenvedett a körtebolhától is, s nem nagyon szeretek permetezni közel a házhoz. Az ablak előtt van. Szerintem legyengült öreg fa, megviselhette egy nagy ágának  alevágása, ami most a nappalinkban lenne.

Előzmény: Flanell (45)
Flanell Creative Commons License 2010.11.25 0 0 45

A Clappot le lehet szedni egy héttel sárgulás előtt, olyankor már láthatóan van egy kis szelídebb zöld színe. A rekeszben könnyebb figyelni, hogy mikor lesz ideális az érettsége.

Előzmény: Dió4 (42)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 44

Érdekes, nálunk mindenki elsőrangúnak találta a Mutsut! Két éve egy ládányi volt, onnan tudom, hogy hamar kásásodik, de amíg ez nem volt, addig az ismerősi körünkben is nagyra értékelték. Furcsa!

Azt hiszem, a freedom-ra is igaz, hogy azt se olyan állapotban szedték le, ahogy mi tennénk a kertünkben. Nehéz minősíteni úgy gyümölcsöket, hogy a leszedés ideje, meg a kezelés nagyon különböző eredményt hozhat. Úgy gondolom én is, hogy lehet a freedom jobb, hasonlóan a körtéhez ez is egy kicsit kényszerérett hatású volt, de ezért írtam le az értékelések elején a körülményeket.

Az lesz az igazi, ha nekem is teremnek, csak már kíváncsi voltam, mert ezek közül korábban csak Mutsut ettem úgy, hogy tudtam mi az.

Az oltogatáshoz én nem értek (még), talán nekem se kellett volna 11 almafa, s így is megoldhattam volna, de a különböző permetezési igények miatt nem mentem bele ebbe, egyszerre mindent nem zúdíthatok magamra.

Előzmény: Törölt nick (43)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 43

Mutsum nekem is van,nő mint a rakéta,fél kilót is elérheti a gyümölcse,bőtermő,de...nálunk senki nem szereti.Már korábban elkezdtem átoltogatni /a közepe Imperial Gala,de van benne Jonagored,Red Fuji és 2 Elise is...meg lesz még több is/.Braeburnom nincs,de már tudom kitől kérek oltóvsszőt :)))...természetesen vmiért cserébe.A Freedommal csak félig értek egyet, Én szeretem,valóban szárazabb mint a Jonagoldok,de az íze sztem nem rossz,a színe meg...nos az enyém nagyrészt piros v.piros-sárga,szép,nem ilyen zöld.Ilyen zölden én le se szedem.A Packham állagban,termőképességben valóban jó fajta,ízben sztem is van ami megveri,de összértékelésben a jók között van./Nekem sok körtém van,ált mindegyik ízlik/

Előzmény: Dió4 (38)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 42

Van egy ilyen, a vett házzal örökölt fánk, ami szerintem is Clapp kedveltje. Minden egybevág, az érési idő, ami általában augusztus eleje, a szotyósodás, amit nagyon nehezen tudok elkerülni, szinte napról napra lestem, mikor vegyem le.

De ha elkapom, valóban, szép fehér húsú, aminél finomabb körtét még nem ettem, de azt hiszem, úgy általában is minden gyümölcsök egyik legfinomabbja, a leginkább összetett édes-savas ízekkel bíró gyümölcs. Ezt a bonyolult ízhatást talán az őszibarackok jó fajtái tudják megközelíteni, vagy a nagyon egyedi aromájú bogyós gyümölcsök.

Előzmény: Flanell (14)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 41

S utoljára egy körte, az újabban elterjedt Packhams Triumph.

Lentebb írja Flanell, hogy nagyon finom. Nos, ez a Tesco-s körte mondjuk közepesnek mondható. Kellően leves volt, nem volt szotyós, kövecses se (amit én egyébként nem szoktam nagyon bánni) de kevésnek éreztem az édességét. Volt benne kellemes savas íz is, de nem ellensúlyozta valami édesebb, hanem csak hígította. Gyengén savanykásnak éreztem, s azt hiszem, ez a szezon ellenére azért lehetett, mert ez egy jóval az érettsége előtt leszedett körte lehetett, kényszerérettnek és ÍGY megpuhultnak éreztem, s mernék rá fogadni is, hogy egy kellően időben leszedett körte biztosan finomabb. Állaga kiváló, az íze volt kissé jellegtelen.

Hasonló lehet ez a nashikhoz, azt is csak boltit ettem, de mindet olyan hígnak, vizesnek, jellegtelen ízűnek éreztem, egyedül a levessége volt kellemes.

De sokan állítják, az otthon termelt nagyon finom, s hajlamos vagyok hinni is ebben.

Ezt a fajta fámat is most ültettem, remélem, pár éve múlva be tudok számolni a finom gyümölcseiről, most még nem tudok mit írni róla.

Dió4 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 40

A következő a Freedom alma.

A három közül a legkevésbé élveztes, de ez is jó. Kissé lészegény volt, de lehet, hogy már régebbi szedésű, s talán frissen lédúsabb. Kissé savanykásabb is volt a többinél, állagában, az ízében közelít a jonagoldhoz, de attól azért ízében jelentősen elmarad. Külsejét tekintve kifejezetten előnytelen, olcsóságot sugall, és gyengébb ízeket, s ez valamennyire igaz is. Messze ez volt a legolcsóbb, s a legkevésbé finom. Ugyanakkor külsejéhez képest végülis jobb az íze, s ugye ez egy rezisztens fajta, az olcsóbb ár talán ennek is köszönhető, s nem feltétlen kellene,hogy minőségben is gyengébbet jelentsen. Ha nekem is terem, elképzelhető, hogy kiderül, hogy nincs is olyan nagy hátránya a másik kettőhöz képest, de itt egyértelműen ő a leggyengébb a mezőnyben, a másik két fajtához képest legalább eggyel lentebbi kategória élvezeti értékeit tekintve. De amazok kifejezetten felső kategóriásak, tehát egyáltalán nem rossz alma ez sem, különösen, ha nem kell nagyon permetezni. Tavasszal már nagyon örülnénk egy szatyor ilyen almának.

Van egy ilyen fám, de most ültettem pár hete, így véleményt nem tudok róla mondani.

Dió4 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 39

A következő a Braeburn alma

Szintén lédús, ropogós alma, de a Mutsunál is kevesebb savval, viszont szintén nem kifejezetten édesen. Állaga miatt esik elsősorban jól, de jó az íze is. Ez is frissen, éretten, a kifejezetten szívesen fogyasztható almák közé tartozik. Korábban nem ismertem, s nem bánom, hogy van egy ilyen fám is, rábeszéltek, azért ültettem. Talán ez a második fa, amit nem a magam elhatározásából vettem meg. Egy éve ültettem egy ilyen fát, szép, erőteljesen növekszik. Az első évben problémám nem volt vele.

 

Dió4 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 38

Figyelembe véve a topicleírást is, írok néhány fajtáról.

Előrebocsátom, hogy nem teljesen alapos a vélemény, mert a Tesco-ban vettem néhány gyümölcsöt kiváncsiságból, olyan fák gyümölcseit, amilyeneket én is ültettem, de még nem teremnek.

 

Tehát figyelembe kell venni, hogy a bolti gyümölcs néha egészen más mint a saját, de itt talán ez kevésbé érvényes, mert itthon is megtermelhető gyümölcsökről van szó, s éppen szezonidőszak van.

A fát legelőször is a gyümölcséért ültetjük, a legkevésbé kényes fajtával se megyünk sokra, ha nem élvezzük az ízét. Ezért erről írok, de hozzáteszem a meglévő fákkal kapcsolatos tapasztalataimat, ami azonban még elég csekély.

Elször is a Mutsu alma.

Rendkívül élveztes alma, kellemes, jó íze van, de elsősorban roppanó, lédús állaga miatt eszi szívesen az ember. Nem savanyú, de nem is egyoldalúan édes. Enyhébb, zöldalmás ízét nagyon felviszi az állaga. Ráadásul könnyen is harapható, nem annyira kemény, mint némelyik másik alma, s a héja sem vastag különösebben. Tapasztalataim szerint decemberre már jelentős mértékben elkezd kásásodni, a következő évre már nem nagyon tárolható el, vagy legalábbis akkor már nem eszi olyan szívesen az ember.

Egy 3 éves fám van, még nem termett. A levelei nyaranta gyakran besodródtak, jobban mint a többi alma, de nagyobb baja nem lett.

Dió4 Creative Commons License 2010.11.11 0 0 37

Van-e debreceni muskotályotok? A faiskolában le akartak róla beszélni, mert hogy hullajtja a gyümölcsét.

Dió4 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 36

Nem nagyon tudom,  mi lehetne más, mert nagyon a Vilmosra emlékeztet, jellegzetes íze van, sárgás színű kis pöttyökkel. Augusztus vége-szeptember az érési idő.

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 35

Ízlés kérdése:)...de a lényeg,hogy nálunk mind elmegy....ja az idén már volt az egyik Fétel apáton/nem rossz,de nem leves/ és egy szem volt a Jeanne'd Arcon is.Ez sem rossz,csak el kell találni,mikor eszi az ember :)

Előzmény: Flanell (33)
kod1111 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 34

Gyermekkoromból emlékszem a Kiffer(Kieffer) körtére, hát az szépen tudott kövecses lenni, bár pálinkának viszont nagyon jó.

Előzmény: Törölt nick (31)
Flanell Creative Commons License 2010.11.09 0 0 33

A Bosc kimondott őszi körte, mindig előbb érik, mint a Packham.

Nálam nem szokott kövecses lenni, és ahogy nyáron a Clapp a legjobb ízű, úgy ősszel a Bosc. (Esperesem csak egy nyári van, és Eldorádóm sincs.)

 

Előzmény: Törölt nick (31)
Flanell Creative Commons License 2010.11.09 0 0 32

Ha az öreg fákon van elég virág, mégsem teremnek, akkor vagy nem porozzák egymást, vagy a poloskaszagú körtedarázs tevékenykedik. Ez közvetlen sziromhullás után szurkálja meg a kis körtéket, amik 1-2 centis korban lehullanak.

 

A Clappot le lehet venni érés előtt pár nappal, utóérik a körte, ládában könnyebb eldönteni, hogy mikor jó.

 

A Packham's nagy termetű, bőtermő fa lesz.

 

A Hardenpontnál én jobban szeretem a Serres-t.

 

Hardy-m nincs, a megporzása nehézkes, két porzófajta kell neki.

Előzmény: Dió4 (29)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 31

Nem biztos,hogy az Vilmos.A Vili stabil,jó fajta,nagy termőképességgel.

A Bosc nálam hamarabb lefutott mint a Packham,az idei eredmények szerint még hátrébb került a rangsorban,mert a Társulati esperes és az Eldorado is jobban szerepelt az érzékszervi vizsgálatainkon/ család+vevők/.Mindegyik jó leves,nem v. alig köves ami a Boscról nem mondható el/persze attól mégaz sem rossz/.Én bizok az új cseh fáimban is,remélem 1-2 év múlva azokat is meg tudjuk kostolni.Ez az esperes.

Előzmény: Dió4 (29)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.09 0 0 30

A Nemes Krasszán is ilyen.

Előzmény: Flanell (28)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 29

Pont azért kérdezem, mert fatelepítés előtt vagyok. A telkünkön két öreg körtefa van, amelyek nem sokat teremnek, de kivágni sajnálom őket. Azt gondolom, az egyik Vilmos lehet, a másik talán Clapp kedveltje.

Most szeretnék még telepíteni néhány fát, már elültettem egy Bosc Cobakot és egy Ilonkát. Szeretnék téli és frissen fogyasztható körtét egyaránt. Ez utóbbinak jó az Ilonka, télinek a Bosc mellé a Hardenpontot gondoltam. Ezenkívül még két fán filózok, ebből az egyik lenne esetleg a Packham, s nem tudom, hogy a másik Vilmos legyen-e, számítva az öreg pusztulására, vagy valami más.

A Clapp nagyon finom, de nekem nagyon érzékenynek tűnik, s mindig olyan nehezen találtam el, mikor érdemes levenni, hamar elszotyósodik, miközben nem feltétlen érett minden részen. Ezért nem gondoltam rá, meg talán sikerül mégis kezdenem valamit az öreg fával, bár azért se biztos a jövője, mert közel van a házhoz és ott nem szeretek permetezni. A Vilmos elvan, de csak pár szem körtét hoz, a fa se túl nagy, hiába öreg.

 

Jókat írnak a Hardy vajkörtéről is, de olyat szeretnék, ami nem szotyósodik. A körtéket egymás mellé tervezem tenni, ami könnyebbé teszi a porzást, a növényvédelmet, de nyilván nagyobb esélyt ad egy más fertőzésének is. Ilyen szempontok alapján kellene még egy-két körte mellett döntenem.

Előzmény: Flanell (28)
Flanell Creative Commons License 2010.11.09 0 0 28

Kicsit pontatlanul írtam a Packham's-ről, hogy téli.

Szeptember legvégén már lehet rajta érett, aztán olyan 3 hét alatt megérik az összes. Ha még zölden leszedjük, akkor hűvös helyen el lehet tárolni még jó darabig, de karácsonyig, pláne tavaszig szerintem már csak hűtött térben. Szedésidőben egyszerűen még nincs olyan igazán hűvös hely a hűtőn kívül, és érésnek indul. Aztán ha megért, romlásnak.

 

Ezzel szemben, a Serres vagy a Hardenpont későn érik, amikor már hűvös idők járnak, ezek ezért sokáig tárolhatók.

A Hardenpont viszonylag kis fán kicsi vagy közepes körte nálam. Nem különleges, de azért elég jó. Előnye a tárolhatósága.

Előzmény: Dió4 (27)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.09 0 0 27

Felhozom a topicot, mert szerintem jó ötlet egy ilyen, mégha el is halt 4 éve. Talán feltámad.

Egy kérdésem van a Packham's Triumph-ról azt is olvastam, hogy fogyasztható szeptemberben, máshol, hogy téli körte. Mi akkor az igazság a tapasztalatotok szerint?

 

Másik kérdésem a Hardenpont körtére vonatkozik, mi a véleményetek, mennyire érdemes foglalkozni vele?

 

Flanell Creative Commons License 2006.11.24 0 0 26

A legkésőbbi, legjobban tárolható körtém a Serres Olivér (25 dkg). (Nem tévedek, ez tényleg nem alma, hanem körte.)

Nekem a Packham's vagy a Bosc jobban ízlik, de azért ez is a finomabb és aromásabb fajták közé tartozik. (Nem beszélve arról, hogy már csak ez van, a többi elfogyott.)

 

Ezzel, azt hiszem, le is zárhatom erre az évre ezt a blogot.  :)

Flanell Creative Commons License 2006.10.22 0 0 25

Találtam még egy képet egy szilváról. Csak érdekességképpen.

A neve Midnight Sun. A fotó nem adja vissza a színeket, a valóságban pont olyan színű a belseje, mint a céklának.

Flanell Creative Commons License 2006.10.08 0 0 24

Ezek a 3 éves fáimról valók.

A jobb oldali Bosc kobak (33 dkg), hűvös helyen egy hónapig áll el.

A bal oldali Packham's Triumph (39 dkg), ez kimondott téli körte. (De 20 fokon ez is pár hét alatt megérik.)

Mindkettő nagyon finom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!