Tanácsot kérek. A gyerekemnek van egy Asus ROG Strix GL12CS asztali gépe, főleg játékra. https://www.notebook.hu/asus-rog-strix-gl12cs-gl12cs-hu004d-fekete Egy éve vettük 8GB RAM-mal (2666MHz, CL19, DDR4, single). Ha ehelyett belerakunk 2 db. 16GB-os modult, ilyet: https://compker.hu/termek/167169 (ez is 2666MHz, Cl19, DDR4, dual), akkor fog benne működni? Egyáltalán, mire kell figyelni, hogy tudjam, kompatibilis-e? Ez a 32GB memória 40eFt körüli áron nagyon gagyi? Előre is köszönöm a segítséget.
Közben annyira jutottam, hogy olvastam: 1866MHz-es órajelig lehet túlhúzni, ha a 3-4. slotba helyezem az 1866MHz-s RAM-ot. Eszerint +2x1333-mal gond nélkül, +2x1666-tal csak ha a 3-4. slotba teszem is használható.
Segítségre lenne szükségem. A PC-m igen lassú lett mostanában. Játék nuku, csak nagy méretű RAW fájlok 100ainak feldolgozása, mentése. Egy ilyen művelet után legjobb újraindítani a gépet, ha böngészni szeretnék.
A mostani KHX 1333 CL7 kit 2x2GB
Kérdéseim:
1. újratelepítés és marad minden konfig.
2. +2x2GB RAM (ha igen, jó-e ha 1600MHz teszek még be)
3. RAMok ki és venni 2x4GB-ot 1333 vagy 1600MHz-est
Sem a főnököd, sem az apád nem vagyok, hogy ezt neked megmondhassam.
Én mindenesetre megnézném a bolt árlistájában, hogy a JC memóriáknak mennyi a bolti ára, és amennyiben olcsóbbak az előző memóriák számlán feltüntetett áránál, akkor azonnal mennék reklamálni. Mivel -ugyebár- anyagilag megkárosítottak.
A jelenlegi memóriákat pedig teszteld le a memtest86+ progival, 5-6 órán keresztül. Ha hibásnak találod, akkor vidd vissza.
Magában az 1GB-al egyik sem indul el, akármelyik slotba rakom is. Igazából egyik gépnél sem fontos, hogy menjen egyszerre a két memória. Bár tettem egy próbát, és mindkét gép elindul a régi memóriákkal (256MB+512MB) egyszerre beépítve.
Ezt az infót az SPD-ből hogyan vagy mivel lehet kinyerni?
A P5G6 alaplapnak megtaláltam a memória támogatási adatlapját. Sajnos a 400-as RAM-oknál nem írják az 1GB-os Samsungot, csak más márkát. Elképzelhető, hogy azért fagy le, mert nem tudja kezelni az 1 gigát? Az érdekes az, hogy a BIOS-ban látszik a két memória összesítve (1580MB) Lehet hogy nyomni kellene egy win reinstall-t? Mondjuk próbáltam a gépet elindítani egy live xp-vel, de a boot közben befagy az is.
Mindkettőhöz: az eltérő méretű memóriák a DDR1 korszakban nem jelentettek sok jót. Főleg a duálcsatornás memóriavezérlős alaplapoknál, mint az első alaplap. A 256MB és az 1GB együtt pedig szinte esélytelen.
A működő memóriákkal el kellene indítani a gépeket, és megnézni, hogy az alaplap mekkora sebességgel hajtja. Aztán a memóriákat valami gépben el kellene indítani, és az SPD-jükből kiolvastatni, hogy van-e időzítés arra a sebességre, amivel az alaplapokban kellene menniük.
És megé egy: az alaplapok leírásában nézd meg, hogy nincs-e valami kikötés, hogy hány Mbites technológiájú memóriákat lehet használni bennük. Ez főleg akkor érdekes, ha az új RAMokon 8 db vagy kevesebb memóriaIC van.
Viszont van egy másik, ettől független probléma is.
A gép, amibe a másik memória (Samsung PC3200 1GB) kerülne egy Asus P5G6T/DP alaplappal szerelt T2-PH1-es kis kompakt. A meglévő PC3200 512MB
mellé kerülne a cucc. Behelyezés után bootoláskor írja is, hogy a memória 1528MB, amikor azonban bejön a WinXP logo, mindenféle színes fényjáték kíséretében kifagy a gép. BIOS frissítve, SPD auto-n, DRAM frequency auto-333mhz-400mhz mindegy, ugyanúgy fagy. Két slot van a lapon, felcserélve, magában az 1GB-os kifagy mindíg. Az 512-vel indítva megy tökéletesen.
4 slot van az alaplapon, A1-A2 és B1-B2. A 256-os az A1-ben volt, mellé raktam az A2-be az 1 gigásat semmi. Felcseréltem, hogy az A1-be legyen az 1 gigás, A2-be a 256 semmi. Ugyanezt a B-s slotokkal is variálva. A 256-osat ugyanúgy látja és elindul a gép, csak az 1 gigásat nem használja valamiért. Látja az Everest is, bármelyik slotba rakom őket, csak nem megy.
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Egy P4P800 alaplappal szerelt gépen kellene memória bővítést véghezvinni. Jelenleg egy PC3200 256MB-os noname memória van benne. Rendeltem 2 DB PC3200 1GB Samsung memóriát, ebből az egyik kerülne az aktuális gépbe.
Ha csak az 1GB-os memóriát rakom a gépbe, akkor el sem indul a gép. Ha párosítva rakom őket, akkor elindul a gép, de csak 256MB a rendszermemória.