Keresés

Részletes keresés

gedambaraj Creative Commons License 2013.02.24 0 0 74

Azt majdnem elfelejtettem írni, hogy sárgarigót  már jócskán benne az őszben hallgattam  legutóbb.

gedambaraj Creative Commons License 2013.02.24 0 0 73

"De azt ugye nem mondtad komolyan, hogy te már január 19. előtt hallottál!"

Szerintem én nem írtam még komolytalanul sem ilyent.

Azt írtam, hogy már egy ideje hallgatom őket.

Ez kb. pár év.

A városi rigók szép feketék voltak és szerintem nem kicsik.

Azt nem tudom, hogy fiúk voltak-e, vagy lányok, de állításodat alapul véve fiúk lehettek.

Előzmény: Simply Red (72)
Simply Red Creative Commons License 2013.02.23 0 0 72

Vagy még nem fütyülnek, vagy lányok voltak (a lányok kisebbek, szürkék, és nem fütyülnek, a fiúk szép feketék és nagyok, és fütyülnek). Idén még én sem hallottam rigófüttyöt, de már nagyon várom... De azt ugye nem mondtad komolyan, hogy te már január 19. előtt hallottál!

Előzmény: gedambaraj (71)
gedambaraj Creative Commons License 2013.02.23 0 0 71

Ma is láttam vagy 4 feketerigót. Városiakat. Ők nem nagyon fütyülnek.

gedambaraj Creative Commons License 2013.01.19 0 0 70

Én is hallgatom őket egy ideje.

Nekem egyértelműen úgy jön le, hogy a kacifántosabb énekre képes egyedek kifejezetten a saját örömükre énekelgetnek.

A csak egyszerűbb szólamokra képesek pedig mintha egymással beszélgetnének.

Ők még arra is válaszolnak, ha visszafüttyögünk nekik.

Visszatérve a hosszabb szólamokra képes rigók énekéhez, én úgy vettem ki a dalaikból, hogy csak nagyon kis részletek azok, amikre rá lehet mondani, hogy valamiféle rendszer szerint ismétlődnek.

A széles skálán sokáig éneklők inkább rögtönző virtuózok egy hangtartományon belül.

Valóságos dzsesszisták.

És ők errefelé kivétel nélkül mindig a legmagasabb csúcson, vagy annak közelében zendítenek rá, míg a többi madár fajtól függetlenül sokkal lentebbről nyomja.

Simply Red Creative Commons License 2011.03.05 0 0 69

Idén meg tegnap.  Vajon jövőre áprilisban fognak csak megszólalni? :-)

Előzmény: Simply Red (67)
Simply Red Creative Commons License 2010.02.24 0 0 67

Idén ma reggel hallottam először rigófüttyöt. Azt hittem, hogy hű de korán elkezdték, erre látom, hogy 2007-ben már januárban kezdték. Alig akarom elhinni.

Előzmény: Simply Red (64)
Simply Red Creative Commons License 2007.03.12 0 0 66
Köszi! Remélem lesz majd valami utólagos kiadvány is erről.
Előzmény: Abulafia (65)
Abulafia Creative Commons License 2007.03.12 0 0 65
Korábban felmerült anyelv és madárének:
http://www-uilots.let.uu.nl/Birdsong/symposium.htm

Sok info nincs fent de a szerzők és címek alapján el lehet indulni.

A.
Simply Red Creative Commons License 2007.01.21 0 0 64

Ismét fütyülnek a rigók. Ezt mos rögzítettem, szintén a telefonommal:

Ez a saját rigóm
zoliil Creative Commons License 2006.08.29 0 0 63
Gratula! Tuti rigó, de a háttérben valami csirke van. :)
Előzmény: Simply Red (62)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.18 0 0 62

Tudom mire gondolsz a "fütyül a rigó"-val.

Erre: fütyül a rigó

Ma sikerült felvennem a mobiltelefonommal.

Szóval, tudja valaki, hogy ez micsoda? Rigó, vagy valami más?

Előzmény: Abulafia (42)
_Fefe__ Creative Commons License 2006.07.09 0 0 61

> Annyit azonban már olvastam ennek a témának a kapcsán, hogy a szonogramokat SFT (Short time Fourier Transformation) segítségével állítják elő.

Ez így van.

> Az ideális dolog nyilván egy olyan digitalizáló/tömörítő eljárás lenne, ami eleve ilyen SFT-t használ a tárolás során. Akkor gyakorlatilag eleve a szonogramok kerülnének rögzítésre.

Jó ötlet. De nem is csak gyakorlatilag, hanem konkrétan a szonogramokat kéne rögzíteni, jpeg-ben. Persze meg lehetne tartani az eredeti, tömörítetlen hangmintákat is (600k/sec), de a neten könnyen elérhető és letölthető, eleve képformátumú szonogramok praktikusak lennének.

Egyébként ha egy hangmintából szonogramot készítesz, az minimum feleannyi pixelből fog állni, ahány hangmintából az eredeti hang (mivel a fázisinfót elhagyjuk). Mondjuk logaritmikusan 8 biten tárolható, de egy jó minőségű jpeg tömörítéssel már végképp nem lennének elviselhetetlenül nagyok a fájlok. És itt már nem kell az információvesztés miatt izgulni, hiszen ez a végtermék, amit szemmel nézegetünk, és ha szemmel nézve jó a kép, akkor jó. Algoritmikus elemzéshez meg ott az eredeti minta.

Sajna jó mikrofonom még mindig nincs :) De majd úgyis be kell szereznem egyet, mert az autóm hifirendszerét is szeretném fejlesztgetni, és először is be szeretném mérni az átvitelt és a rezonanciákat.

Előzmény: Simply Red (60)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 60

Sajnos én nagyon fű vagyok a hangtechnikához és a digitalizáláshoz. Annyit azonban már olvastam ennek a témának a kapcsán, hogy a szonogramokat SFT (Short time Fourier Transformation) segítségével állítják elő. Az ideális dolog nyilván egy olyan digitalizáló/tömörítő eljárás lenne, ami eleve ilyen SFT-t használ a tárolás során.  Akkor gyakorlatilag eleve a szonogramok kerülnének rögzítésre. Persze fogalmam sincs, hogy létezik-e ilyen rögzítő eljárás a gyakorlatban.

Annak nagyon örülnék, ha Te, vagy bárki más csinálna rigófütty-felvételeket és meg is osztaná velünk. Ha nincs hová feltenni, küldjétek el nekem mailben és én felteszem őket valahová, innen meg belinkelem őket. Ha már lesznek hangok, akkor elkezdhetünk játszani a szonogramkészítéssel is.

Előzmény: _Fefe__ (59)
_Fefe__ Creative Commons License 2006.07.09 0 0 59

Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a mikrofonok sávszélessége is korlátozott. Persze van olyan, ami működik 40k-ig (sőt), olyat kell keresni.

Tömörített (MP3, WMA) rögzítést én nem használnék, valószínűleg szépen eltorzítaná az egyes hangok frekvenciatartománybeli képét.

Amúgy tetszik a téma, kedvet is kaptam egy kis kísérletezéshez, és nálam épp fütyülnek is az ablakban, úgyhogy akár az asztali géppel is lehetne rögzíteni... csak mikrofon meg előerősítő kéne, egy pár méter kábellel megtoldva, aztán kitenni az ablakba :)

Jó kis hangrögzítő device is van a gépben, 192kHz/24bit, >120dB SNR, csak ugye megfelelő mikrofon nélkül itt mit sem ér...

Előzmény: Simply Red (56)
Abulafia Creative Commons License 2006.07.09 0 0 58
Elvileg a frissen kikelt hímek majd később elkezdenek énekelni, hogy kikristályosítsák a saját éneküket. Érdemes azt is megfigyelni.

A.
Előzmény: Simply Red (56)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 57
Köszönöm, erre is odafigyelek majd!
Előzmény: PETYUS (55)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.09 0 0 56

Értem, és köszönöm a magyarázatot!

Azért, tekintve, hogy engem kifejezetten a rigók hangja érdekel, ami jó hangos, és elég mély, erre talán mégiscsak alkalmas lehet a kütyü, nem? Esetleg ugyanannyi kiértékelhető mintához többet kell felvennem, mint ha a drágát használom.

Mindenesetre, azt hiszem a döntésemet jövő tavaszig elhalaszthatom, hiszen a rigóim sajnos elcsendesedtek. (Bár néhány még énekel. Tegnap a mobiltelefonommal (!) felvettem egy rigó hangját, nem is lett annyira szörnyű. Azt ugyan nem tudom, hogy szonogram mennyire készíthető belőle. Egyelőre azonban sajnos nem tudom megmutatni, mert a notebook gépem, amire a hangot át tudom tölteni, most nincs nálam.)

Előzmény: PETYUS (54)
PETYUS Creative Commons License 2006.07.09 0 0 55
> Nem lehet a CD-ről a felvételeket kimásolni?

Nem a CD-ről. Az MD-ről.
Illetve lehet, de csak úgy mint egy magnóról, de még ahhoz is trükközni kell, mert egy rendes line-out csatlakozó sincs a legtöbb MD-n.
Előzmény: Simply Red (52)
PETYUS Creative Commons License 2006.07.09 0 0 54
A felvételi hangerőszabályozás lehetőségét nem látom rajta, WMA formátumba vesz fel, nem írja a mintavételezés bitmélységét. A 44.0 kHz nem logikus, akkor már miért nem 44.1 mint a CD-n?
Ha abba a pár megabájtba annyi órát hajlandó felvenni, akkor nem gondolom komolyan én sem. Ez egy diktafon, ami arra való, hogy értsem, mit mondott az illető személy akinek a hangját felvettem, de semmi többre.
Madárhangoknál törekedni kell a felvehető frekvenciatartományt felfelé kitolni annyira, amennyire csak lehet, akár az emberileg hallható tartomány fölé is, mert az "madárilag" még hallható, és értékes információtartalom lehet benne, amit a felvétel lelassításával lehet kinyerni. Nem lenne rossz, ha akár 40kHz-ig is el lehetne menni. Ahhoz viszont már szükséges a 96kHz-es mintavételezés.
A felvétel hangerejének szabályozása azért fontos, hogy kihasználhassuk a felvehető bitmélység közel egészét. Ha túl halk a felvétel, akkor a jel kvantálásából eredő lépcsők közül csak az alsók vannak használatban, amelyek a hangerő utólagos normalizálásakor sajátos torzulásokat eredményeznek.
Ha túl hangos a felvétel, akkor a jelhullámok csúcsai levágódnak, ami használhatatlan végeredményhez vezet.
Előzmény: Simply Red (51)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.08 0 0 53

Ezt a felvételt egyébkén ezzel a készülékkel készítette egy Charles Hesse nevű  madarász. Állítólag ez az első felvétel, amit valaha is készítettek a Rufous-breasted Warbling-Finch nevű madár hangjáról.

Azt hallom én is, hogy az alapzaj jó nagy, de talán egy jó külső mikrofonnal ez csökkenthető. Amúgy, milyennek találjátok a felvétel mindőségét?

Rufous-breasted Warbling-FinchOlympus WS100
Előzmény: Simply Red (51)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.08 0 0 52
Az mit jelent, hogy mit enged csinálni? Nem lehet a CD-ről a felvételeket kimásolni? Nem lehet konvertálni, vagy bárhogy feldolgozni? Nem értem.
Előzmény: PETYUS (50)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.08 0 0 51

Megnéztem, szerintem alkalmatlan.

A mintavételi frekvenciája HQ üzemmódban 44kHz (az Edirolé max. 48kHz), tehát ez jó.

Van rajta mikrofon és fejhallgató csatlakozó, valamint USB-port.

HQ módban is 4 óra 20 percnyi felvétel fér a memóriájakártyájára.

Szerinted miért alkalmatlan?

Előzmény: PETYUS (49)
PETYUS Creative Commons License 2006.07.07 0 0 50
A minidisc-nél azt kell tisztázni, hogy mit enged csinálni a felvétellel. Sok jóra ne számíts!
Előzmény: Simply Red (47)
PETYUS Creative Commons License 2006.07.07 0 0 49
Megnéztem, szerintem alkalmatlan.
Előzmény: Simply Red (48)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.07 0 0 48

A legolcsób megoldás valószínűleg ez az Olympus WS100 80 dollárért.

Ezt ezen a fórumon ajánlotta valaki, de végigolvasni még nem volt időm ezt a lapot.

Előzmény: Simply Red (47)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.07 0 0 47

Tehát ezt javaslod. Tényleg jónak néz ki, de az ára arra késztetett, hogy kicsit körbenézzek az interneten egy esetleges olcsóbb megoldásnak is.

Találtam ezzel kapcsolatban egy fórumot, ahol több kölönböző készüléket is megemlítenek. Ezek közül a sony n710 tűnik a legolcsóbbnak, de mintha ez már egy kifutott tłpus lenne. Mindenesetre, azt hiszem, érdemes nyitott szemmel járni, mert általában tényleg nem olcsók ezek e kütyük.

Találtam egyébként komplett csomagokat   is madárhang-rögzítésre, persze ezek a legdrágábbak.

Előzmény: PETYUS (46)
PETYUS Creative Commons License 2006.07.06 0 0 46
Létezik, Edirol R-09 kb. 90000Ft.
Más is van, de azok drágábbak.
Előzmény: Simply Red (43)
Simply Red Creative Commons License 2006.07.05 0 0 45
Köszi!
Előzmény: Abulafia (44)
Abulafia Creative Commons License 2006.07.05 0 0 44
Utána fogok érdeklődni, hogy a profik mit használnak.
Jövő héten.

A.
Előzmény: Simply Red (43)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!