a belga válogatott történetének legszebb hat évét produkálta 1980-tól. Guy This vezette ebben az időszakban a csapatot és az öreg remekül ötvözte az ifjakat a veteránokkal.
1980-ban ezüstérmet nyertek az olasz Eb-n, Pfaff, Gerets, a két Van der Elst, Coeck, Vandereycken és Ceulemans igazából azon a tornán lettek elismert játékosok.
1982-ben Vandenbergh-nek tapsoltak, az ő góljával verték meg a nyitómeccsen a címvédő argentinokat, mi meg Czernatinsky nevét jegyeztük meg egy életre.
1984-ben alaposan leszerepeltek, de abban az évben szerencsésen elhalászták az olaszok elől Vincenzo Scifót, aki azt követően parádés karriert futott.
Az 1986-os 4. hely a szerencsének köszönhető, könnyű csoportban voltak. kikaptak a házigazdáktól, majd Irak és Paraguay testén keresztül mentek tovább.
a szovjetek ellen remekeltek, a spanyolok ellen szerencsések voltak, aztán Maradona már megálljt parancsolt.
Azért az a 86-os belga csapat sem volt kutyaütő, a nyolcvanas években kurva erős klubjaik voltak, és ne felejtsük, hogy a bombaformában levő szovjeteket verték ki.
A 90-es spanyol csapat meg a csoportban szar volt, a belgák ellen ott nem is érdemeltek volna győzelmet, mázlijuk volt.
nekem megvan a teljes meccs, valóban szar, de ott van a többi között. a meccs után Butragueno és Michel állítólag átvették a hatalmat Suarez kapitánytól és ők állították össze a csapatot. az a Manolo, aki a selejtezők legjobb csatára volt, kikerült a kezdőből, a továbbiakban Salinas játszott a helyén. Manolo csereként sem kapott többé lehetőséget, pedig a jugók ellen elkélt volna.
1984
nyolc éves voltam, de emlékszem a döntőt követően ez volt a népsport címlapján:
Ezek a spanyolok a vébéken, ebéken mindig szarok valahogy. Szerintem most sem lesz máskép. A csoportbol továbbmennek talán, de többet nem nagyopn lehet várni tölök. Még nehogy a végin a csoportba is gondok legyenek, mert Tunészia nem rosz csapat. A kozákokrol nem is beszélve.
Emlékesztek még a kilencvenes vébén a spanyol urugváji meccsre. Mindenki azt hitte, hogy mekkora meccs lesz, mert két latin futballnagyhatalom, meg minden. Aztán lett egy kurv@ gyönge meccs. Csaka második félidő második fele volt izgalmas, amikor az uruk behozták az Alcamendi gyereket. Az 30 éves volt akkor, de má tök ősz volt a haja, biztos génhibás volt. ettől függetlenül jól megkeverte a spanyol védőket. Sancsiszék sokszor csak keresték a lasztit. Az öreg Endzó Francseszkóli is jól muzsikált, tette vette a lasztikat. A spamyolok kib@szott gyöngék voltak el se nagyon mentek az uru kapuig. Hénaró Andrinua meg majnem fejelt egy öngólt. A spanyol balhátvég Himenez se volt semmi, amikor a vége előtt vagy 10 perccel a Bengoecsea lövését kézzel védte ki a Zubizaréta helyett. A bíró gondolkodás nékül befújta a tizenegyest, amit az a hülye Rubén Szóza fölévágott vagy két méterrel.
Emlékesztek még a kilencvenes vébén a spanyol urugváji meccsre. Mindenki azt hitte, hogy mekkora meccs lesz, mert két latin futballnagyhatalom, meg minden. Aztán lett egy kurv@ gyönge meccs. Csaka második félidő második fele volt izgalmas, amikor az uruk behozták az Alcamendi gyereket. Az 30 éves volt akkor, de má tök ősz volt a haja, biztos génhibás volt. ettől függetlenül jól megkeverte a spanyol védőket. Sancsiszék sokszor csak keresték a lasztit. Az öreg Endzó Francseszkóli is jól muzsikált, tette vette a lasztikat. A spamyolok kib@szott gyöngék voltak el se nagyon mentek az uru kapuig. Hénaró Andrinua meg majnem fejelt egy öngólt. A spanyol balhátvég Himenez se volt semmi, amikor a vége előtt vagy 10 perccel a Bengoecsea lövését kézzel védte ki a Zubizaréta helyett. A bíró gondolkodás nékül befújta a tizenegyest, amit az a hülye Rubén Szóza fölévágott vagy két méterrel.
Úgy nézem, hogy odaát az Espana topikon szinte kizárólag a 2006-os VB-csapatról esik szó, úgyhogy a korábbi spanyol válogatottak számára megtarthatjuk ezt a topikot.
Mellesleg nem csak a VB-n, hanem az EB-ken is voltak ígéretes spanyol csapatok.
Ott van pl. az 1984-ben ezüstérmes gárda, 1988-ban viszont Micheléknek nem nagyon ment. 1992-ben nem voltak ott, 1996-ban viszont csak 11-esekkel estek ki a házigazda angolok ellenében (Hierro a felső lécre vágta a 11-est).
2000-ben akár a legjobb 4-be is be lehetett volna kerülni, ha Raul nem baltázza el a franciák ellen azt a 11-est.
Socrates lesen volt mielőtt Zubi hálójába fejelt, de utólag valóban jobban járt a spanyol gárda azzal a vereséggel.
emlékszem, a negyeddöntő a belgák ellen magyar idő szerint éjfélkor kezdődött, rengeteg helyzetet kihagytunk, Pfaff nagy formában védett. a büntetőpárbajban Zubi egyet sem tudott megfogni, Eloy meg kihagyta és mentünk a levesbe.
Igazad van, végül is, lehet, hogy a spanyolok is jobban jártak így, hiszen azokat a dánokat kapták, akik ellen egy parádés 5:1-es győzelmet arattak.
Az már más kérdés, hogy a negyeddöntőben azért az akkori spanyol válogatottnak illett volna legyőzni Belgiumot...akik szerintem azért fekete lóként kerültek be a 86-os VB legjobb négy csapata közé.
Érdekes annak a 86-os meccsnek a megítélése még ma is. Én magam nem láttam a mérkőzést, akkor mindössze 4 éves voltam, és bár többször is mutattak már összefoglalót arról meccsről, de abban csak Sócrates gólját mutatták meg, viszont akárhányszor olvasok erről a találkozóról, spanyol oldalról mindenki Míchel gólját emlegeti, a brazilok viszont azt állítják, hogy bár valóban szabályos volt az a gól, de nekik legalább kettő, de inkább három "egyértelmű" tizenegyest nem fújt be a játékvezető! Én nem tudok igazságot tenni, de ahogy te is írtad, mindkét csapat továbbjutott. Csak csendben jegyzem meg, hogy nem biztos, hogy Brazília jobban járt a csoportgyőzelemmel, hisz így a negyeddöntőben az akkori EB címvédő franciák ellen kellett játszani, míg ha másodikok lettünk volna, akkor Belgiummal találkozunk, akik nem voltak ugyan rosszak, de a Platiniékhez nem hasonlítanám őket. Na, de 20 év távlatából olyan tökmindegy!
Ha Spanyolország és Brazília a papírforma alapján nyeri a csoportját, és a nyolcaddöntőt is sikerrel veszi mindkét csapat, akkor a negyeddöntőben BRAZÍLIA - SPANYOLORSZÁG MÉRKŐZÉS LESZ!!!
Én nem várok túl sokat a mostani spanyol kerettől: a selejtezőkön is eléggé bukdácsolt a csapat.
A csoportból azért illik továbbjutni, bár Sevcsenkóék védelmét nem lesz könnyű feltörni.
Ha tovvábjutnak, akkor a G csoport valamelyik továbbjutója jut nekik a nyolcaddöntőben. Ezek lehetnek a franciák, a svájciak, de akár Korea vagy Togo is.
Hogy őszinte legyek, egyik sem tűnik verhetetlen ellenfélnek, még a francia sem.
De ez volt az utolsó nagyjugoszláv válogatott és nekem nem tűnt valami egységes csapatnak. Lehet, hogy a nemzetiségi ellentétek ekkor már parázslottak a felszín alatt?
Spanyol - jugó: két hasonló játékerejű gárda csapott össze 90-ben, de a pláviknak jobban kijött a lépés.
Egyébként én sem szeretem a jugókat, mert bunkó, durva, agresszív futballisták.
Amit a 2000-es EB-n műveltek, az pl. nem semmi volt...
Nem tudom, miért vagy annyira oda a 90-es VB-csapatért?
Nagy nevek voltak benne, de csapatként nem tűnt valami túl egységesnek.
A 86-os gárda szerintem jobb, egységesebb csapat volt, ami a VB-eredményen is meglátszott.
Azért ötöt vágni a dánoknak a nyolcaddöntőben az nem volt semmi. A Keselyű (El Buitre) egymaga négyet rúgott.:)))
A 90-es csapatról nekem annyi az emlékem többek közöt, hogy egy csoportban voltunk a VB-selejtezőkön. Sevillában egy olyan sima négyest kaptunk, mint annak a rendje.
Tényleg, hogy hívják azt a sevillai stadiont, ahol a spanyol válogatott vagy tíz éven keresztül nem kapott ki?
Valamikor a 90-es évek elején a franciák törték meg ezt a sorozatot.
Hát nem tudom, ez azért kicsit erős. Raúl formán kívül jó ideje, Torres és Villa pedig kérdéses hogy mit tud világversenyen. Reyes, Joaquin... oké, de azért egyik se Ronaldinho, szóval a támadósor nem biztos hogy elég jó. Majd meglátjuk. Persze benne van egy jó szereplés...
látom ismered a régi spanyol csapatot ami dícséretes de nem tudom mennyire vagy tisztában a maiakkal, őszintén megmondom neked hogy a mostani spanyol keret minden idők egyik legerősebbje, az más kérdés hogy mit fognak alkotnia
pancev, stojkovic, savicevic, katanec, hadzibegic, ivkovic, susic, vujovic minden idők egyik legerősebb jugó válogatottja volt az sukerrel és boksiccsal a kispadon