Azokat a hozzászólásokat várom ide, amelyek olyan irásokat, riportokat, stb. idéznek amelyek nem nagy dologban hazudnak, de éppen azért nem veszi a fáradtságot senki, hogy megcáfolja.
Hát én állásvesztésrõl sem nagyon hallottam. Bizonyos munkakörökben nem lehetett ugrabugrálni, de egy géplakatost nem rúgtak ki azért, mert nem elég lelkesen integetett május elsején. 56-ot nem volt tanácsos nyiltan ünnepelni, március 15 még az iskolában is ünnep volt. A múzeumkertben persze ott voltak a rendõrök, vagy az örökmécsesnél. Ha nem volt rendbontás, akkor nem avatkoztak bele. Nem volt fenékig tejfel a rendszer, de a diktátumokat másképpen élte meg a kisember. Pl. a 60-as években nem szerették valamiért a csõnadrágot viselõ ifjakat. Állítólag néhányat bevittek a jardra. Ha a gatya nem jött le a cipõn át, akkor verés lett belõle. Nem találkoztam olyan emberrel, aki saját történeteként mesélt volna errõl. Lehet, hogy csak UL. A nyugati útlevélhez 4 db A/4-es lapott kellett kitölteni, az összes rokon adataival. Ha disszidens volt közöttük, akkor a kijutás reménytelen volt. A munkahelynek is véleményeznie kellett a kérelmet. A hetvenes évek elején egy kolléganõm állítólag azért nem kapott útlevelet, mert a munkaügyis ezt írta be: kiutazása ellen kifogásunk ehelyett: kiuatazását támogatjuk. Úttörõként jó nagyokat marháskodtunk, kiszesként mindenkit megbíráltunk, amikor nem, akkor meg jó nagyokat marháskodtunk.
Rengeteg olyan topik van, amiben kedvére szidhatja egymást jobb és baloldali, Gyurcsány és Orbán-fan. Ezt a topikot meg kéne hagyni annak, aminek indult. A fiatalok egy része rettentő keveset tud a rendszerváltás előtti időről, a legismertebb tévhiteket kéne eloszlatni. A 70-es évektől, de főleg a 80-astól egy viszonylag stabil, elfogadható életszínvonal volt jellemző és a politika is hátrahúzódott az emberek életéből. Nem lehet összekeverni az ötvenes évek diktatúrájával. Ha ezt nem tudják a fiatalok, akkor nem csoda, hogy nem értik, miért olyan népszerű az MSZP. Persze, azt tudjuk, hogy az egész hamis alapokon nyugodott ezért gazdaságilag összeomlott, nem lehet visszacsinálni, és bár nyílt politikai üldözés nem volt, de aki átlépett egy bizonyos határt, annak annyi volt. Börtön ritkán, de állásvesztés szért volt.
Kicsi bogár, arany ganajtúróm, miről zümmöx itten? Nem-e? Hát kkor miért szavaztak az emberek négy év ilyen xar kormányzás után a kormányra, mit gondolsz? :o)
Mindegyik tartott vagy 4-500 kiló lóhúst a nyereg alatt. Az ötvenes években pedig még a szenesemberek, szemetesek, szódások is sok mázsa lóhúst tartottak az istállójukban.
A Megyóról már kiderült, hogy nem 3/3-as volt és nem ügynök, hanem titkos tiszt, most már csak annak kell kiderülnie, hogy a beceneve sem Megyó volt :-)
Csak azért irtam meg a kis sztorit, mert mai fiatalok már olyasmit mondanak, hogy a '70-80-as években Magyarországon nem lehetett húst kapni, mert nem voltak nagy bevásárló központok. Ezért az emberek kénytelenek voltak saját maguk állatokat tartani.
Na csak annyit hozzá, hogy ebben az esetben csak az ok és az okozat cserélődött fel a fiatal agyában, azaz a húsboltok azért nem prosperáltak mert az embereknek volt elegendő saját háztájiban előállított hús, igy csak a városi lakosságnak volt szükséges húsboltokba járni. De én nem hallottam olyasmiről, hogy az átkosban bárki is éhezett volna amiatt, mert nem kapott húst!
A kávéházban a kávéházi írók írtak, meg azok akiknek nem volt elég pénzük otthon fűteni, az átkosban feltehetőleh befellegzett a kávéházi irodalomnak, az írók meg olcsón fűthető lakásokat meg fizetést kaptak.
Nyugi! Ma már minden felvilágosult fiatal tuggya, hogy a gengszterváltás előtt a párttitkárok kivételével mindenki el volt nyomva, éhezett, fázott, nem volt ruhája, stb.
Mondjuk a ma lelkesen komcsizók, az mszpt mocskolók szövegén látszik, hogy az igazi ellenzék még általános iskolába se járathatta a büdös kölkeit. Legalábbis a többségük nem tud hejesen irni. (lásd ptiszai klónok tömege ;-) )