Keresés

Részletes keresés

Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.03.16 -1 1 1399

Kezdem kiismerni magam az Onkológián, mármint a rendszeren.

Előző posztomban említettem, hogy véletlenül a sugárterápiára keveredtem, ahol mára adtak időpontot rektális ultrahang vizsgálatra.

Na, ez meg is történt, sokkal kisebb megpróbáltatással járt, mint gondoltam. Itt azt nézik, hogy a proszti állapota, ill. a daganatok elhelyezkedése lehetővé teszi-e a klf. besugárzási terápiák alkalmazását. Szerencsémre úgy találták, hogy az összes technikára alkalmas vagyok, nevezetesen az alacsony vagy nagy dózisteljesítményű  Brachyterápiára ill. a CyberKnife-ra. 29-ére kaptam időpontot, hogy a dokival részletesen kivesézzük, mit, hogy, miért. Az Intézet írásos tájékoztatói szerint a mellékhatások rizikó faktora kb. ugyanaz mindegyiknél. A kérdés az, hogy melyik jár kisebb tortúrával? Szívesen fogadok minden ilyen irányú tapasztalatot ha van, főleg ha a mellékhatásokra is kiterjed.

 

A dilemmámnak ezzel nincs vége, mert alapvetően a fő kérdés még mindig, hogy műtét, vagy sugár? Sikerült is bejelentkeznem az ünnep előtt a daganatsebészeti Központ Urológiai Osztályára, ahol a műtétet végeznék. Őszintén elmondtam a dilemmámat, mire a doki szabályszerűen kikelt magából, és felháborodottan közölte velem, hogy erre nincs ideje, nézzem meg hányan várnak kint (én is vártam 3 órát, annak ellenére, hogy időpontra mentem), és hogy ez a másodvéleményezés átnézve az eddigi leleteimet eltartana egy órát is. Majd akkor foglalkoznának velem ilyen szinten, ha már bejelentkeztem a műtétre. Ezt én mind megértem, csak azt nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy 68 éves létemre irdatlan mennyiségű Tb járulékot kifizettem, soha eddig szerencsémre semmilyen eü. szolgáltatást nem vettem igénybe, most először kellene, hogy egy órát rám szánjanak, erre elzavarnak. Egy órájuk nincs arra, hogy valakinek a további életét alapvetően meghatározó döntésében segítséget nyújtsanak. Ugyanakkor megértem a dokit is, nem ő tehet róla szerencsétlen, hogy így szétb@szták az egészségügyet.

 

Egyébiránt éppen most találtam egy cikket, ami pont azt taglalja 15 éves kutatási eredményekre hivatkozva, hogy nem is biztos, hogy azonnal neki kell ugrani a prosztatának, ha rakoncátlankodik.

 

https://hvg.hu/tudomany/20230314_lokalizalt_prosztatarak_kezeles_kutatasi_eredmenyek_sugarterapia_elonyok_hatranyok_megfontolasa#rss

Előzmény: Optimista hajótörött (1383)
Utánvét Creative Commons License 2023.03.16 0 0 1398

Köszönöm.

fbladee Creative Commons License 2023.03.09 0 0 1397

Köszönöm! 

Előzmény: Optimista hajótörött (1396)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.03.06 0 0 1396

Mit értesz szűrés alatt?

Ha még egyáltalán nem voltál dokinál, először csináltass egy PSA tesztet, ez sima vérvétel útján történik, a körzeti Sztk-ban vagy bármely magánlaborban, ami közel van hozzád. Ez térítéses, 3-5000 Ft körül van. Ha az eredmény nagyobb, mint 4, akkor érdemes dokihoz fordulni, először nem kell messzire menni, a körzeti orvos is beutalhat a helyi urológia szakrendelésre, de van ahol közvetlenül is bejelentkezhetsz. Ő először "megvizsgál" és beutalhat ultrahangra, MRI-re, amit szükségesnek lát. Ezeknek az eredményeknek a fényében érdemes aztán továbblépni és komolyabb dokikat, intézeteket keresgélni.

Előzmény: fbladee (1395)
fbladee Creative Commons License 2023.03.06 0 0 1395

Sziasztok! Prosztata szuresre kit tudnátok ajánlani? Esetleg műtéti tapasztalattal rendelkező elismert orvost? Budapesten vagy környékén? Köszönöm. 

metal 32 Creative Commons License 2023.03.03 0 1 1394

Nekem is ilyen volt az MRI eredményem,én is próbáltam elkerülni  a biopsziát de be kellett látnom ebben az esetben  sajnos szükséges. Az fontos hogy MRI-ultrahang fuzionált biopszia legyen   az MRI felvétel alapján, nekem is az volt  és utána mütét.

Előzmény: Utánvét (1392)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.03.03 0 1 1393

Üdv a fedélzeten!

Nekem is ilyen eredményem volt, én is ugyanezt gondoltam, próbáltam megúszni a biopsziát és valamilyen más vizsgálatot előtérbe helyezni, de több helyen is azt a választ kaptam, hogy egyszerűen ez a protokol, ezt nem lehet megkerülni, mert amíg nem azonosítják effektíve a rákos sejteket, nem kezdenek el semmilyen kúra folyamatot. A biopszia után küldött el az orvos további CT-re és csont izotópra, szerencsére nem mutattak ki áttétet.

Én is majréztam a biopsziától, de szerencsére nekem gáton keresztül csinálták érzéstelenítéssel, és így azt kell mondjam túllehet élni. Sokkal kellemetlenebb volt a Lidokain beadása, mint utána maga a biopszia. Nekem is az volt a legnagyobb aggályom ezzel kapcsolatban, hogy ha ott vannak azok a rákos sejtek betokozódva, nincs semmi probléma, de ha megpiszkáljuk a tokot, lehetőséget adunk arra, hogy a lyukakon, akármilyen kicsik is azok, kiszabaduljanak. Erre igazán megnyugtató választ még én sem kaptam. Nem tudom, hol végeznék a biopsziádat, próbálj keresni egy intézetet, ahol gáton keresztül csinálják.

Előzmény: Utánvét (1392)
Utánvét Creative Commons License 2023.03.03 0 0 1392

Prosztata biopsziára irtak ki, Pirads4-es MR értékem van. A várható kezelések miatt tudom, hogy szövetminta szükséges. Van e információtok arról, hogy mekkora az esélye az esetleges szóródásnak? Az "alap" kockázatokat elolvastam. Van e bármilyen ésszerű lehetőség a biopszia nélkül? A gondolataitokat, információtokat előre is köszönöm.

Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1391

Ezen már én is gondolkodtam, mármint, hogy meddig bírják azok a rákos sejtek ott a burkon belül? Amíg ott vannak, kit zavarnak?

Lehet, hogy szentségtörés amit mondok, de semmilyen roncsoló beavatkozás nem jár káros következmények nélkül. A kérdés az, hogy melyik jár kisebb bajjal? Lehet, hogy ott a tokon belülivel el lehet élni még műtét nélkül is vidáman húsz évig, ugyanígy műtét után is, csak éppen egy kis inkontinenciával, impotenciával.

Nyilván ezt előre még a jósnők sem tudják megmondani, sőt, ez még utólag sem derül ki, mivel nincs mód az egyidejű összehasonlításra, vagy ez történik, vagy az!

A dokik persze nem szeretik az efféle filozofálgatást....nekik is meg kell élniük valamiből.:)

A másik meg, hogy a répával is jobb műtét nélkül foglalkozni, mint utána!:)

Előzmény: Diótörő (1390)
Diótörő Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1390

Biztos tudod, hogy a Gleason egy 10-es skálán mérik, nálad 3+4=7, vagyis eléggé virulens,de nálam ez 4/5, vagyis kilenc és még sincs bajom. Az ISUP egy 4-es skálán elég alacsony,nálam 3-as volt.

A robot technikáról hallottam, majd megnézem a videót, nagyon nem különbözhet a kézitől, de ott megszabadulsz a lehetséges legtöbb prosztata állománytól.

Hallottam olyat, hogy az illetőnek rákos volt, de " burkon " belül maradtak a rákos sejtek, így " uram,nem ebben fog meghalni " mondta a dokija.

Döntsél mielőbb, aztán irány a műtő:-) Nem kell félni, nem érzel semmit sem, az epidurális érzéstelenítés tesz róla.Egy Lidocainnal még a tű beszúrását sem fogod érezni.

A legszarabb, hogy a műtét után 7-8 napig katéter van bent és azt rendszeresen öblítgetik, nehogy elduguljon a véres szöszök miatt. Úgy nyúlkálnak az ember répájánál, mintha nem is a Tied lenne. Na eleget nyavalyogtam.

Előzmény: Optimista hajótörött (1389)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1389

Jó a leírás, kicsit rémisztő, de nyilván megfelel a valóságnak. Ez egy hagyományos nyílt műtétről szól, nekem lenne lehetőségem az ún. da Vinci robot műtéthez, ami a hasfalon keresztül távirányítású karokkal történik. Ezt nehéz felfogni az egyszerű halandónak, de állítólag sokkal precízebb mozdulatokat lehet vele elvégezni és ez most a csúcstechnika.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QjCP-gGblHI

 

Nálam a Gleason 3+4, az Isup 2 volt.

 

Előzmény: Diótörő (1388)
Diótörő Creative Commons License 2023.02.24 0 0 1388

Ez egy jó, de nem kellemes cikk a műtétről:

https://www.uzsoki.hu/sites/default/files/Transvesicalis%20prostatectomia.pdf

Szerencsémre én már ezen túl vagyok, mint írtam az éveken keresztül jóindulatúnak titulált prosztim 5 %-a rákosnak bizonyult. Bőár nagy részét a műtét során eltávolítják, de azért marad benne ( maradhat ) rákos sejt. Ezt egyelőre nem mutatta ki egyetlen vizsgálat sem.

 Neked a biopszia után mennyi volt a Gleason és ISUP szám, mert az eléggé fontos.

Előzmény: Optimista hajótörött (1387)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.23 0 0 1387

Nekem azt mondták, hogy eltávolítják a prosztit, az ondóhólyagot és a környező nyirokmirigyeket.

Ezek után mit várjon az ember, ha 7 év után is kiújulhat a semmiből. De lehet, hogy ott maradt egy kis gócpont, amit nem vettek észre és az újult ki.

A sugár az nem nézelődik, rombol mindent, ami a környéken van. Jóllehet ép sejteket is tönkretesz, de ha eltávolítanák az egész prosztit, azok akkor sem maradnának ott.

Az egészben számomra az a kérdés, hogy a proszti körül lévő záróizmok mennyire maradnak épen és működőképesen?

Előzmény: Diótörő (1386)
Diótörő Creative Commons License 2023.02.23 0 0 1386

Teljes eltávolítás nincsen, mert a prosztin megy át a húgyvezeték, tehát csak körülfaragni lehet.

Nekem utólag derült ki, hogy vannak rákos részek a kioperált részen, miközben éveken keresztül jóindulatú proszti megnagyobbodásnak titulálták.

Emiatt szedtem egy évig hormon tablettát, de most abbahagyatták és kéthavonta kell mennem PSA mérésre annak ellenére, hogy sem két cT, sem egy MRI nem mutatott ki áttétet.

Tehát még az MRI sem mutat mindent, ezt éppen az OOI-ben mondta a doki, mert elég egy parányi kis góc és már is tovább terjed.

Ott várakozva mondta egy pasi, hogy hét !! évvel a műtétje után kezdett terjedni a rák és emiatt kell járnia sugár kezelésre.

Én a műtétre szavaznék, aztán úgyis figyelik az ember élete végéig.

Előzmény: Falckman (1384)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.23 0 0 1385

Nem tudom. A Klinikán is és az Onkológián is ezt a két fő opciót említették.

Olvastam, hogy bizonyos esetekben a műtét kizárt, nálam ez azonban nem áll fenn.

A másik, hogy valószínűleg ezek az újabb radiológiai technikák koncentráltabbak és hatékonyabbak mint a korábbiak. Ezért van az, hogy elviekben egy több területből összeálló konzílium személyre szabottan képes tanácsot adni. Ezt szeretném én is elérni, legalább legyek tisztában a pro- és kontra érvekkel.

Előzmény: Falckman (1384)
Falckman Creative Commons License 2023.02.22 0 0 1384

Én csak olyat ismerek, hogy a prosztatát teljesen eltávolítják ilyenkor. Miért merül fel a sugárkezelés ?

Előzmény: Optimista hajótörött (1383)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.21 0 0 1383

Ma beugrottam az Onkológiára körülnézni. A betegfelvételhez mentem, mint új fiú, elmondtam mi járatban vagyok, szeretnék beszélni valakivel, aki a leleteim alapján szakmai tanácsot tud adni a műtét vs. sugárkezelés dilemmámhoz. Nyilván a kis hölgy csak egy adminisztrátor, nem mélyült el az orvostudomány bugyraiban, és beutalt a sugárterápiára.

Itt találkoztam az orvossal, akinek ugyanezt a kérdést tettem fel, de ő is csak a saját szemszögéből volt hajlandó válaszolni, a belső vagy külső besugárzás alternatívájában. Mint kiderült, a belső a Brachyterápia, a külsó a CyberKnife. Mondjuk nekem eleve a CyberKnife a legszimpatikusabb, de ahhoz, hogy ő tudjon javaslatot tenni, ill. szerinte melyik a hatékonyabb az én esetemben, kellene csinálni egy ultrahangot, ami ebben az esetben a végbélen keresztül történik. Na jól van, ha már itt vagyok, beneveztem erre is, március 16-ra kaptam időpontot. Ebben már van tapasztalatom, a biopszia is ilyen ultrahang vezérelt volt.

 

Két dolgot viszont nem értek. Mi a fenének csináltattam CT-t, MRI-t, korábbi ultrahangot, stb. ha ezekre a leletekre a kutya nem kíváncsi? Direkt elvittem a DVD-ket, oda is adtam őket.

A másik, hogy értetlenkedve hallgatta, hogy a honlapon az szerepel, hogy a döntés előtt egy széles körű konzílium ül össze a klf. szakterületekről. Lehet persze, hogy ez egy másik részlegben van, és ehhez külön be kell jelentkezni a Daganatsebészeti központba? Majd felhívom őket is.

Előzmény: Optimista hajótörött (1382)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.13 0 0 1382

OK köszi, még nem nagyon vagyok jártas ezen a felületen, de megvan:)

Előzmény: metal 32 (1381)
metal 32 Creative Commons License 2023.02.13 0 0 1381

e-mail cim ha megadták a Nick név alatt van.

Előzmény: Optimista hajótörött (1379)
maxnicki Creative Commons License 2023.02.13 0 0 1380

Nyilvános 

Előzmény: Optimista hajótörött (1379)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.12 0 0 1379

megadod a címed?

Előzmény: maxnicki (1378)
maxnicki Creative Commons License 2023.02.12 0 0 1378

Írjál mailt és akkor tudunk beszélni 

Előzmény: Optimista hajótörött (1377)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.12 0 0 1377

Engem nagyon érdekelnek a tapasztalataid.

Nekem azt mondták, eltávolítják a teljes prosztatát, a körülötte lévő nyirokmirigyeket és az ondóhólyagot.

Kb 7-10nap bentfekvés, katéterrel, ha minden simán simán megy nem kell utána tovább hordani. Ugyanakkor a kockázatok között nem hallgatták el a libidó csökkenést, vizelettartási problémákat. Nálam a dolgot még az is komplikálja, hogy októberben volt egy kétoldali lágyéksérv műtétem, mindkét oldalra behelyeztek egy hálót. Erre az volt a válasz, hogy az nem szokott probléma lenni, simán átszakítják. No most akkor mit fog ezután tartani, ha kiszakadt a háló?

 

Kérdéseim, hogy hogy zajlott a műtét, mennyi idő alatt, és valójában milyen utóhatásokkal járt nálad? Mennyire viselt meg fizikailag, lelkileg?

Javasoltak-e emellett további kezelést, sugár, kemo?

Előzmény: maxnicki (1375)
metal 32 Creative Commons License 2023.02.11 0 0 1376

Az urulógiai klinikán nincs robot technológia,de végeznek ilyen jellegű mütétet.A mellettük lévő  Transzplantációs klinikán van  robot technológia  és ott végzik a mütétet az urulógia orvosai.

Előzmény: Optimista hajótörött (1374)
maxnicki Creative Commons License 2023.02.11 0 0 1375

Sziasztok

nekem tavaly augusztusban volt a műtétem da vinci robottal

ha van kérdés szívesen válaszolok 

Előzmény: Optimista hajótörött (1374)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.11 0 0 1374

valószínűleg igazad van, megnéztem a honlapjukat, ott  egy 3D-s cuccról beszélnek, erről még nem is hallottam:

 

Az osztály rendelkezik a működéséhez szükséges, minimumfeltételekben előírt műszerekkel, eszközökkel. Ezen felül flexibilis endoszkópos eszközök, lézeres kőzúzó, lézeres prosztataműtétek végzésére alkalmas eszközök, csúcstechnológiájú laparoszkópos eszközök illetve az országban egyetlen 3D laparoszkópos videorendszer segíti a betegek gyógyulását.

Előzmény: Falckman (1373)
Falckman Creative Commons License 2023.02.10 0 0 1373

Azért gondoltam, hogy a Dél Pestiben lenne a műtét, mivel a robot asszisztáltat írtad és urológián csak ott van ilyen ha jól tudom.

Előzmény: Optimista hajótörött (1372)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.09 0 0 1372

Nem, a Klinikán egy fiatal orvos, a nevét nem tudom, hogy illendő-e említeni, (ha nagyon érdekel privátban megírom) igazából csak háromszor találkoztam eddig vele, egyszer az első konzultáción, másodszor a biopszián, és most a leletek kiértékelésén, de az igazat megvallva nem tudtam vele kiépíteni egy bensőséges kapcsolatot. Jóllehet rengetegen vannak mindig az ambulancián és idő sincs minderre. Attól még lehet, hogy jó orvos, a biopszián elég empatikus volt velem.

 

De még nem döntöttem el, hogy műtét, vagy sugár. Az OOI-ban van egy pár korszerű sugaras módszer, CyberKnife,

LDR brachyterápiás kezelés, stb. Be akarok menni ide is, hogy lássam mivel biztatnak. Van esetleg valakinek ezek közül tapasztalata?

Igazából az a titkos tervem, hogy keresek egy hatékony sugárzást és utána a kemo-t kihagynám.

Előzmény: Falckman (1371)
Falckman Creative Commons License 2023.02.09 0 0 1371

A Dél Pestiben operálnának ? Melyik orvos ?

Előzmény: Optimista hajótörött (1370)
Optimista hajótörött Creative Commons License 2023.02.07 0 0 1370

Na feladták a leckét nekem is.

Tegnap megjött a csont izotóp eredménye is, szerencsére nem mutatott ki áttétet ez sem és múltkori CT sem.

Ma berongyoltam a jó hírekkel a dokihoz, de engem is a műtéttel vagy sugár + antitesztoszteron kezeléssel biztatott. A műtét kétféle lehet - milyen gáláns, hogy lehet választani akárcsak a fagyizóban - szóval vagy robot vezérelt, vagy hagyományos nyílt. Szerinte a robot kevesebb tortúrával jár, de a végeredmény kockázatai ugyanazok.

Egy cikkben azt olvastam, hogy ilyen berendezés csak kettő van az országban, és tavaly januárban helyezték üzembe őket, úgyhogy nem tudom, ennyi idő alatt mekkora rutinra lehet szert tenni a dokiknak?

Mindenesetre bemegyek az OOI-be is egy kicsit körülszaglászni a sugár kezelés mibenlétét.

Előzmény: pusztafaszi (1358)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!