A Fidesz elnökét a politkai haszon mellett a jelentős, több forrásból érkező bevételnövekedéssel is győzködte a KDNP azért, hogy Orbán Viktor mondjon igent az önálló kereszténydemokrata frakcióra. Az elnöki áldással csak az Országgyűlés kiadásait évi 144 millió forinttal növeli az ötödik képviselőcsoport, a KDNP pártalapítványa pedig évi 70 milliót kap majd az államtól. És ez nem minden.
Persze mit is várhatnűnk, ha a megyés püspök aszondja vagy erkölcstant, vagy hittant, de tanítsanak a suliban. Tehát VAGY hittan, VAGY erkölvcstan. A kettő nem megy együtt szerinte:)
Egyébként ez nagyon érdekes dolog, mert később annyira megtetszett neki ez a szöveg, hogy 2002 nyarán egy riportban Ő is bedobta a következőket:
"Mindig óvatos voltam azokkal, akik az egész emberiség iránti szeretetükre hivatkoztak, de tudtam róluk, hogy nem segítik a szüleiket, magukra hagyják a gyermekeiket. Az ilyen emberbarátok a segítségre szoruló szomszéddal se sokat szoktak törõdni."
Csak az fura, hogy EZUTÁN senki sem emlegette Jézust....
DR. BOGDÁN EMIL (MDF): Ahhoz, hogy valóban tevõleges közösséget érezzünk magunk körül, ahhoz az kell, hogy ezt valóban és természetes közösségként határozzuk meg. Azt is írom benne, hogy az emberiség egy fikció - nem én mondom, ezt sokan mások is mondták. Az emberiségért áldozatot hozni nem lehet, de a házmester gyerekéért, akinek nincs télikabátja, igen. Tehát én minél kisebbre húzom ezt a közösséget, annál tevõlegesebben tudok tenni érte. A hazáért meg lehet halni, az emberiségért nem. Akik ezeket a nagy közösségeket hangsúlyozzák, azoknak általában az elbújás, a felelõsség alól való kibújás a céljuk, mert azért nem lehet már áldozatot vállalni. (Közbekiabálások.) Az áldozatos közösség az egy vállalt közösség. Befejezésül. Nem akarom húzni az idõt, mert sokkal fontosabb dolgaink is vannak ennél. (Dr. Orbán Viktor: Most kell abbahagyni!) Befejezésül csak annyit, amit egy idõs hölgy mondott, aki ezt végighallgatta. Azt mondta - és ebben benne van az egésznek az összefoglalása -: aki mindenkit szeret, nem szeret az senkit sem. Ezt akartam én elmondani. Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiban. - Dr. Orbán Viktor: Remélem, a Kereszténydemokraták tapsolnak. Jézus Krisztus nevében tapsot kérek!)
pesze joguk van marika, joguk van. Olyanok, mint az egyház(uk) tartják a mocskos kis markukat. Egyébként ha önállóan nem mertek indulni, akkor lófac járna nekik nem önálló frakció. Meg úgy egyélbként is Semjén (a megnyilatkázasi után) kiíírta és kibeszélte magát Európából, már csak a társelnök seggét nyalhatja, aki majd alkalomadtán felhasználja tömjénkét.
Most mit akartok, Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, és a jó katolikusok majd biztosan jótékonyságra fordítják ezt kis pénzecskét. MIért kell mindjárt rosszra gondolni??? :-P
Érdekes, amikor az MDF jutott be közös listán a Fidesszel, és utána önálló képviselőcsoportot alakított, akkor nem láttam ilyen számításokat ennek költségeiről.
Egyébként a KDNP önálló párt, a szükséges számú képviselőjük bejutott, joguk van önálló frakciót alakítani.
Nyilvánvaló, hogy Semjén - jó katolikusként - csak a zsebére gondol.
Ráadásul megteremti állami pénzből a FIDESZ mellöli kihátrálás anyagi alapját. Számomra undorító ahogy keresztel és ajtatos pofával csal, lop, hazudik ahol csak tud.
Jelentős anyagi haszna van a Kereszténydemokrata Néppártnak abból, hogy önálló parlamenti frakciót alapíthat, a párt amely frakciószövetsdéget alkot a Fidesszel, Magyar Szolidaritás Frakciószövetség néven. A kereszténydemokraták saját képviselőcsoportja révén jogosult arra, hogy tagokat delegáljon az Országos Rádió és Televízió Testületbe, a közmédiumok kuratóriumi elnökségébe és ellenőrző szerveibe, az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületébe, valamint az ÁPV Rt. és az MTI felügyelőbizottságába. Ezek a posztok számos újabb pártmegbízottnak biztosítanak négy évre szóló fizetést és kiemelt juttatásokat.
Ezen kívül egy önálló képviselőcsoport pénzbeli támogatásra is jogosult. A KDNP-frakció megalakulása havi 12 millió forinttal növeli a parlamenti hivatal kiadásait, azaz éves szinten 144 milliós extra költséggel jár a Fidesz választási szövetégesének kiválása. Frakciópénzt kap ugyanis minden képviselőcsoport, egy korábbi pártközi megállapodás szerint a kis frakciók függetlenül a létszámuktól 25 képviselő alapdíjára - ez jelenleg 220 800 forint - jogosultak havonta. Ebből az 5,5 milliós támogatásból alkalmazhatják például a nem köztisztviselő szakértőket.
A 12 milliós havi össztámogatás fennmaradó részét a frakcióakalmazottak, hivatali munkatársak fizetése teszi ki. Az új parlamenti párt a Fidesz mellett külön sajtóirodát és hivatalt működtethet: a 23 fős KDNP-s csoport számára 13 alkalmazottat finanszíroz a Ház, személyenként bruttó 350 ezer forint erejéig.
Nem jelentős költség, de a havi 12 milliós költség-növekedésben szerepe van annak is, hogy az önálló frakció alakításnak a következményeképp plusz egy frakcióvezetői javadalmazást és plusz egy fizetett helyettest kell fizetnie a parlamenti hivatalnak. A frakcióvezetők a képviselői alapdíj mellé fizetésük 120 százalékát kapják meg, helyettesük pedig az alapdíjon felül 100 százalékos pótlékban részesül.
A kereszténydemokraták pártalapítványa is támogatásra jogosult, igaz, ezt nem a parlamenti költségvetésből fizetik. Ennek összegét szintén a képviselői alapdíj határozza meg, a mostani alapdíjjal számolva a KDNP-t évi több mint 70 millió forint illeti meg, az idei évre eső rész így 35 millió körül alakulhat.