Keresés

Részletes keresés

Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.02.26 0 0 42
Ne essünk úgy kétségbe, mint a lengyelek
Index
2009. február 26., csütörtök 10:01 | Frissítve: 51 perce

A volt uniós biztosunk, Balázs Péter szerint hiba lenne, és jelenleg nem is lehetséges Magyarország ERM II-csatlakozása. Egyes elemzők ugyanakkor az euró előszobájába való belépésért és ezzel a zloty védelméért tett erőfeszítéseket kétségbeesettnek és megalapozatlannak, másfelől logikus, akár Magyarország számára is járható és az EU számára sem előnytelen lépésnek mondják.

Nagy hiba lenne, ha most a válság miatt, átmeneti nehézségek hatására feladnánk az euróbevezetés célját és annak programját. Ugyanakkor az is nagy hiba, ha azt hisszük, hogy az euró előszobájaként emlegetett ERM II. árfolyamrendszerbe való belépés megváltást jelenthet a valutájuk leértékelődése miatt szenvedő országok, így Magyarország számára, mondta az Index kérdésére Balázs Péter közgazdász.

...A lehetséges kockázatokat illetően egyetért a fentiekkel Samu János is. A Concorde elemzője szerint ugyanakkor amennyiben nem blöff az ERM-II-csatlakozás meglebegtetése, és az EU, illetve az Európai Központi Bank (EKB) is késznek mutatkozik az együttműködésre, akkor azzal kölcsönösen nyerhetnek a felek. Samu szerint ugyanis az EKB-ra feltehetően nemcsak a kelet-közép európai régióból nehezedik (ha nehezedik Varsó kérésén túl) nyomás, hanem nyugatról is [4]: a visegrádi országokban vagy még keletebbre is kitettséggel rendelkező nyugati bankok is aggódva nézik a térségi devizák kontrolálatlan, gyors gyengülését, ami a bankrendszerre nézve is veszélyes lehet. A csatlakozás ténye pedig – ahogy már a tárgyalások bejelentésétől is ezt várják a lengyelek – önmagában is elég lehet ahhoz, hogy a régiós devizák gyengülésére játszó befektetőket visszafogja, egy jól meghatározott árfolyamsáv tartása az EKB-nek jó eséllyel nem kerülne semmibe, véli Samu János.
Kiss G. Eszter Creative Commons License 2009.02.26 0 0 41
Nem vagy te hazaarulo, hogy mar keteve is ezt akartad?

Nekünk fáj a legjobban az árfolyamgyengülés
Index
2009. február 5., csütörtök 16:57

Eddig a lakosság saját zsebére játszva akaratlanul is védte a forintot, de ha megrendül a bizalom, és a gyengülő árfolyamtrend mellett mindenki nekiáll euróra váltani a pénzét, az további forintzuhanást indukálna. A jegybankoknak mindenütt tekintettel kell lenniük e szempontra is a nemzeti valuták védelme során, de sem ez, sem az a tény nem vezethet közös visegrádi fellépéshez, hogy az elmúlt egy hónapban a cseh korona és a lengyel zloty is nagyon sokat gyengült. Nekik azonban nem fáj annyira, a kisebb államadósság és az állami és privát szektorban is jóval kisebb devizaadósság miatt.

Nemcsak a már az Indexen is többször elemzett inflációs hatás [1] és a devizahitelesek törlesztése [2] miatt lehet izgalmas a mostani árfolyamszint: a jegybankoknak figyelniük kell arra is, mikor indul el a lakossági megtakarítások átváltási hulláma – mondta az Indexnek Samu János. A Concorde makróelemzője szerint eddig az volt jellemző, hogy a forint egy relatív szűk sávban mozgott, amiben ha az erős oldalra közelített, a lakosság eurót vett, relatíve olcsón (például az idén nyáron). Amikor pedig gyengült a forint, például ősszel, a lakosság eurót adott el (azaz voltaképpen forintot vásárolt). Ezzel segítette az árfolyam kordában tartását, hiszen mindig az aktuális trenddel ellentétes hatású reakcióval élt (októberben kb. fél milliárd euró devizabetétet váltottak át, korábban, április és július között viszont 900 millió eurót helyeztek el). Ez a gyakorlat azonban arra a tapasztalati feltevésre alapult, hogy az árfolyam bizonyos sávban ingadozik.

Ha ez a hit megdől, akkor elindulhat egy olyan folyamat, ami például Oroszországban a rubel folyamatos gyengülése miatt már zajlik is: a lakosság a további árfolyameséstől tartva elkezdi a további gyengülés negatív hatását kivédendő devizára váltani a nemzeti valutát – akkor vesznek dollárt vagy eurót, azaz adnak el rubelt, amikor a rubel amúgy is gyengül. Ez a jelenség, ha tömegessé válik, az eddigi lakossági gyakorlattal ellentétben nem ellensúlyozza, hanem felerősíti az éppen aktuális, gyengülő árfolyamtrendet.

Ezt hatást alighanem a régiós jegybankok is figyelik, de a jelenlegi, a forintot, a cseh koronát és lengyel zlotyt is egyaránt érintő gyengülési hullám alapvetően más következményekkel bír az egyes országokban. Az Index azon felvetésére, hogy várható-e a régiós gyengülés elleni közös jegybanki fellépés, a szakértők nemmel válaszoltak.
Előzmény: aszora (-)
aszora Creative Commons License 2006.04.14 0 0 40
Hát...
Vannak olyan országok, ahol komoly strájkokkal és tiltakozásokkal szokták észre téríteni a kormányokat. Ez persze nálunk egyelőre elképzelhetetlen, itt a birkák saját lenyírásukat is megszavazzák, ha néhány napig fél kilóval több tápot kapnak, vagy egy kicsit ízletesebb premixet...
Előzmény: Törölt nick (38)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.04.14 0 0 39

szerintem is kiderül, hogy konzervatív vagyok...

nekem meg ösztöndíj van benn. jó helyen van ott

Előzmény: aszora (37)
aszora Creative Commons License 2006.04.14 0 0 37
"Haláliak" az érveid, ez azért sejteti a politikai irányultságod, akkor is, ha tagadni próbálod :-)
Egyébként ennek nincs jelentősége, te azt csinálsz amit akarsz, szabad ember vagy, és én is, én pl. kivettem a pénzem a bankból és átváltottam euróra.
Előzmény: horst_fuchs (36)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.04.14 0 0 36

aszondja "komoly válság"

NEMZETHALÁL? SZÉKELYHALÁL? FIDESZHALÁL?

nane...

Előzmény: aszora (35)
aszora Creative Commons License 2006.04.14 0 0 35
Nem szoktam mások után nyomozni, csak a felvetésekre reagálok.
Egyébként nekem sincs exvezérem, sőt semmilyen vezérem, csak hogy tényeknél maradjunk :-)
És a gazdaság össezomlása sem érdekem, ezt még a szocikról sem feltételezem, viszont megkozkáztatnak egy komoly válságot is csak, hogy hatalmon maradhassanak, ez az ami nem tetszik, és a saját pénzemmel ezt a politikát nem kívánom elősegíteni, ehhez jogom van.
Előzmény: horst_fuchs (34)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.04.14 0 0 34

kicsit el vagy tévedve a politikai irányultságomban...

én éppen hogy NEM beszélek a jólétről, pubikám...

előbb érdeklődni kéne, és utána kijelentgetni...

Előzmény: aszora (33)
aszora Creative Commons License 2006.04.14 0 0 33
Hát persze. Ha én kiveszek pár ezer eurót a bankból, az undorító.
Több milliárd euró hitelt csak azért felvenni, hogy osztogatással be lehessen csapni a népet, minden választási forduló előtt külön pénzeket osztogatni, majd az egészet velünk kamatostul visszafizettetni az nem undorító...

Most halottam, hogy a 2. forduló előtt a doktorandusz hallgatók valami 30 ezer ft körüli külön "juttatást" kapnak. Eddig még ilyen nem volt, most van erre egy kis plusz pénz, úgy látszik. Na az ilyen demagóg pénzosztásokat kívánom én megakadályozni, ilyesmire ne használják az én bankban tartott pénzemet.
Nem kötelező nekem finanszírozni az emberek becsapását.
A gazdaság meg nem omlik öszze, sőt valójában semmi nem omlik össze, maximum a te vágyálmaid a nagy jólétről meg a gazdaság dübörgéséről, ezekért viszotn nem kár, mert nem is felelnek meg a valóságnak.
Előzmény: horst_fuchs (32)
horst_fuchs Creative Commons License 2006.04.14 0 0 32

neked az az érdeked, hogy összeomomljon a gazdaság?

azért, hogy a ti exvezéretek visszajöjjön.

ez ám a keresztyén, nemzeti gondolkodásmód!

UNDORAÍTÓAK VAGYTOK!

aszora Creative Commons License 2006.04.14 0 0 31
Az sms-kampány viszont már törvénybe ütköző. Az más kérdés, hogy ekkora baromságot senki nem hisz el, így hatása maximum annyi lehet, hogy ezzel is meg lehet vádolni Orbán Viktort.
A taktika egyébként ügyes (és nem új): ha valami szarul megy, fogd rá a nyuszira.
Én csak azt nem értem, hogy a szoci szavazók mindent bevesznek, egyszerűen mindent. Nem is merek belegondolni, hogy mit jelent ez a jövőre nézve.
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (29)
aszora Creative Commons License 2006.04.12 0 0 30
Saját pénz bankból kivétele nem számít bűncselekménynek, így az erre való felhívás sem minősülhet pl. izgatásnak :-)
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (29)
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.04.12 0 0 29
Nem, api, az a hazárulás, hogy másokat is erre biztatsz. :)
Előzmény: aszora (27)
aszora Creative Commons License 2006.04.12 0 0 28
Világos, de ameddig kapnak hitelt arra, hogy pl. 19 ezerért megvegyenek nyugdíjasokat, nem lehet őket elzavarni.
Előzmény: Ponta Zire (26)
aszora Creative Commons License 2006.04.12 0 0 27
Kérlek szépen, én már megcselekedtem: pénzem egy részét kivettem, más része euróban, sőt még külföldi bankszámlára is jutott belőle. Másoknak is ezt javaslom, a saját megtakarításaival mindenki azt csinál, amit akar, éljen a liberális piacgazdaság!
:-)
Előzmény: Kettes számú törzsvendég (25)
Ponta Zire Creative Commons License 2006.04.12 0 0 26
Nem az euro bejövetelét kell sürgetni, hanem a moszkovita bolsevikok (gyurcsányi és bűntársai) kitakarodását.
Kettes számú törzsvendég Creative Commons License 2006.04.12 0 0 25
No, ez bizony a hazaárulás büntetőjogi tényállása. Az alkotmányos rend megdöntésére irányuló kísérlet az államháztartás, a bankrendszer és a nemzeti valuta elleni támadással. Nagyon sokat lehet ám ülni érte, ha megcsinálod. :-DD
Kinematic Creative Commons License 2006.04.12 0 0 24

ok, más példa kell:

Hova lett az 5%-os áfa csökkentés itthon???

Lenyelték.

Hova lett a váltás haszna a németeknél???

A kereskedőknél maradt, volt egy jó évük, lenyelték.

Mondom: katalógusokat ajánlom, ami 10DM volt, most 9.90 Euro

és minden mindennapi cuccal ez történt

Előzmény: aszora (20)
Mbazsika Creative Commons License 2006.04.12 0 0 23

Hat persze.. Hogy hivnak? Kohl? :-)

Ezt a hulye demagog rizsat mar ezerszer elsutottek itt az indexen...

Előzmény: Kinematic (22)
Kinematic Creative Commons License 2006.04.12 0 0 22

Kár hogy ott voltam, Te meg nem...

Mese? Kérdezz meg egy pár német kisembert, bérből/fizetésből élő alkalmazottat .

Kérjél tőlük egy pár blokkot a boltból, régit, és euro-s számlát.

Szerintem.

Előzmény: Mbazsika (18)
Heartbreaker Creative Commons License 2006.04.12 0 0 21
Amerikában dettó. Ott is (mint az angoloknál) az elektronikai kütyük, főleg a fél évnél régebbiek baromi olcsók, de az energia, a lakhatás, meg a kaja baromi drága.
Előzmény: Kinematic (19)
aszora Creative Commons License 2006.04.12 0 0 20
A piaci logikának erősen ellentmondana egy ilyen hirtelen áremelkedés, már ha valaki hisz a keresletben meg a kínálatban. Hacsak nem hatósági árak voltak Németországban.
Előzmény: Kinematic (15)
Kinematic Creative Commons License 2006.04.12 0 0 19

nem az euro az alpvető gond, ez igaz

és olcsóbb mint itthon a ruha, és sok más is, de ez inkább a magyar árakat minősíti

de a legdrágább országban, angliában is sokminden olcsóbb mint itthon, de ott a kaja horror drága

Előzmény: aszora (16)
Mbazsika Creative Commons License 2006.04.12 0 0 18
Te meg elhiszel minden meset....
Heartbreaker Creative Commons License 2006.04.12 0 0 17

Ez nem igaz.

Közvetlenül a bevezetés után valóban erősen felfele kerekítettek, de mára beálltak az árak egy kb. régi szintre. Van ami 10-15%-kal drágább lett, más tételek meg kb. annyival olcsóbbak lettek. Ez a "duplája lett" dolog egy kurva nagy baromság.

aszora Creative Commons License 2006.04.12 0 0 16
Úgy látszik félreértettél, én nem a hivatalos euró bevezetésről beszéltem.
A németek pedig csak panaszkodnak, de ott sem az euróval van a gond. Amikor ott voltam, ott vásároltam, ruhát pl. olcsóbban, mint itthon.
Előzmény: Kinematic (12)
Kinematic Creative Commons License 2006.04.12 0 0 15

akkor Téged megvezettek

A régi márkás árakat áthúzták, és rátették az euro jelet

ha nem hiszed el, nézz meg egy pár régi német katalógust, amiben márkában vannak az árak, és utána egy évvel későbbit, amiben eurós árak vannak

1 Euro = 2 DM hivatalosan ez volt, de kibasztak mindenkivel

előbb körül kéne nézni...aztán véleményt alkotni

Előzmény: Mbazsika (14)
Mbazsika Creative Commons License 2006.04.12 0 0 14

Ja, és ne felejtsd el, a németeknél majdnem minden ár a duplájára változott az Euro-bevezetésnél. ( alapvető cuccok árai) 

Ez hazugsag

Előzmény: Kinematic (12)
aszora Creative Commons License 2006.04.12 0 0 13
Ez igaz, de Bokros és a választások között nem egy-két hét telt el. Addigra már nem viszketett a bőrük. :-)
Előzmény: kalmarkalman (11)
Kinematic Creative Commons License 2006.04.12 0 0 12

OK, csak egy pár gondolat:

Most 267Ft az Euro.

Ausztriában 1 Kg kenyér 2Euro._ ami ugye 500 Ft fölött van.

Itthon 1Kg kegyér 90-190Huf.

Most akkor hogy gondoltad a konverziót???

Majd akkor lesz euro, ha itt is olyan bérek/árak lesznek mint a szomszédban.

Akik erővel vezették be, idő előtt az Euro-t, azok most nagyon szívnak.

Pl. a Görögök.

Ja, és ne felejtsd el, a németeknél majdnem minden ár a duplájára változott az Euro-bevezetésnél. ( alapvető cuccok árai) 

Akkor most mit is akarsz? Eladni az országot???

Mert ha most bevezetnék, minden pénz kimenne innen.

Ehhhhh.... 

Előzmény: aszora (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!